Κυρία Κούλα

Από στίχοι
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Κυριακή Γιορτζή-Αντωνοπούλου ((περίπου) 1880<ref name="Δραγούμης">Φ. Μ. Δραγούμη - Η Κυρία Κούλα και το Μαρς Βότσης</ref><ref name="Φράγκος">Steve Frangos, The image of Greek music in America, «The Greek American» (ομογενειακό εβδομαδιαίο περιοδικό), 3–9 Δεκεμβρίου 1994, σελ. 15.</ref> – (περίπου) 1954)<ref name="Δραγούμης"/><ref name="Φράγκος"/>, γνωστότερη απλώς ως Κυρία Κούλα, υπήρξε καταξιωμένη τραγουδίστρια του δημοτικού και ρεμπέτικου τραγουδιού των αρχών του 20ού αιώνος, με σταδιοδρομία στην Αμερική.

Βιογραφικά στοιχεία

Απεικόνιση της Κυρίας Κούλας σε ετικέτα δίσκου της.

Σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία<ref name="Δραγούμης"/><ref name="Καπετανάκης">Ηλία Βολιότη-Καπετανάκη - Αδέσποτες Μελωδίες, Αθήνα 1999, σελ. 480.</ref>, η καταγωγή της Κυρίας Κούλας ήταν από το Μεσολλόγι. Στην Αμερική μετέβη το 1912<ref name="Δραγούμης"/>. Οι πρώτες ηχογραφήσεις της έλαβαν χώρα το 1916 ή το 1917<ref name="Δραγούμης"/><ref name="Φράγκος"/> στην εταιρεία Κολούμπια<ref name="Δραγούμης"/>.

Το 1920 η Κυρία Κούλα ίδρυσε δική της εταιρεία δίσκων, την «Panhellenion», με έδρα την Νέα Υόρκη<ref name="Δραγούμης"/>. Το 1927 όμως χήρευσε και για ένα διάστημα σταμάτησε να τραγουδάει σε δίσκους<ref name="Δραγούμης"/>. Αργότερα, ανέστειλε την λειτουργία της εταιρείας της και συνέχισε ως τραγουδίστρια σε κέντρα διασκεδάσεως<ref name="Δραγούμης"/>. Εν έτει 1940, επαναδραστηριοποίησε την εταιρεία, υπό την επωνυμία «Panhellenic»<ref name="Δραγούμης"/>.

Η Κυρία Κούλα ηχογράφησε με την φωνή της τεράστιο όγκο τραγουδιών. Ενδεικτικά, μόνο από την περιόδο 1916-1927, είναι γνωστές περί τις 200 ηχογραφήσεις<ref name="Δραγούμης"/><ref name="Φράγκος"/>, εί μη και περισσότερες. Συνεργάτες της στην δισκογραφία υπήρξαν μεταξύ άλλων<ref name="Δραγούμης"/> οι βιολιστές Αθανάσιος Μακεδόνας και Διονύσης Πόγγης, ο λαουτιέρης Ανδρέας ΠατρινόςΠρότυπο:Υποσημείωση, ο σαντουρίστας Λουί Ρασσιάς και οι κλαρινίστες Βαγγέλης Βλάχος, Θανάσης Βρούβας, Γιάννης Κυριακάτης, Νίκος Ρέλλιας και Αντώνης Σακελλαρίου.

Υποσημειώσεις

Πρότυπο:Κείμενο υποσημειώσεως

Παραπομπές

<references/>Πρότυπο:Επέκταση