ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ

Kάποιος βάζει πληροφορίες,στοιχεία,φωτο , οι άλλοι ας συμπληρώνουν να μαζέψουμε όσο περισσότερα μπορούμε.
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
skiftoulis
More than 50 posts user
Δημοσιεύσεις: 54
Εγγραφή: 22 Ιούλ 2006 10:32 pm

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ

#1 Δημοσίευση από skiftoulis »

Tα στοιχεία προήλθαν από το Λαογραφικό - Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσολογγίου, ο οποίος διοργάνωσε στις 10 Φεβρουαρίου 2001, εκδήλωση μουσική αφιερωμένη στον καλλιτέχνη


Ο Χαράλαμπος Μαργέλης γεννήθηκε στα 1895 στο χωριό Νικολί της Λευκάδας, από πατέρα σιδηρουργό. Στα 1907 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο Μεσολόγγι. Εκεί ο Χαράλαμπος δούλευε στο κάρο καθαριότητας του Δήμου.

Ένα Σαββατόβραδο αφού είχε εισπράξει τα μεροκάματα όλης της βδομάδας (8 δραχμές) βρήκε, περνώντας έξω από τις φυλακές για να πάει σπίτι του, έναν κατάδικο που μόλις είχε απολυθεί. Πουλούσε ένα παλιοκλαρίνο για να μπορέσει να οικονομήσει τα έξοδα επιστροφής στο χωριό του. Ο Μαργέλης δεν βάσταξε στον πειρασμό. Έδωσε όλα του τα μεροκάματα και τ' αγόρασε. Από τότε βάλθηκε μοναχός του να μάθει να παίζει.

Η τύχη πάλι τα έφερε να γίνει επαγγελματίας κλαριτζής. Δυό γνωστοί του, πηγαίνοντας σε κάποιο γάμο, τον συνάντησαν στο δρόμο. "Πάρε του λένε, το κλαρίνο κι έλα". Πήγε κι έπαιξε ολομόναχος, χωρίς άλλο όργανο. Το βράδυ, όταν γύρισε από το γάμο, μέτρησε αυτά που κέρδισε και είδε ότι σ' ένα απόγευμα έβγαλε από το όργανο περισσότερα απ' ότι έβγαζε όλη τη βδομάδα από τη δουλειά στο Δήμο. Έτσι βάλθηκε να γίνει οργανοπαίχτης. Κάθε βράδυ πήγαινε στα καφέ-αμάν ν' ακούσει μουσική. Κι όταν κάποτε απολύθηκε από τις φυλακές του Μεσολογγίου κάποιος Γκούμας, κλαριτζής από τη Βόνιτσα, τον πήρε σπίτι του, τον φιλοξένησε, κι έμαθε από αυτόν τα πρώτα στοιχεία του κλαρίνου. Αργότερα, στα 1911-1914, πήγε στον Σουλεϊμάνη και πήρε μαθήματα.

Ο Μαργέλης, μετά το θάνατο του Σουλεϊμάνη και του Φουσκομπούκα[1], ήταν το καλύτερο κλαρίνο της περιοχής. Πέθανε στις 21[2] του Νοέμβρη 1954. Από τα πέντε αγόρια[3] του, παίζουν ο Σπύρος κλαρίνο και ο Σωτήρης σαντούρι.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟ 1951 ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ Δ/ΣΗ ΜΕΛΠΟΣ ΜΕΡΛΙΕ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΜΑΖΑΡΑΚΗ.

Εικόνα

ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΗ ΠΡΑΞΙΣ ΘΑΝΑΤΟΥ

Στοιχεία: Αριθμός 64, Έτος 1954.

