ΔΩΡΕΑΝ ΓΡΑΦΙΚΗ ΥΛΗ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΥΛΛΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
socrates
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 438
Εγγραφή: 21 Οκτ 2006 11:31 pm
Τοποθεσία: the other side of nowhere

ΔΩΡΕΑΝ ΓΡΑΦΙΚΗ ΥΛΗ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

#1 Δημοσίευση από socrates »

ΔΩΡΕΑΝ ΓΡΑΦΙΚΗ ΥΛΗ 1 - FREE MUSIC STATIONARY 1
ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ - GENERAL INDEX
jazz lead sheet 1 - Τζαζ οδηγός 1
jazz lead sheet 1.2 - 1.5
ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ (και παράγωγα)
ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ
Οδηγός Λαϊκής Μουσικής (πεντάγραμμο & ταμπλατούρα τρίχορδου οργάνου
ΔΕΤΕΡΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟΥ
ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΓΧΟΡΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΡΙΧΟΡΔΟ ΟΡΓΑΝΟ (6 ανά σελίδα)
ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΓΧΟΡΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΡΙΧΟΡΔΟ ΟΡΓΑΝΟ (9 ανά σελίδα)
ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΓΧΟΡΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΡΙΧΟΡΔΟ ΟΡΓΑΝΟ (12 ανά σελίδα)
4-6-12 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΓΧΟΡΔΙΩΝ ΚΙΘΑΡΑΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ Μπορεί πολλοί μουσικοί να χρησιμοποιούν ακόμα μολύβι και χαρτί για καταγραφή ιδεών ή και για ολοκληρωμένες συνθέσεις. Αυτός είναι ένας πανάρχαιος και ίσως ακόμα ο πιο γρήγορος τρόπος, τουλάχιστον για απλή καταγραφή ιδεών, συν το ότι μας δίνει πάντα ένα hard copy σε αναλογική υπόσταση που δεν επηρεάζεται από καμία συντριβή ηλεκτρονικού συστήματος (crush), κι' εδώ μιλώ σαν άνθρωπος που έχει υποφέρει τα πάνδεινα από τέτοιου είδους crush και έχω χάσει πολλές φορές πολύωρη (ή πολύχρονη) εργασία είτε από δική μου απερισκεψία, είτε από μη ελέγξιμους ηλεκτρονικούς παράγοντες. Χειρόγραφη ή σε χαρτί εκτυπωμένη μουσική είναι λοιπόν για μένα μία σιγουριά που θέλω να την έχω στη μουσική μου ζωή και όσο για την οργάνωση αυτού του είδους χειρόγραφου ή τυπωμένου υλικού αυτή γίνεται ανάλογα με τον τρόπο που δουλεύει ο καθένας μας.

