ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΟΥΑΝΑΚΟΣ: ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ - ΠΛΗΡΗΣ ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

Kάποιος βάζει πληροφορίες,στοιχεία,φωτο , οι άλλοι ας συμπληρώνουν να μαζέψουμε όσο περισσότερα μπορούμε.
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
sakispap
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 185
Εγγραφή: 02 Φεβ 2006 12:46 pm

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΟΥΑΝΑΚΟΣ: ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ - ΠΛΗΡΗΣ ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

#1 Δημοσίευση από sakispap »

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΟΥΑΝΑΚΟΣ:

ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΣ, ΣΥΝΘΕΤΗΣ, ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΟΠΑΙΚΤΗΣ

Ο Σταύρος Τζουανάκος γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου του 1925 στον Πειραιά. Κατά τον Τάσο Σχορέλη γεννήθηκε το 1921, όμως η πληροφορία αυτή δεν είναι σωστή.
Κατάγεται από φτωχή οικογένεια και είναι γόνος του Μανιάτη Θανάση και της Κυπαρισσιώτισσας Ελένης Γεωργακοπούλου.

Ο Σταύρος Τζουανάκος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ολοκληρωμένου δημιουργού. Τη χρονική περίοδο από το 1948 έως και το 1964 πρόσφερε στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι περίπου 140 όμορφα τραγούδια (δικά του και άλλων δημιουργών) που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Είναι αναμφίβολα σημαντικός συνθέτης του Ρεμπέτικου και εκφραστικότατος τραγουδιστής του.
Ανήκει στην τελευταία «φουρνιά» των δημιουργών του νεώτερου ρεμπέτικου τραγουδιού (1940 - 1955) και θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι ο τελευταίος των «Μοϊκανών»-Ρεμπετών σαν συνθέτης και στιχουργός.
Αποτελεί σοβαρό κεφάλαιο για το Ρεμπέτικο Τραγούδι, που είναι άγνωστο τι διαστάσεις θα είχε πάρει το έργο του αν δεν έφευγε τόσο νέος από τη ζωή. Μάλλον δεν πρόλαβε να δώσει στο έργο του την πλήρη διάστασή του από άποψη όγκου και ποικιλίας. Η ποιότητά του όμως, στις υπάρχουσες δημιουργίες του, είναι αναμφίβολα δεδομένη.

- Η φωνή του ήταν υπέροχη, με τεράστιες δυνατότητες και σαν πρώτη και σαν δεύτερη. Γνήσια ρεμπέτικη, φωνάρα, εκφραστική και νταλγκαδιάρικη. Την ακούς και σε «πειράζει» στην καρδιά, «φτιάχνεσαι» ......
Το έχω ξαναπεί και θα το ξαναπώ για μια φορά ακόμη πως: Κατά προσωπική μου εκτίμηση και προτίμηση, ο Σταύρος Τζουανάκος, ως ερμηνευτής, κατατάσσεται αναμφίβολα ανάμεσα στους πέντε πρώτους μεταπολεμικούς άντρες τραγουδιστές του γνήσιου ρεμπέτικου (με τυχαία κατάταξη: Πρόδρομος Τσαουσάκης, Σταύρος Τζουανάκος, Οδυσσέας Μοσχονάς, Θανάσης Ευγενικός και Γιάννης Κυριαζής). Με εξαίρεση βέβαια πάντα, μετά το 1952, τον ανυπέρβλητο Στέλιο Καζαντζίδη, βασιλιά του κατοπινού (μετά το 1955) λαϊκού τραγουδιού.

Από πολύ μικρή ηλικία ο Σταύρος έδειξε πως είχε κλίση στη μουσική, λόγω όμως οικογενειακών οικονομικών δυσκολιών οι γονείς του δεν μπόρεσαν να τον ωθήσουν, παρά μόνον στην εφηβεία του, προσφέροντάς του το πρώτο του όργανο, που ήταν μια κιθάρα. Αυτοδίδακτος, με πολύ όρεξη, έμαθε πολύ γρήγορα να παίζει αρκετά καλά. Αργότερα μαθαίνει και τρίχορδο μπουζούκι, στο οποίο τελειοποιείται.

Για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του, αναγκάζεται από πολύ μικρός να εργαστεί. Μαθαίνει λίγο την τέχνη του χρυσοχόου εργαζόμενος σ' ένα μαγαζί στην Ομόνοια, στο χρυσοχοείο του νονού και θείου του, κυρίως όμως έκανε βοηθητικές δουλειές. Ταυτόχρονα, πηγαίνει στο σχολείο στον Πειραιά και τελειώνει με χίλιες δυσκολίες το νυχτερινό Γυμνάσιο (οκτατάξιο τότε). Παράλληλα, στην εφηβεία του, μαθαίνει και την τέχνη του υδραυλικού, την οποία έκτοτε εξασκούσε στις δύσκολες περιόδους της ζωής του, παράλληλα με την απασχόλησή του σαν μουσικός και τραγουδιστής.

- Από τα πρώτα ακόμα χρόνια της Κατοχής ο Σταύρος Τζουανάκος ασχολήθηκε με το ρεμπέτικο τραγούδι σαν συνθέτης, μπουζουξής, κιθαρίστας και τραγουδιστής, όταν πρωτοεμφανίστηκε το 1942 (ή λίγο πριν) με τον Γιάννη Σαμιώτη, τον Παναγιώτη Πετσά και άλλους στην ταβέρνα του Γιούλη, στην οδό Πατησίων της Αθήνας.
Ξεκίνησε λοιπόν παίζοντας σε ταβέρνες, ενώ παράλληλα εργαζόταν και σαν υδραυλικός.
Η σοβαρή επαγγελματική του καριέρα αρχίζει αμέσως μετά την απελευθέρωση (1944), δίπλα στον Μανώλη Χιώτη, ο οποίος εκτιμώντας ιδιαίτερα το ερμηνευτικό ταλέντο του Τζουανάκου, τον πήρε μαζί του στο πάλκο.

Σιγά-σιγά γνωρίζεται με τους γνωστότερους καλλιτέχνες του χώρου και της εποχής εκείνης και το 1948 του δίνεται η ευκαιρία να γραμμοφωνήσει τα δύο πρώτα του τραγούδια στην Columbia: το «Ένας διαβάτης», με στίχους του Κώστα Κοφινιώτη και ερμηνευμένο απαράμιλλα από τον ίδιο και το «Θέλω να πάψεις να γελάς, θέλω να κλαις», με στίχους δικούς του, ερμηνευμένο από τον πρωτοεμφανιζόμενο Ανδρέα Σπαγγαδώρο και τον Μανώλη Χιώτη και με μπουζούκια το Χιώτη και τον ίδιο τον Τζουανάκο. Ο πρώτος του δίσκος γραμμοφώνου, με τα δυο συγκεκριμένα τραγούδια, κυκλοφόρησε λίγο αργότερα στις 17 Φεβρουαρίου του 1949 με μεγάλη επιτυχία.
Λίγες ημέρες αργότερα από την πρώτη του ηχογράφηση το 1948, γραμμοφωνεί στην His Master's Voice το περίφημο τραγούδι του «Γυναίκα είναι, γυναίκα μένει», με δικούς του στίχους, ερμηνευμένο υπέροχα και μοναδικά από το θρυλικό ντουέτο του ελληνικού λαϊκού πενταγράμμου Στελλάκης Περπινιάδης και Ιωάννα Γεωργακοπούλου.

- Επηρεασμένος έντονα από τα σκληρά και απάνθρωπα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου, ο Σταύρος Τζουανάκος μεταφέρει στα τραγούδια του -ίσως καλύτερα και εντονότερα από τους άλλους λαϊκούς συνθέτες της εποχής του- το κλίμα της μελαγχολίας, της κοινωνικής αδικίας, της στέρησης, της απόγνωσης και αποσύνθεσης της ελληνικής κοινωνίας, της ερωτικής απόγνωσης και της απιστίας, του χωρισμού, του Χάρου και του Άδη, κλπ. Συχνά όμως στα τραγούδια του κινείται και σε κλίμακες αισιοδοξίας.
Προσωπικά, νομίζω πως στο είδος του είναι μοναδικός και ανεπανάληπτος!

