ΠΕΡΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ......!!
- ZAGOURAS
- More than 50 posts user
Ένας απ’ τους πολλούς τρόπους αυτής της χειραγώγησης, είναι και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ράδιο-tv-γραπτός λόγος-διαφημίσεις κλπ.).
Συγκεκριμένα η τηλεόραση δεν αποχαυνώνει μόνο τον κόσμο αλλά μέσα από την όλη σαβούρα που προβάλει, επιδιώκει να αλλοιώνει την αισθητική, να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, να “περνάει” μόδες, να παραποιεί την ιστορία..
Πέρνωντας υπ’ όψη το βαθμό συνειδητοποίησης και αντίδρασης του κόσμου, βλέπουμε ότι τα καταφέρνει μια χαρά, προσπαθώντας να καλυφθεί στο όνομα της επιλογής (ενημέρωση-εκπομπές) των καναλιών.
Μέσα σε όλο αυτόν τον καταιγισμό και στο όνομα του πλουραλισμού, υπάρχουν κάποιες εκπομπές οι οποίες προσπαθούν να διαφοροποιηθούν και διεκδικώντας δάφνες, να φανούν πιο ποιοτικές .Αυτό γίνεται πιο εύκολα όταν οι εκπομπές αυτές
έχουν χαρακτήρα πολιτιστικό.
Κι εδώ είναι το ζήτημα:
_Μήπως αυτές οι εκπομπές στο όνομα της ποιότητας δεν μπορούν να παραποιήσουν την ιστορία; Μα βεβαίως..
_Μήπως δεν μπορούν (έχοντας καλεσμένους σημερινούς εκφραστές του κάθε πολιτιστικού χώρου) να αλλοιώσουν την παράδοση;
Μα βεβαίως..
Οι ευθύνες είναι μεγάλες και προέρχονται ιδιαίτερα απ’ αυτούς που με την ταμπέλα της εξειδίκευσης χρησιμοποιούν την τηλεόραση με κάκιστο τρόπο, ενώ μάλιστα «υποτίθεται» ότι μπορούν να αντιδράσουν στο σημερινό της καθεστώς.
Είναι δύσκολο λοιπόν, να πεις τα πράγματα με τ’ όνομα τους ή τελικά υπάρχει λόγος να μην τα πεις;
Λαός που ξεχνάει την γλώσσα του και την ιστορία του παύει να είναι λαός.
Άρα το πρόβλημα δεν είναι η αισθητική αντίληψη του καθένα μας που σαφώς και μπορεί να διαφοροποιηθεί και να αποδοθεί με ξεχωριστούς τρόπους, αλλά το ότι ερμηνεύετε διαφορετικά η ιστορία και έτσι λανσάρετε η νέα αντίληψη για το πώς και γιατί γίνανε έτσι τα πράγματα ανάλογα με το ποιόν βολεύει.
Κι έτσι οι νεότεροι δεν μαθαίνουν και οι παλιότεροι δεν θυμούνται...
- Dreamlander
- More than 150 posts user.
Διευκρινίζω πως δεν αναφέρομαι μόνο στο "μαγαζί" που έχουμε προπληρώσει το τι θα μας σερβίρουν, αλλά και σε εκείνα τα "μαγαζιά" που πληρώνουμε εκ τον υστέρων τον λογαριασμό μας. Επιμένω δε στην άποψη μου:Dreamlander έγραψε:Οι γκρινιάρηδες, οι ζηλόφθονες και οι μικροπρεπείς όμως δεν φαίνεται να το βάζουν κάτω.
Αντέχουν σε πείσμα της βαρεμάρας μας.
Σαφώς και είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα κακοποίησης της λαϊκής μας μουσικής από τα πρώτα δισκογραφικά της (άρα και εμπορικά εκμεταλλεύσιμα) βήματα έως τις μέρες μας. Πολλά τράβηξε και τραβά και θα συνεχίσει να τραβά το λαϊκό μας τραγούδι. Όσο τουλάχιστον κάποιοι καιροσκοπούν προκειμένου να κερδοσκοπήσουν χρησιμοποιώντας το.Dreamlander έγραψε:Ευτυχώς που η λαϊκή μας μουσική αντέχει περισσότερο από δαύτους.
Είτε το θέλουμε είτε όχι (*) η λαϊκή μουσική αντέχει, και θα αντέχει. Αν καταφέρουν κάποιοι να μας κάνουν να ξεχάσουμε γλώσσα και παραδόσεις, όπως επισημαίνει ο φίλτατος Ζάγκουρας, δεν θα έχουν ζημιώσει το λαϊκό τραγούδι αλλά εμάς τους ίδιους ως λαό. Το λαϊκό τραγούδι θα συνεχίσει να ζει ξεχασμένο όμως απ' όλους. Πάντως χωρίς να μεμψιμοιρώ θεωρώ πως βρίσκονται σε καλό δρόμο. Θα είναι αρκετά αισιόδοξο αν πει κάποιος πως με την λαϊκή μας μουσική ασχολείται (σε όποιο επίπεδο) το 2% του ελληνισμού.
