Συμφωνω απολυτα με τον Μυστακιδη πιο πανω, αναφορικα με οσα εγραψε περι 9/4 και ορισμου ταχυτητας.
Θελω να ξεδιαλυνω κατι με τον Γιωργο Κουκο.
Γιωργο σε προηγουμενο δημοσιευμα σου, 24/10/2007 10:43 εγραψες: "Συγκεκριμενα στο ζεϊμπεκικο και τα τρια (ρυθμος, χορος, στιχος) συναντιουνται στα 16/18". Δεν καταλαβαινω τι εννοεις με αυτο. Δεν υπαρχει ρυθμικη υποδιαιρεση γνωστη σαν δεκατο ογδοο, γιατι διαιρουμενη δια του δυο μας δινει ενατο και ουτε ενατο υπαρχει, (υπαρχει ογδοο ομως). Αυτο το δεκατο ογδοο που αναφερεις πολλαπλασιαζομενο επι δυο μας δινει τριακοστο τεταρτο και στη συνεχεια εξηκοστο ογδοο, αλλα και αυτες οι χρονικες αξιες μου ειναι αγνωστες και σαν υποδιαιρεσεις μουσικου χρονου και σαν συμβολα. Οι πλησιεστερες αξιες με δεδομενα συμβολα ειναι αντιστοιχα το τριακοστο δευτερο και το εξηκοστο τεταρτο. Και το πιο δυσκολο: Πως διαιρεις το ενατο δυα του δυο? Τι χρονικη αξια προκυπτει και πως την συμβολιζεις?
Θα χαρω πολυ να παρω απαντηση σου επ' αυτων.
-------------------------------------------------------------------------------------
Συμφωνω με την μαθηματικη προσεγγυση που εκανε παραπανω ο Νικος Τριηρης ως προς τα μαθηματικα της. Θελω να επισημανω τα εξης:
1.Δεν εχω πεισθει ακομα για την αντικατασταση του 3/4 με το 6/8 οσον αφορα τον Τσαμικο χορο γιατι οπως διευκρινησα παραπανω, τα 6/8 δεν μου δινουν τους ρυθμικους τονισμους που ακουω οταν καταγραφω ενα τσαμικο.Επαναλαμβανω πως τα τονισμενα ογδοα στο 6/8 ειναι το πρωτο και το τεταρτο. Το τεταρτο ογδοο δεν ακουγεται τονισμενο στο τσαμικο αλλα ασθενες. Αντιθετα στα 3/4 το πρωτο ογδοο ακουγεται ισχυρο και τονισμενο και το 3ο και 5ο ογδοα σχετικα ισχυρα, οπως συνηθως συμβαινει στους τονισμους του εν λογω χορου.
Σημειωνω πως δεν ηθελα εξ' αρχης να αναφερθουμε σε αλλους ρυθμους ακομα, πριν τελειωνουμε με τους εννιασημους, αλλα μια και εχουν μπει στην κουβεντα μας απο αλλους θαμωνες, ασ τους συζητησουμε.
2. Θελω να τονισω οτι το δυτικο μουσικο συστημα σημειολογιας δεν ευευρεθηκε και δεν διαμορφωθηκε για τις αναγκες αλλων τεχνων, αλλα της μουσικης τεχνης. Πρωτεραιοτητα του ειναι να απεικονιζει οσο το δυνατον ακριβεστερα τις ιδεες των συνθετων, συνεπως οι χρονικες/ρυθμικες αξιες και συμβολα που χρησιμοποιει δεν διαμορφωθηκαν για τις αναγκες κανενος συγκεκριμενου ποιητικου μετρου(ανεξαρτητως συλλαβων και ποιητικου τονισμου των) και κανενος συγκεκριμενου χορου (ανεξαρτητως βηματων και κινησεων). Εχει διαμορφωθει σαν συστημα ετσι ωστε να δινει στο συνθετη την μεγαλυτερη λογικη ελευθερια στο να μπορει να συμβολιζει τις ιδεες του στο χαρτι με οποια μετρικη υποδιαιρεση επιθυμει ανεξαρτητως ποιητικου μετρου και χορου. Ενα μικρο παραδειγμα:
3/4 Σε γνωριζ' απο την κοψη του σπαθιου την τρομερη
2/4 Μια φουντωση μια φλογα εχω μεσα στην καρδια
Και τα δυο τροχαϊκοι 15συλλαβοι το ενα τρισημο εμβατηριο και το αλλο δισημος χορος με μελωδιες που η μια κολαει στον ποιητικο ρυθμο της αλλης.
Τι θα λεγατε για καποιες σοβαρες προτασεις εδω?

Αλλο παραδειγμα:
9/4 Συννεφιασμενη Κυριακη μοιαζεις με την καρδια μου
2/4 Στα σιδερα με κλεισανε ισοβια για σενα
Και τα δυο ιαμβικοι 15συλλαβοι και οπως και οι προηγουμενοι με εναλασσομενες μελωδιες, με διαφορετικους μουσικορυθμικους τονισμους με διαφορετικα μηκη φρασεων, κ.λ.π. κ.λ.π.
Θα μπορουσα να αναφερω πληθωρα τετοιων παραδειγματων, αλλα μπορει να τα σκεφτει ο καθενας. Απλα θελω να πω οτι ο μελωδος μπορει να επεμβει ενεργα σε οποιοδηποτε ποιητικο η χορευτικο σχημα και να το μελοποιησει οπως θελει, με απολυτη σχεδον ελευθερια, χωρις καμια αναφορα στην δομη τους, και οι νοτες και χρονικες αξιες που επιλεγει αφορουν κυριως την δικη του μουσικη εκφραση ενος ποιητικου κειμενου η μιας χορευτικης φιγουρας και σχεδον τιποτα αλλο. Αλοιμονο αν δεν υπηρχε αυτη η ελευθερια και η μελοποιεια ηταν παντα δεσμευμενη απο φορμαλιστικες παραμετρους αλλων τεχνων!
Αυτα και αν διαφωνειτε, fire away!