Ο Μεμέτης με τον Ζ.Κασιμάτη

Message
Συγγραφέας
Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 726
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Ο Μεμέτης με τον Ζ.Κασιμάτη

#1 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Μεταφέρω προς συζήτηση την ανανέωση που έκανα στα σχόλια του τραγουδιού για το τραγούδι "ο Μεμέτης" με τον Ζαχαρία Κασιμάτη που ηχογραφήθηκε το 1930 για λογαριασμό της Parlophon με στοιχεία δίσκου 101050/Β-21562-1.

Σύμφωνα με τον Μανιάτη το τραγούδι φέρεται σε σύνθεση του Χρ. Μαρίνου. Στο μπουζούκι ο Σπ. Περιστέρης. Δίσκος Parlophon Γερμανίας B-21562/ΑΡ.ΜΗΤΡΑΣ 101050. Αν και ο δίσκος αναφέρεται σε λαϊκή ορχήστρα χωρίς να αναφέρει τα όργανα, ακούγοντας το τραγούδι και διαβάζοντας τους στίχους, γίνεται αντιληπτή η αναφορά στο μπουζούκι ένα χρόνο πριν ο Σπαχάνης τραγουδήσει με τον Μανέτα στο μπουζούκι, το 1931, τα δύο γνωστά τραγούδια "Τα δίστιχα του Μάγκα" και το "Καλέ μάνα δεν μπορώ" που θεωρούνται ως οι πρώτες ηχογραφήσεις μπουζουκιού στην Ελλάδα. Η ηχογράφηση είναι του 1930 και όχι του 1929. Άρα ο Περιστέρης, που τον προσφωνεί "γεια σου Σπυράκι με το μπουζούκι σου" ο Κασιμάτης, πρέπει να είναι ο πρώτος που ηχογραφεί με μπουζούκι. Εκτός και αν παίζει κιθάρα που ακούγεται σαν μπουζούκι. Σε κάθε περίπτωση ακούγεται για πρώτη φορά το "μπουζούκι" σε ηχογράφηση δίσκου εντός Ελλάδος.

Υπάρχει κάποια αντίρρηση στα παραπάνω;
PARLOPHON-101050-B-21562-1-ΕΤΟΣ-ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ-1930
PARLOPHON-101050-B-21562-1-ΕΤΟΣ-ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ-1930
Ο-ΜΕΜΕΤΗΣ-ΖΑΧΑΡΙΑΣ-ΚΑΣΗΜΑΤΗΣ.JPG (2.93 MiB) Προβλήθηκε 4099 φορές
Στο Φόρουμ παλαιότερα είχε ειπωθεί (http://www.rembetiko.gr/forums/showthread.php?t=16748) ότι υπήρχε ηχογράφηση με μπουζούκι και πριν τα δύο τραγούδια του Μανέτα και συγκεκριμένα το τραγούδι "Μεμέτης" με τραγουδιστή τον Κ.Νούρο ηχογραφημένο στην Columbia το 1931, λίγους αριθμούς μήτρας πριν τα "Δίστιχα του Μάγκα" και του "Καλέ μάνα δεν μπορώ".

Η ετικέτα όμως από τον Μεμέτη με τον Νούρο δεν αναφέρει πουθενά μπουζούκι παρά μαντόλα με τον Περιστέρη.
ΜΕΜΕΤΗΣ-ΧΡ.ΜΑΡΙΝΟΣ-Κ.ΝΟΥΡΟΣ-ΣΑΛΟΝΙΚΟΣ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ-ΣΚΑΡΒΕΛΗΣ
ΜΕΜΕΤΗΣ-ΧΡ.ΜΑΡΙΝΟΣ-Κ.ΝΟΥΡΟΣ-ΣΑΛΟΝΙΚΟΣ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ-ΣΚΑΡΒΕΛΗΣ
WG-201-1-DG-139.JPG (2.91 MiB) Προβλήθηκε 4099 φορές
Στην συνέχεια βέβαια αναφέρεται στο ίδιο κείμενο στο Φόρουμ ότι ίσως υπήρξαν δύο ηχογραφήσεις (μία με μπουζούκι και μία με βιολί) με τον ίδιο αριθμό μήτρας που όμως μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί τέτοιο τραγούδι (δηλαδή με μπουζούκι τον Μανέτα).