Χαράλαμπος Μαργέλης του Σπυρίδωνος

Εν Μεσολογγίω σήμερον την δεκάτην ογδόην του μηνός Νοεμβρίου του χιλιοστού εννεακοσιοστού πεντηκοστού τετάρτου έτους, ημέραν Πέμπτην και ώραν εντεκάτην προ μεσημβρίαν και εν τω Ληξιαρχικώ καταστήματι κειμένω εν τω Δημαρχ. Καταστήματι αριθμός 1,ενώπιον εμού του Σπυρίδωνος Παλαιολόγου Ληξιάρχου της πόλεως Μεσολογγίου του δήμου Μεσολογγίου ,της επαρχίας Μεσολογγίου, ενεφανίσθη ο Κωνσταντίνος Δημ. Καραγιανόπουλος ετών 34,επαγγέλματος κρεοπώλης, κάτοικος Μεσολογγίου και εδήλωσεν ότι εν τη οικία του θανόντος κειμένη εν τη οδώ .. αριθ. …. την δεκάτην εβδόμην του μηνός Νοεμβρίου ημέραν Τετάρτην και ώραν 9:30 προ μεσημβρία του χιλιοστού ενακοσιοστού πεντηκοστού τετάρτου έτους, απεβίωσεν ο Χαράλαμπος Μαργέλης, κάτοικος Μεσολογγίου, γεννηθείς εν……………., ετών 64[4], επαγγέλματος οργανοπαίκτης και θρησκεύματος ορθοδόξου, υπήκοος Έλλην, εγγεγραμμένος εις το μητρώον αρρένων του δήμου……………, υιός του Σπυρίδωνος Μαργέλη επαγγέλματος …απεβίωσεν…,κατοίκου Μεσολογγίου και της[5]…………., συζύγου της Ευθυμίας, το γένος Θεοφυλάτου. Ο θάνατος κατά την πιστοποίηση του ιατρού Γεωργίου Τσούκαλου επήλθεν εκ καρδιακής εμβολής. Εφ ώ συνετάγη η παρούσα, ήτοις αναγνωσθείσα και βεβαιωθείσα παρά του δηλούντος……………υπεγράφη παρ΄αυτ…και παρ΄εμού…....

Ο δηλώσας. Ο ληξίαρχος.

1.Φουσκομπούκας ή Κώστας Μόσχος (1878-1952):Εγγονός του Γεροβασιλάκη Μόσχου που πολέμησε στην έξοδο Μεσολογγίου και πατέρας του Αριστείδη Μόσχου, δεξιοτέχνη στο σαντούρι. Λέγεται ότι σε ηλικία οκτώ ετών, βγήκε να παίξει σε γάμο. Στο καφενείο του Κουζέλη στο Μεσολόγγι, που ήταν καφέ-αμάν, έπαιζε πολλά χρόνια μαζί με τον Σουλεϊμάνη.

2.Εδώ το βιβλίο εμπεριέχει λάθος, βάσει της υπ΄ αριθ. 64/1954 ληξιαρχικής πράξης θανάτου του ληξιαρχείου Μεσολογγίου. Αν και οι ληξιαρχικές πράξεις πολλές φορές εμπεριέχουν ανακρίβειες αφού συντάσσονται κατά δήλωση, στην προκειμένη περίπτωση, δεν μπορεί να δηλώθηκε θάνατος τρεις μέρες πριν την έλευσή του. Το πρώτο κείμενο που βασίστηκε σε στοιχεία του Λαογραφικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσολογγίου (www.aitnia.gr) και που είναι ακριβής αντιγραφή του ανωτέρω εκτός από τα τρία υπογραμμισμένα σημεία, έχει την σωστή ημερομηνία:17-11-1954 .

3.Το δεύτερο λάθος. Βάσει των δημοτολογίων του δήμου Μεσολογγίου (1917 οικ. μερ.),ο Μαργέλης δεν απέκτησε με την σύζυγό του, Μαργέλη Ευθυμία, το γένος Θεοφυλάτου Δημητρίου, πέντε αγόρια αλλά πέντε παιδιά: Τον Σωτήρη, την Μαρίκα, την Αριστέα, τον Διονύση και τον Σπύρο. Και εδώ ο Σύλλογος αναφέρει τον σωστό αριθμό αγοριών.

