Óõíïéêéóìïß ðñïóöÞãùí
Óõíïéêéóìïß ðñïóöÞãùí
Áí êÜðïéïò åßíáé ôüóï åõãåíéêüò íá ãñÜøåé Ýíá ìéêñü êáôÜëïãï ìå ôá ðáëéÜ ïíüìáôá áõôþí ôùí óõíåéêéóìþí, ðïý âñéóêüôáí êáé áí Üëëáîáí ïíüìáôá, ôá ôùñéíÜ. Ð.÷. üëá áõôÜ ðïõ áíáöÝñïíôáé óôï ôñáãïýäé Ï ìåñáêëÞò ôùí óõíïéêéóìþí.
Åßíáé ëßãï åðåßãïí, èá Þìïõíá ðïëý åõãíþìïí.
Ôï éóðáíÜêé.
Re: Συνοικισμοί προσφήγων
Ποδονίφτης: Ρέμα στα βόρεια προάστια της Αθήνας (νομίζω στον Περισσό).
Ποδαράδες: Νυν «Νέα Ιωνία» (χωριστός δήμος της Αθήνας). Το τοπωνύμιο «Ποδαράδες» προϋπήρχε (κατά πολλούς αιώνες) της ελεύσεως των προσφύγων [1].
Πολύγωνο: Περιοχή των Αθηνών. Έτσι λέγεται και σήμερα.
Συγγρού (στου): Περιοχή της Αθήνας που είχε πάρει το όνομα της από κάτι φυλακές. Δεν ξέρω πού ακριβώς ήταν και πως λέγεται τώρα (που δεν υπάρχουν πια οι φυλακές). Άλλοι είμαι σίγουρος ότι θα ξέρουν. Δεν έχει πάντως σχέση με την Λεωφόρο Συγγρού (που φτιάχτηκε πολλά χρόνια μετά).
Βύρωνας: Περιοχή της Αθήνας (χωριστός δήμος σήμερα, με το ίδιο όνομα). Νομίζω ότι το όνομα αναφέρεται στον Λόρδο Βύρωνα.
Κοπάνα: ??? (Δεν ξέρω τέτοια περιοχή, ίσως δεν άκουσα καλά.)
Υμηττός: Βουνό της Αττικής.
Περιστέρι: Περιοχή της Αθήνας προς τα δυτικά. (Νυν χωριστός δήμος με το ίδιο όνομα.)
Σφαγεία: Δεν ξέρω αν υπήρχε στην Αθήνα περιοχή με το όνομα αυτό (όπως πχ ξέρω ότι υπάρχει τη Θεσσαλονίκη) και σε ποιές γειτονιές λειτουργούσαν τότε σφαγεία. Άλλοι ίσως ξέρουν.
Κοκκινιά: Περιοχή του Πειραιά. Σημέρα είναι χωριστός δήμος και λέγεται «Νίκαια» αλλά χρησιμοποιείται ακόμα το παλιό το όνομα ενίοτε.
Ταμπούρια: Άλλη περιοχή του Πειραιά. Έτσι λέγεται και σήμερα νομίζω.
Δραπετσώνα: Επίσης περιοχή του Πειραιά. Έτσι λέγεται και σήμερα.
Σημείωση: Σε ένα σημείο λέει: «Στου Συγγρού έχει νταήδες και στην τρίχα μερακλήδες.» Δεν αναφέρεται σε καμια περιοχή ονόματι «Τρίχα». Η έκφραση «στην τρίχα» είναι συνηθισμένη και σημαίνει: περιποιημένος.

Παληκάρι, αν θέλεις στείλε μου (στο μέηλ της σελίδας: to_allo@yahoo.gr) κάποια από τις παλιότερες εργασίες που έχεις ετοιμάσει (κι ας είναι και στα ισπανικά, θα βρω τρόπο να τα διαβάσω). Έχω (καλώς εννοούμενη) περιέργεια να δω με τί ασχολείσαι. Καλή συνέχεια.
ÍôñÝðïìáé ëßãï ãéá ôéò ðáëéüôåñåò ìïõ åñãáóßåò, åëðßæù ç äéáôñéâÞ íá âãåß óå êáëü...
Åäþ Ý÷åéò Ýíá áñèñÜêé ðïõ åëðßæù íá ôï âñåéò åíôéáöÝñïí. Óå ðáñáêáëþ íá ìç åßóáé (êáé ôá Üëëá ðáéäéÜ) ðïëý óêëçñüò ìå ôéò ðáñáôçñÞóåéò óïõ. ¸÷åé êáé ôá ëéíê ìå ôá ôñáãïýäéá ôï áñèñÜêé.
http://www.culturaspopulares.org/textos ... nejero.pdf
Re: Óõíïéêéóìïß ðñïóöÞãùí
Ðïäïíßöôçò: ÑÝìá óôá âüñåéá ðñïÜóôéá ôçò ÁèÞíáò (íïìßæù óôïí Ðåñéóóü).
[quote]
Ôï Ðïäïíßöôçò äåí åßíáé íõí ÍÝá ÖéëáäÝëöéá;