Όταν ήμουν νεαρός φοιτητής στο Λονδίνο θυμάμαι πως ξόδευα σχεδόν όλο το μηνιαίο έμβασμα στο να αγοράζω βιβλία και γραφικές ύλες. Πανάκριβα όλα. Σήμερα τα καμαρώνω στη βιβλιοθήκη μου μεν, αλλά δεν χρησιμοποιώ τα περισσότερα, γιατί πολλά βρίσκονται ελεύθερα σε μορφή PDF στο διαδίκτυο, ή αν θέλω κάτι οπωσδήποτε σε ψηφιακή μορφή και δεν το βρίσκω μπορώ αν δεν βαριέμαι να το ψηφιοποιήσω μόνος μου και να το μοιραστώ και με άλλους.
Με αυτό τον τρόπο άρχισα αργότερα στη διδακτική μου καριέρα να δημιουργώ διάφορες μορφές υλικού σε τύπους αρχείων MIDI (musical instrument digital interface) για ήχο και σε PDF (portable document format) για εκτύπωση και να το μοιράζομαι με μαθητές και άλλους ενδιαφερόμενους χρήστες.
Αυτό το υλικό παραμένει ακόμα σε ευρέως ανοργάνωτη κατάσταση (που κι' εμένα με μπερδεύει πολλές φορές) σε χιλιάδες αρχεία ψηφιακής μορφής . Σκοπεύω να αρχίσω να το δημοσιεύω, να το οργανώνω σιγά-σιγά, και να το μοιράζομαι σε διάφορες ενότητες της σελίδας μας, σαν αυτή με τις παρτιτούρες που συμμετέχω.
Παρατηρώ πως ενώ υπάρχει ιντερνέτ που δίνει πολλά πράγματα δωρεάν, οι έμποροι δεν έβαλαν ακόμη μυαλό και πουλούν τα ίδια πράγματα και σε ακόμα πολύ πιο φουσκωμένες τιμές από τότε που τα πουλούσαν σε μένα. Μέχρι και πριν από 8-9 χρόνια, παρ' όλο που σαν μέλος του διδακτικού προσωπικού είχα έκπτωση 25% σε οτιδήποτε αναλογικό ή ψηφιακό πουλά ο οίκος "ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ" σε καταστήματα όλης της Ελλάδας (από ένα τετράδιο ή βύσμα ηλεκτρικής κιθάρας μέχρι όλη τη συλλογή του Μπαχ ή ένα πανάκριβο βιολοντσέλο), οι τιμές και για μένα και για την πληθώρα των μαθητών (με μικρότερη έκπτωση αυτοί) ήταν σχεδόν απλησίαστες.
Φερειπείν, πόσο κοστίζει σήμερα ένα τετράδιο 60 σελίδων με πεντάγραμμα για γενική χρήση? 4, 5 ευρώ? Ούτε ξέρω, ούτε με ενδιαφέρει. Πρέπει να τα χώσω αν χρειάζομαι ένα τέτοιο τετράδιο? Δεν νομίζω. Το φτιάχνω και μόνος μου και ομορφότερο, και όπως το θέλω εγώ. Και συνάμα ελεύθερο από όλα τα μηχανικά copyright εκδοτών γιατί η στοιχειοθέτηση είναι δική μου και είναι έτοιμο για ελεύθερη διάθεση στο διαδίκτυο.
Με αυτή τη φιλοσοφία αρχίζω τις δημοσιεύσεις μου για οτιδήποτε τύπο γραφικής ύλης υπάρχει στη διαθεσή μου ή αν δεν υπάρχει και είναι επιθυμητή μπορεί να ζητηθεί μέσω αυτής της ενότητας.
(Συγνώμη, η τεχνολογία δεν μου επιτρέπει ακόμα να παρέχω δωρεάν μολύβια ή μελάνι αλλά υποθέτω πως αυτά τουλάχιστον μπορούν να αγορασθούν φθηνά). :-)

Οι περισσότεροι τύποι μουσικού χαρτιού θα παρουσιάζονται σε μία ή δύο σελίδες PDF (συνήθως σε portrait, αλλά ενίοτε και σε landscape μορφή) έτοιμοι για εκτύπωση. Σε πολλές περιπτώσεις θα προτείνεται και μία έχτρα σελίδα σαν εξώφυλλο αν θέλει κάποιος να την χρησιμοποιήσει για δημιουργία βιβλίων, τετραδίων, κλπ, αλλά δεν είναι δύσκολο να σχεδιάσει κάποιος τις δικές του σελίδες για εξώφυλλα, στο word π.χ. και να τις μετατρέψει σε PDF.
Υπάρχει μόνο κάποιο γενικότερο αλλά μικρό πρόβλημα εκτύπωσης που διαβλέπω για την ώρα:
Όλες οι σελίδες είναι υποχρεωτικά μίας όψεως. Ας υποθέσουμε πως θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα τετράδιο 20 σελίδων διπλής όψεως. Πρέπει απλά να τυπώσουμε τις 20 σελίδες και να τις τροφοδοτήσουμε πάλι στον εκτυπωτή με προσοχή να τηρήσουμε την αντίστροφη τοποθέτηση για εκτύπωση της άλλης όψεως και ανεστραμμένες τις βάσεις-κορυφές σελίδων (ή αναλόγως τι settings έχει ο κάθε εκτυπωτής). Δεν πιστεύω να υπάρξει δυσκολία εκεί λοιπόν. Το χαρτί που διαλέγετε, η υφή του, το χρώμα του και η γενικότερη ποιότητα των εκτυπώσεών σας είναι πράγματα στα οποία μόνο εσείς έχετε τις επιλογές.
Τελευταία επεξεργασία από socrates σε 09 Μάιος 2016 01:05 pm, έχει επεξεργασθεί 7 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
socrates
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 438
Εγγραφή: 21 Οκτ 2006 11:31 pm
Τοποθεσία: the other side of nowhere

