Το 6ο τεύχος της ΚΛΙΚΑΣ είναι στον αέρα...

Ανακοινώσεις και τυχόν προβλήματα στη ρεμπετοσελίδα (πχ προβληματικό τραγούδι - πρόβλημα σύνδεσης - λάθος στοιχεία σε τραγούδι κλπ).
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
physi
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: 20 Δεκ 2004 12:00 am

Το 6ο τεύχος της ΚΛΙΚΑΣ είναι στον αέρα...

#1 Δημοσίευση από physi »

Αγαπητοί φίλοι

Αφού ευχηθώ σιδεροκέφαλη και καλοτάξιδη η νέα ρεμπέτικη σελίδα θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το 6ο τεύχος της ΚΛΙΚΑΣ είναι πλέον στον αέρα. Για τα σχόλιά σας, τις παρατηρήσεις σας, την κριτική σας αλλά και ότι άλλο θέλετε να συζητήσετε γύρω από τη θεματολογία της κλίκας έχουμε ανοίξει στο ρεμπέτικο φόρουμ ξεχωριστή ενότητα (http://www.rembetiko.gr/forums/forumdisplay.php?f=457).
Επίσης, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η Κλίκα απευθύνει πρόσκληση προς όλους τους φίλους της λαϊκής παράδοσης να συμμετέχουν με δικά τους άρθρα στην ύλη των επόμενων τευχών. Περισσότερες πληροφορίες: http://www.klika.gr/cms/index.php?optio ... &Itemid=64
Παραθέτω στη συνέχεια το σημείωμα της σύνταξης. ΚΑΛΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

physi
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: 20 Δεκ 2004 12:00 am

#2 Δημοσίευση από physi »

Πλάκα-πλάκα η «Κλίκα» συμπλήρωσε δύο χρόνια δημιουργικής ζωής! Και για να είμαστε ειλικρινείς, όταν ξεκινούσαμε αυτό το εγχείρημα κανείς μας δεν μπορούσε να εκφράσει με σιγουριά αυτή την προοπτική. Βέβαια η αρχική μας πρόθεση να βγάζουμε ένα τεύχος κάθε δύο μήνες αποδείχτηκε τελικά υπεραισιόδοξη. Παρόλα αυτά μπορέσαμε κόντρα στην πίεση του χρόνου, ξεπερνώντας ακόμη και σοβαρά τεχνικά προβλήματα, να «καταθέσουμε» ένα πλήρες τετραμηνιαίο -κατά μέσο όρο- περιοδικό. Πιστεύουμε ότι την «εκδοτική» χρονιά που μας έρχεται θα σταθεροποιηθούμε σε τριμηνιαία βάση. Αυτό δεν είναι μια ακόμη υπεραισιόδοξη πρόβλεψη, αλλά ένα συμπέρασμα που βγαίνει από την ίδια τη λειτουργία της «Κλίκας» και βασίζεται στο γεγονός ότι καταφέραμε -όπως θα δείτε και στο τρέχον τεύχος- να διευρύνουμε σε μεγάλο βαθμό τους συνεργάτες που παίρνουν μέρος στην έκδοση.

Σ’ αυτό το τεύχος λοιπόν έχουμε και λέμε:

