ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ ΛΑΪΝΗ

Message
Συγγραφέας
Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 729
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ ΛΑΪΝΗ

#1 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Στο τέλος του 1932 ή στις αρχές του 1933 ο Κωστής Μπέζος ηχογραφεί για λογαριασμό της Columbia το τραγούδι "ΣΤΟΥ ΛΑΪΝΗ ΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ". Παράλληλα στην εφημερίδα του Πειραιά "Σφαίρα" στις 7 Δεκεμβρίου 1932, στην πρώτη σελίδα, βρίσκουμε δημοσίευμα υπό τον τίτλο "ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ ΛΑΪΝΗ" όπου περιγράφεται πολύ χαρακτηριστικά η συγκεκριμένη ταβέρνα που γνώριζε μεγάλες ¨πιένες¨ την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ ΛΑΪΝΗ
ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ ΛΑΪΝΗ
ΣΦΑΙΡΑ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ 7-12-1932.png (1.18 MiB) Προβλήθηκε 4474 φορές
Η Πειραϊκή εφημερίδα αφιερώνει χώρο για μία Αθηναϊκή ταβέρνα που την έχει όμως ένας Πειραιώτης. "Ο Περαστικός" επιχειρεί και καταφέρνει να δώσει στους αναγνώστες της "Σφαίρας" την ¨ατμόσφαιρα¨ της Ταβέρνας που αλίμονο αν δεχτείς να σε κεράσει ο κυρ-Ηλίας. Στον τέλος, όταν έρχεται ο λογαριασμός, ¨κεράσματα¨ και παραγγελιές όλα γραμμένα ένα προς ένα!

Ο συντάκτης μας πληροφορεί για το γενικό φαινόμενο που παρατηρείται στις αρχές τις δεκαετίας του 1930, οι ταβέρνες να μετατρέπονται από λαϊκές σε αριστοκρατικές. Χαρακτηριστικό της ταβέρνας του κυρ-Ηλία η συνεχής παρουσία των γυναικών αφού ελάχιστες φορές λείπει ο "ποδόγυρος" από το κατάστημα.

Εδώ το τραγούδι από την σελίδα μας display.php?d=1&recid=18161 ΣΤΟΥ ΛΑΪΝΗ ΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ
WG-492-DG-299-ΣΤΟΥ-ΛΑΪΝΗ-ΤΗΝ-ΤΑΒΕΡΝΑ.JPG
WG-492-DG-299-ΣΤΟΥ-ΛΑΪΝΗ-ΤΗΝ-ΤΑΒΕΡΝΑ.JPG (2.25 MiB) Προβλήθηκε 4474 φορές
"Ο Περαστικός" δεν ξεχνά να προσθέσει στο κείμενο του και την μεγάλη μουσική επιτυχία του 1932 αλλά και των αρχών του 1933 που δεν ήταν άλλη από "Το Γελεκάκι" σε μουσική του Σπύρου Ολλανδέζου και στίχους του Ι.Θεοδωρίδη. Για "Το Γελεκάκι" θα γίνει σύντομα ειδικό αφιέρωμα. Η πολλή μεγάλη επιτυχία που γνώρισε το τραγούδι έφερε και πολλά δημοσιεύματα στον τύπο. "Το Γελεκάκι" ηχογραφήθηκε για λογαριασμό όλων σχεδόν των εταιρειών που δραστηριοποιούνταν στα τέλη του 1932 και δικαίως θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των δίσκων 78 στροφών.
ΤΟ ΓΕΛΕΚΑΚΙ
ΤΟ ΓΕΛΕΚΑΚΙ
WG-384-DG-237-.jpg (139.07 KiB) Προβλήθηκε 4474 φορές
Ποιος όμως έπαιζε με την κιθάρα του "Το Γελεκάκι" αλλά και τα άλλα άσματα της ταβέρνας του κυρ-Ηλία;

Σύμφωνα με τον συντάκτη, μόνιμη κιθάρα έπαιζε ο Κώστας. Υπάρχει περίπτωση αυτός ο μόνιμος κιθαρίστας ο Κώστας, να ήταν ο Κωστής Μπέζος που μετέφερε στις 78 στροφές την δική του εκδοχή για "ΤΟΥ ΛΑΪΝΗ ΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ"; Υπάρχει περίπτωση ο Κ.Μπέζος να εργάστηκε για κάποιο διάστημα στο μαγαζί αυτό και κατόπιν ή και ταυτόχρονα να έγραψε το τραγούδι με τον παραπάνω τίτλο; Μακάρι να είχαμε απαντήσεις για όλα τα θέματα που προκύπτουν...