Re: ΔΩΡΕΑΝ ΓΡΑΦΙΚΗ ΥΛΗ - FREE MUSIC STATIONARY-jazz lead sheet 1 - Τζαζ οδηγός 1

#2 Δημοσίευση από socrates »


πίσω στον ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ - back to GENERAL INDEX



Η πρώτη δημοσίευση αναφέρεται στη δημιουργία μίας σελίδας 10 πενταγράμμων και έχει τίτλο "10 s-G-jazz lead sheet 1" που σημαίνει το ίδιο περίπου: 10 s = 10 staves (10 πεντάγραμμα), G= G clef (κλειδί του Σολ), Jazz lead sheet 1. Αυτό το τελευταίο σημαίνει ότι η σελίδα προορίζεται σαν "οδηγός" no.1 για σύντομες αλλά πολύ περιεκτικές σημειώσεις (lead sheet) όπως γίνεται συχνά στις καταγραφές τζαζ κομματιών και χρησιμοποιεί στοιχεία που θυμίζουν τυπική Jazz στοιχειοθέτηση (που θυμίζει αρκετά χειρόγραφη μουσική). Το μουσικό "φοντ" (γραμματοσειρά) που χρησιμοποιείται λέγεται " Inkpen2 script" και διατίθεται ελεύθερα από την Sibelius-AVID. (όπως όλα τα φοντς στις δημοσιεύσεις που θα ακολουθήσουν).

Παρατηρήσεις:

1. Προστίθεται το κλειδί του Σολ στην αρχή κάθε πενταγράμμου (συστήματος) γιατί αυτό το κλειδί χρησιμοποιείται κυρίως στους οδηγούς. Δεν προστίθεται κανείς οπλισμός τονικότητας καθώς αυτή διαλέγεται από τον χρήστη.
2. Δεν προστίθεται κανείς ρυθμός ούτε γραμμές μέτρων και τα πεντάγραμμα αφήνονται ανοιχτά. Όλα αυτά είναι επίσης μουσικές επιλογές του χρήστη.
3. Πάνω από το πρώτο πεντάγραμμο αφήνεται αρκετός χώρος για τίτλο, στιχουργό, συνθέτη ή άλλα επιθυμητά στοιχεία.
Επίσης πάνω από και κοντά στο πρώτο πεντάγραμμο προστίθεται το σύμβολο "=" στα αριστερά του οποίου μπορεί να γραφεί η μονάδα μετρήσεως του ρυθμού (συνήθως σύμβολο τετάρτου ή ογδόου) και στα δεξιά του η ταχύτητα της μετρονομικής αγωγής καθώς και άλλες δηλωτικές λέξεις, π,χ. αργά, μέτρια, slow, langsam, andante κλπ.
4. Μεταξύ των πενταγράμμων αφήνεται αρκετός χώρος για μία ή δύο σειρές στίχων (κάτω από το αναφερόμενο πεντάγραμμο) και για σύμβολα συγχορδιών (πάνω από το αναφερόμενο πεντάγραμμο).
5. Κάτω από το τελευταίο πεντάγραμμο προστίθεται πληροφόρηση πνευματικής ιδιοκτησίας. Εδώ ο χρήστης μπορεί να προσθέσει μεταξύ του συμβόλου "c" και της λέξεως "by" το έτος του copyright και μεταξύ της λέξεως "by" και της φράσεως "all rights reserved", (όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα) το όνομα/ονόματα των δημιουργών.

Η σελίδα είναι έτοιμη και μπορεί να εκτυπωθεί για χρήση σε χειρόγραφη μουσική οδηγών σε μεμονωμένες σελίδες.
Συνήθως μία σελίδα 10 πενταγράμμων θεωρείται αρκετή για την καταγραφή μίας εκτεταμένης και επεξεργασμένης μουσικής ιδέας. Ενός τραγουδιού ας πούμε, με τη μελωδία του, τα σύμβολα συγχορδιών, κάποιες μπασογραμμές, γέφυρες, απαντήσεις, λεκτικές οδηγίες και μερικούς στίχους, και εννοείται ότι ένας οδηγός δεν χρειάζεται και ούτε μπορεί να δίνει περισσότερα στοιχεία.

