Χαράλαμπος Μαργέλης

Από στίχοι
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Χαράλαμπος Μαργέλης (1895-1954) υπήρξε δεξιοτέχνης του κλαρίνου.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στη Λευκάδα και συγκεκριμένα στο χωριό Νικολί. Ο πατέρας του ήταν σιδηρουργός. Στην ηλικία των 12 ετών ο Χαράλαμπος Μαργέλης μετεγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στο Μεσολόγγι, όπου έπιασε δουλειά στο Δήμο, στον τομέα της καθαριότητας.

Όπως ο ίδιος αργότερα διηγήθηκε, το πρώτο του κλαρίνο το αγόρασε από έναν προσφάτως αποφυλακισθέντα που συνάντησε τυχαία, έναντι του ποσού των 8 δραχμών. Εφοδιασμένος με το όργανο αυτό και γεμάτος όρεξη, άρχισε να μαθαίνει από μόνος του να παίζει.

Επαγγελματίας μουσικός έγινε αργότερα, όταν, ύστερα από παρότρυνση φίλων του, έπαιξε σε ένα γάμο. Διαπιστώνοντας ότι τα χρήματα που έβγαλε σε ένα βράδυ ήταν πολύ περισσότερα από αυτά που του εξασφάλιζε η κοπιαστική εργασία του στον Δήμο, εγκατέλειψε τη δουλειά εκείνη και άρχισε να πηγαίνει στα Καφέ Αμάν προκειμένου να «κλέψει» στοιχεία από την τέχνη των εκεί μουσικών. Αργότερα είχε ως δασκάλους του πρώτα κάποιον Γκούμα από την Βόνιτσα και ύστερα (1911-1914) τον Νίκο Σουλεϊμάνη. Ο Μαργέλης εξελίχθηκε σε διάδοχο του Σουλεϊμάνη και κορυφαίο κλαρινίστα της περιοχής.

Πέθανε στις 17 Νοεμβρίου 1954.

Δισκογραφία

Πηγές