ζεϊμπέκικο ολόκληρο

Εκφραστείτε ελεύθερα..
Κλειδωμένο
Message
Συγγραφέας
Τρελλάκιας
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: 02 Φεβ 2013 10:10 pm

Re: ζεϊμπέκικο ολόκληρο

#29 Δημοσίευση από Τρελλάκιας »

Πλάκα κάνω λέμε... Άϊντε καλό βράδυ..... Άγη, δε σε ξέρω - δε με ξέρεις, επιμένω ότι είσαι αξιέπαινος γι' αυτό που δημοσίευσες, έστω κι΄αν το γρανάζι για να γυρίσει θέλει πολύ δουλειά. Πάντως επιμένω... βάλε ωραίους στίχους στη σαχλαμαρίτσα για να την ακούσω κι' εγώ!

Άβαταρ μέλους
max
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 756
Εγγραφή: 07 Ιούλ 2004 01:08 pm
Τοποθεσία: Αλλού
Επικοινωνία:

Re: ζεϊμπέκικο ολόκληρο

#30 Δημοσίευση από max »

liga rosa έγραψε:άγη μου, κατ'αρχήν χαίρομαι που εμφανίζεσαι μετά από καιρό και γουστάρω που μοιράζεσαι τα κομμάτια σου. γενικά συμφωνώ με αυτά που έγραψε ο μάκης.
η συρραφή συνθημάτων (με τα οποία τυχαίνει να συμφωνώ) σαν αισθητική δεν μου κάνει, τα προτιμώ στις πορείες και στους τοίχους -εκεί που ανήκουν και λειτουργούν. σε στίχους προτιμώ το ίδιο νόημα δοσμένο πιο βιωματικά ή "καλλιτεχνικά", τέτοια παραδείγματα βρίσκεις ακόμα και σε στρατευμένα τραγούδια όπως τα αντάρτικα ή στην πρώτη κασέτα του άσιμου. ας πούμε το "πανκ" κομμάτι σου το έχει αυτό, τα λες με δικά σου λόγια και ρέουν οι στίχοι.
για τα λάθη στο ζεϊμπέκικο, είναι τυπικό σύμπτωμα όταν παίζει κάποιος μόνος του. φυσικά το είχε και ο κατσαρός, και μπορεί να το πάθει ο καθένας μας άμα παίξει μόνος του ένα τραγούδι που δεν το ξέρει καλά. απλά σε μια ηχογράφηση λες "κάτσε να το μετρήσω σωστά πριν το γράψω".

τώρα, αν ο κάθε παρασάνταλος προτιμά κατασκευάσματα για τον γυφτοδημόπουλο παρά για τον μπεζεντάκο, μου είναι πλέον αδιάφορο...
Νίκο δεν θα διαφωνήσω, ωστόσο για τη συρραφή συνθημάτων, πόσες φορές δεν έχει τύχει σε γλέντια να τραγουδάμε ή να τραγουδάνε κάποιοι και συνθήματα και επιπλέον στιχάκια που παραπέμπουν σε αυτά και εμείς να σιγοντάρουμε, χωρίς να υπάρχει κάποιο ιδαίτερο κοινό νόημα δοσμένο είτε βιωματικά είτε "καλλιτεχνικά" .. Συμφωνώ από την άλλη πως δε μου κάνει και μένα σαν αισθητική μια συρραφή συνθημάτων (χωρις να εννοώ πως αυτό ακριβώς κάνει ο Άγης). Οπότε μου ακούγεται κάπως βαριά τέτοιου είδους κριτική, άλλωστε όπως προείπα το έχουμε κάνει και εμείς σε γλέντια ουκ ολίγες φορές.

