Βασίλης Τσιτσάνης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από στίχοι
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
ntouzenis (συζήτηση)
 
ntouzenis (συζήτηση)
Γραμμή 2: Γραμμή 2:


Τρίκαλα 18 Ιανουαρίου 1915 - Λονδίνο 18 Ιανουαρίου 1984
Τρίκαλα 18 Ιανουαρίου 1915 - Λονδίνο 18 Ιανουαρίου 1984
Γιος του Κώστα Τσιτσάνη ξακουστού τσαρουχά απο το Μέτσοβο και της Βικτωρίας (Βίτως) απο τα Ζαγόρια ήταν το 4ο απο τα 6 παιδιά τους. Ο πατέρας του είχε μία μαντολα και έπαιζε μετα τη δουλειά κλέφτικα τραγούδια. 12 χρονών ο Τσ. παίρνει τη μαντόλα στα χέρια του και αρχίζει να παίζει. Λίγο μετα, το 1927, ο πατέρας του πεθαίνει. Ο Τσιτσάνης ξεκινάει να μαθαίνει βιολί με τον Ιταλό μαέστρο Γκιόσα που βρίσκεται τα καλοκαίρια στα Τρίκαλα με το τρίο "Μπαρόνι". Αλλάζοντας το μπράτσο της μαντόλας τη μετατρέπει σε μπουζούκι κάπου στο 1928. προφανώς θα είχε ακούσει και δει κάποιο άλλο μπουζούκι μια και οι πρώτες εμπορικές ηχογραφήσεις με μπουζούκι έγιναν με τον Καραπιπέρη στην Αμερική, οριακά΄εκείνα τα χρόνια. Δεν ξέρουμε αν μεγαλύτερος αδερφός του Κίτσος (Χρήστος) είχε προχωρήσει στο μπουζούκι ή κάνει αυτος την αλλαγή της μαντόλας. Οπως λέει ο ίδιος απο 14 χρονων δηλαδη απο το 1929 αρχίζει να γράφει τα πρώτα του τραγούδια. Είναι σημαντικό αυτο γιατι ούτε ο Χαλικιάς ούτε ο Μανέτας ούτε ο Μάρκος είχαν ακόμα ηχογραφήσει. Ομως το μπουζούκι στον Πειραιά και στην Αθήνα είχε αρχίσει να γίνεται δημοφιλές απο το 1925 με τους Σκριβάνο, Μπογιατζή, Αϊβαλιώτη, Σκούρτη, Μανέτα, Μπαγιαντέρα, Μπάτη, Ζουριδάκη και λίγο αργότερα με τους Βαμβακάρη, Κηρομύτη, Καρυδάκη, Δελιά, Γενίτσαρη κ.α.
Γιος του Κώστα Τσιτσάνη ξακουστού τσαρουχά απο το Μέτσοβο και της Βικτωρίας (Βίτως) απο τα Ζαγόρια ήταν το 4ο απο τα 6 παιδιά τους. Ο πατέρας του είχε μία μαντολα και έπαιζε μετα τη δουλειά κλέφτικα τραγούδια. 12 χρονών ο Τσ. παίρνει τη μαντόλα στα χέρια του και αρχίζει να παίζει. Λίγο μετα, το 1927, ο πατέρας του πεθαίνει. Ο Τσιτσάνης ξεκινάει να μαθαίνει βιολί με τον Ιταλό μαέστρο Γκιόσα που βρίσκεται τα καλοκαίρια στα Τρίκαλα με το τρίο "Μπαρόνι". Αλλάζοντας το μπράτσο της μαντόλας τη μετατρέπει σε μπουζούκι κάπου στα 1928-'29 και ξεκινάει να παίζει μπουζούκι και απο 14 χρονων να γράφει τα πρώτα του τραγούδια. Προφανώς θα είχε ακούσει και δει κάποιο άλλο μπουζούκι μια και οι πρώτες εμπορικές ηχογραφήσεις με μπουζούκι έγιναν με τον Καραπιπέρη στην Αμερική, οριακά εκείνα τα χρόνια. Δεν ξέρουμε αν μεγαλύτερος αδερφός του Κίτσος (Χρήστος) είχε μάθει ήδη μπουζούκι και έδειξε στο Βασίλη και ακόμα αν είχε κάνει αυτος την αλλαγή της μαντόλας σε μπουζούκι. Η χρονολογία αυτη είναι σημαντική, γιατι ούτε ο Χαλικιάς ούτε ο Μανέτας ούτε ο Μάρκος είχαν ακόμα ηχογραφήσει. Ομως το μπουζούκι στον Πειραιά και στην Αθήνα είχε αρχίσει να γίνεται δημοφιλές απο το 1925 και μετα με τους Σκριβάνο, Μπογιατζή, Αϊβαλιώτη, Σκούρτη, Μανέτα, Μπαγιαντέρα, Μπάτη, Ζουριδάκη και λίγο αργότερα με τους Βαμβακάρη, Κηρομύτη, Καρυδάκη, Δελιά, Γενίτσαρη κ.α. Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας ξέορυμε ακόμα τους ταμπουράδες στο Βόλο του Μιλάνου και στο Πήλιο του δασκάλου του Δερβενιώτη. Απο τις πληροφορίες που έχουμε ο Στέφανος Μιλάνος έβαλε τάστα στον παλιο ταμπουρά του πατέρα του το 1925.