Ο Κωστής Μπέζος αυτή η πολυτάλαντη και αινιγματική προσωπικότητα είναι μοιραίο να μας αποκαλύπτεται με το μέτρο. Η σελίδα μας δεν διαθέτει την ηχογράφηση του τραγουδιού "ΣΤΟΥ ΛΑΪΝΗ ΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ". Και η αναζήτηση στο διαδίκτυο δεν έχει αποδώσει για την συγκεκριμένη ηχογράφηση. Ελπίζω οι συντελεστές της σελίδας μας να κάνουν το θαύμα τους και να μας ανεβάσουν το τραγούδι του Κωστή Μπέζου.
Τελευταία επεξεργασία από Για το Ανικανοποίητο..... σε 03 Ιούλ 2017 08:14 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
peloponnisios
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 152
Εγγραφή: 14 Αύγ 2012 03:38 am

Re: ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ ΛΑΪΝΗ

#2 Δημοσίευση από peloponnisios »

Φώτη, δες εδώ: https://olvidorecords.bandcamp.com/albu ... hite-birds

Κρυστάλλινος ήχος και με αποκαλυπτικότατο συνοδευτικό βιβλιαράκι. Φοβερή δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Τέτοιες κυκλοφορίες θέλουμε να βλέπουμε, που ανεβάζουν ψηλά τον πήχυ.

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 729
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ ΛΑΪΝΗ

#3 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Κώστα είσαι δύναμη. Μπράβο φιλαράκι.

Κρυστάλλινος όπως σωστά γράφεις.

Για του Λαΐνη την ταβέρνα έγραψε και ο Αντώνης Διαμαντίδης (Νταλγκάς) στο τραγούδι του "Ο τζογαδόρος" που ηχογραφήθηκε προς τα τέλη του 1933. Την ετικέτα από το τραγούδι δεν μπόρεσα να την βρω. Η σελίδα μας διαθέτει το τραγούδι του Νταλγκά και μπορείτε να το ακούσετε εδώ display.php?d=0&recid=1001

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 729
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ ΛΑΪΝΗ

#4 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Διαφήμιση της ταβέρνας του Λαϊνη ένα χρόνο μετά το αρχικό παραπάνω δημοσίευμα.
ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 1-1-1934.png
ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 1-1-1934.png (97.59 KiB) Προβλήθηκε 4013 φορές

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 729
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ ΛΑΪΝΗ

#5 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Για το Ανικανοποίητο..... έγραψε: Η σελίδα μας δεν διαθέτει την ηχογράφηση του τραγουδιού "ΣΤΟΥ ΛΑΪΝΗ ΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ"
Η σελίδα μας μετά το σχετικό δημοσίευμα για την Ταβέρνα του Λαϊνη ανέβασε το σχετικό τραγούδι και μπορείτε να το ακούσετε εδώ display.php?d=1&recid=18161 με τον Κ.Μπεζο και τους αδερφούς Παναγόπουλοι στα φωνητικά. Η ηχογράφηση έχει προστεθεί στο αρχικό κείμενο πάνω από την ετικέτα που παρουσιάστηκε.
Για το Ανικανοποίητο..... έγραψε:Στο τέλος του 1932 ή στις αρχές του 1933 ο Κωστής Μπέζος ηχογραφεί για λογαριασμό της Columbia το τραγούδι "ΣΤΟΥ ΛΑΪΝΗ ΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ".
Το τραγούδι κατά πάσα πιθανότητα ηχογραφήθηκε στο τέλος του 1932. Φαίνεται να άρεσε ιδιαίτερα, γιατί κυκλοφόρησε από την Κολούμπια τόσο στον δίσκο DG-295 όσο και στον δίσκο DG-299.

Δύο χρόνια αργότερα (1934) ο Κ.Μπέζος το ηχογραφεί ξανά, αυτή την φορά με τους Ορέστη Μακρή, Σπ.Βλάσση και Νίκο Μοσχονά στα φωνητικά και φυσικά τον ίδιο με τις χαβάγιες του. Ο δίσκος AO-2117 κυκλοφόρησε για την His Master's Voice, την εταιρεία που ο Κωστής Μπέζος ηχογράφησε τα περισσότερα του τραγούδια.

Το τραγούδι από την HMV μπορείτε να το ακούσετε από την σελίδα μας εδώ display.php?d=1&recid=18304. Ο τίτλος είναι "Του Λαΐνη το κρασί". Την ετικέτα του δίσκου δυστυχώς δεν την έχω βρει.

Χωρίς αμφιβολία το συγκεκριμένο κομμάτι και στις δύο (2) εκτελέσεις του είναι από τα ωραιότερα του Κ.Μπέζου.

Για την δισκογραφική και καλλιτεχνική πορεία του Κωστή Μπέζου, θα υπάρξει τους επόμενους μήνες ειδικό αφιέρωμα όταν και θα ολοκληρωθεί η έρευνα μου για τον σπουδαίο αυτόν καλλιτέχνη. Ήδη η έρευνα έχει αποδώσει πολλούς και σημαντικούς καρπούς.

