Πατρότητα τραγουδιών

"Κονσούλτο"
Απάντηση
Message
Συγγραφέας
ΘΑΝΑΣΗΣ
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 390
Εγγραφή: 23 Απρ 2005 08:30 am
Τοποθεσία: ΜΑΡΟΥΣΙ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΧΑΝΙΑ

Πατρότητα τραγουδιών

#1 Δημοσίευση από ΘΑΝΑΣΗΣ »

Με αφορμή το "Γαρύφαλλο στ' αυτί" που ανέβηκε και στο οποίο φαίνεται ως συνθέτης ο Χάρμας , αλλά και σε άλλα τραγούδια ττης σελίδας εμφανίζεται το ίδιο φαινόμενο , βάζω για συζήτηση κάποιες σκέψεις . Είναι γνωστό ότι σε πολλούς δίσκους εμφανίζεται στη ετικέτα ως σύνθεση του τάδε και στην ΑΕΠΙ τα δικαιώματα της σύνθεσης ανήκουν σε κάποιον άλλον , οπότε μπορούμε να βγάλουμε όποιο συμπέρασμα θέλουμε περί του ποιανού είναι σύνθεση . Όταν όμως και τα δύο ονόματα (δίσκος και ΑΕΠΙ ) συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο με ποιο δικαίωμα αποδίδουμε την σύνθεση σε αυτόν που εμείς νομίζουμε είτε από φήμη είτε επειδή το ύφος της σύνθεσης θυμίζει κάποιον άλλον . Κάποιοι διεκδίκησαν την πατρότητα κάποιου τργουδιού και πέτυχαν δικαίωση ως προς το τι έπρεπε να γράφει η ετικέτα του δίσκου και σε αυτήν την περίπτωση το καταλαβαίνω , όταν όμως ο εμφανιζόμενος ως συνθέτης δεν αποδέχεται τη μη πατρότητα τι κάνουμε ; Και για να ολοκληρώσω με το τραγούδι που στάθηκε η αφορμή θα πω ότι : στην εκπομπή του 902 " τα παντελόνια ... " ρώτήθηκε ο Χάρμας και απάντησε είναι αυτού που γράφει η ετικέτα . Θα μπορούσα να διορθώσω στο τραγούδι τον συνθέτη , αλλά προτιμώ να το συζητήσουμε μια που η σελίδα πνευματικά ανήκει σε όλους μας .
Η ΖΩΗ ΚΥΛΑΕΙ ΣΑΝ ΤΟ ΝΕΡΑΚΙ

Άβαταρ μέλους
voulou
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 192
Εγγραφή: 04 Δεκ 2006 11:56 am
Τοποθεσία: Πάτρα

#2 Δημοσίευση από voulou »

Να αμολήσω τον νομικό Mr Hyde?

mpletsas
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 522
Εγγραφή: 06 Σεπ 2004 07:28 pm

#3 Δημοσίευση από mpletsas »

Γειά σου Θανάση. Το βλέπω ως εξής: Υπάρχουν δύο σκέλη, το δεοντολογικό (τί είναι σωστό να κάνουμε) και το πρακτικό (να εμφανίζεται το αποτέλεσμα στην αναζήτηση).

Σχετικά με το πρώτο, προκειμένου να αναδεικνύονται όλες οι πτυχές, μνεία τυχόν αντιδικιάς περί την πατρότητα μπορεί να συμπεριληφθεί στο σχόλιο ή στο λήμμα του τραγουδιού στα «Κατάστιχα» (γουΐκι), άν μπορεί να γίνει τεκμηριωμένα (με πηγές). Όμως στη βάση η στήλη συνθέτης ή η στήλη στιχουργός χωράνε μόνο έναν! Συμφωνώ κι εγώ (χωρίς να είναι καμιά τέλεια λύση) ότι είναι προτιμότερο αυτός να είναι εκείνος που αναφέρεται επισήμως ως συντελεστής. Άν μη τί άλλο, είναι κάτι αντικειμενικό και επαληθεύσιμο και ξεμπλέγουμε από κακοτοπιές. Κι άμα λάχει, μπορεί να μπει και ένας αστερίσκος απάνω στη στήλη που να λέει «σύμφωνα με τα αρχεία δικαιωμάτων ή τις ετικέττες κλπ», για λόγους διαφάνειας.

