Η σκλαβιά. Αντάρτικο διασκευασμένο για την Παλαιστίνη (+ 2 bonustracks)

Εκφραστείτε ελεύθερα..
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
AGIS
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 392
Εγγραφή: 05 Φεβ 2005 06:16 pm
Επικοινωνία:

Η σκλαβιά. Αντάρτικο διασκευασμένο για την Παλαιστίνη (+ 2 bonustracks)

#1 Δημοσίευση από AGIS »

Καλημέρα

Ίσως είναι γνωστό σε αρκετούς το αντάρτικο της κατοχής και της αντίστασης, που αρχίζει με τον στίχο “η σκλαβιά πικρό φαρμάκι”.
Παρακινημένος από τα γεγονότα στην Παλαιστίνη τους τελευταίους 2 μήνες, ήδη, έφτιαξα αυτό το βίντεο με μια διασκευή των στίχων, όπου στις τρεις πρώτες στροφές οι στίχοι είναι του παλιού αντάρτικου και στις τρεις τελευταίες είναι αλλαγμένοι επικαιρικά.

(Σημειώνω ότι το βίντεο αμέσως μόλις ανέβηκε, δηλαδή αυτόματα (!), χαρακτηρίστηκε “ακατάλληλο για ανηλίκους” και συνοδεύτηκε από προειδοποίηση για πιθανά βίαιο περιεχόμενο, το οποίο περιεχόμενο δεν είναι βέβαια “ευχάριστο” αλλά δε νομίζω ότι ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αυτή η “τραγικοποίηση” της πλατφόρμας και μάλιστα αυτόματα… ):

https://www.youtube.com/watch?v=EfzJRsC4Cow

Εδώ υπάρχει και το ηχητικό:

https://soundcloud.com/marasagis/2023a

***

Και δυο bonustracks εκτός λαϊκού και ρεμπέτικου ύφους, δημιουργίες των εφηβικών μου χρόνων (δεκαετίες 80 - αρχές 90) σε φετινές ηχογραφήσεις:

Το ένα είναι το γνωστό ποίημα του του Βάρναλη "Ο Οδηγητής", μελοποίηση σκαρωμένη πριν περίπου 40 χρόνια, λίγο με το «θράσος» του αρχάριου και λίγο-πολύ ή εντελώς αβίαστα. Βέβαια κατά πάσα πιθανότητα, μάλλον, εκείνο τον καιρό είχε ήδη κυκλοφορήσει η μελοποίηση πέντε στροφών του ποιήματος από τον Χρήστο Λεοντή, την οποία ωστόσο αγνοούσα. Και ίσως κατά κάποιο τρόπο καλύτερα, διαφορετικά δεν θα καταπιανόμουν με «κάτι που υπάρχει».

https://soundcloud.com/marasagis/1-10a

*

Στο δεύτερο η μουσική υπόκρουση είναι της ίδιας ηλικίας (σχεδόν 40 χρονών) αλλά ο στίχοι (μπορείτε να τους δείτε και φυσικά να τους ακούσετε στο λινκ) βρήκαν την παρούσα μορφή τους μεταξύ 1985-1992.

"Η δύναμη της συνήθειας":

https://soundcloud.com/marasagis/02-06a

*

Καλή σας ακρόαση ελπίζω - εύχομαι!

Απάντηση

Επιστροφή στο “Δημιουργική Γωνιά”