Ετικέτες δίσκων 78 στροφών

Απάντηση
Message
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
socrates
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 436
Εγγραφή: 21 Οκτ 2006 11:31 pm
Τοποθεσία: the other side of nowhere

Re: Ετικέτες δίσκων 78 στροφών

#29 Δημοσίευση από socrates »

Ευχαριστώ για τις συνδέσεις Για το ανικανοποίητο…
Αυτό που δεν καταλάβαινα ως τώρα είναι το πως το τραγούδι ηχογραφήθηκε για τον κινηματογράφο.
Από την παρακάτω πληροφορία στο "Αστικό Τραγούδι", προκύπτει μάλλον καθαρά πως δεν ηχογραφήθηκε, απλά τραγουδήθηκε ζωντανά την 7/2/1927, οπότε η πρώτη μου εικασία ήταν σωστή, η μόδα της ζωντανής εκτέλεσης τραγουδιών σε σκηνές κινηματογράφων δεν είχε περάσει ακόμα όπως υπέθεσα (τουλάχιστον στην Ελλάδα).

Πίφ πάφ πούφ
1927
Παπάς και οι νεόπλουτοι (Ο)
Το πρωτοτραγούδησε η Ζαζά Μπριλλάντη την 7η Φεβρουαρίου 1927 στον κινηματογράφο ''Πάνθεον''.
Εκδόσεις Ζαχαρία Μακρή.
Πληροφορία από το Αρχείο Στάθη Αρφάνη.


Η φωτογραφία της έκδοσης (από τα open archives.gr) είναι μάλλον γενική των εκδόσεων Μακρή και ανεβάζω δύο τέτοιες για σύγκριση δίνοντας πριν τα στοιχεία που τις συνοδεύουν. Δυστυχώς οι φωτογραφίες δεν παρέχουν ολόκληρη την παρτιτούρα παρά μόνο το εξώφυλλο οπότε δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το μουσικό περιεχόμενο (μάλλον πρέπει να είναι κανείς μέλλος της σελίδας για να έχει πρόσβαση στη μουσική-άλλη κερδοσκοπία εδώ ?), αλλά κοιτάζω τα στοιχεία για δύο (?) διαφορετικά τραγούδια του Σακελλαρίδη του Φεβρουαρίου 1927 (?) ή για το ίδιο (?). Ο μόνος τρόπος για διαφοροποίηση (εκτός του τίτλου) είναι ο κωδικός MS. που μάλλον αναφέρεται σε χειρόγραφο (manuscript), αλλά ωστόσο είναι ίδιος με αυτόν του ψηφιακού αρχείου όπως είναι ανεβασμένο στα open archives.gr .
Απ' αυτό το μπέρδεμα επιβεβαιώνω την γενικότερη υποψία που έχω πολλές φορές ότι αναφορές σε στοιχεία εμπορικών προϊόντων (παρτιτούρων, φωνογραφήσεων, κλπ), αντικατοπτρίζουν διαφορετικές δεοντολογίες που έχουν πολύ λίγη σχέση με την μουσικολογική έρευνα και πρέπει να παίρνονται με πολύ ενδελεχή προσοχή.
Βρίσκει κανείς κάποια άκρη με τα ακόλουθα-πρόκειται για το ίδιο τραγούδι ή για δύο διαφορετικά?
( Σημειωτέον ότι ενώ τα στοιχεία αναφέρονται με αριθμους MS και τίτλους σε δύο διαφορετικά τραγούδια, εν τούτοις και στις δύο φωτογραφίες στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχει η σημείωση " 513 (?) ότι θέλεις….. θέλω κι' εγώ… " κ.λπ. - δείτε τις φωτογραφίες με λίγο zoom in)


Τίτλος 
 Πιφ Παφ Πουφ
Συνθέτης 
 Σακελλαρίδης, Θεόφραστος
Χρονολογία 
 1927
Δημιουργός εξωφύλλου 
 
Κωδικός 
 MS.12.123

Τίτλος 
 Ό,τι θέλεις θέλω κι εγώ
Συνθέτης 
 Σακελλαρίδης, Θεόφραστος
Χρονολογία 
 1927
Δημιουργός εξωφύλλου 
 
