ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΑπάντηση
Message
Συγγραφέας
kaldamitsa
Δημοσιεύσεις: 38
Εγγραφή: 21 Απρ 2005 08:21 pm

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ

#1 Δημοσίευση από kaldamitsa »

Το θέατρο σκιών άνθισε στη χώρα μας σχεδόν εκ παραλλήλου με το ρεμπέτικο στις αρχές του 20ου αιώνα (εποχή ακμής του το διάστημα 1910-1940). Οι δημιουργοί των δύο αυτών λαϊκών τεχνών συχνά αλληλεπίδρασαν, συνεργάστηκαν. Ο μπερντές του Καραγκιόζη άλλωστε στην εποχή της ακμής του περιελάμβανε απαραιτήτως πολυπρόσωπη ζωντανή ορχήστρα που απέδιδε από καντάδες και ελαφρά, ως παραδοσιακά και ρεμπέτικα. Ιδίως τα τραγούδια που συνόδευαν την είσοδο του Σταύρακα και της υπόλοιπης μάγκικης παρέας του δεν ήταν άλλα από τα γνωστά μας ρεμπέτικα της εποχής. Πολλοί καραγκιοζοπαίχτες ήταν ταυτόχρονα τραγουδιστές και οργανοπαίχτες λαϊκής μουσικής.
Η δισκογραφία των 78 στροφών του Καραγκιόζη παρουσιάζει πολλές ιδιοτυπίες. Καταρχάς, παρουσιάζει συμπυκνωμένη σε τρίλεπτα παραστάσεις που η κανονική τους διάρκεια πλησιάζε το τρίωρο. Οι περισσότερες παλιές ηχογραφήσεις έγιναν στο εξωτερικό σε περιοδείες των καραγκιοζοπαιχτών εκεί (Νέα Υόρκη, Σικάγο κτλ). Σε αρκετές από αυτές συμμετέχουν γνωστοί μουσικοί που ηχογραφούσαν το ίδιο διάστημα στην Αμερική. Στις περίπου 65 αυτές καταγραφές ακούμε κορυφαίους καλλιτέχνες όπως οι Αντώνης Μόλλας, Ντίνος Θεοδωρόπουλος, Δημήτρης Μανωλόπουλος, Ιωάννης Μώρος, Χρήστος Χαρίδημος. (Αναλυτική σύνταξη της δισκογραφίας του θεάτρου σκιών από τον Αντώνη Κόντο υπάρχει στο περιοδικό Λαϊκό Τραγούδι, τεύχος 18 Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2006, σελ. 56-61).
Μέσα από όλα αυτά τα ντοκουμέντα απηχείται η εικόνα της Ελλάδας του ΄20 και του '30, ο μεσοπόλεμος, η εμφύλια διαμάχη βενιζελικών και βασιλικών, τα νέα αστικά επαγγέλματα και τα μεταφορικά μέσα, η μετανάστευση, η πολιτική κατάσταση, ο πόλεμος, η άνθιση της μουσικής, τα γεωγραφικά ιδιώματα και οι κοινωνικές γλωσσικές ποικιλίες. Κάτι ανάλογο δηλαδή με ό,τι συμβαίνει με τα ρεμπέτικα τραγούδια. Η μουσική κι ο Καραγκιόζης ήταν μέσα διασκέδασης, γέλιου και διαφυγής από τα ολοένα οξυνόμενα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα πολυτάραχων ιστορικών περιόδων. Τη δεκαετία του '20 πάνω από 120 επαγγελματίες καραγκιοζοπαίχτες ψυχαγωγούν ένα κοινό πολλαπλάσιο όλων των άλλων θεαμάτων της εποχής. Ο Καραγκιόζης αποτελεί το κορυφαίο λαϊκό θέαμα της εποχής, αγαπητό σ' όλες τις λαϊκές τάξεις και τις ηλικίες.
Καμία σχέση με τη γνησιότητα των πρώτων αυτών ηχογραφήσων δεν έχουν οι ανάλογες στις 45 στροφές τη δεκαετία του 1960 και αργότερα στις 33 στροφές.
Γι' αυτούς τους λόγους ανέβασα στη σελίδα όσες ηχογραφήσεις είχα στη διάθεσή μου κι ελπίζω να συνεχίσουν κι άλλοι φίλοι με τις υπόλοιπες.

ybulbu
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: 04 Νοέμ 2004 02:23 pm

#2 Δημοσίευση από ybulbu »

Επομένως εσύ είσαι ο άνθρωπος που ανέβασε αυτό το θησσαυρό! Σε ευχαριστώ θερμά, όπως και πολύς κόσμος! Oι παραστάσεις που ανέβασες είναι οι παρακάτω ή έχει και άλλες;

Αντώνης Μόλλας - Εργολαβία Μπαρμπα-Γιώργου
Χάρης Πατρινός - Ο Καραγκιόζης Καφετζής
Χάρης Πατρινός - Έρωτας Μπαρμπαγιώργου
Χάρης Πατρινός - Ο Εβραίος εις το ξενοδοχείον του Καραγκιόζη
Χάρης Πατρινός - Η εργολαβία του Σιόρ Διονύση
Μάκης Πατρινός - Ο Καραγκιόζης Υπηρέτης (η άλλη όψη δεν υπάρχει;)
Χ. Σύλλας - Τα γυμνάσια - Ο Σιορδιονύσιος Λοχίας και ο Καραγκιόζης Φαντάρος
Χ. Σύλλας - Καταγγελία κυρ-Σωτήρη & ο Καραγκιόζης δικηγόρος

Απάντηση

Επιστροφή σε “Αναζήτηση τραγουδιού”