==Σταδιοδρομία στην μουσική==
==Σταδιοδρομία στην μουσική==

Αναθεώρηση της 00:00, 1 Ιανουαρίου 1970

Βιογραφικά στοιχεία

Τρίκαλα 18 Ιανουαρίου 1915 - Λονδίνο 18 Ιανουαρίου 1984 Γιος του Κώστα Τσιτσάνη ξακουστού τσαρουχά απο το Μέτσοβο και της Βικτωρίας (Βίτως) απο τα Ζαγόρια ήταν το 4ο απο τα 6 παιδιά τους. Ο πατέρας του είχε μία μαντολα και έπαιζε μετα τη δουλειά κλέφτικα τραγούδια. 12 χρονών ο Τσ. παίρνει τη μαντόλα στα χέρια του και αρχίζει να παίζει. Λίγο μετα, το 1927, ο πατέρας του πεθαίνει. Ο Τσιτσάνης ξεκινάει να μαθαίνει βιολί με τον Ιταλό μαέστρο Γκιόσα που βρίσκεται τα καλοκαίρια στα Τρίκαλα με το τρίο "Μπαρόνι". Αλλάζοντας το μπράτσο της μαντόλας τη μετατρέπει σε μπουζούκι κάπου στα 1928-'29 και ξεκινάει να παίζει μπουζούκι και απο 14 χρονων να γράφει τα πρώτα του τραγούδια. Προφανώς θα είχε ακούσει και δει κάποιο άλλο μπουζούκι μια και οι πρώτες εμπορικές ηχογραφήσεις με μπουζούκι έγιναν με τον Καραπιπέρη στην Αμερική, οριακά εκείνα τα χρόνια. Δεν ξέρουμε αν μεγαλύτερος αδερφός του Κίτσος (Χρήστος) είχε μάθει ήδη μπουζούκι και έδειξε στο Βασίλη και ακόμα αν είχε κάνει αυτος την αλλαγή της μαντόλας σε μπουζούκι. Η χρονολογία αυτη είναι σημαντική, γιατι ούτε ο Χαλικιάς ούτε ο Μανέτας ούτε ο Μάρκος είχαν ακόμα ηχογραφήσει. Ομως το μπουζούκι στον Πειραιά και στην Αθήνα είχε αρχίσει να γίνεται δημοφιλές απο το 1925 και μετα με τους Σκριβάνο, Μπογιατζή, Αϊβαλιώτη, Σκούρτη, Μανέτα, Μπαγιαντέρα, Μπάτη, Ζουριδάκη και λίγο αργότερα με τους Βαμβακάρη, Κηρομύτη, Καρυδάκη, Δελιά, Γενίτσαρη κ.α. Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας ξέορυμε ακόμα τους ταμπουράδες στο Βόλο του Μιλάνου και στο Πήλιο του δασκάλου του Δερβενιώτη. Απο τις πληροφορίες που έχουμε ο Στέφανος Μιλάνος έβαλε τάστα στον παλιο ταμπουρά του πατέρα του το 1925.

Σταδιοδρομία στην μουσική

Δισκογραφία

Προπολεμικά Τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη

Μεταπολεμικά Τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη

Πηγές

  • Βασίλης Τσιτσάνης Άπαντα, Επιμέλεια Θεόφιλος Αναστασίου, Έκδοση του Περιοδικού Λαϊκό Τραγούδι, 2004.
  • Βασίλης Τσιτσάνης - 1946, Μ.Αθανασάκη, Έκδοση του Περιοδικού Λαϊκό Τραγούδι, 2006.
  • Βασίλης Τσιτσάνης, Η ζωή μου και το έργο μου, Κώστα Χατζηδουλή, Εκδόσεις Νεφέλη, 1979


Πρότυπο:Επέκταση