Κωδικός 
 MS.11.114

MS.12.123-1.JPG
MS.12.123-1.JPG (73.72 KiB) Προβλήθηκε 4518 φορές
MS.11.114-1.JPG
MS.11.114-1.JPG (69.47 KiB) Προβλήθηκε 4518 φορές

Άβαταρ μέλους
socrates
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 436
Εγγραφή: 21 Οκτ 2006 11:31 pm
Τοποθεσία: the other side of nowhere

Re: Ετικέτες δίσκων 78 στροφών

#30 Δημοσίευση από socrates »

peloponnisios έγραψε:
socrates έγραψε:2. Παραθέτω αντιγραμμένα τα στοιχεία που δίνουν οι συνδέσεις μου για το "Στο Βοτανικό".
6.Ρούκουνας-Στο βοτανικό-1934
or
6.Ρούκουνας-Στο βοτανικό-μεταγενέστερη εκτέλεση

Όπως μπορείτε να δείτε, τα στοιχεία που διαφοροποιούν τις δύο ηχογραφήσεις δεν είναι αρκετά για μένα ώστε να καταλάβω σε ποια από τις δύο αναφέρεται η ετικέτα καθώς η δική σου ημερομηνία είναι 1936 και η πρώτη σύνδεση την δίνει σαν 1934, ενώ στη δεύτερη σύνδεση δεν υπάρχει ούτε έτος ηχογραφήσεως, ούτε αριθμός δίσκου όπως στην πρώτη. Εδώ λοιπόν έχω μόνο ένα ακαθόριστο "Μεταγενέστερη εκτέλεση" για μπούσουλα. Πιθανόν λοιπόν για μένα η ετικέτα σου να αναφέρεται σ' αυτήν την δεύτερη ηχογράφηση, την "μεταγενέστερη εκτέλεση", αλλά θα έβαζες το χέρι σου στη φωτιά με αυτά μόνο τα στοιχεία?
Η μεταγενέστερη εκτέλεση προέρχεται πιθανότατα από αυτό το LP. Τη δεκαετία του '80 ο Ρούκουνας "ανακαλύφθηκε" εκ νέου και έβγαλε κάποια LP με επανεκτελέσεις. Στην παραπάνω σελίδα μπορεί κανείς να βρει μερικά από αυτά. Είναι κι άλλα βέβαια που δεν εμφανίζονται εκεί.

Πάντως, Σωκράτη, νομίζω οι δύο εκτελέσεις μιλούν από μόνες τους για το ποια είναι παλιά και ποια μεταγενέστερη. Άλλος ήχος, άλλα παιξίματα, άλλη ενορχήστρωση. Στη μεταγενέστερη εκτέλεση η φωνή του Ρούκουνα κρατάει μεν ακόμα αλλά παράλληλα φαίνεται και πόσο πιο γερασμένη είναι σε σχέση με αυτή των νιάτων του.
Οπωσδήποτε είναι όπως τα λες Κώστα, αλλά σε εκείνο το σημείο της συζήτησης δεν με ενδιέφερε η εξέταση της μουσικής καθ' εαυτήν αλλά των στοιχείων ηχογραφήσεως όπως τα είχε δώσει ο Για το ανικανοποίητο.

ΘΑΝΑΣΗΣ
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 390
Εγγραφή: 23 Απρ 2005 08:30 am
Τοποθεσία: ΜΑΡΟΥΣΙ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΧΑΝΙΑ

Re: Ετικέτες δίσκων 78 στροφών

#31 Δημοσίευση από ΘΑΝΑΣΗΣ »

Με την ευκαιρία των λαθών στις ετικέτες , υπάρχουν και λάθη στην επικκόληση τους , δηλαδή έχω δίσκο με την ίδια ετικέτα και από τις δυο μεριές .
Η ΖΩΗ ΚΥΛΑΕΙ ΣΑΝ ΤΟ ΝΕΡΑΚΙ

Άβαταρ μέλους
socrates
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 436
Εγγραφή: 21 Οκτ 2006 11:31 pm
Τοποθεσία: the other side of nowhere

Re: Ετικέτες δίσκων 78 στροφών

#32 Δημοσίευση από socrates »

ΘΑΝΑΣΗΣ έγραψε:Με την ευκαιρία των λαθών στις ετικέτες , υπάρχουν και λάθη στην επικκόληση τους , δηλαδή έχω δίσκο με την ίδια ετικέτα και από τις δυο μεριές .
Ενδιαφέρον Θανάση.
Μήπως μπορείς να τις σκανάρεις κι' απ' τις δυό πλευρές και να τις ανεβάσεις?