Είναι τόσο ωραία τα τραγούδια του που προκαλούν θαυμασμό και ζήλια στο σινάφι του, ανάμεσα στους γνωστούς συνθέτες της εποχής. Ο νέος συνθέτης Τζουανάκος κερδίζει γρήγορα την εμπιστοσύνη των διασημότερων στιχουργών της εποχής, που του δίνουν μερικά από τα καλύτερά τους τραγούδια. Έτσι, από τους παλαιότερους, συνεργάζονται μαζί του ο Νίκος Μάθεσης-Τρελλάκιας, ο Μπάμπης Βασιλειάδης-Τσάντας, ο Νίκος Ρούτσος, ο Κώστας Μάνεσης, ο Κώστας Κοφινιώτης και ο Κώστας Μακρής. Και από τους νεώτερους, η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου (η θρυλική Γριά), ο Κώστας Βίρβος, ο Χρήστος Αργυρόπουλος, ο Νίκος Μεϊμάρης, ο Νίκος Γκούμας, ο Χρήστος Κολοκοτρώνης, κ.α.

- Είναι αξιοσημείωτο να τονιστεί ότι η μεγάλη του επιτυχία συμπορεύεται την ίδια εποχή που μεσουρανούν τα «ιερά τέρατα» του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου και ο Μανώλης Χιώτης, με πολλές και τεράστιες επιτυχίες στο ενεργητικό τους ο καθένας απ' αυτούς. Μιλάμε για την τετράδα των δημιουργών με την κατ' εξοχή μεγαλύτερη δισκογραφική παρουσία και τις μεγαλύτερες λαϊκές επιτυχίες της περιόδου εκείνης.
Στους τέσσερις αυτούς μεγάλους λαϊκούς δημιουργούς, μπορούμε να προσθέσουμε και τους πολύ αξιόλογους Μπάμπη Μπακάλη και Απόστολο Καλδάρα, με πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο ο καθένας τους, καθώς και με μεγάλη εμπορικότητα. Από κοντά στους πρωτοπόρους έχουμε και τον Τόλη Χάρμα, τον Γιάννη Τατασόπουλο, Παναγιώτη Πετσά, κ.α.
Όμως, φαίνεται πως εκτός συναγωνισμού, ο Σταύρος Τζουανάκος γράφει τη δική του καλλιτεχνική πορεία, γιατί είναι καμωμένος από άλλη στόφα και ανήκει σ' άλλη σχολή! Με άλλο ύφος και ποιότητα «μεταξένια» (χωρίς να γίνονται συγκρίσεις).

Μπορεί να πει κανείς πως μοιάζει κάπως με τον Γιάννη Τατασόπουλο-Ντίλιγκερ, με τον οποίο «έδεσε» σαν δίδημο μπουζουκικό και τραγουδιστικό στο πάλκο και στα στούντιο (κυρίως ως εκτελεστές), παίζοντας οι δυο τους μπουζούκι πρίμο-σεγκόντο (ψηλά-χαμηλά) και ηχογραφώντας μαζί αρκετά τραγούδια τους. Κατά τη διάρκεια της επιτυχούς συνεργασίας τους, το δίδυμο Τζουανάκος - Τατασόπουλος, εμφανίστηκε κατά καιρούς με δικά του συγκροτήματα σε διάφορα λαϊκά μαγαζιά, όπως το «Ταμπού» στη Μεσογείων, κ.α.

- Από το 1948 μέχρι και το 1956 ο Τζουανάκος εμφανίζεται με διάφορα λαϊκά σχήματα, σε διάφορα γνωστά λαϊκά μαγαζιά της εποχής εκείνης. Την περίοδο 1950 - 1953 εμφανίζεται αρκετές φορές στα κέντρα διασκέδασης «Πίνδος» του Αλεξανδριανού και «Θείος» στη Νέα Φιλαδέλφεια, παρέα με τον Μανώλη Χιώτη, τον Απόστολο Καλδάρα, τον Δημήτρη Στεργίου-Μπέμπη, κ.α. Επίσης εμφανίστηκε και σ' άλλα μαγαζιά μαζί με τους Ανδρέα Σπαγγαδώρο, Γιάννη Σταματίου-Σπόρο, Μαρίκα Νίνου (με την οποία τραγούδησε ντουέτο -και σε δίσκους, ευτυχώς για μας- εκπληκτικά τραγούδια), Ρένα Ντάλλια, Χρήστο Σύρπο (Χρηστάκης), Πόλυ Πάνου, κ.α.

Ο Σταύρος Τζουανάκος, εκτός από τα δικά του τραγούδια, τραγούδησε σε δίσκους υπέροχα, με έντονο προσωπικό στυλ, ωραιότατα τραγούδια και άλλων συνθετών, όπως των Βασίλη Τσιτσάνη, Μανώλη Χιώτη, Γιάννη Τατασόπουλου, Γιώργου Μητσάκη, Γιάννη Κυριαζή, Μπάμπη Μπακάλη-Τρικαλινού, Γιώργου Λαύκα, Στέλιου Χρυσίνη, Κώστα Καπλάνη, Άκη Σμυρναίου, Παναγιώτη Πετσά, Γρηγόρη Μπιθικώτση, κ.α.

- Το 1956 γνωρίζει τη μέλλουσα σύζυγό του Μαρία-Ρίτα Μπινοπούλου, αδελφή της γνωστής ηθοποιού Άννας Γκαλ, η οποία ήταν γυναίκα του Μάριου Δαλέζιου, γνωστού ιδιοκτήτη του πασίγνωστου λαϊκού κέντρου-καφενείου στην οδό Ίωνος 8 (που ήταν το στέκι των μεγαλύτερων λαϊκών καλλιτεχνών της εποχής).
Η γνωριμία τους έγινε στη περίφημη «Τριάνα» του Χειλά, στη Συγγρού, που τότε ήταν το πρώτο λαϊκό μαγαζί της Αθήνας και ο Σταύρος Τζουανάκος εμφανιζότανε εκεί με δικό του λαϊκό συγκρότημα το χρονικό διάστημα 1955 - 1956. Οι δύο νέοι, Σταύρος και Μαρία, ερωτεύονται κεραυνοβόλα και παντρεύονται το 1957.

Την ίδια χρονιά, ο Σταύρος πραγματοποιεί το πρώτο του ολιγόμηνο καλλιτεχνικό ταξίδι του στην Αμερική, όπου εμφανίστηκε στα Ελληνικά κέντρα διασκέδασης «Νέα Ζωή», «Club Astor», «Zorba» και «Garden of Allah» και συνεργάστηκε εκεί με άλλους Έλληνες ξενιτεμένους μουσικούς και τραγουδιστές όπως, οι Γιάννης Τατασόπουλος, Κώστας Καπλάνης, κ.α.
Επιστρέφει στην Ελλάδα και εντυπωσιασμένος από το ταξίδι του αυτό αποφασίζει με τη γυναίκα του να μεταναστέψει για οριστική εγκατάσταση πλέον στην Αμερική, το 1958.
Με το ζεύγος Τζουανάκου αποφασίζει να φύγει και η Άννα, η αδελφή της Μαρίας, εγκαταλείποντας τον Μάριο Δαλέζιο.

Όμως, κατά μια άλλη πληροφόρηση, ο Τζουανάκος πρωτοπήγε για εμφανίσεις στην Αμερική το 1954, όπου γνώρισε μεγάλη επιτυχία και έμεινε εκεί δύο χρόνια. Η πληροφορία αυτή θα πρέπει να είναι σωστή, μια και την διετία 1954 - 1955 έχει γραμμοφωνημένους δίσκους εκεί με τη Μαρίκα Νίνου (σ.σ.: βλέπε παρακάτω εργογραφία του).