Είναι αστείο να πιστεύουμε πως για σειρές (παραδείγματος χάριν) όπως η "Ονείρου Ελλάς", κρίνοντας ένα όνομα όπως (π.χ. και πάλι) Κώστας Φέρρης, χτυπάμε την αιτία του κακού. Μπορείτε να φανταστείτε πόσα ονόματα-συμφέροντα κρύβονται πίσω από τέτοιες παραγωγές; Επομένως ποιος και με ποια ιδιότητα και από ποιους και με ποια ιδιότητα θα ζητήσει να αποδοθούν οι ευθύνες;ZAGOURAS έγραψε:Οι ευθύνες είναι μεγάλες και προέρχονται ιδιαίτερα απ’ αυτούς που με την ταμπέλα της εξειδίκευσης χρησιμοποιούν την τηλεόραση με κάκιστο τρόπο, ενώ μάλιστα «υποτίθεται» ότι μπορούν να αντιδράσουν στο σημερινό της καθεστώς.
Όσο για το ποιοι στήριξαν την λαϊκή μας μουσική, ή την αποκαλούμενη "αναβίωση" της, επειδή ακούγονται πολλά, θεωρώ πως ο μόνος που έμπρακτα το έκανε και μάλιστα ανιδιοτελώς, είναι ο λαός. Στον λαό απευθύνεται η λαϊκή μουσική ο λαός την τιμά διαρκώς (σαφώς όσο μπορεί και κυρίως όσο του επιτρέπεται κατά περίπτωση). Δυστυχώς για κάποιους, ο λαός δεν είναι η εργατιά, ο λαός δεν είναι ο φοιτητόκοσμος, ο λαός δεν είναι ο υπόκοσμος, ο λαός δεν είναι οι συνταξιούχοι, ο λαός δεν είναι οι άνθρωποι του πνεύματος, ο λαός δεν είναι το προλεταριάτο (λούμπεν η σκέτο)... Ο λαός είναι όλα (και όχι μόνο αυτά) μαζί. Ο λαός είναι ο λαός.
Ουγκ!
(*) Σχήμα λόγου, διότι όλοι την θέλουμε να αντέχει. Και αυτοί που την εκμεταλλεύονται κερδοσκοπικά και εμείς που την αγαπάμε (εντός ή εκτός εισαγωγικών το ρήμα).
Αλλά από ένα σημείο κι έπειτα το θέμα δεν είναι η κολοκυθόπιττα αλλά το μαγειρείο και το μενού.
Τηλεόραση ούτε κι εγώ έχω, προτιμώντας να χάσω 5 καλά προγράμματα και να απαλλαγώ από 555 αίσχη, αλλά το ότι εγώ δεν βλέπω τηλεόραση δεν θα πει ότι μπορώ να τελειώσω και με το θέμα τηλεόραση.
Πρώτα πρώτα δεν έχω και δε βλέπω, γιατί είναι αυτή που είναι.
Και το κυριότερο είναι ότι έχει φτάσει να παίζει τον σημαντικότερο "μορφωτικό" ρόλο στην κοινωνία, ώστε το να αδιαφορώ γι' αυτήν επειδή εγώ δεν βλέπω, θα ήταν σαν ας πούμε να αδιαφορώ για το τι γίνεται με το σχολείο επειδή εγώ το 'χω τελειώσει, ή με τις τράπεζες αφού εγώ δεν έχω καταθέσεις κλπ.
Κι όλα αυτά ανεξάρτητα από την εκπομπή τη συγκεκριμένη.
Έχω βαρεθεί ν' ακούω απαντήσεις του στυλ, σ' όποιον δεν αρέσει το πρόγραμμά μας ας αλλάξει κανάλι, σ' όποιον δεν αρέσουνη τα διόδια ας αλλάξει δρόμο, σ' όποιον δεν αρέσει ο παράδεισός μας ας πάει από κει που 'ρθε.
Ένα ζάπινγκ είναι όλο το πρόγραμμα κι όσο κι αν γυρεύει κανείς να αποφύγει το κάθε χάλια πρόγραμμα κάθε τόσο σε ίδιες μπάρες θα πέφτει...
- Alcibiadis
- Επικοινωνία:
issipap έγραψε:μέρες το ζαχαρώνω αυτό το ποστ ρε παιδιά και λέω κάτσε καλά γεράσιμε,
αλλά ρε π^%$@#$ μου [συγγνώμη αντμίν], θα την πω κι εδώ την εξυπναδούλα μου, σαν καλός snoopy που είμαι:
περί ορέξεως, κολοκυθόπιττες!
που λένε στο χωριό μου.
Δηλαδή εάν βάλω φακές και καταίφι στο ίδιο πιάτο θα μπορώ να επικαλεστώ το....περί ορέξεως κολοκυθόπιτες;;......
http://rembetikoidialogoigmail.blogspot.com
- Dreamlander
Και μην ξεχνάς Άλκη μου ότι διατηρείς πάντα το δικαίωμα ανακατέβοντας φακές με καταϊφι να ομιλείς περί μαγειρικοζαχαροπλααστικής εμπνεύσεως, άσχετα αν το πιό πιθανό είναι να εχεις πάντα ανάλογες με την παραπάνω αντιδράσεις.issipap έγραψε:περί ορέξεως, φακές με καταΐφι, αλλά στον καφενέ, να κάτσεις σε πέρα-περα τραπέζι, να μη σε βλέπω!!!
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Συνεχίζω να πιστεύω ότι ο καθένας μας διαμορφώνει την και διαμορφώνεται από την αισθητική (του).
Ακριβολογώ