Και επί πλέον να μας πείς ποια τραγούδια ακούγονται, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε στοιχεία για το ένα και συνάμα να αποκλείουμε το δεύτερο.
*goody*

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 726
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: Ετικέτες δίσκων 78 στροφών

#33 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Χαιρετώ την παρέα.

ΑΝ ο σκοπός μου με τη παρουσίαση ετικετών δίσκων ήταν να ανοίξει μία ωραία κουβέντα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, νομίζω ότι ήδη έχουν λεχθεί αρκετά και σημαντικά πράγματα για την ίδια ιστορία της μουσικής και όχι μόνο των δίσκων. Η συνέχεια θέλω και ελπίζω να είναι ίδια και καλύτερη.

Επί των σχολίων θα ήθελα να γράψω κάποιες σκέψεις μου.Και ξεκινάω ανάποδα.

Θανάση όπως σωστά λέει ο Σωκράτης θα είχε πολύ ενδιαφέρον να βλέπαμε τον δίσκο. Αν μπορείς να μας τον ανεβάσεις θα είναι σούπερ.

Σωκράτη έχω βγάλει τα μάτια μου να δω κάποιες διαφορές αλλά και αυτές που βρίσκω δεν μπορώ να τις διαβάσω. Πάντως μου κάνει εντύπωση που γράφει ότι ¨απαγορεύται η φωνογράφηση¨. Κάτω αριστερά και στις δύο εικόνες. Αυτό τι σημαίνει κατά τη γνώμη σου;

peloponnisios πολύ σημαντικά και ουσιαστικά για μένα όλα όσα έγραψες. Θα με βοηθήσουν στην παρουσίαση τραγουδιών πριν την λειτουργία της Columbia που είναι ένα δύσκολο και πολλές φορές αδιάβατο πεδίο. Για τον λόγο αυτό όπως εξήγησα προτίμησα την παρουσίαση αυτών των πέντε ετικετών από μία εταιρεία, δηλαδή την Columbia, για να μην μπερδέψω κανέναν. Προτίμησα πέντε τραγούδια πολύ γνωστά σε όλους ώστε να μην δημιουργηθούν παρερμηνείες.
Στο ¨Εφουμάραμ΄ένα βράδυ¨ εγώ που παρουσιάζω τον δίσκο έχω την υποχρέωση να γράψω τον τίτλο που είναι στην ετικέτα και έβαλα και τον σύνδεσμο με το ¨Εφουμέρναμ΄ενα βράδυ¨ ώστε πάλι να μην υπάρχει παρερμηνεία. Αν το τραγούδι εμείς το ξέρουμε ως ¨Εφουμέρναμ΄ένα βράδυ¨ είναι μια χαρά αλλά εγώ έπρεπε να αντιγράψω την ετικέτα του δίσκου και όχι το πως έχει περάσει το τραγούδι στο κοινό. Υπάρχουν πολλά τραγούδια όπως σωστά λες που περάσαν στις ετικέτες με άλλους τίτλους από αυτές που οι ίδιοι καλλιτέχνες είχαν στο μυαλό τους ή στο χαρτί τους. Υπάρχουν φυσικά και οι περιπτώσεις που γράφανε ότι τους κατέβαινε αλλά είναι όπως λες πολύ ακραίες περιπτώσεις. Θέλει προσοχή λοιπόν κάθε ανέβασμα ώστε να μην προκαλεί σύγχυση. Αλλά νομίζω ότι όλοι όσοι έχουν δίσκους και ετικέτες στα χέρια τους που μπορούν και θέλουν να μας τις παρουσιάσουν είναι μια καλή γωνιά εδώ να το κάνουν.

Για τον Τούντα δεν ξέρω που διαφωνούμε; 11 είναι η διαφορά στους αριθμούς που ενισχύει αυτό που είπα το οποίο δεν είναι υποτιμητικό για τον Τούντα . Λογικό είναι ο Τούντας να ¨σπρώχνει¨τα τραγούδια του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αδίκησε τον Δελιά.