Θα πειραματιστώ λίγο παραπάνω με αυτή τη σελίδα σχετικά με το αν μπορεί να πάρει και μερικές εναλλακτικές εμφανίσεις που σκέφτομαι, αλλά κυρίως γιατί αν ήταν να δημιουργηθεί ένα τετράδιο με τα ίδια δεδομένα τίποτα δεν θα άλλαζε εκτός από τον αριθμό των πενταγράμμων που στις υπόλοιπες σελίδες έχουν περισσότερο χώρο εκτύπωσης οπότε θα γινόταν ίσως 11 ή 12, ή τα διαστήματα μεταξύ των πενταγράμμων θα μεγάλωναν.
Δεν δουλεύω με κανέναν εκτυπωτή για την ώρα (τον έχω παρατήσει στην Αθήνα) οπότε δεν είμαι σε θέση να ξέρω πως εκτυπώνονται αυτές οι σελίδες σε μέγεθος Α4. Αν κάποιος χρήστης κάνει εκτύπωση ας μου στείλει εντυπώσεις (feed back)αν δεν κάνει κόπο.
Ευχαριστώ.
10 s-G-jazz lead sheet 1.pdf
(14.06 KiB) Μεταφορτώθηκε 1873 φορές
Τελευταία επεξεργασία από socrates σε 07 Μάιος 2016 06:21 am, έχει επεξεργασθεί 4 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
socrates
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 438
Εγγραφή: 21 Οκτ 2006 11:31 pm
Τοποθεσία: the other side of nowhere

Re: ΔΩΡΕΑΝ ΓΡΑΦΙΚΗ ΥΛΗ - FREE MUSIC STATIONARY -Αρχεία :jazz lead sheet 1.2 - 1.5

#3 Δημοσίευση από socrates »


πίσω στον ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ - back to GENERAL INDEX


Με το ίδιο μέγεθος πενταγράμμων και όλων των άλλων διαστάσεων (που δεν φαίνονται) τελικά κατέληξα στα 12 πεντάγραμμα ανά σελίδα για την δεύτερη και τις υπόλοιπες σελίδες της προηγούμενης διάταξης. 12 πεντάγραμμα ανά σελίδα αφήνουν αρκετό χώρο για τη μουσική γραφή και τα σύμβολα συγχορδιών, αλλά όχι μάλλον για συμπερίληψη στίχων.

Παρατηρήσεις:

1. Η δεύτερη σελίδα παρατίθεται λευκή όπως η πρώτη και χωρίς αρίθμηση.
2. στην κορυφή της σελίδας προστίθεται ένα πλαίσιο όπου μπορεί να τοποθετηθεί η αρίθμηση των σελίδων αν είναι επιθυμητή. (αν δεν φαίνεται καλό ή αρκετά μεγάλο στην εκτύπωση δώστε μου feed back να το σβήσω ή τροποποιήσω).
3. προστίθεται ένα back ground χρώμα σε υφή παπύρου και για τις δύο σελίδες αν κάποιοι προτιμούν να δουλεύουν έτσι πιο ευχάριστα.
10 s-G-jazz lead sheet 1.2.pdf
(9.83 KiB) Μεταφορτώθηκε 1798 φορές

10 s-G-jazz lead sheet 1.3.pdf
(11.91 KiB) Μεταφορτώθηκε 1802 φορές

10 s-G-jazz lead sheet 1.4.pdf
(237.03 KiB) Μεταφορτώθηκε 1909 φορές

10 s-G-jazz lead sheet 1.5.pdf
(234.89 KiB) Μεταφορτώθηκε 1903 φορές
Τελευταία επεξεργασία από socrates σε 07 Μάιος 2016 06:06 am, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
socrates
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 438
Εγγραφή: 21 Οκτ 2006 11:31 pm
Τοποθεσία: the other side of nowhere

Re: ΔΩΡΕΑΝ ΓΡΑΦΙΚΗ ΥΛΗ - FREE MUSIC STATIONARY cover page

#4 Δημοσίευση από socrates »