(Το προαναφερόμενο βιβλίο εκδόθηκε και από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ στα μέσα της δεκαετίας του ΄80. Δεν γνωρίζω αν διορθώθηκαν εκεί τα στοιχεία αυτά).

4.Ανακρίβεια.Ο Μαργέλης όταν απεβίωσε δεν ήταν 64 αλλά 59 ετών (Δημοτολόγια δήμου Μεσολογγίου και, κυρίως, Μητρώα Αρρένων Δήμου Μεσολογγίου: α/α 63/1895).

5.Χρυσάφως.

Άβαταρ μέλους
socrates
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 438
Εγγραφή: 21 Οκτ 2006 11:31 pm
Τοποθεσία: the other side of nowhere

#2 Δημοσίευση από socrates »

Ευχαριστουμε φιλε για τις πληροφορίες.
Αναφορές σε αφανείς λαϊκούς μουσικούς, όπως αυτή εδώ, θα έπρεπε μάλλον να καταχωρούνται στο Wiki, σε κάποια αλφαβιτική σειρά ίσως, πριν καταχωνιαστούν και ξεχαστούν στα τρίσβαθα του "Ρμπετοφόρουμ", ώστε να είναι προσβάσιμες ανα πάσα στιγμή στους ενδιαφερόμονους. Βιογραφικά στοιχεία για τον οποιονδήποτε έχει προσθέσει κάτι στην παράδοσή μας είναι πάντα ενδιαφέροντα και καλοδεχούμενα.
Τί θα έλεγε η διαχείρηση;

mpletsas
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 522
Εγγραφή: 06 Σεπ 2004 07:28 pm

#3 Δημοσίευση από mpletsas »

Ευχαριστούμε τον φίλο για τα στοιχεία που βάζει στο φόρουμ. Πράγματι, ο υπηρέτης αυτός της παραδοσιακής μουσικής (Χ. Μαργέλης) αξίζει ένα βιογραφικό λήμμα στο γουήκι και το κείμενο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή για το αντίστοιχο λήμμα. Για να δώσω το καλό παράδειγμα, θα το ξεκινήσω ο ίδιος. Διευκρινήστε μου μόνο τα πλήρη στοιχεία για την προέλευση του κειμένου για να συντάξω την απαραίτητη βιβλιογραφική παραπομπή στο τέλος.

Είναι πολλά τα πρόσωπά που αξίζουν ένα λήμμα δικό τους στο γουήκι αλλά φοβάμαι ότι για τα περισσότερα θα δυσκολευτούμε να βρούμε πρωτογενείς πηγές (και υπενθυμίζω ότι το wiki δεν μπορεί να πάει να γίνει το ίδιο προωτογενής πηγή). Αφού, επομένως, στην προκειμένη περίπτωση κάτι βρήκαμε, ας μην το αφήσουμε να πάει χαμένο.

Άβαταρ μέλους
socrates
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 438
Εγγραφή: 21 Οκτ 2006 11:31 pm
Τοποθεσία: the other side of nowhere

#4 Δημοσίευση από socrates »

Thanks Mpletsa, that's the spirit!
Έστειλα ΠΜ στον skiftouli για πηγές και για καμιά ηχογράφηση αυτού του καλιτέχνη, αν υπάρχει, αλλά δεν μου έχει απαντήσει ακόμα. Ισως ο πολιτιστικός σύλλογος Μεσολογγίου που αναφέρθηκε να μπορεί να μας βοηθήσει.

Άβαταρ μέλους
Admin
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 310
Εγγραφή: 01 Ιαν 1970 02:00 am
Επικοινωνία:

#5 Δημοσίευση από Admin »

Ο φίλος που ξεκίνησε αυτή τη συζήτηση μας έστειλε πρόσθετα στοιχεία (ένα δημόσιο έγγραφο με χρήσιμες πληροφορίες και μια σειρά υποσημειώσεων που διορθώνουν κάποια λάθη). Τα ενσωματώσαμε στο κείμενο και τον ευχαριστούμε πολύ.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Βιογραφίες”