Σχετικά με το δεύτερο σκέλος, για να εμφανίζεται ένα τραγούδι στα αποτελέσματα όταν ψάχνουμε και για τον έναν «αντίδικου» και για τον άλλον, πρέπει να ταιριάζει το κλειδί της αναζήτησης με τα πεδία (συντελεστές ή σχόλιο). Από ό,τι θυμάμαι, πώς είναι φτιαγμένο (που μπορεί να έχει αλλάξει έκτοτε)

- ή θα πρέπει να βάλεις τα ονόματα και των δυο στο σχόλιο σε οποιαδήποτε γραμματική πτώση αλλά μετά θα πρέπει ο άλλος να ψάξει προνοώντας να κόψει την κατάληξη (πχ «Σκαρβελ») για να το πετύχει σίγουρα*

- ή θα πρέπει στο σχόλιο ο συντελεστής να γράφεται ακριβώς όπως στη λίστα των συνθετών (πχ «Σκαρβέλης Κ.»), που μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα «φυσικός» ο τρόπος να προστεθεί.

* Τόνοι/διαλυτικά/κεφαλαία/μικρά δεν παίζουν ρόλο.

tasosaigaleo
More than 50 posts user
Δημοσιεύσεις: 97
Εγγραφή: 20 Δεκ 2006 04:12 am

#4 Δημοσίευση από tasosaigaleo »

Στην πρώτη έκδοση του δίσκου με το "Είμαι άντρας" σε εκτέλεση με τον Πάνο Γαβαλά σίγουρα η ετικέτα γράφει ότι είναι σύνθεση Τόλη Χάρμα.Ο δίσκος αποσύρθηκε και επανακυκλοφόρησε στο όνομα των Χατζιδάκι, Γιαννακόπουλου , Σακελλάριου.Τον δίσκο εκτός του ότι παραθέτει φώτο της ετικέτας ο Κουνάδης στο "εις ανάμνησιν στιγμών ελκυστικών"(Τόμος Β σελ. 311) τυχαίνει να τον έχω δει κι εγώ από κοντά.
Πιστεύω ότι όντως υπήρξε και έκδοση του"γαρύφαλλο στ' αυτί" που η ετικέτα έγραφε σαν συνθέτη τον Τόλη Χάρμα.
Τουλάχιστον γι' αυτή την περίπτωση (τα τραγούδια της ταινίας "Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο") νομίζω είναι δίκαιο να τα αποδίδουμε στον Χάρμα εφόσον κυκλοφόρησαν και αποσύρθηκαν οι δίσκοι με το όνομά του.
Κάθε περίπτωση θεωρώ ότι πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά.Υπάρχουν παραδοσιακά στη σελίδα που φαίνονται να έχουν συνθέτη ενώ βγάζουν μάτι ότι δεν είναι δικά τους(Παπασιδέρης , Αφοι Χατζιδάκη κ.α.).Για τις συνθέσεις της Ρόζας ή της Γεωργακοπούλου και πολλών άλλων από το ρεμπέτικο να μην τα ξαναλέμε...

SteliosTsitsanis
Δημοσιεύσεις: 20
Εγγραφή: 06 Οκτ 2012 08:46 pm
Τοποθεσία: Νίκαια Αττικής

#5 Δημοσίευση από SteliosTsitsanis »

Γιατί ρε Τάσο,αμφισβητείς ότι η Γεωργακοπούλου έγραψε το "Για σε μεθώ κάθε βραδιά" ? :lol:
Τα Χρυσόξανθα μαλλιά τα βελουδένια μάτια..
Με σφάζουν με πληγώνουνε με κάνουνε κομμάτια...

Απάντηση

Επιστροφή σε “Κουβεντούλα”