- Η Μαρία-Ρίτα, η σύζυγός του Σταύρου, τον συμπαραστέκεται όχι μόνο στις αποφάσεις του αλλά και στο πάλκο, συνοδεύοντάς τον με την ωραία φωνή που διέθετε. Με την αναχώρηση του Τζουανάκου, η Ελλάδα, το ρεμπέτικο σινάφι, το Ρεμπέτικο Τραγούδι και οι χιλιάδες των θαυμαστών του χάνουν από κοντά τους ακόμα έναν απαράμιλλο λαϊκό καλλιτέχνη. Τον έφαγε κι αυτόν η Αμερική. Είναι η μοίρα των φτωχών, γιατί ο Σταύρος δεν ήταν τυχοδιώκτης. Απλά έψαχνε κι αυτός για μια καλύτερη μοίρα στη ζωή.
Το ζεύγος Τζουανάκου, ένα χρόνο μετά το γάμο τους, αποκτούν το 1958 το πρώτο τους παιδί, το Θανάση και το 1964 την κόρη τους Ιωάννα (Joanna). Και τα δυο παιδιά παρέμειναν και ζουν στην Αμερική.
Η μικρή Τζοάννα φαίνεται πως έχει καλή φωνή, αφού στο (μάλλον) τελευταίο τραγούδι του Σταύρου Τζουανάκου, το «ΔΕΝ ΕΙΜ' Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΣ», το 1974, συνοδεύει τον πατέρα της τραγουδώντας μαζί με την Μαρία Φλώρη, στην τρυφερή ηλικία των μόλις 10 ετών!

- Μετά την εγκατάστασή τους στις ΗΠΑ και πολύ σύντομα, ο Τζουανάκος γίνεται πασίγνωστος και περιζήτητος, ένα από τα πρώτα ονόματα των Ελλήνων μουσικών. Δουλεύει ασταμάτητα, όπου τον καλούν, σε εκδηλώσεις, συναυλίες, γιορτές, γάμους, κλπ.
Εμφανίστηκε και συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους Έλληνες ξενιτεμένους μουσικούς της Αμερικής και με τους παλαιότερους και με τους νεώτερους, όπως: ο θρυλικός Γιώργος Κατσαρός-Θεολογίτης, ο Αρμένης ουτιέρης Μάρκος Μέλκον, ο τροβαδούρος και κιθαρίστας Νίκος Γούναρης (γνήσιος ρεμπέτης αυτός, εξ' απαλών ονύχων, όπως πολλές φορές -κατά καιρούς- ομολόγησαν με καμάρι επώνυμοι ρεμπέτες καλλιτέχνες), η Μαρίκα Νίνου, ο Θανάσης Ευγενικός (φωνή και ύφος που μοιάζουν πάρα πολύ με του Τζουανάκου!), ο Τζιμ Αποστόλου (ο «ερασιτέχνης»-γκανιάν αριστοκράτης του λαϊκού ελληνο-αμερικάνικου πάλκου), ο Μπέμπης Στεργίου, ο Μανώλης Χιώτης με τη Μαίρη Λίντα, ο Γιάννης Σταματίου-Σπόρος, ο Κώστας Καπλάνης, κ.α.

- Στα 16 χρόνια της Αμερικής (1958 - 1964) ο Σταύρος Τζουανάκος εργάστηκε σαν τραγουδιστής και μουσικός ουσιαστικά σε τρία κέντρα διασκέδασης, σε τρεις πόλεις. Δύο χρόνια στη Νέα Υόρκη, άλλα δύο στο Ντητρόϊτ και δώδεκα στη Καλλιφόρνια.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα, ηχογράφησε πρωτότυπα νέα τραγούδια του, καθώς και επανεκτελέσεις γνωστών δικών του τραγουδιών και άλλων συνθετών, στις αμερικάνικες δισκογραφικές εταιρείες BALKAN, LIBERTY, ΝΙΝΑ, STANDARD, κ.α.

Στην Ελλάδα επιστρέφει κατά καιρούς και εμφανίζεται σε διάφορα κέντρα διασκέδασης, όπως η «Τριάνα» του Χειλά και ηχογραφεί παλαιότερα και νεότερα τραγούδια του, όπως το «Λίγα ψίχουλα αγάπης σου γυρεύω» σε στίχους του Κώστα Βίρβου, το «Χίλιες γυναίκες γλέντησα» σε στίχους του Νίκου Ρούτσου, κ.α.

Το 1962 και το 1964 ηχογραφεί τραγούδια του, στα στούντιο της Columbia, με τους Πάνο Γαβαλά, Καίτη Γκρέϋ, Πόλυ Πάνου, Γιώτα Λύδια, Χρηστάκη, Στράτο Διονυσίου και Βίκυ Μοσχολιού, στο πρώτο της τραγούδι με τίτλο «Να 'ξερες πόσο πόνεσα», όπου δεύτερη φωνή της κάνει ο ίδιος ο Τζουανάκος.

Το 1973 επιστρέφει για τελευταία φορά στην Ελλάδα και ηχογραφεί στην εταιρεία STANDARD το LP "ΤΖΟΥΑΝΑΚΟΣ: Οι καλλίτερες επιτυχίες"; με επανεκτελέσεις των γνωστότερων τραγουδιών του και με μπουζούκια τους Χρήστο Νικολόπουλο και Γιάννη Παλαιολόγου. Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1974.

Η ζωή του τελειώνει ξαφνικά και απροσδόκητα από ανακοπή καρδιάς στις 17 Δεκεμβρίου του 1974, σε ηλικία 49 ετών, μόλις πριν ζήσει την πέμπτη δεκαετία της ζωής του, στη μακρινή Φλώριδα των ΗΠΑ, σ' ένα ξενοδοχείο που έμενε και όπου είχε πάει για κάποια δουλειά.


Η ΠΛΗΡΗΣ ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ - ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΟΥΑΝΑΚΟΥ (ΣΤΙΣ 78 & 45 ΣΤΡΟΦΕΣ)

(Ανέκδοτη & πρωτογενής καταγραφή και κατάταξη της συνολικής Εργογραφίας του Στ. Τζουανάκου ως Συνθέτης, Στιχουργός και Ερμηνευτής)

Α. Τραγούδια του Σταύρου Τζουανάκου (Σύνθεση & Στιχουργική):

1. ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΕ ΕΙΔΑ (Στ. Τζουανάκος - Σουζάνα Λαζαρίδου) (1952, COLUMBIA DG 6973).
2. ΑΝΟΙΞΕ ΠΟΡΤΑ ΜΟΥ ΒΑΡΕΙΑ (Στ. Τζουανάκος) (1962, COLUMBIA SCDG 3127).
3. ΑΠ' ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΠΟΥ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ (Σταύρος Τζουανάκος - Θέλμα Πατέλη) (Συρτός) (1960, BALKAN 848, ΗΠΑ).
4. ΑΠΟΨΕ ΑΝΑΣΤΕΝΑΞΑ (Σταύρος Τζουανάκος) (Ζεϊμπ.) (1951, COLUMBIA DG 6953).
5. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ ΜΟΥ (ΜΠΟΡΕΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΜΟΥ) (Τζουανάκος) (1962, HMV 7PG 3175).
6. ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ (Τζουανάκος) (1963, COLUMBIA SCDG 3187).
7. ΒΓΗΚΕ Η ΜΑΡΙΓΩ ΣΕΡΓΙΑΝΙ (Νίκος Καλλέργης - Στ. Τζουανάκος - Θαν. Γιαννόπουλος) (Συρτός) (1951, COLUMBIA DG 6944).
8. ΒΡΑΣΤΑ ΤΕΤΟΙΑ ΟΝΕΙΡΑ (Στ. Τζουανάκος) (Μαΐος 1952, HMV AO 5062).
9. ΓΛΕΝΤΗΣΤΕ ΑΠΟΨΕ ΜΑΓΚΕΣ ΜΟΥ (Στ. Τζουανάκος - Γ. Τατασόπουλος?).
10. ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ, ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕΝΕΙ (Στελλάκης Περπινιάδης - Ιωάννα Γεωργακοπούλου) (Ζεϊμπ.) (5/11/1947, HMV AO 2769).
- ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ, ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕΝΕΙ (Τζουανάκος) (1973, PI-LPS-94, ΗΠΑ).
- ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕΝΕΙ (Τζουανάκος) (1962, COLUMBIA SCDG 3128).
11. ΔΕΝ ΕΙΜ' Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΣ (Στ. Τζουανάκος - Τζοάννα Τζουανάκου - Μ. Φλώρη) (Τσιφτ.) (1974).
12. ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΟΣ Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ (ΟΙ ΔΥΟ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ) [Στ. Τζουανάκου] (Στ. Τζουανάκος) (1962, COLUMBIA ΗΠΑ)
13. ΔΥΟ ΑΛΗΘΕΙΕΣ (Στ. Τζουανάκος) (1960, ΗΠΑ).
14. ΕΙΣΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΙ ΜΗ ΒΙΑΣΤΕΙΣ (Τζουανάκος) (1950, HMV AO 2936).
15. ΕΝΑ ΡΗΜΑΔΙ ΤΩΡΑ ΓΥΡΙΖΩ (Σταύρος Τζουανάκος) (Ζεϊμπέκικο) (1954, COLUMBIA DG 7070).
16. ΖΩΗ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΩΘΗΚΕΣ (ΠΟΣΑ ΦΑΡΜΑΚΙΑ ΕΧΩ ΠΙΕΙ) (Στ. Τζουανάκος) (1951, COLUMBIA DG 6915).
17. Η ΑΝΕΜΟΣΚΑΛΑ (Στ. Τζουανάκος) (1962, COLUMBIA SCDG 3089).
18. Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΜΑΓΙΣΣΑΣ (ΤΗΣ ΜΑΓΙΣΣΑΣ Η ΚΟΡΗ) (ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΣ ΝΑ 'ΣΑΙ ΟΣΟ ΖΕΙΣ) (Στ. Τζουανάκος - Ι. Τατασόπουλος) (Μαΐος 1952, HMV AO 5062).
19. Η ΜΕΤΑΝΟΙΩΜΕΝΗ (Στ. Τζουανάκος) (1950, HMV AO 2924, OGA 1599).
20. Η ΝΥΧΤΑ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ (Στ. Τζουανάκος - Πόλυ Πάνου) (1954, HMV AO 5208).
21. ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΨΕΙΣ ΝΑ ΓΕΛΑΣ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΛΑΙΣ (Ανδ. Σπαγγαδώρος - Μ. Χιώτης) (Χασάπ.) (17/2/1949, COLUMBIA DG 6774).
- ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΨΕΙΣ ΝΑ ΓΕΛΑΣ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΛΑΙΣ (Γ. Λύδια -Χρηστάκης) (Χασάπ.) (1962, COLUMBIA SCDG 3128).
- ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΨΕΙΣ ΝΑ ΓΕΛΑΣ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΛΑΙΣ (Στ. Τζουανάκος) (Χασάπ.) (1973, PI-LPS-94, ΗΠΑ).
22. ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΠΑΨΕ ΝΑ ΠΟΝΑΣ (Στ. Τζουανάκος - Ρίτα Τζουανάκου?) (1960, BALKAN 861, ΗΠΑ).
23. ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (Στ. Τζουανάκος) (1960, BALKAN 850, ΗΠΑ).
- ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (Γιώτα Λύδια) (1962, COLUMBIA SCDG 3089).
24. ΚΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑ (Σταύρος Τζουανάκος) (1952, HMV AO 5078).
25. ΚΛΑΙΩ ΑΠΑΡΗΓΟΡΗΤΑ (Σταύρος Τζουανάκος) (Χασάπικο) (1960, BALKAN 861, ΗΠΑ) [εκπληκτική τραγουδάρα !!].
- ΚΛΑΙΩ ΑΠΑΡΗΓΟΡΗΤΑ (Καίτη Γκρέϋ) (Χασάπικο) (1963, COLUMBIA SCDG 3127).
26. ΚΛΑΨΤΕ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟΨΕ (Σταύρος Τζουανάκος) (Ζεϊμπέκικο) (1959, COLUMBIA DG 7496 ).
- ΚΛΑΨΤΕ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟΨΕ (Σταύρος Τζουανάκος) (Ζεϊμπέκικο) (1960, BALKAN 860, ΗΠΑ).
27. Μ' ΑΓΩΝΙΑ ΠΑΝΤΑ ΖΟΥΜΕ (Στ. Τζουανάκος - Ρένα Στάμου) (1952, HMV AO 5048).
28. ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤ. ΤΖΟΥΑΝΑΚΟΥ (Π. Πάνου - Στρ. Διονυσίου - Γ. Λύδια - Στ. Τζουανάκος) (1962, COLUMBIA SEGG 2601).
29. ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤ. ΤΖΟΥΑΝΑΚΟΥ (Στ. Τζουανάκος - Π. Γαβαλάς - Π. Πάνου) (1964, COLUMBIA SEGG 2601).
30. ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ (Άγνωστα στοιχεία).
31. ΜΗ ΔΙΝΕΙΣ ΔΑΝΕΙΚΑ ΛΕΦΤΑ (Στ. Τζουανάκος - Σουζάνα Λαζαρίδου) (1951, HMV AO 5030).
32. ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΞΑΝΑ (Στ. Τζουανάκος - Β. Γκίκα - Χρηστάκης Σύρπος) (1962, COLUMBIA SCDG 3093).
33. ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΠΡΟΙΚΑ (Στ. Τζουανάκος) (1963, COLUMBIA SCDG 3187).
34. ΝΑ ΞΕΡΕΣ ΠΟΣΟ ΠΟΝΕΣΑ (Βίκυ Μοσχολιού - Στ. Τζουανάκος) (1962, COLUMBIA SCDG 3149) (1ο τραγ. της Μοσχολιού).
35. ΝΗΣΙ ΜΟΥ (Άγνωστα στοιχεία).
36. ΝΥΧΤΩΣΕ - ΝΥΧΤΩΣΕ (Στ. Τζουανάκος) (1950, HMV AO 2936).
37. Ο ΖΟΡΙΚΟΣ ΠΕΛΑΤΗΣ (Στ. Τζουανάκος) (1960, BALKAN 850, ΗΠΑ).
38. Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ (Στ. Τζουανάκος) (1951, COLUMBIA DG 6895).
39. Ο ΤΕΜΠΕΛΗΣ (Στ. Τζουανάκος - Σπύρος Γεωργόπουλος) (11-3-1950, HMV AO 2924).
40. ΟΠΟΥ ΔΕΙΣ ΦΩΤΙΑ ΝΑ ΚΑΙΕΙ (Στ. Τζουανάκος) (1951, HMV AO 5030).
41. ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΖΩΗ (Στ. Τζουανάκος) (1955, LIBERTY 229 ΗΠΑ).
42. ΠΕΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΠΑΣ (Π. Πάνου - Χρηστάκης Σύρπος) (1962, COLUMBIA SCDG 3093).
43. ΠΩΣ ΑΡΓΗΣΕΣ, ΠΩΣ ΑΡΓΗΣΕΣ (Στ. Τζουανάκος - Πόλυ Πάνου) (1954, HMV AO 5208).
44. Σ' ΑΡΑΧΝΙΑΣΜΕΝΟ ΣΠΗΛΑΙΟ (Σταύρος Τζουανάκος - Μαρία Γρίλλη) (Ζεϊμπέκικο) (1954, HMV AO 5195).
45. ΣΚΕΨΟΥ ΤΟ ΚΑΛΑ [Στ. Τζουανάκου] (Στ. Τζουανάκος - Άννα Χρυσάφη) (1964, HMV 7PG 3454).
46. ΣΟΛΟ ΤΑΞΙΜ (Σόλο μπουζούκι: Σταύρος Τζουανάκος) (1960, BALKAN 860).
47. ΤΑΞΙΜ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ (Σόλο μπουζούκι: Σταύρος Τζουανάκος) (Ζεϊμπέκικο) (19??).
48. ΤΕΤΟΙΕΣ ΩΡΕΣ Η ΚΑΡΔΙΑ (Σταύρος Τζουανάκος) (Ζεϊμπέκικο) (1953, COLUMBIA DG 7034).
49. ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΜΑ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ (ΨΙΧΑΛΙΖΕΙ - ΨΙΧΑΛΙΖΕΙ) (Στ. Τζουανάκος - Ρ. Στάμου - Ν. Βούλγαρης) (1951, COLUMBIA DG 6915).
- ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΜΑ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ (ΨΙΧΑΛΙΖΕΙ - ΨΙΧΑΛΙΖΕΙ) (Στ. Τζουανάκος) (1960, BALKAN 848, ΗΠΑ).
- ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΜΑ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ (ΨΙΧΑΛΙΖΕΙ - ΨΙΧΑΛΙΖΕΙ) (Στ. Τζουανάκος) (1963, COLUMBIA SCDG 3174).
50. ΤΙ ΕΚΑΝΑ, ΤΙ ΕΚΑΝΑ (Στ. Τζουανάκος - Βούλα Γκίκα) (1962, HMV 7PG 3175).
51. ΤΟ ΣΤΕΡΝΟ ΜΟΥ ΤΟ ΜΕΘΥΣΙ (Στ. Τζουανάκος - Ρίτα Τζουανάκου) (29-9-1952, HMV AO 5078).
52. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΞΕΡΩ (Σταύρος Τζουανάκος) (1952, HMV AO 5048).
53. ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΞΕΡΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ (Στ. Τζουανάκος - Σουζάνα Λαζαρίδου) (1952, COLUMBIA DG 6973).
54. ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΘΑ Μ' ΑΓΑΠΑΕΙ (Μαρίκα Νίνου - Σταύρος Τζουανάκος) (1950, COLUMBIA DG 6864).

