ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΥΣΑΦΑΚΗΣ ή ΦΥΣΤΙΞΗΣ

Kάποιος βάζει πληροφορίες,στοιχεία,φωτο , οι άλλοι ας συμπληρώνουν να μαζέψουμε όσο περισσότερα μπορούμε.
Απάντηση
Message
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
bill1961
συντονιστής<br>(03/2008 ως τώρα)
Δημοσιεύσεις: 999
Εγγραφή: 10 Μάιος 2005 11:51 pm
Τοποθεσία: Ηγουμενίτσα

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΥΣΑΦΑΚΗΣ ή ΦΥΣΤΙΞΗΣ

#1 Δημοσίευση από bill1961 »

Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1894 και πέθανε στη Αθήνα το 1972. Ήταν πρώτος ξάδερφος της Αγγελικής Παπάζογλου, από τον πατέρα της οποίας πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής (σαντούρι). Στη συνέχεια έμαθε τσίμπαλο.
Το 1917-18 κατατάχτηκε εθελοντής στη Θεσσαλονίκη για να πάρει μέρος στι κίνημα της Εθνικής άμυνας. Έλαβε μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία με τον Ελληνικό στρατό και πιάστηκε αιχμάλωτος το 1922. Το 1923 με την ανταλλαγή αιχμαλώτων εγκαταστάθηκε στη Ελλάδα, στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου και έζησε την υπόλοιπη ζωή του.
Από το 1910 και μέχρι σχεδόν το θάνατό του, με ελάχιστες διακοπές, εμφανίζεται σε σμυρνέϊκα, λαϊκά, δημοτικά και ρεμπέτικα μουσικά συγκροτήματα με όλους τους γνωστούς συνθέτες, τραγουδιστές και οργανοπαίκτες.
Για τα δημοκρατικά του φρονήματα καταδιώχτηκε πολλές φορές. Ήταν σημαντικό στέλεχος του συνδικαλιστικού κινήματος των μουσικών και για 20 σχεδόν χρόνια ήταν πρόεδρος του σωματείου τους "Η αλληλεγγύη".
Η δισκογραφική του παρουσία δεν ήταν ανάλογη του συνθετικού του έργου. Μετά τον πόλεμο, αν και συνέχισε να γράφει, ελάχιστα τραγούδια του πέρασαν στη δισκογραφία (όπως τα: Η μέλισσα ή Το τριαντάφυλλο του 1957).
Οι στίχοι στην πλειονότητα των τραγουδιών του είναι δικοί του. Στη δισκογραφία μεταξύ των άλλων συνεργάστηκε με τη Ρόζα Εσκενάζυ, τη Ρίτα Αμπατζή, το Στελλάκη Περπινιάδη, τον Αντώνη Νταλγκά, το Ζαχαρία Κασιμάτη, τον Κώστα Τσανάκο, το Γιώργο Κάβουρα, το Δημήτρη Περδικόπουλο.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Βιογραφίες”