Στην ΄ΧΗΡΑ¨ ΄ όπως θα δεις δεν έδωσα αριθμούς. Καθόλου αριθμούς. Ούτε και στα άλλα τραγούδια από τα πρώτα. Και αυτό γιατί όπως έγραψα πιο πάνω είναι μία δύσκολη περίοδος και θέλει προσοχή. Και δεν την κατέχω και ιδιαίτερα. Εννοώ πριν από το 1930. Έτσι τις χρονολογίες των συγκεκριμένων τραγουδιών τις μετέφερα από τα σχόλια που υπάρχουν στο κάθε κομμάτι. Ανέβασα αυτές τις ετικέτες γιαυτούς που έχουν λίγη η καθόλου σχέση με δίσκους και ετικέτες. Χωρίς να κάνω σχόλια όπως έκανα στα επόμενα ανεβάσματα.

Αυτά φίλε peloponnisios και αν ξέχασα κάτι να με συγχωρέσεις. Ότι σχόλια ή πληροφορίες έχεις επί των ετικετών των δίσκων θα ήθελα να τα κάνεις όποτε εσύ κρίνεις. Για μένα θα είναι μεγάλη βοήθεια.

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 726
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: Ετικέτες δίσκων 78 στροφών

#34 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Επ' ευκαιρίας του θέματος που ανοίξαμε ανεβάζω ένα σχετικά πρόσφατο άρθρο για την Columbia

http://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/ ... s-columbia

Αλλά και αυτό που μάλλον είναι παλιό άρθρο

http://www.tvfi.gr/%CE%B5%CF%81%CE%B3%C ... %81%CE%AF/

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 726
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: Ετικέτες δίσκων 78 στροφών

#35 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Συνεχίζω τις αναρτήσεις ετικετών δίσκων 78 στροφών.

Ρόζα-Ροζίτα-Ροζίκα-Εσκενάζυ-Εσκενάζι-Εσκενάζη-Εσκιναζή-Σχιναζή-Ισκεναζή-Σκιναζή.

Αυτά είναι μερικά από τα ονόματα που τυπώθηκαν στις ετικέτες των δίσκων και αφορούσαν την Σάρα Σκιναζί δηλαδή την Ρόζα Εσκενάζυ όπως όλοι μας την μάθαμε. Η Εβραία(Σεφαραδίτισα ) Ρόζα γεννημένη στην Κων/πολη μεγαλωμένη στην Θεσσαλονίκη έμελλε στην Αθήνα να γίνει γνωστή και να καθιερωθεί ως η κύρια φωνή του Σμυρναίικου μαζί με την Ρίτα Αμπατζή. Στην πολύχρονη καριέρα της στις ηχογραφήσεις δίσκων η Ρόζα άφησε πολλά και σπουδαία τραγούδια με την φωνή της. Το sealabs διαθέτει πλήρη κατάλογο των τραγουδιών της. Αρκεί κανείς να κάνει μία αναζήτηση με το όνομα της. Ρόζα Εσκενάζυ.

Και αν σε μας είναι γνωστή με το παραπάνω όνομα, όταν πρωτοβγήκε στην δισκογραφία, το επίθετο της δυσκόλεψε αφάνταστα όσους είχαν την επιμέλεια της αναγραφής των στοιχείων του τραγουδιού στις ετικέτες των δίσκων.

Με μια πρόχειρη ματιά στις ετικέτες των δίσκων, το επίθετο της άλλαζε διαρκώς από δίσκο σε δίσκο μέχρι να καταλήξει στο γνωστό Εσκενάζυ (με ύψιλον). Τουλάχιστον οκτώ (8) διαφορετικές γραφές του επιθέτου της βρήκα σε μόνο λίγες από τις ετικέτες που έχω προλάβει να δω με το επίθετο της. Δεν αποκλείεται η έρευνα που θα ακολουθήσει να αποκαλύψει περισσότερα .

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρόζα Εσκενάζυ κρατάει την πρωτιά σε πολλές κατηγορίες. Τώρα προστέθηκε ακόμη μία...

Ανεβάζω 8 αρχεία με την Ρόζα χωρίς να συνδέω τα κομμάτια με χρονολογίες και εταιρείες. Λόγω χρόνου δεν μπορώ να το κάνω άμεσα. Έτσι οι ετικέτες είναι τυχαία στην σειρά. Όταν βρω χρόνο ίσως συνδέσω τους δίσκους με τα τραγούδια του sealabs.

