Γεωργακοπούλου, η ρεμπέτισσα Νο3

Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
Εύκαιρος
More than 150 posts user.

Γεωργακοπούλου, η ρεμπέτισσα Νο3

#1 Δημοσίευση από Εύκαιρος »

Ποιός έγραψε τα παρακάτω τραγούδια που τραγουδάει η Γεωργακοπούλου;
.Σ' αγαπώ (Κατω απ' το φως του φεγγαριού...)
.Γόησσα (Για τα δυο ματάκια σου πεθαίνω...)
.Θάλασσα
.Καταραμένη απ' τον Αλλάχ (! )
.Οι φίλοι με παράτησαν
.Μάνα μου, μη με καταδικάζεις
.Μη μου μιλάς για χωρισμό
.Μπράβο σε παραδέχομαι
.Τα όνειρα που είχαμε (του Μητσάκη; )
.Πες το ναί κι ας είναι ψέμα (αυτό τελικά τίνος είναι του Καρίπη γιά του Κηρομύτη; )

sakispap

#2 Δημοσίευση από sakispap »

Με copy - paste αντιγράφω και αριθμώ (για ευκολία):

1. Σ' αγαπώ (Κατω απ' το φως του φεγγαριού...) [στο όνομα της Γεωργακοπούλου]
2. Γόησσα (Για τα δυο ματάκια σου πεθαίνω...) [στο όνομα της Γεωργακοπούλου]
3. Θάλασσα [στο όνομα της Γεωργακοπούλου]
4. Καταραμένη απ' τον Αλλάχ (! ) [στο όνομα της Γεωργακοπούλου]
5. Οι φίλοι με παράτησαν [Ο τίτλος δεν μου λέει τίποτα]
6. Μάνα μου, μη με καταδικάζεις [στο όνομα της Γεωργακοπούλου]
7. Μη μου μιλάς για χωρισμό [στο όνομα της Γεωργακοπούλου]
(μάλλον του Μητσάκη)
8. Μπράβο σε παραδέχομαι [στο όνομα της Γεωργακοπούλου]
(του Τσιτσάνη)
9.Τα όνειρα που είχαμε (Σ' έχω ξεχάσει) [στο όνομα της Γεωργακοπούλου]
(του Μητσάκη ίσως)
10. Πες το ναί κι ας είναι ψέμα (Μπρός Γκρεμός και πίσω ρέμα) [στίχοι: Στράτου Παγιουμτζή - σύνθεση: Κώστα Καρίπη].

- Η ίδια η Γεωργακοπούλου δεν ήταν μουσικός.
Όσα τραγούδια είναι στο όνομά της, σίγουρα είναι "δώρα" ή προϊόντα "δοσοληψίας" από διάφορους δημιουργούς, κυρίως από τον Τσιτσάνη, που της παραχώρησε τα δικαιώματά του σε περισσότερα από 15-20 τραγούδια του. Εξαίρεση, ο "Τρελός τσιγγάνος", που το ζήτησε και το πήρε πίσω (άγνωστο γιατί). Όμως, εκτός από τον Τσιτσάνη, της έδωσαν τραγούδια κι άλλοι συνθέτες, όπως για παράδειγμα ο Χιώτης, που της έδωσε το "Το μοναστήρι να 'ναι καλά", κ.α.
Το ίδιο ισχύει και για την Χασκίλ και τη Νίνου.
"Δώρα" δέχτηκαν -και μάλιστα αρκετά- τόσο ο Τσαουσάκης όσο και η Μπέλλου. Όμως αυτοί οι δύο, εκτός από ερμηνευτές, υπήρξαν και παίκτες (μπουζούκι και κιθάρα αντίστοιχα), οπότε δικαιολογείται να έχουν και ΔΙΚΑ τους τραγούδια. Δηλ. δημιουργίες τους.

xenos

#3 Δημοσίευση από xenos »

sakispap έγραψε:Με copy - paste αντιγράφω και αριθμώ (για ευκολία):