Γενικά με τόσα σχόλια και τόση ανάλυση Άγη θα το παίξεις και "θα πεις κι ένα τραγούδι" , το κοινό αδημονεί !! *band* *drunk*

Άβαταρ μέλους
liga rosa
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 450
Εγγραφή: 10 Νοέμ 2009 07:36 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: ζεϊμπέκικο ολόκληρο

#31 Δημοσίευση από liga rosa »

ε, καλά, στο γλέντι πάνω πετάμε και μια παράφραση. πάντως δεν είχα σκοπό να φανεί τόσο σκληρή η κριτική μου, σε καμιά περίπτωση.
το περίσσιο χαλάει το ίσιο

Άβαταρ μέλους
socrates
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 436
Εγγραφή: 21 Οκτ 2006 11:31 pm
Τοποθεσία: the other side of nowhere

Re: ζεϊμπέκικο ολόκληρο

#32 Δημοσίευση από socrates »

Πολύ ενδιαφέρον και θετικό να εκφράζονται τόσες διαφορετικές απόψεις επί του θέματος.
Ζωντανεύει η σελίδα και παίρνει πάλι τον κοινωνικό/μουσικό χαρακτήρα που μου αρέσει να βλέπω στα φορουμς και που τον είχε σε πολύ μεγάλο βαθμό πριν την απερίσκεπτη "περιπέτεια" που μας επιβλήθηκε μέσω face book.
Keep it going, guys & galls.

Αεροκωπηλάτη, αναμένω το "ολιγόλεπτο" διήγημά σου, με ενδιαφέρον!
:D

Άβαταρ μέλους
liga rosa
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 450
Εγγραφή: 10 Νοέμ 2009 07:36 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: ζεϊμπέκικο ολόκληρο

#33 Δημοσίευση από liga rosa »

αεροκωπηλάτη σ'ευχαριστώ για τη μύγα.
τώρα που φτιάχτηκε η δημιουργική γωνιά, αν θέλει ο ανικανοποίητος να βάλει εκεί τις μουσικές του -στη σελίδα του ανακάλυψα έναν ενδιαφέροντα κόσμο!
το περίσσιο χαλάει το ίσιο

Άβαταρ μέλους
αεροκωπηλάτης
More than 100 posts user
Δημοσιεύσεις: 100
Εγγραφή: 24 Ιαν 2010 05:59 pm

Re: ζεϊμπέκικο ολόκληρο

#34 Δημοσίευση από αεροκωπηλάτης »

liga rosa, μα τι λες τώρα;
Εγώ σ' ευχαριστώ για την εσχατόμυγα
Σήκω το κεφαλάκι σου, από το προσκεφάλι
κι έχω δυο λόγια να σου πω, και ξαναγείρε πάλι

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 726
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: ζεϊμπέκικο ολόκληρο

#35 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Καλησπέρα σε όλους!!