και ένα πειραματικό εξώφυλλο για τις παραπάνω σελίδες φτιαγμένο στο word.
μην το πάρετε στα σοβαρά, απλά έξω κάνει ψοφόκρυο και ξενυχτάω και βαριέμαι
:)
sax 3.pdf
(156.54 KiB) Μεταφορτώθηκε 1772 φορές

Άβαταρ μέλους
socrates
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 438
Εγγραφή: 21 Οκτ 2006 11:31 pm
Τοποθεσία: the other side of nowhere

Re: ΔΩΡΕΑΝ ΓΡΑΦΙΚΗ ΥΛΗ - ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ (και παράγωγα)

#5 Δημοσίευση από socrates »


πίσω στον ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ - back to GENERAL INDEX


Μία σελίδα για κλασικό ρεμπέτικο κουαρτέτο (φωνή, μπαγλαμάς, μπουζούκι, κιθάρα και ανάλογες ταμπλατούρες) σε ανοιχτή διάταξη για όσους προτιμούν να κάνουν λεπτομερή εργασία για αυτή τη σύσταση. Επομένως δύο συστήματα ανοιχτής διάταξης είναι παρουσιάσιμα σε μία σελίδα.

Παρατηρήσεις:

1. Τα πεντάγραμμα είναι σε μέγεθος 6 (των προηγουμένων φύλλων ήταν σε μέγεθος 7)και δίνουν όλη την ελευθερία να γράφει κανείς ότι θέλει είτε πρόκειται για μεταγραφή, είτε για διασκευή, είτε για αυθεντική νέα σύνθεση.
2. Τα τρίγραμμα και εξάγραμμα στις διαφορετικές μορφές ταμπλατούρας συμπληρώνονται με αριθμούς τάστων βάσει του δαχτυλισμού και του τρόπου που συνηθίζει ο κάθε χρήστης.
3. Το νούμερο "8" πάνω από το κλειδί του Σολ στο μπαγλαμά δηλώνει πως το όργανο ηχεί μία οκτάβα ψιλότερα από αυτή που γράφεται, επομένως δέον να γράφεται σαν μπουζούκι.
4. Το νούμερο "8" κάτω από το κλειδί του Σολ στην κιθάρα δηλώνει επίσης ότι πρόκειται πάλι περί "μεταφερομένου" οργάνου που ηχεί μία οκτάβα χαμηλότερα από αυτήν που γράφεται.
5. Τοποθετείται επικεφαλίδα "Ρεμπέτικο Κουαρτέτο".
6. Μετά το πρώτο σύστημα που περιλαμβάνει τα ονόματα των οργάνων ακέραια, στα ακόλουθα συστήματα (και σελίδες) τα ονόματα παρουσιάζονται συντομογραφικά: Φ = φωνή, Μμς = Μπαγλαμάς, Μζκ = Μπουζούκι, Κθρ = Κιθάρα.
7. Οι παρατηρήσεις περί τίτλου, δημιουργών, χρονικής αγωγής, πνευματικών δικαιωμάτων κλπ, είναι ίδιες όπως και στις προηγούμενες δημοσιεύσεις.
rebetiko quartet & tabs 1.pdf
(55.31 KiB) Μεταφορτώθηκε 1862 φορές
Τελευταία επεξεργασία από socrates σε 07 Μάιος 2016 06:07 am, έχει επεξεργασθεί 4 φορές συνολικά.

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: ΔΩΡΕΑΝ ΓΡΑΦΙΚΗ ΥΛΗ - FREE MUSIC STATIONARY

#6 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Σωκράτη ότι και να πει κανείς είναι λίγο για την δουλειά που κάνεις.Συνέχισε έτσι δυναμικά!!!!

Άβαταρ μέλους
socrates
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 438
Εγγραφή: 21 Οκτ 2006 11:31 pm
Τοποθεσία: the other side of nowhere

Re: ΔΩΡΕΑΝ ΓΡΑΦΙΚΗ ΥΛΗ - FREE MUSIC STATIONARY

#7 Δημοσίευση από socrates »

Ευχαριστώ, Για το ανικανοποίητο... χαίρομαι που σ' αρέσει, και που ξέρεις μπορεί να γλυτώσω και λεφτά για μερικούς αν αλλάξουν μαγαζί και ψωνίζουν από εδώ. :mrgreen:

Απάντηση

Επιστροφή σε “Πρακτικά βοηθήματα”