Β. Τραγούδια του Σταύρου Τζουανάκου (σύνθεση) & διαφόρων άλλων Στιχουργών:

55. ΑΔΙΚΙΑ (ΟΠΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΚΙΑ) [Κ. Κοφινιώτη] (Πρ. Τσαουσάκης - Ρ. Στάμου) (Ζεϊμπέκικο) (1951, COLUMBIA DG 6944).
- ΑΔΙΚΙΑ (ΟΠΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΚΙΑ) [Κ. Κοφινιώτη] (Στ. Τζουανάκος) (Ζεϊμπέκικο) (1973, PI-LPS-94, ΗΠΑ).
56. ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΣΤΑ ΒΑΣΑΝΑ [Νίκου Ρούτσου] (Στ. Τζουανάκος - Μαρία Γρίλλη) (Ζεϊμπ.) (1954, COLUMBIA DG 7070).
57. ΓΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΜΟΥΣΙΚΟΙ [Μπ. Βασιλειάδη] (Στ. Τζουανάκος - Σουζάνα Λαζαρίδου) (Ζεϊμπ.) (26/2/1953, HMV AO 5101).
58. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΙΣ [Χρ. Αργυρόπουλου] (Γ. Λύδια) (1964, HMV 7PG 3454).
59. ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣΜΟΥ Η ΜΑΧΑΙΡΙΑ (ΟΤΑΝ ΘΑ ΠΩ ΕΓΩ ΤΟ ΑΧ) [Ε. Παπαγιαννοπούλου] (Στ. Τζουανάκος) (Ζεϊμ.) (4/9/1951, HMV AO 5013).
- ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣΜΟΥ Η ΜΑΧΑΙΡΙΑ (ΟΤΑΝ ΘΑ ΠΩ ΕΓΩ ΤΟ ΑΧ) [Ε. Παπαγιαννοπούλου] (Τζιμ Αποστόλου) (Ζεϊμ.) (1951, LIBERTY 150, ΗΠΑ).
- ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣΜΟΥ Η ΜΑΧΑΙΡΙΑ (ΟΤΑΝ ΘΑ ΠΩ ΕΓΩ ΤΟ ΑΧ) [Ε. Παπαγιαννοπούλου] (Στ. Τζουανάκος) (Ζεϊμ.) (1973, PI-LPS-94, ΗΠΑ).
60. ΕΝΑΣ ΔΙΑΒΑΤΗΣ [Κώστα Κοφινιώτη] (Σταύρος Τζουανάκος) (Ζεϊμπέκικο) (17/2/1949, COLUMBIA DG 6774) [Ρεμπέτικος Ύμνος !!].
- ΕΝΑΣ ΔΙΑΒΑΤΗΣ [Κώστα Κοφινιώτη] (Τζιμ Αποστόλου) (Ζεϊμπέκικο) (1955, LIBERTY 87, ΗΠΑ).
- ΕΝΑΣ ΔΙΑΒΑΤΗΣ [Κώστα Κοφινιώτη] (Σταύρος Τζουανάκος) (Ζεϊμπέκικο) (1973, PI-LPS-94, ΗΠΑ).
61. ΘΑ ΔΩ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΪΡΙΑ ΣΟΥ (ΕΧΕΙ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ Η ΑΣΤΑΤΗ ΖΩΗ) [Ε. Παπαγιαννοπούλου - Γιάννη Τατασόπουλου] (Σ. Τζουανάκος - Ι. Τατασόπουλος) (1954, HMV AO 5174).
62. ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΑΓΑΠΗ ΝΑ 'ΒΡΕΙΣ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙΣ [Κ. Κοφινιώτη] (Στ. Τζουανάκος - Θ. Ευγενικός) (1950, HMV AO 2973, OGA 1714).
[Μοναδική δισκογραφική συνεύρεση των δύο καλλιτεχνών!!!].
63. ΚΡΙΜΑ ΤΕΤΟΙΑ ΛΕΒΕΝΤΙΑ (ΚΡΙΜΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ) [Κώστα Κοφινιώτη] (Σταύρος Τζουανάκος) (Ζεϊμπέκικο) (13/1/1950, HMV AO 2906).
- ΚΡΙΜΑ ΤΕΤΟΙΑ ΛΕΒΕΝΤΙΑ (ΚΡΙΜΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ) [Κώστα Κοφινιώτη] (Σταύρος Τζουανάκος) (Ζεϊμπέκικο) (1973, PI-LPS-94, ΗΠΑ).
64. ΛΙΓΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΑΓΑΠΗΣ ΣΟΥ ΓΥΡΕΥΩ [Κώστα Βίρβου] (Έφη Νερούτσου - Στ. Τζουανάκος) (Χασάπ.) (1958, HMV AO 5498).
- ΛΙΓΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΑΓΑΠΗΣ ΣΟΥ ΓΥΡΕΥΩ [Κώστα Βίρβου] (Α. Χρυσάφη - Π. Γαβαλάς) (Χασάπ.) (1958, ODEON GA 8023).
- ΛΙΓΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΑΓΑΠΗΣ ΣΟΥ ΓΥΡΕΥΩ [Κώστα Βίρβου] (Άρης Σαν) (Χασάπ.) (1959, ΗΠΑ).
- ΛΙΓΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΑΓΑΠΗΣ ΣΟΥ ΓΥΡΕΥΩ [Κώστα Βίρβου] (Στ. Τζουανάκος - Θέλμα Πατέλη) (Χασάπ.) (1961, BALKAN 846, ΗΠΑ).
- ΛΙΓΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΑΓΑΠΗΣ ΣΟΥ ΓΥΡΕΥΩ [Κώστα Βίρβου] (Στ. Τζουανάκος) (Χασάπ.) (1973, PI-LPS-94, ΗΠΑ).
65. ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΕΟΣ (ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΠΟΛΛΑ) [Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου] (Στ. Τζουανάκος - Στ. Πλέσσας - Γιάννης Τατασόπουλος) (Χασάπικο) (26/2/1953, HMV AO 5101) [Βόμβα !!!].
- ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΕΟΣ (ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΠΟΛΛΑ) [Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου] (Σταύρος Τζουανάκος) (Χασάπικο) (1961, BALKAN 847, ΗΠΑ).
- ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΕΟΣ (ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΠΟΛΛΑ) [Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου] (Σταύρος Τζουανάκος) (Χασάπικο) (1973, PI-LPS-94, ΗΠΑ).
66. ΜΕ ΘΟΛΩΜΕΝΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ [Νίκου Γκούμα] (Σταύρος Τζουανάκος) (Ζεϊμπέκικο) (1950, COLUMBIA DG 6864).
67. ΜΗ ΜΕ ΡΩΤΑΣ [Μπάμπη Βασιλειάδη-Τσάντα - Π. Πετσά] (Στέλλα Χασκίλ) (Ζεϊμπέκικο) (1948, HMV AO 2811).
68. ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Μ' ΕΧΕΙ ΚΑΨΕΙ [Νίκου Ρούτσου] (Σταύρος Τζουανάκος) (Ζεϊμπέκικο) (1954, HMV AO 5195).
69. ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΧΑΡΑΜΑΤΑ [Ν. Χάρου] (Καίτη Γκρέϋ) (1962, COLUMBIA SCDG 3149).
70. Ο ΜΑΧΑΡΑΓΙΑΣ [Νίκου Γκούμα] (Ρένα Στάμου - Στ. Τζουανάκος - Θανάσης Γιαννόπουλος) (Τσιφτ.) (1951, COLUMBIA DG 6953).
- Ο ΜΑΧΑΡΑΓΙΑΣ [Νίκου Γκούμα] (Στ. Τζουανάκος) (1951, COLUMBIA DG 6964).
- Ο ΜΑΧΑΡΑΓΙΑΣ [Νίκου Γκούμα] (Τζιμ Αποστόλου) (Τσιφτ.) (1952, LIBERTY 153, ΗΠΑ).
- Ο ΜΑΧΑΡΑΓΙΑΣ [Νίκου Γκούμα] (Ελ. Μπρατσέρη) (Τσιφτ.) (1952, LIBERTY 156, ΗΠΑ).
- Ο ΜΑΧΑΡΑΓΙΑΣ [Νίκου Γκούμα] (Π. Γαβαλάς - Χορωδία) (1963, COLUMBIA SCDG 3153).
- Ο ΜΑΧΑΡΑΓΙΑΣ [Νίκου Γκούμα] (Στ. Τζουανάκος) (1973, PI-LPS-94, USA).
71. Ο ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ [Κώστα Κοφινιώτη] (Σταύρος Τζουανάκος) (Ζεϊμπέκικο) (1949, HMV AO 2879).
72. ΠΑΛΙΟ ΜΕΡΑΚΙ [Νίκου Γκούμα] (Σταύρος Τζουανάκος) (Ζεϊμπέκικο) (1953, COLUMBIA DG 7034).
73. ΠΑΡΑΠΟΝΟ [Νίκου Γκούμα] (Σταύρος Τζουανάκος) (Ζεϊμπέκικο) (1951, COLUMBIA DG 6903).
74. ΡΗΜΑΞΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΜΑΣ [Κώστα Κοφινιώτη] (Σταύρος Τζουανάκος). (Ζεϊμπέκικο) (1949, HMV AO 2879).
75. ΣΕ ΘΥΜΗΘΗΚΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ [Ν. Γκούμα] (Στ. Τζουανάκος) (1951, COLUMBIA DG 6895).
76. ΣΤΑΛΑΓΜΑΤΙΑ - ΣΤΑΛΑΓΜΑΤΙΑ [Νίκου Γκούμα] (Σταύρος Τζουανάκος) (Χασάπικο) (18/11/1950, HMV AO 2973).
- ΣΤΑΛΑΓΜΑΤΙΑ - ΣΤΑΛΑΓΜΑΤΙΑ [Νίκου Γκούμα] (Σταύρος Τζουανάκος) (Χασάπικο) (1961, BALKAN 846, ΗΠΑ).
- ΣΤΑΛΑΓΜΑΤΙΑ - ΣΤΑΛΑΓΜΑΤΙΑ [Νίκου Γκούμα] (Σταύρος Τζουανάκος) (Χασάπικο) (1973, PI-LPS-94, ΗΠΑ).
77. ΣΦΑΛΜΑ ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΟ (ΦΥΓΕ - ΦΥΓΕ) [Κώστα Μακρή (Λουκάς Στρογγυλός)] (Στ. Τζουανάκος - Αντ. Κλειδωνιάρης) (Ζεϊμπ.) (Σεπτ. 1955, COLUMBIA DG 7187).
- ΣΦΑΛΜΑ ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΟ (ΦΥΓΕ - ΦΥΓΕ) [Κώστα Μακρή (Λουκάς Στρογγυλός)] (Στ. Τζουανάκος - Μαρίκα Νίνου) (Ζεϊμπ.) (1955, LIBERTY 230, ΗΠΑ).
78. ΤΙ ΝΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΑΦΟΥ ΠΙΑ ΔΕΝ Σ' ΑΓΑΠΩ [Ν. Γκούμα] (Στ. Τζουανάκος - Γιάννης Τατασόπουλος) (13/1/1950, HMV AO 2906).
- ΤΙ ΝΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΑΦΟΥ ΠΙΑ ΔΕΝ Σ' ΑΓΑΠΩ [Ν. Γκούμα] (Στ. Τζουανάκος) (1960, BALKAN 851, ΗΠΑ).
- ΤΙ ΝΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΑΦΟΥ ΠΙΑ ΔΕΝ Σ' ΑΓΑΠΩ [Ν. Γκούμα] (Στ. Τζουανάκος) (1973, PI-LPS-94, ΗΠΑ).
79. ΤΟ ΕΝΕΧΥΡΟ (ΜΕ ΘΑΜΠΩΣΕ Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΣΟΥ) [Χρ. Κολοκοτρώνη] (Στ. Τζουανάκος - Μ. Νίνου) (Ζεϊμπ.) (4/9/1951, HMV AO 5013).
80. ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΕΧΩ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ [Κώστα Μακρή (Λουκάς Στρογγυλός)] (Καίτη Γκρέϋ) (Ζεϊμπέκικο) (1955, COLUMBIA DG 7187).
81. ΧΑΪΤΙΤΖΕ [Π. Πετσά] (Στέλλα Χασκίλ) (Ανατολίτικο) (1948, HMV AO 2811).
82. ΧΙΛΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΛΕΝΤΗΣΑ [Νίκου Ρούτσου] (Σταύρος Τζουανάκος) (Ζεϊμπέκικο) (1958, HMV AO 5498).
- ΧΙΛΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΛΕΝΤΗΣΑ [Νίκου Ρούτσου] (Σταύρος Τζουανάκος) (Ζεϊμπέκικο) (1960, BALKAN 851, ΗΠΑ).
- ΧΙΛΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΛΕΝΤΗΣΑ [Νίκου Ρούτσου] (Σταύρος Τζουανάκος) (Ζεϊμπέκικο) (1973, PI-LPS-94, ΗΠΑ).
83. ΨΕΥΤΙΚΕ ΚΟΣΜΕ (ΜΕ ΛΕΝ ΜΠΕΚΡΗ ΚΑΙ ΑΣΩΤΟ) [Νίκου Μάθεση-Τρελλάκια] (Στ. Τζουανάκος) (Ζεϊμπ.) (1951, COLUMBIA DG 6903).
84. WHIRLlNG SAND Jazz [Abu Hassan] (Οργανικό, Στ. Τζουανάκος) (1960;, ΗΠΑ).