Υ.γ. Σεφαραδίτες ονομάζουμε τους εκδιωγμένους Εβραίους από την Ιβηρική χερσόνησο που εγκαταστάθηκαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία περί τα τέλη του 15ου αιώνα. Η κύρια πόλη της εγκατάστασης τους ήταν η Θεσσαλονίκη.

Ακολουθούν οι ετικέτες

display.php?string=%CF%84%CE%BF+%CE%BC% ... E%BA%CE%B9 ΤΟ-ΜΠΕΡΕΔΑΚΙ
ΤΟ-ΜΠΕΡΕΔΑΚΙ-ODEON-GA-1704-GO-1930
ΤΟ-ΜΠΕΡΕΔΑΚΙ-ODEON-GA-1704-GO-1930
Ροζίκας-Εσκενάζη.JPG (2.89 MiB) Προβλήθηκε 4215 φορές
ΑΡΑΒΙ-ΣΑΜΠΑΧ-ΜΑΝΕΣ-ΝΤΟΥΝΙΑ-ΠΩΣ-ΜΕ-ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΣ-COLUMBIA-DG-326 ή 328-WG-561
ΑΡΑΒΙ-ΣΑΜΠΑΧ-ΜΑΝΕΣ-ΝΤΟΥΝΙΑ-ΠΩΣ-ΜΕ-ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΣ-COLUMBIA-DG-326 ή 328-WG-561
ΡΟΖΙΤΑ-ΕΣΚΕΝΑΖΗ-Columbia.JPG (3 MiB) Προβλήθηκε 4389 φορές
ΓΥΦΤΙΣΣΑ-COLUMBIA-ΑΜΕΡΙΚΗΣ-G-7082-F-(131221)
ΓΥΦΤΙΣΣΑ-COLUMBIA-ΑΜΕΡΙΚΗΣ-G-7082-F-(131221)
ΡΟΖΑ-ΣΧΙΝΑΖΗ-Columbia.jpg (40.71 KiB) Προβλήθηκε 4389 φορές

display.php?recid=16177 ΓΛΥΚΕΙΑ ΜΟΥ ΕΛΛΗ
ΓΛΥΚΕΙΑ-ΜΟΥ-ΕΛΛΗ-COLUMBIA-DG-219-WG-356
ΓΛΥΚΕΙΑ-ΜΟΥ-ΕΛΛΗ-COLUMBIA-DG-219-WG-356
Ρόζα-Σκιναζή-Columbia.JPG (2.84 MiB) Προβλήθηκε 4389 φορές

display.php?recid=1501 ΤΟ ΚΟΥΚΛΙ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
ΤΟ-ΚΟΥΚΛΙ-ΤΗΣ-ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ-PARLOPHON-B-21541-II-101120
ΤΟ-ΚΟΥΚΛΙ-ΤΗΣ-ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ-PARLOPHON-B-21541-II-101120
Ρόζας-Ισκεναζή-Parlophon.JPG (2.77 MiB) Προβλήθηκε 4389 φορές
Ο-ΜΥΛΩΝΑΣ-ORTHOPHONIC-S-658-B
Ο-ΜΥΛΩΝΑΣ-ORTHOPHONIC-S-658-B
Ρόζα-Εσκιναζή-ORTHOPHONIC.jpg (134.87 KiB) Προβλήθηκε 4389 φορές

display.php?recid=8414 ΟΙ ΛΑΧΑΝΑΔΕΣ

ΟΙ-ΛΑΧΑΝΑΔΕΣ-HMV-AO-2141-OT-1611-1
ΟΙ-ΛΑΧΑΝΑΔΕΣ-HMV-AO-2141-OT-1611-1
ΡΟΖΑ-ΕΣΚΕΝΑΖΥ-HMV.jpg (76.37 KiB) Προβλήθηκε 4389 φορές

display.php?recid=3168 ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ
ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ-COLUMBIA-DG-6234-CG-1345
ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ-COLUMBIA-DG-6234-CG-1345
ΡΟΖΑ-ΕΣΚΕΝΑΖΙ-Columbia.JPG (2.75 MiB) Προβλήθηκε 4389 φορές
Τελευταία επεξεργασία από Για το Ανικανοποίητο..... σε 21 Ιούλ 2016 10:56 am, έχει επεξεργασθεί 4 φορές συνολικά.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Μουσική - Τραγούδια”