Ακόμη και αν βρεθεί η εκτέλεση με τον Μανέτα να παίζει μπουζούκι είναι σίγουρο ότι είναι μεταγενέστερη του τραγουδιού "Ο Μεμέτης" με τον Ζαχαρία Κασιμάτη που ηχογραφείται το 1930.

Άβαταρ μέλους
liga rosa
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 451
Εγγραφή: 10 Νοέμ 2009 07:36 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Ο Μεμέτης με τον Ζ.Κασιμάτη

#2 Δημοσίευση από liga rosa »

στην εκτέλεση με τον κασιμάτη είναι σαφώς κιθάρα, όπως και στην άλλες ηχογραφήσεις του περιστέρη με κιθάρα όπου ακούγεται η προσφώνηση "γειά σου σπύρο με το μπουζούκι σου!".
σε αυτήν με τον νούρο, δυστυχώς λόγω ποιότητας ήχου ξεχωρίζει ελάχιστα η μαντόλα. παίζει μάλλον στην μπάσα περιοχή, όχι όπως θα έπαιζε ένα μπουζούκι. είχα την σκέψη μήπως "μαντόλα" εννοούσαν το μπουζούκι, μια που φτιάχνονταν σε σκάφος μαντόλας (και ο τζουράς στου μαντολίνου). επίσης υπήρχε η άλλη σχολή κατασκευής, αυτή του λαουτομπούζουκου, η οποία όμως τελικά δε επικράτησε.
το περίσσιο χαλάει το ίσιο

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 726
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: Ο Μεμέτης με τον Ζ.Κασιμάτη

#3 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Νίκο την ίδια σκέψη έκανα και εγώ όσων αφορά το τι ακούγεται και το γράφω στο τέλος αλλά ήθελα να το βεβαιώσω και από σας πέρα του δικού μου αυτιού που μπορεί να ακούσει λάθος. Και όντως υπάρχουν και προσφωνήσεις σε μετέπειτα τραγούδια για μπουζούκι το οποίο δεν ακούγεται πουθενά.

Πάντως εκτός από την προσφώνηση το ίδιο το τραγούδι περιγράφει καθαρά μία μπουζουκοκατάσταση.

Είμαι Μεμέτης σεβνταλής, αμάν, αμάν

και στα μπουζούκια μερακλής.


Με τα μπουζούκια θα γλεντώ

και το σεβντά μου θα ξεχνώ.

Το λέω αυτό για να δω, αν τα μπουζούκια καθ΄αυτά, και όχι τα μαντολίνα οι μαντόλες οι τζουράδες ή το λαουτομπούζουκο που αναφέρεις, είχαν κάποια επιρροή (και πόση) στα μουσικά στέκια πριν την εμφάνιση τους στην δισκογραφία.

Από το παραπάνω στιχούργημα βγαίνει να υπάρχει κάποιο συμπέρασμα ότι τα μπουζούκια είχαν το κοινό τους αρκετά πριν ενδιαφερθούν οι μουσικές εταιρείες για το όργανο και τους ερμηνευτές του και τους δώσουν δειλά στην αρχή χώρο να ηχογραφήσουν.

Πάντως με βοήθησες Νίκο να αποκλείσω την περίπτωση ότι ακούγεται μπουζούκι αν και προσφωνείτε και τραγουδιέται ταυτόχρονα μέσα στο συγκεκριμένο τραγούδι.

tasosaigaleo
More than 50 posts user
Δημοσιεύσεις: 97
Εγγραφή: 20 Δεκ 2006 04:12 am

Re: Ο Μεμέτης με τον Ζ.Κασιμάτη

#4 Δημοσίευση από tasosaigaleo »

Ο μεμετης με τον Κασιματη εχει ξανασυζητηθει εδω
http://old.rebetiko.sealabs.net/forum/v ... cf95ef97ff

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 726
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: Ο Μεμέτης με τον Ζ.Κασιμάτη

#5 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Αν και ψάχνω όλα τα παλιά θέματα αυτό μου ξέφυγε και δεν το πήρα χαμπάρι.