Γ. Ο Σταύρος Τζουανάκος σε τραγούδια άλλων Δημιουργών:

1. ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΝΕ ΤΑ ΒΟΥΝΑ [Ευτ. Παπαγιαννοπούλου - Β. Τσιτσάνη] (Μαρίκα Νίνου - Στ. Τζουανάκος - Β. Τσιτσάνης) (Ζεϊμπ.) (Ερωτικής Απόγνωσης) (1/9/1951, HMV AO 5009).
[Τραγουδάρα του Βλάχου που δεν χρειάζεται συστάσεις].
2. ΑΠ' ΤΑ ΨΗΛΑ ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΑ [Ε. Παπαγιαννοπούλου - Απ. Καλδάρα] (Τζουανάκος) (1958, BALKAN 862, ΗΠΑ).
3. ΑΠΟΝΕ ΤΥΡΑΝΝΕ ΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ (ΜΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕΣ ΤΗ ΖΗΣΗ) [Δημ. Γκούτη - Γρ. Μπιθικώτση] (Σταύρος Τζουανάκος - Μαρίκα Νίνου) (Ζεϊμπ.) (Ερωτικής Απόγνωσης) (1955, LIBERTY 229, ΗΠΑ).
[Θα παίζεται στο διενεκές, όσο θα υπάρχουν λαϊκά πάλκα !!!].
4. ΑΣ ΕΙΝ' ΚΑΛΑ Τ' ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ [Χρήστου Κολοκοτρώνη - Μ. Χιώτη] (Γιώτα Λύδια - Σταύρος Τζουανάκος) (Του Κεφιού) (Τσιφτετέλι) (1955, COLUMBIA DG 7143).
5. ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΜΟΥ ΜΙΛΑΕΙ [Β. Τσιτσάνη] (Στ.Τζουανάκος - Πρ.Τσαουσάκης - Θ. Γιαννόπουλος) (1951, COLUMBIA DG 6940).
6. ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ [Π. Πετσά] (Τζουανάκος - Πετσάς) (1949, HMV AO 2864).
7. ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΟΒΟΤΑΝΕ ΤΟ ΧΕΡΙ [Νίκου Νικολαΐδη] (Μ. Νίνου - Στ. Τζουανάκος - Ι. Τατασόπουλος) (Μάρτιος 1953, HMV AO 5105).
8. ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΩ [Χρ. Κολοκοτρώνη - Θ. Δερβενιώτη] (Στ. Τζουανάκος - Π. Πετσάς) (1958, HMV AO 5480).
9. ΔΕΝ ΣΕ ΝΟΙΑΖΕΙ - ΔΕΝ ΣΕ ΝΟΙΑΖΕΙ (ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΗΣΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ) [Κ. Καπλάνη] (Μ. Νίνου - Στ. Τζουανάκος) (1955, LIBERTY 201, ΗΠΑ).
10. ΕΙΣΑΙ ΜΙΑ ΚΟΤΑ ΠΑΡΔΑΛΗ [Ευτ. Παπαγιαννοπούλου - Μαρίκας Νίνου] (Μαρίκα Νίνου - Σταύρος Τζουανάκος) (Ερωτ. Απιστίας) (Καλαμ.) (1955, LIBERTY 218, ΗΠΑ).
11. ΕΣΥ ΠΟΥ ΜΕ ΞΕΜΥΑΛΙΣΕΣ [Β. Τσιτσάνη] (Στ. Τζουανάκος - Πρ. Τσαουσάκης) (1951, COLUMBIA DG 6940).
12. ΕΧΕΙ Η ΖΩΗ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ [Χρ. Κολοκοτρώνη - Γρ. Μπιθικώτση] (Στ. Τζουανάκος - Μ. Γρίλλη) (Μαΐος 1954, COLUMBIA DG 7073).
13. ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΧΑΡΑΜΑΤΑ (ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΔΟΛΙΟ ΜΟΥ ΚΟΡΜΙ) [Π. Πετσά] (Στ. Τζουανάκος - Β. Γκίκα) (1962, HMV 7PG 3153).
14. ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ [Ι. Πολίτη] (Στ. Τζουανάκος) (1958, COLUMBIA DG 7409).
15. Η ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΥ [Απ. Χατζηχρήστου] (Σταύρος Τζουανάκος) (1949, COLUMBIA DG 6784).
16. ΘΑ ΠΑΩ ΜΕ ΚΟΥΡΣΑΡΙΚΑ [Ευάγγελου Νταράλα] (Στ. Τζουανάκος - Ι. Τατασόπουλος) (Νοέμβριος 1954, COLUMBIA DG 7104).
17. ΘΑ ΠΑΡΩ ΔΥΟ [Σπύρου Περιστέρη - Παραδοσιακό] (Στ. Τζουανάκος) (Χασαποσέρβικο) (Χιουμοριστικό) (1961, UAS 6148, ΗΠΑ).
18. ΘΕΛΩ ΜΑΓΚΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΚΑΡΑΤΙΑ [Γ. Μητσάκη] (Ι. Γεωργακοπούλου - Στ. Τζουανάκος) (1951, HMV AO 2983).
19. ΘΛΙΜΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΣ [Νίκου Μεϊμάρη] (Σταύρος Τζουανάκος) (Ζεϊμπέκικο) (1954, COLUMBIA DG 7120).
20. ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΠΑΨΕ ΝΑ ΠΟΝΑΣ [Μ. Χιώτη] (Στ. Τζουανάκος) (1960, BALKAN 861, ΗΠΑ).
21. ΚΟΝΤΑ ΜΟΥ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΕΣ [Γιάννη Κυριαζή] (Στ. Τζουανάκος - Μαρία Γρίλλη - Γ. Κυριαζής) (Ζεϊμπέκικο) (Ερωτικό) (1954, HMV AO 5165) (μπουζούκια πρίμο-σιγόντο: Τατασόπουλος - Τζουανάκος) [Βόμβα !!!].
22. ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΦΕΡΤΕ ΒΟΤΑΝΑ [Ν. Ρούτσου - Γ. Τατασόπουλου] (Στ. Τζουανάκος - Γ. Τατασόπουλος - Στ. Πλέσσας) (μπουζούκια πρίμο-σιγόντο: Τατασόπουλος - Τζουανάκος) (Ζεϊμπέκικο) (29/10/1953, COLUMBIA DG 7060) [Βόμβα !!!].
23. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ (ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Η ΖΩΗ) [Κ. Βίρβου - Μπ. Μπακάλη] (Στ. Τζουανάκος) (Ζεϊμπ.) (Ερωτ. Απόγνωσης) (1956, ΗΠΑ).
[Πρόκειται για λαϊκό αριστούργημα, μ' έναν εκπληκτικό Τζουανάκο. Μοναδικό απόκτημα και στολίδι συλλογής δίσκων και κυρίως ...ακουστικής απόλαυσης!].
- ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ (ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Η ΖΩΗ) [Κ. Βίρβου - Μπ. Μπακάλη] (Στ. Τζουανάκος) (1961, BALKAN 847, ΗΠΑ).
24. ΜΑΛΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΟ (ΧΑΡΕ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΠΑΛΙΚΑΡΙ) [Π. Πετσά] (Στ. Τζουανάκος) (1953, COLUMBIA DG 7040).
25. ΜΑΝΤΟΥΜΠΑΛΑ [Ε. Παπαγιαννοπούλου - Στ. Καζαντζίδη] (Τζουανάκος) (1959, BALKAN 862, ΗΠΑ).
26. ΜΑΣ ΖΗΛΕΥΟΥΝΕ (ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΤΡΕΛΛΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ) [Χρ. Αργυρόπουλου - Κ. Καπλάνη] (Μαρίκα Νίνου - Σταύρος Τζουανάκος) (Ερωτ.) (Ζεϊμπ.) (1954, LIBERTY 218, ΗΠΑ).
27. ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΙΤΙΣΑ [Π. Πετσά] (Στ. Τζουανάκος - Ι. Τατασόπουλος - Π. Πετσάς) (1953, COLUMBIA DG 7040).