Θα απαντηθούν ερωτήματα όπως:

Πότε και με ποια ιδιότητα πρωτοεμφανίζεται στην δημόσια ζωή ο Κωστής Μπέζος;
Πότε ηχογραφεί τραγούδια για πρώτη φορά και σε ποια εταιρεία;
Πόσα τραγούδια ηχογράφησε συνολικά;
Γιατί ονόμασε το συγκρότημα του "Άσπρα Πουλιά";
Πόσες και ποιες θεατρικές παραστάσεις έγραψε ή σκηνογράφησε;
Σε πόσες και ποιες εφημερίδες σκιτσογράφησε ή χρονογράφησε;

Αυτά αλλά και άλλα πολλά ερωτήματα, θα απαντηθούν, στο αφιέρωμα-μαμούθ που ετοιμάζω.

fade
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: 10 Ιαν 2010 11:22 pm

Re: ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ ΛΑΪΝΗ

#6 Δημοσίευση από fade »

Καλησπέρα, νομίζω όλα αυτά τα έχουμε απαντήσει στο βιβλιαράκι της τελευταίας κυκλοφορίας της olvido records. Μπορείτε να βρείτε την απάντηση στα περισσότερα ερωτήματα από αυτά που τίθονται μέσα στο βιβλιαράκι, εάν δεν το έχετε ήδη δει.

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 729
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ ΛΑΪΝΗ

#7 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Καλησπέρα και σε σένα φίλε fade!

Πάνω που πίστευα ότι τα θέματα μας τα διαβάζουν 10-20 "κολλημένοι" σαν εμένα, ήρθε το σχόλιο σου και μου έδωσε χαρά. Να΄σαι καλά λοιπόν!

Γνωρίζω για τον δίσκο των Tony Klain και Gordon Ashworth με τίτλο "Kostas Bezos and the White Birds" που περιέχει 32 τραγούδια του Κωστή Μπέζου. Για τον δίσκο αυτόν, https://olvidorecords.bandcamp.com/albu ... hite-birds, στο ίδιο θέμα που είμαστε, έγινε μια μικρή κουβέντα πριν κάποιους μήνες. Προσωπικά δεν τον έχω τον δίσκο για να γνωρίζω το περιεχόμενο του συνοδευτικού βιβλίου που φαντάζομαι θα έχει αρκετές πληροφορίες για την πορεία του Κ.Μπέζου. Είναι γνωστό ότι οι δύο ερευνητές, κατάφεραν να προσεγγίσουν την οικογένεια Καλλίρη μέσω της οποίας ήρθαν στο φως άγνωστες πληροφορίες για την ζωή του Μπέζου. Αν πιστεύεις ότι οι πληροφορίες που περιέχονται στο βιβλιαράκι αυτό καλύπτουν όλες τις χρονικές περιόδους και όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής πορείας του Κωστή Μπέζου, τότε χωρίς εγώ να το διαβάσω, θα αποσύρω το σχετικό ποστάρισμα και θα μείνω στα λεγόμενα των δύο αυτών ερευνητών. Αν η σελίδα μας έμενε στα 32+12 τραγούδια που κυκλοφόρησε η Olvido Records, δεν θα είχε στην δισκοθήκη της τα περισσότερα από τα τραγούδια που ηχογράφησε ο Κωστής Μπέζος. Και ας μην πλησιάζουν το ηχητικό αποτέλεσμα των δύο συλλογών της Olvido Records.

Επειδή όπως καταλαβαίνω έχεις το συνοδευτικό βιβλιαράκι του δίσκου, αν έχεις την καλοσύνη, για την δική μου ενημέρωση αλλά και όσων μας διαβάζουν, δώσε μας κάποιες πληροφορίες στα "ενδεικτικά" ερωτήματα που έθεσα. Απαντάτε ας πούμε το ερώτημα για το πόσες και σε ποιες εφημερίδες και περιοδικά έδωσε κείμενα ή σκίτσα του ο Μπέζος; Ξέρουμε γιατί ο Κ.Μπέζος ονόμασε το συγκρότημα του Άσπρα Πουλιά; Απαντάτε το ερώτημα σε πόσες και ποιες θεατρικές παραστάσεις συμμετείχε ο Κωστής Μπέζος;

Όπως έγραψα και στο τέλος του προηγούμενου μηνύματος μου, το αφιέρωμα που θα παρουσιάσω, θα ακολουθήσει την καλλιτεχνική ζωή του Κωστή Μπέζου μέρα με την μέρα, μήνα με το μήνα, σκίτσο προς σκίτσο, παράσταση προς παράσταση, ρεπορτάζ προς ρεπορτάζ, συναυλία προς συναυλία, τραγούδι προς τραγούδι. Για αυτό και το ονόμασα μαμούθ. Είναι τόσο μεγάλο σε όγκο το υλικό από της εφημερίδες της εποχής, που για να ξεδιπλωθεί θα χρειαστεί χρόνος και κείμενα. Δεν είναι εύκολη δουλειά.

Με το αφιέρωμα για την δισκογραφική και καλλιτεχνική πορεία του Κωστή Μπέζου θέλω να πιστεύω ότι λυθούν πολλά -αλλά θα γεννηθούν και περισσότερα- από τα θέματα που αφορούν τον άγνωστο μέχρι πριν λίγα χρόνια, για τους περισσότερους, σημαντικό διαμορφωτή της καλλιτεχνικής ζωής -και όχι μόνο- της Ελλάδας κατά την δεκαετία του 1930.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Μουσική - Τραγούδια”