1. Σ' αγαπώ (Κατω απ' το φως του φεγγαριού...) [στο όνομα της Γεωργακοπούλου]
2. Γόησσα (Για τα δυο ματάκια σου πεθαίνω...) [στο όνομα της Γεωργακοπούλου]
3. Θάλασσα [στο όνομα της Γεωργακοπούλου]
4. Καταραμένη απ' τον Αλλάχ (! ) [στο όνομα της Γεωργακοπούλου]
5. Οι φίλοι με παράτησαν [Ο τίτλος δεν μου λέει τίποτα]
6. Μάνα μου, μη με καταδικάζεις [στο όνομα της Γεωργακοπούλου]
7. Μη μου μιλάς για χωρισμό [στο όνομα της Γεωργακοπούλου]
(μάλλον του Μητσάκη)
8. Μπράβο σε παραδέχομαι [στο όνομα της Γεωργακοπούλου]
(του Τσιτσάνη)
9.Τα όνειρα που είχαμε (Σ' έχω ξεχάσει) [στο όνομα της Γεωργακοπούλου]
(του Μητσάκη ίσως)
10. Πες το ναί κι ας είναι ψέμα (Μπρός Γκρεμός και πίσω ρέμα) [στίχοι: Στράτου Παγιουμτζή - σύνθεση: Κώστα Καρίπη].

Όσα τραγούδια είναι στο όνομά της, σίγουρα είναι "δώρα" ή προϊόντα "δοσοληψίας" από διάφορους δημιουργούς, κυρίως από τον Τσιτσάνη, που της παραχώρησε τα δικαιώματά του σε περισσότερα από 15-20 τραγούδια του. Εξαίρεση, ο "Τρελός τσιγγάνος", που το ζήτησε και το πήρε πίσω (άγνωστο γιατί). Όμως, εκτός από τον Τσιτσάνη, της έδωσαν τραγούδια κι άλλοι συνθέτες, όπως για παράδειγμα ο Χιώτης, που της έδωσε το "Το μοναστήρι να 'ναι καλά", κ.α.
Το ίδιο ισχύει και για την Χασκίλ και τη Νίνου.
"Δώρα" δέχτηκαν -και μάλιστα αρκετά- τόσο ο Τσαουσάκης όσο και η Μπέλλου. Όμως αυτοί οι δύο, εκτός από ερμηνευτές, υπήρξαν και παίκτες (μπουζούκι και κιθάρα αντίστοιχα), οπότε δικαιολογείται να έχουν και ΔΙΚΑ τους τραγούδια. Δηλ. δημιουργίες τους.
΄΄Οι φίλοι με παράτησαν΄΄ είναι το ΄΄Μ΄ έχεις κάνει σαν κουρέλι΄΄ και είναι τωσ ΣΕΜΣΗ ΣΚΑΡΒΕΛΗ

sakispap

#4 Δημοσίευση από sakispap »

Ξένε, λες παραπάνω:
΄΄Οι φίλοι με παράτησαν΄΄ είναι το ΄΄Μ΄ έχεις κάνει σαν κουρέλι΄΄ και είναι τωσ ΣΕΜΣΗ ΣΚΑΡΒΕΛΗ.

Υποψιάζομαι ότι θα λες για το "ΜΙΚΡΟΥΛΑ ΚΙ ΟΡΦΑΝΗ", αν δεν με απατά η μνήμη όσον αφορά τα λόγια.
Αν είναι αυτό, τότε μιλάμε για τραγούδι του Σωτήρη Γαβαλά (Μεμέτης), που κυκλοφόρησε στις 7/6/1940 (COLUMBIA DG 6536).

Και μια υποσημείωση:
Έστω κι αν αναφέρεσαι σε άλλο τραγούδι, δισκογραφικά -ως συνδημιουργοί- ουδέποτε συνυπήρξαν οι Σέμσης - Σκαρβέλης (εξ' όσων τουλάχιστο προσωπικά μπορώ να γνωρίζω).