28. ΜΕ ΠΝΙΓΕΙ Ο ΠΟΝΟΣ [Γ. Λαύκα] (Τζουανάκος) (1962, COLUMBIA SCDG 3153).
29. ΜΕΝΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ (ΑΣΠΡΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ) [Θάνου Σοφού - Λυκούργου Μαρκέα] (Στ. Τζουανάκος) (1961, ΗΠΑ).
30. ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΒΑΘΕΙΑ (ΣΑΝ ΚΟΥΡΕΛΙ) [Χρ. Κολοκοτρώνη - Γιώργου Λαύκα] (Στ. Τζουανάκος - Γιάννης Κυριαζής) (Χασάπ. Γρήγορο) (Ερωτ. Απιστίας) (9/1/1954, COLUMBIA DG 7050).
31. ΜΠΕΚΡΗΣ ΞΕΜΥΑΛIΣΜΕΝΟΣ [Δ. Γκούτη - Μπ. Μπακάλη] (Γρ. Μπιθικώτσης - Κ. Γκρέϋ - Στ. Τζουανάκος) (1958, HMV AO 5476).
32. ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ [Κ. Κοφινιώτη; - Π. Πετσά] (Στ. Τζουανάκος) (1950, COLUMBIA DG 6861).
33. Ο ΑΡΑΠΗΣ [Μανώλη Χιώτη] (Στ. Τζουανάκος - Άννα Μπέλλα) (Συρτός) (Του Χωρισμού) (1953, HMV AO 5139).
34. Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΕ ΦΥΛΑΕΙ [Βασίλη Τσιτσάνη] (Στ. Τζουανάκος) (Ζεϊμπέκικο) (Της Κοινωνικής Αδικίας) (1958, COLUMBIA DG 7394).
35. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝ' ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ (Η ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ) [Θ. Δερβενιώτη] (Στ. Τζουανάκος) (1962, HMV 7PG 3170).
36. ΟΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΕΣ [Οδ. Πετσάλη - Ν. Βούλγαρη] (Στ. Τζουανάκος - Ι. Τατασόπουλος) (1951, COLUMBIA DG 6941).
37. ΠΑΡΕ ΠΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΟΥ [Μίμη Τραϊφόρου - Άκη Σμυρναίου] (Μαρίκα Νίνου - Σταύρος Τζουανάκος) (Ζεϊμπ.) (Του Χωρισμού) (1955, LIBERTY 209, ΗΠΑ) [2η εκτέλεση].
[Φανταστικό τραγούδι και εκτέλεση μυθώδης !!!] [Η 1η εκτ. με τη Σ. Βέμπο].
38. ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΞΕΝΙΤΙΑ [Κ. Βίρβου - Απ. Καλδάρα] (Στ. Τζουανάκος) (1958, COLUMBIA DG 7413).
39. ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΓΑΠΗΣΕΙ [Νίκου Δαλέζιου - Σπ. Ζαγοραίου] (Στ. Τζουανάκος) (1962, COLUMBIA SCDG 3115).
40. ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΑΥΡΙΟ ΑΝ ΘΑ ΖΟΥΜΕ [Νίκου Ρούτσου - Γιάννη Τατασόπουλου] (Σταύρος Τζουανάκος) (1955, COLUMBIA DG 7189).
41. ΣΑΝ ΣΟΥ ΦΥΓΩ ΕΝΑ ΠΡΩΙ [Παναγιώτη Πετσά] (Στ. Τζουανάκος) (1958, HMV AO 5482).
42. ΣΗΚΩ ΧΟΡΕΨΕ ΚΟΥΚΛΙ ΜΟΥ [Στέλιου Καζαντζίδη] (Στ. Τζουανάκος) (Τσιφτετέλι) (Του Κεφιού) (1961, UAS 6148, ΗΠΑ).
43. ΣΤΑ ΦΤΩΧΟΤΑΒΕΡΝΑΚΙΑ [Μπ. Μπακάλη] (Στ. Τζουανάκος - Γιώτα Λύδια - Γιάννης Τατασόπουλος) (1955, COLUMBIA DG 7132).
44. ΤΑ ΤΑΛΗΡΑ [Γιώργου Μητσάκη] (Στ. Τζουανάκος) (Ζεϊμπέκικο) (Της Φτώχειας) (1950, HMV AO 2983).
45. ΣΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟΣΠΙΤΟ [Ευτ. Παπαγιαννοπούλου - Β. Τσιτσάνη] (Σταύρος Τζουανάκος - Μαρίκα Νίνου) (Ζεϊμπέκικο) (Του Χωρισμού) (5/4/1951, COLUMBIA DG 6900).
46. ΤΑ ΚΑΨΟΝΙΑ [Νίκου Νικολαΐδη] (Στ. Τζουανάκος - Μ. Νίνου - Μιράντα) (17/3/1953, HMV AO 5105).
47. ΤΑ ΛΕΦΤΑ [Π. Πετσά] (Στ. Τζουανάκος - Γιάννης Κυριαζής) (1954, HMV AO 5220).
48. ΤΙ ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΟΤΑΝ ΚΛΑΙΣ [Χρ. Κολοκοτρώνη - Στ. Χρυσίνη] (Μαρίκα Νίνου - Σταύρος Τζουανάκος) (Ερωτικό) (Χασάπικο) (1954, LIBERTY 210, ΗΠΑ) [2η εκτέλ.].
[Μπουζούκι: Κ. Καπλάνης] [Από τα ωραιότερα λαϊκά τραγούδια].
49. ΤΟ ΠΑΡΑΣΙΤΟ [Κώστα Κοφινιώτη - Πάνου Πετσά] (Στ. Τζουανάκος) (1950, COLUMBIA DG 6861).
50. ΤΟ ΦΤΩΧΟΜΠΟΥΖΟΥΚΟ [Μανώλη Χιώτη] (Στ. Τζουανάκος) (Ζεϊμπέκικο) (29/10/1953, HMV AO 5139) (μπουζούκια πρίμο-σιγόντο: Γιάννης Τατασόπουλος - Σταύρος Τζουανάκος).
[Το γνωστό αριστούργημα] [2η εκτέλεση].
51. ΤΡΕΛΛΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΕ ΣΤΕΦΑΝΩΣΕΙΣ [Β. Τσιτσάνη] (Στ. Τζουανάκος - Β. Τσιτσάνης) (Χασάπικο) (Του Μποέμ) (10/1/1950, HMV AO 2912).
[Ένα από τα ωραιότερα ρεμπέτικα όλων των εποχών - ΣωστόςΎμνος !!!].
52. ΤΣΙΓΓΑΝΑ ΜΟΥ (ΑΤΣΙΓΓΑΝΕΣ) [Χρ. Κολοκοτρώνη - Στέλιου Χρυσίνη] (Στ. Τζουανάκος - Μ. Νίνου) (Συρτοτσιφτετέλι) (1955, LIBERTY 230, ΗΠΑ).
53. ΦΥΓΕ ΚΙ ΑΣΕ ΜΕ [Κ. Βίρβου - Τ. Κουλούρη - Π. Γαβαλά] (Στ. Τζουανάκος) (PRESTIGE 13079, ΗΠΑ).
54. ΧΑΡΑΜΑΤΑ ΛΥΠΗΤΕΡΑ (Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΜΕ ΛΙΩΝΕΙ) [Μπαγιαντέρα] (Στ. Τζουανάκος) (1952, HMV AO 5075).


Η ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΟΥΑΝΑΚΟΥ ΣΕ LP & CD:

A. Δίσκοι LP:

1. ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΟΥΑΝΑΚΟΣ: "ΕΝΑΣ ΔΙΑΒΑΤΗΣ: ΑΥΘΕΝΤΙΚΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ 1949 - 1959", ΕΜΙΑΛ 034 - 4010901 (Κυκλοφόρισε τον Σεπτέμβριο 1987).

2. ΤΖΟΥΑΝΑΚΟΣ: "ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ"
STANDARD ST - 2004 (Κυκλοφόρισε το 1974).

Β. Δίσκοι CD:

1. ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΟΥΑΝΑΚΟΣ Νο.1: ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑΣ:
ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ Νο.7
, MINOS - EMI 724348 04142 5
(Κυκλοφόρισε τον Ιούλιο του 1994).

2. ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΟΥΑΝΑΚΟΣ: "ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ '50: 1955 - 1962", ΑΝΟΔΟΣ ΠΜΕ Α-264 (Κυκλοφόρισε το 1997).

Σάκης Πάπιστας

Απάντηση

Επιστροφή σε “Βιογραφίες”