Σε ευχαριστώ tasosaigaleo για την υπενθύμιση του θέματος. Θα το μελετήσω με προσοχή αργότερα για να δω που συμφωνούμε και που διαφωνούμε (αν διαφωνούμε) με όσα λέχθηκαν πριν 5 χρόνια.

skiftoulis
More than 50 posts user
Δημοσιεύσεις: 54
Εγγραφή: 22 Ιούλ 2006 10:32 pm

Re: Ο Μεμέτης με τον Ζ.Κασιμάτη

#6 Δημοσίευση από skiftoulis »

Η εκτέλεση του Μεμέτη με τον Νούρο και τον Μανέτα, κυκλοφορεί εδώ και καιρό στο βιβλίο + cd : «Από τον ταμπουρά στο μπουζούκι». Είναι η συγκεκριμένη εκτέλεση που αναφέρεται στο ρεμπέτικο φόρουμ, με την ελλιπή εισαγωγή. Όμως ο αριθμός μήτρας του Columbia DG 203 δεν είναι ο WG 201, αλλά ο WG 324 που αντιστοιχεί σε ηχογράφηση του 1932. Στο βιβλίο υπάρχει και η ετικέτα όπου αναγράφεται το μπουζούκι του Μανέτα και το τσίμπαλο του Λειβαδίτη. Ο αριθμός μήτρας WG 201 αντιστοιχεί στην εκτέλεση του Νούρου με βιολί (DG 139).
Συνήθως οι συζητήσεις για την «πρωτιά» του Μανέτα το 1931, έχουν να κάνουν με κομμάτια που πέρα από την ηχογράφησή τους, έγινε και η αναπαραγωγή τους στην Ελλάδα.

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 726
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: Ο Μεμέτης με τον Ζ.Κασιμάτη

#7 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Να είστε καλά και οι δυο σας για τις αναρτήσεις σας που ξεκαθαρίζουν τα πράγματα στο δικό μου μυαλό.

Φίλε Τάσο διάβασα με προσοχή τον τότε διάλογο που κάνατε για το θέμα και πάνω-κάτω κάναμε τις ίδιες διαπιστώσεις. Όμως μετά και από την βεβαιότητα ότι μπουζούκι δεν χρησιμοποιείται στο τραγούδι όπως σωστά μας πληροφόρησε ο Νίκος, μένουμε μόνο με την αναφορά του Κασιμάτη για το "γειά σου Σπύρο με το μπουζούκι σου!" και φυσικά στην περιγραφή που κάνει για τα μπουζούκια είτε εννοούσε τα όργανα που λέει ο Νίκος (liga rosa) είτε το ίδιο το μπουζούκι αυτό καθ΄αυτό ακόμη και αν δεν ακούγεται στην ηχογράφηση.

Φίλε skiftoulis με τα στοιχεία που μου έδωσες απαντάτε και το ερώτημα αν υπάρχει πριν από τα "Δίστιχα του μάγκα" ηχογράφηση με μπουζούκι έστω και αν πάλι εμπλέκεται ο Μανέτας.

Έτσι λοιπόν όπως σωστά σημειώνεις ο αριθμός μήτρας WG-324 που τελικά είναι η σωστή ετικέτα απέχει 90 αριθμούς από τα "Δίστιχα του Μάγκα" και του "Καλέ μάνα δεν μπορώ" που έχουν αριθμούς μήτρας WG-233 και WG-234 αντίστοιχα και έτσι η συγκεκριμένη εκτέλεση δεν είναι η WG-201 όπως εννοούνταν στα σχόλια του Φόρουμ.

Η ηχογράφηση WG-201 είναι η ετικέτα που παρουσίασα με τίτλο "Μεμέτης" στην εκτέλεση με τον Νούρο και φυσικά δεν υπάρχει εκτέλεση διαφορετική με τον ίδιο αριθμό μήτρας.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Παλιοί μουσικοί - Συζητήσεις”