Χαίρομαι ιδιαίτερα και παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των μελών του φόρουμ με αφορμή το ανέβασμα του AGIS σχετικά με το τραγούδι του. Το sealabs βγάζει ¨νεύρο¨ σφύζει από ενέργεια και οι χρήστες του ξαναπιάνουν τα πληκτρολόγια τους. Δεν φοβούνται να εκθέσουν τις σκέψεις τους και το αποτέλεσμα είναι όλα τα παραπάνω μηνύματα.
Πριν κάνω και εγώ ένα σχόλιο για το τραγούδι του AGIS θα ήθελα να συμφωνήσω με τον Socrates ότι ήταν άτοπο το αρχικό μου ανέβασμα και ευτυχώς τα σχόλια έμειναν στο τραγούδι του AGIS και μόνο. Η δική μου παρόρμηση αφορούσε το soundcloud και το ανέβασμα ενός νέου τραγουδιού που μου πρότειναν να ακούσω. Εκεί είδα ότι είχε και ένα κομμάτι που τραγουδάω εγώ και έτσι το ανέβασα στην σελίδα εδώ. Ήταν άκαιρο και άτοπο το ανέβασμα μου. Ευτυχώς ξαναλέω ότι η κουβέντα έμεινε στο τραγούδι του AGIS κάτι που το άξιζε με την έννοια ότι αποφάσισε να εκθέσει κάτι ¨προσωπικό¨ σε εμάς και να υποστεί κάθε κρίση θετική αρνητική.
Στα του AGIS και το ¨ζεϊμπέκικο ολόκληρο¨ θα ήθελα να ξεκινήσω με τον στίχο και να πω ότι θα περίμενα από τον AGIS πριν τους εκθέσει σε μας να ήταν σίγουρος και βέβαιος για το τελική μορφή των στίχων του. Να είναι δηλαδή αδιαπραγμάτευτος για την αλλαγή ή αφαίρεση μέρος των στίχων λες και είμαστε εδώ ¨επιτροπή¨ που θα περάσει ή θα κόψει κάποιο τραγούδι. Αντ΄αυτού είδα τον AGIS στην πρώτη κριτική του αεροκωπηλάτης να έχει και δεύτερη εκδοχή των στίχων με αφαίρεση και πρόσθεση μαζί. Αυτό που εισέπραξα ήταν ότι πρώτα από όλους σε εσένα δεν άρεσε το αρχικό στιχούργημα σου φίλε AGIS. Θεωρώ ότι κάθε στιχούργημα σου πρέπει να το υποστηρίζεις μέχρι ¨κεραίας¨ ακόμα και αν αυτό μπορεί να μην αρέσει ή μπορεί να χαρακτηριστεί ¨μονόχορδα καταγγελτικό¨. Είναι δικαίωμα του καλλιτέχνη να γράψει και να εκφραστεί όπως του λάχει. Μην αφαιρείς λοιπόν αυτό το δικαίωμα σου.
Σε ότι αφορά τους αρχικούς στίχους να πω ότι συμφωνώ με τον αεροκωπηλάτης περί ¨συρραφής συνθημάτων¨. Και ενώ το στιχούργημα στην πρώτη στροφή με προδιαθέτει για κάτι ¨προσωπικό¨ στο επόμενο με παίρνει από την ταπεινότητα μου και με εντάσσει ξαφνικά σε μία πορεία του ΠΑΜΕ, από την οποία δεν μπορώ να διαφύγω, με τα τέσσερα στιχάκια της δεύτερης στροφής. Κάτι που συνεχίζεται και στα επόμενα τετράστιχα.
Στην νεότερη εκδοχή τους η κατάσταση είναι καλύτερη. Όμως αν και η προσπάθεια φαίνεται πιο σωστά δομημένη θα συμφωνήσεις ότι αναφέρεσαι για ¨το νόημα της ζωής¨ χωρίς να μας περιγράφεις ποιο είναι αυτό. Πιστεύω ότι η στιχουργία και η στιχουργική είναι το ίδιο ¨επίπονη¨ και μερικές αδιέξοδη όπως τα ματωμένα δάχτυλα ενός μπουζουκτσή ή κιθαρίστα.
Όσων αφορά στην μουσική πλευρά του τραγουδιού να πω ότι αυτό που άκουσα δεν είναι επιτηδευμένο και επιδερμικό και θεωρώ ότι είσαι στα σωστά λημέρια. Το κομμάτι ¨το έχεις¨που λέμε και παρά της αρχικές ενστάσεις μου περί στίχων ξεπερνάει τα μειονεκτήματα του και καταγράφει θετικό πρόσημο. Μου αφήνει μια γλυκιά γεύση.
Καταγράφω όμως και την κάπως ερασιτεχνική ηχογράφηση του τραγουδιού που προσθέτει ένα ιδιαίτερο ύφος στο τελικό αποτέλεσμα, αφαιρεί όμως μιά πιο σύγχρονη και καθαρή καταγραφή του άσματος.
Έτσι για τέλος να πω ότι η προσπάθεια και η διάθεση υπάρχει από την πλευρά σου και είμαι βέβαιος ότι θα ακούσουμε και άλλα τραγούδια σου στο μέλλον. Μην σταματάς με τίποτα.

Κλειδωμένο

Επιστροφή σε “Δημιουργική Γωνιά”