Δέσποινα Αραμπατζόγλου

Από στίχοι
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Όψη του δίσκου Columbia 7230-F, όπου η Δέσποινα Αραμπατζόγλου αναφέρεται μεταξύ των συντελεστών του τραγουδιού «Το μαναβάκι».

Η Δέσποινα Αραμπατζόγλου ήταν η γυναίκα του γνωστού συνθέτη Δημήτρη Γκόγκου (ή αλλιώς «Μπαγιαντέρα»). Φέρεται ως συντελεστής (ως στιχουργός δηλαδή ή, ενίοτε, ακόμα και ως συνθέτης) σε μερικά από τα τραγούδια που τραγούδησε ο άντρας της. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής<ref name="Πάπιστας">Άρθρο του Σάκη Πάπιστα - http://rebetiko.sealabs.net/forum/viewtopic.php?t=972</ref>:

Ασφαλώς δε μπορούμε να γνωρίζουμε (και ειδικά μετά από τόσα χρόνια) σε τί βαθμό είχε όντως συμμετοχή στη δημιουργία των παραπάνω τραγουδιών η Δέσποινα Αραμπατζόγλου ή άν ανήκαν εξ ολοκλήρου στον Μπαγιαντέρα, που απλώς τα καταχώρησε στο όνομά της. Έχει υποστηριχθεί πάντως<ref name="Πάπιστας"/> ότι σε πολλά τραγούδια του άντρα της είχε πράγματι γράψει τους στίχους.

Βιογραφικά στοιχεία

Η Δέσποινα Αραμπατζόγλου ήταν μικρασιατικής καταγωγής<ref name="Πάπιστας"/>. Τον Μπαγιαντέρα τον παντρεύτηκε το 1939<ref name="Πάπιστας"/>. Προηγουμένως δούλευε ως καπνεργάτρια<ref name="Πάπιστας"/>. Ο άντρας της, το τραγούδι «Καπνουλούδες», φέρεται<ref name="Πάπιστας"/> να το είχε γράψει γι'αυτήν. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά (έναν γιο και δύο κόρες)<ref name="Πάπιστας"/>. Στις δύσκολες συνθήκες της Κατοχής, συμπαρίστατο στον (ήδη τυφλό) άντρα της<ref name="Κουτούζης">Άρθρο του Βασίλη Κουτούζη (11/08/2003) - http://www.koutouzis.gr/gogos.htm</ref>.

Φωτογραφία

Παραπομπές

<references/>