Άβαταρ μέλους
vacondios

#5 Δημοσίευση από vacondios »

sakispap έγραψε:
Όσα τραγούδια είναι στο όνομά της, σίγουρα είναι "δώρα" ή προϊόντα "δοσοληψίας" από διάφορους δημιουργούς, κυρίως από τον Τσιτσάνη, που της παραχώρησε τα δικαιώματά του σε περισσότερα από 15-20 τραγούδια του. Εξαίρεση, ο "Τρελός τσιγγάνος", που το ζήτησε και το πήρε πίσω (άγνωστο γιατί).
Εαν δεν είναι μουσικός τότε τί είναι? μπακάλισσα? Η Ιωάννα είναι από τις μεγαλύτερες μουσικούς που πέρασαν από τον τόπο μας. Δεν ξέρω ποιός έγραψε τον "Τρελό Τσιγγάνο" αλλά τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού της ανήκουν. Μια μέρα ο Βασίλης Τσιτσάνης χωρίς να ρωτήσει κανέναν πούλησε το τραγούδι (που δεν του ανήκε) στο Μάνο Χατζηδάκι για να γράψει το "Αγάπη πού ’γινες δίκοπο μαχαίρι". Αυτό η Ιωάννα το αντιλήφτηκε όταν πήγε στον κινηματογράφο και είδε την ταινία "Στέλλα" που ακούγεται το τραγούδι. Όταν πήγε στον Τσιτσάνη να ζητήσει εξηγήσεις εκείνος την έβρισε με τα χειρότερα λόγια και από τότε επήλθε βαθύ ρήγμα στις σχέσεις των δύο μουσικών.

sakispap

#6 Δημοσίευση από sakispap »

vacondios έγραψε:
sakispap έγραψε:
Όσα τραγούδια είναι στο όνομά της, σίγουρα είναι "δώρα" ή προϊόντα "δοσοληψίας" από διάφορους δημιουργούς, κυρίως από τον Τσιτσάνη, που της παραχώρησε τα δικαιώματά του σε περισσότερα από 15-20 τραγούδια του. Εξαίρεση, ο "Τρελός τσιγγάνος", που το ζήτησε και το πήρε πίσω (άγνωστο γιατί).
Εαν δεν είναι μουσικός τότε τί είναι? μπακάλισσα? Η Ιωάννα είναι από τις μεγαλύτερες μουσικούς που πέρασαν από τον τόπο μας. Δεν ξέρω ποιός έγραψε τον "Τρελό Τσιγγάνο" αλλά τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού της ανήκουν. Μια μέρα ο Βασίλης Τσιτσάνης χωρίς να ρωτήσει κανέναν πούλησε το τραγούδι (που δεν του ανήκε) στο Μάνο Χατζηδάκι για να γράψει το "Αγάπη πού ’γινες δίκοπο μαχαίρι". Αυτό η Ιωάννα το αντιλήφτηκε όταν πήγε στον κινηματογράφο και είδε την ταινία "Στέλλα" που ακούγεται το τραγούδι. Όταν πήγε στον Τσιτσάνη να ζητήσει εξηγήσεις εκείνος την έβρισε με τα χειρότερα λόγια και από τότε επήλθε βαθύ ρήγμα στις σχέσεις των δύο μουσικών.
Αγαπητέ vacondios τζάμπα αρπάζεσαι. Τα πράγματα δεν είναι όπως τα νομίζεις και πίστεψέ με η αλήθεια βρίσκεται στα λόγια που έγραψα πιο πάνω.
Λες: "Εάν δεν είναι μουσικός τότε τι είναι? μπακάλισσα? Η Ιωάννα είναι από τις μεγαλύτερες μουσικούς που πέρασαν από τον τόπο μας".