* Ο Νέαρχος Γεωργιάδης κάνει μια οξεία κριτική σε αρθρογράφους, ερευνητές και συγγραφείς που ασχολήθηκαν με το λαϊκό τραγούδι, κυρίως σε ό,τι αφορά τις κοινωνιολογικές τους προσεγγίσεις.
* Ο Λουκάς Ιωάννου, μέσα από τις «σκόρπιες» σκέψεις του, αναπτύσσει τον προβληματισμό του για την καταγωγή, το ρόλο και την κοινωνική υπόσταση του ρεμπέτικου.
* Ο Λεωνίδας Κιούσης, στο άρθρο «Η “συνέχεια” της ελληνικής μουσικής και τα μακάμια», παρουσιάζει μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα σε σχέση με την εξέλιξη της μουσικής στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που ανήκουμε, ξεκινώντας από την αρχαιότητα. Το γιατί η λέξη «συνέχεια» βρίσκεται εντός εισαγωγικών είναι ίσως το κλειδί της όλης έρευνας.
* Ο Γιώργος Μηλιώνης ανατρέχει στις πρώτες σοβαρές καταγραφές της ελληνικής μουσικής παράδοσης, από τα μέσα του 18ου αιώνα.
* Ο Νίκος Πολίτης μελετά τις ανατολικές και δυτικές επιδράσεις στο αστικό λαϊκό τραγούδι του 20ού αιώνα.
* Η Ελένη Σπυροπούλου μέσα από τους πρωτομαγιάτικους εργατικούς αγώνες καταλήγει στον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου.
* Ο Παναγιώτης Καγιάφας παρουσιάζει λεπτομέρειες της τέχνης του οργανοποιού Λεωνίδα Γάιλα, αναλύοντας την οπτική του Δανού ζωγράφου Μαρτίνου Ρέερμπυ.
* Ο Νέαρχος Γεωργιάδης παρουσιάζει το λαϊκό τραγουδιστή Απόστολο Νικολαΐδη προβάλλοντας την ταξική-εργατική του καταγωγή.
* Ο Παναγιώτης Κωτσοβίλης ρίχνει μια πικρόχολη ματιά στη σύγχρονη νυχτερινή λαϊκή διασκέδαση.
* Ακόμη δημοσιεύουμε απόσπασμα από το υπό έκδοση βιβλίο «Λεξικό των θωρακικών ανθρώπων και πραγματεία για τα μικρασιάτικα, ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια (1900 - 1960)», του Κώστα Λαδόπουλου.

* Στην ενότητα «Οργανοποιία»:
* Ο Σωτήρης Ηλιόπουλος και ο Γιώργος Κατσιμπόκης κουβεντιάζουν με το γνωστό οργανοποιό Χρήστο Σπουρδαλάκη.
* Ο Γιάννης Τσουλόγιαννης ξεκινάει την παρουσίαση κατασκευής κιθάρας μέσα από την οπτική του ερασιτέχνη οργανοποιού.
* Ο Νίκος Φρονιμόπουλος μας δείχνει βήμα-βήμα την επισκευή δύο αξιόλογων μπουζουκιών του Ζοζέφ.

* Στην Ενότητα «Μουσική Παιδεία» ο Δημήτρης Μυστακίδης αναλύει την Ντιμινουίτα.
* Στις «Συνεντεύξεις» ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος συνομιλεί με δύο από τους λιγοστούς εναπομείναντες παραδοσιακούς βαρελάδες της Πελοποννήσου.
* Στα «Στέκια» ο Κώστας Κατσιμπόκης παρουσιάζει μία ταβέρνα της Θεσσαλονίκης.
* Στις «Πηρουνιές», αποφύγαμε για μια ακόμη φορά τη δολοφονική κουζίνα του Κουρούνη, βάζοντας μια ρεμπέτισσα να μας μαγειρέψει Σπετζοφάι.

Μην ξεχάσετε να ρίξετε και μια ματιά στα «Σχόλια» της «Κλίκας», όπου καταγράφονται πικρές ή χαρούμενες στιγμές, νέα, ανακοινώσεις και γενικότερα οτιδήποτε πέσει στην αντίληψή μας και θυμηθούμε να το σημειώσουμε.
Τέλος εγκαινιάζουμε μία ακόμη στήλη, όπου θα δημοσιεύονται κατ’ επιλογή ενδιαφέρουσες επιστολές που παίρνουμε από αναγνώστες μας. Σε αυτό το τεύχος δημοσιεύουμε την επιστολή του Αντώνη Μουδάτσου.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Ανακοινώσεις - Προβλήματα - Διορθώσεις”