ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΓΡΙΒΑΣ

Kάποιος βάζει πληροφορίες,στοιχεία,φωτο , οι άλλοι ας συμπληρώνουν να μαζέψουμε όσο περισσότερα μπορούμε.
Απάντηση
Message
Συγγραφέας
Rempetis
More than 50 posts user
Δημοσιεύσεις: 75
Εγγραφή: 09 Δεκ 2005 09:37 pm
Τοποθεσία: Αργος

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΓΡΙΒΑΣ

#1 Δημοσίευση από Rempetis »

Το παρακάτω κείμενο περιέχει πληροφορίες για τον Στρατηγό Θεοδωράκη Γρίβα και το τραγούδι "Γρίβα μ' σε θέλει ο βασιλιάς".
Είναι μία εκτενής περίληψη την οποία έκανε ο φίλος Αντώνης(Adonis),από άρθρο του Νίκου Θ. Μητση.

ΝΙΚΟΣ Θ. ΜΗΤΣΗΣ

Γρίβας Θεόδωρος(1797-1862) Στρατηγός
Η Επιστημονική – Ιστορική αλήθεια για το τραγούδι
«Γρίβα μ’ σε θέλει ο βασιλιάς»

Ο Θεόδωρος Γρίβας, από τη γνωστή Ακαρνανική οικογένεια, που κυριαρχούσε στο αρματολίκι στην περιοχή της Βόνιτσας, πολέμησε κατά την Επανάσταση το 1821 ως Χιλίαρχος στην αρχή, στη Δυτική Ελλάδα, φθάνοντας -λόγω ανδρείας- να ονομαστεί Στρατηγός, τίτλο που έφερε μέχρι το θάνατό του.
Αποκορύφωση των αγώνων του αποτελεί η εξέγερση της Βόνιτσας, 4 Οκτωβρίου 1862, που έφερε τελικά την εκθρόνιση του βασιλιά Όθωνα. Με την εκδήλωση της εξέγερσης, σχηματίστηκε Επαναστατική Επιτροπή, έγινε αρχηγός της και προχώρησε στο Αγρίνιο, όπου έμαθε ότι η Εξέγερση γενικεύτηκε σε όλη την Ελλάδα και ότι ο Όθων κηρύχτηκε έκπτωτος.
Ο Γρίβας έφθασε στο Μεσολόγγι, έτοιμος να βαδίσει κατά της Αθήνας. Η προσωρινή Κυβέρνηση όμως, αγνόησε τον κυριότερο και πραγματικόν αρχηγό της Επανάστασης και έστειλε, μόνο μια αντιπροσωπεία στο Μεσολόγγι, στις 23 Οκτωβρίου 1862, για να του επιδώσει επίσημα το βαθμό του Στρατάρχη, αλλά όταν έφθασε στο Μεσολόγγι, η αντιπροσωπεία, τον βρήκαν ετοιμοθάνατο(είχαν φροντίσει να τον δηλητηριάσουν). Ευρισκόμενος λοιπόν, στο Μεσολόγγι το 1962, με δυο Συντάγματα Στρατιώτες κυρίως απ’ την Ακαρνανία αλλά και την Αιτωλία, τον φαρμάκωσαν, πριν έλθει στην Αθήνα να πολεμήσει και διώξει τους Βαυαρούς και τους εναπομείναντες αυλικούς και εγκαταστήσει δική του Κυβέρνηση.
Η χρονιά αυτή, θεωρείται, η χρονική αφετηρία, που ο ανώνυμος λαϊκός Ξηρομερίτης Ακαρνάν, ποιητής-τραγουδιστής, έπλασε το τόσο παρεξηγημένο τραγούδι, για το οποίο σήμερα μέσα απ’ τις στήλες της «Παρουσίας», προσπαθούμε να δώσουμε την πραγματική ιστορική του διάσταση, αλλά και τη θέση που πρέπει να έχει ως δημοτικό τραγούδι.
Φύση ανυπότακτη και ασυγκράτητη ο Γρίβας, έμπλεξε σε πολιτικές διαμάχες και η δράση του, που χαρακτηρίζεται από την υπερβολή και το φανατισμό, συνδέεται και με κάποιες ωμότητες, όχι και λίγες. Το 1836 πολέμησε και συνέτριψε ένα Στρατιωτικό κίνημα στη Δυτ. Ελλάδα, που είχαν κάνει οι αδικημένοι απ’ το Βαυαρικό καθεστώς, Οπλαρχηγοί της Ακαρνανίας κυρίως, αλλά και της Αιτωλίας, όπως οι: Δήμο Τσέλιος, Γ. Μαλάμος, Ν. Ζέρβας, Ν. Στράτος, Ν. Δραγαμεστινός, Γ. Μπαϊρακτάρης, Γ. Γιολτάσης, Ν. Βασιλάκης, Φ. Κουσουρής, Δ. Παλιογιάννης, Γ. Φραγκογιάννης, Κ. Στουρνάρης, Γ. Κραβαρίτης κ.λ.π. οπλαρχηγοί.
Από τότε και στο εξής, επειδή κατηγορήθηκε σφόδρα, έπνεε μένεα κατά του Όθωνος. Στο κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, υπέρ του Συνταγματικού Πολιτεύματος, ο Γρίβας έλαβε μέρος εναντίον του Όθωνος. Το 1854 και, παρά τις αντιδράσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης οργάνωσε μόνος του την αποτυχημένη Επανάσταση στην τουρκοκρατούμενη Ήπειρο(εκστρατεία στο Κουτσελιό Ιωαννίνων).
Ο ατίθασος χαρακτήρας του Θεοδ. Γρίβα έχει αποτυπωθεί ανάγλυφα και μέσα στα τραγούδια. Εξετάζω εδώ μόνο το τραγούδι εκείνο, που δείχνει την οξύτατη σύγκρουσή του με τον βασιλιά. Ο Όθων του παραγγέλνει να αφοπλιστεί(ποιος ξέρει τι είχε διαπράξει) και ο Γρίβας, απαντάει με απαξιωτική και μη πρέπουσα, περιφρόνηση.
Το τραγούδι, έγινε απ’ τους Ξηρομερίτες οπαδούς και πιστούς του στην Ακαρνανία, εξυμνεί την υπερηφάνεια του Γρίβα και χορεύεται από τους Ξηρομερίτες-Ακαρνάνες και γι’ αυτό μιλούν με έσχατη περιφρόνηση για το βασιλιά. Το τραγούδι έχει ως ακουλούθως:

Γρίβα μ’ σε θε, γειά σου Γρίβα μου
Γρίβα μ’ σε θέλει ο βασιλιάς(δις)
Όλος ο κόσμος κι ο ντουνιάς.

Σαν τι με θε, γειά σου Γρίβα μου
Σαν τι με θε, θέλει ου κιαρατάς(δις)
Ούλος ο κόσμος κι ο ντουνιάς.

Ωρ’ αν με θε, γειά σου Γρίβα μου
Ωρ’ αν με θε, θέλει για κακό (δις)
Να ζώσω τα, τ΄ άρματα κι γω.

Ωρ’ αν με θε, γειά σου Γρίβα μου
Ωρ’ αν με θε, θέλει για καλό (δις)
Ν΄ αλλάξω και, και να στολιστώ.

Μωρέ σε θελ’ γειά σου Γρίβα μου
Μωρέ σε θελ’ να δώκεις τ’ άρματα(δις)
Να προσκυνήσεις το βασιλιά.

Γρίβας δε δι, γειά σου Γρίβα μου
Γρίβας δε δι, δίνει τ’ άρματα(δις)
Δεν προσκυνά, άει τον κιαρατά.

Έχουν διαμορφωθεί μάλιστα και παραλλαγές που φθάνουν σε απίστευτο σημείο ακρότητας και, καθώς ο μελωδικός ρυθμός είναι αρρενωπός και έντονος, σε βαθμό που συνεχώς ερεθίζει τον χορευτή και τον «προκαλεί» να προχωρήσει σε δυναμικό τσάμικο χορό, μερικές φορές, στα τοπικά και όχι μόνο γλέντια, δημιουργούνταν φοβερές παρεξηγήσεις, με αποτέλεσμα, οι οργανοπαίχτες να αποφεύγουν τότε, αλλά και ακόμη και σήμερα, να το εκτελούν και να τραγουδούν, αυτό το τραγούδι.
Αυτή είναι η ιστορική-επιστημονική αλήθεια, σχετικά με τούτο το τραγούδι, το οποίο δυστυχώς, έχει πολιτικοποιηθεί-από άγνοια-έντονα και χαρακτηρίζεται-λανθασμένα-ως φιλοβασιλικό και μοναρχικό άσμα. Το τραγούδι του Θ. Γρίβα, με τον έντονο αντιμοναρχικό χαρακτήρα των στίχων του, κάθε άλλο παρά, στρέφεται εναντίον της Δημοκρατίας.

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 723
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΓΡΙΒΑΣ

#2 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

AO 5002  B.jpg
AO 5002 B.jpg (470.65 KiB) Προβλήθηκε 2808 φορές

Απάντηση

Επιστροφή σε “Βιογραφίες”