Και απαντώ: ποιος το λέει αυτό;;;!!! Αυτό που λες, πέρα από την ανακρίβεια σαν στοιχείο πληροφορίας, διεκδικεί και μια πρωτιά: Είσαι ο ΠΡΩΤΟΣ που διετείνεσαι (και μάλιστα ολόθερμα) ότι η Γεωργακοπούλου ήταν ΜΟΥΣΙΚΟΣ και μάλιστα από τις ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ, και μπορεί (να είσαι) και ο ...ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ!
Ε, λοιπόν φίλε μου αυτό δεν ειπώθηκε και δεν γράφτηκε ποτέ και πουθενά από κανέναν. Και επίτρεψέ μου να σου πω από καρδιάς: μη το ξαναπείς πουθενά αλλού, γιατί όσοι ξέρουν ΄΄εστω "πέντε κολυβογράμματα" για το ρεμπέτικο χώρο και το σινάφι αυτό, θα σε περιγελάσουν (συμπάθα με που σου το λέω έτσι ωμά). :)

Η Ιωάννα Γεωργακοπούλου, με προπολεμική και (κυρίως) μεταπολεμική παρουσία, ήταν από τις μεγαλύτερες και καλύτερες ρεμπέτικες φωνές της λεγόμενης "Κλασικής" ή "Πειραιώτικης" ρεμπέτικης περιόδου ή σχολής (1932 - 1940), καθώς και της "Νεώτερης" ρεμπέτικης περιόδου (1941 - 1955). Τραγούδησε αριστουργήματα πολλών συνθετών, οι οποίοι της χάρησαν και πολλά που κυκλοφόρησαν στο όνομά της. Μαζί με τον Στελλάκη τον Περπινιάδη, που την έκαμνε -συνήθως- σιγόντα, γράψανε τη δική τους Ιστορία. Είναι από τα πιο αγαπημένα μου ντουέτα, όπως και πάρα πολλών άλλων ρεμπετόφιλων εξ' άλλου.
Όμως, επαναλαμβάνω στο σημείο αυτό ότι, ΚΑΝΕΝΑ, μα ΚΑΝΕΝΑ από αυτά δεν υπήρξε δικό της δημιούργημα, γιατί απλούστατα δεν ήταν σε θέση να συνθέσει. Αν ήταν μουσικός (έστω αν ήξερε να παίζει κάποιο μουσικό όργανο, έστω και τσατ-πατ, που λέμε) τότε μπορεί να ανατρέπονταν το σκηνικό. Τότε, ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ, τα "τραγούδια" της θα (μπορούσαν) να ήταν (και) δικά της!! Όμως τότε και μόνον τότε, όχι με τις υπάρχουσες συνθήκες που προανάφερα. Αυτά με την αγάπη μου.

Άβαταρ μέλους
ΑΓΓΕΛΙΚΗ

#7 Δημοσίευση από ΑΓΓΕΛΙΚΗ »

Προσωπικά συμφωνώ με το Σάκη. Απ' ό,τι είναι γνωστό, η Γεωργακοπούλου δεν έγραφε μουσική.

Όσο για το Τρελλέ Τσιγγάνε, ήταν ένα δώρο του Τσιτσάνη προς αυτήν, το οποίο όταν έγινε μεγάλη επιτυχία η Γεωργακοπούλου αρνήθηκε να αναγνωρίσει ότι ήταν δικό του. Έτσι ο Τσιτσάνης (πονηρός ο Βλάχος!) όταν ο Χατζιδάκις του ζήτησε ένα τραγούδι πάνω στη μελωδία του οποίου να γράψει ένα δικό του (το Αγάπη που γινες...), ο Τσιτσάνης διάλεξε τον Τρελλό Τσιγγάνο. Έτσι αποκαταστάθηκε (εν μέρει, έστω) η αλήθεια, καθώς ο Χατζιδάκις σημείωνε στο δίσκο: "βασισμένο στη μελωδία του Β. Τσιτσάνη)

Απάντηση

Επιστροφή στο “Αναζήτηση τραγουδιού”