ΠΕΡΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ......!!

"Κονσούλτο"
Κλειδωμένο
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
Alcibiadis
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 262
Εγγραφή: 31 Αύγ 2008 08:07 pm
Τοποθεσία: όπου παίζει ο "γαύρος"!...
Επικοινωνία:

ΠΕΡΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ......!!

#1 Δημοσίευση από Alcibiadis »

Τι ήθελακαι άνοιγα το " χαζοκούτι " ;

ΕΤ3- ΚΩΣΤΑΣ ΦΕΡΡΗΣ - "ΟΝΕΙΡΟΥ ΕΛΛΑΣ"- κεντρο διασκεδασης "ΑΣΤΕΡΙΑ"
-------------------------------------------------------------------------------------

1) μουσικοί που το παίξιμο τους παραπέμπει σε μεταγενέστερη απ' το ρεμπέτικο εποχή!
2) το ίδιο και με τους τραγουδιστές , οι δύο εκ των οποίων μάλλιστα φαλτσοι!!!! Δεν διέθεσαν χρόνο για διορθώσεις!! φαντασθείτε προχειρότητα!
3)Διασκευή των τραγουδιών "κατά το δοκούν"!!!
Δεν μπορούν να συνθέσουν δικά τους τραγούδια και "διασκευάζουν" τα ρεμπέτικα!! ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Η ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑ ΕΥΚΟΛΟ!!
Για να πάρεις την ευθύνη να διασκευάσεις κατά τη γνώμη μου πρέπει να είσαι
μουσικοσυνθέτης και μάλλιστα πολύ μεγάλης εμβέλειας!
Το έπραξε ο Μάνος Χατζηδάκις (σκληρός Απρίλης του 1945) όπως και ο Σταύρος Ξαρχάκος επιτυχώς (πάντα κατά τη γνώμη μου)!
4) Χαμηλός φωτισμός και δήθεν "ΜΥΣΤΑΓΩΓΊΑ"!!
Μπορεί άραγε σε ένα πολυπληθές μουσικό σχήμα (με χορωδιακό..κάλλος)
να αποδοθεί κλίμα μυσταγωγικό ανάλογο της ρεμπέτικης περιόδου;;;;
5)Πλήρης απομάκρυνση απ' την αισθητική του πρωτοτύπου!!
Δεν θέλουν να μαθευτεί το ρεμπέτικο τραγούδι στον "κοσμάκη" ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ!!!!
Για να μπορούν να επιβάλλουν τη δικιά τους ....αισθητικη!!!

ΠΑΙΔΙΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ!
ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ. ΔΕΝ ΤΟΧΩ ΞΕΚΑΘΑΡΟ.!
ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΜΩΣ ΘΑΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ
ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ!
ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΜΕ......!!

Άβαταρ μέλους
bill1961
συντονιστής<br>(03/2008 ως τώρα)
Δημοσιεύσεις: 1024
Εγγραφή: 10 Μάιος 2005 11:51 pm
Τοποθεσία: Ηγουμενίτσα

#2 Δημοσίευση από bill1961 »

Έπεσε και μένα το μάτι στην εκπομπή της ΕΤ3, άντεξα ενάμιση τραγούδι και μετά άλλαξα κανάλι. Για μένα το θέμα έληξε σε κείνο το σημείο. Δεν έδωσα τις προεκτάσεις που δίνει ο Άλκης στο θέμα, το θεώρησα (για να το πω κομψά) ως ένα "ατυχές συμβάν", κυρίως επειδή πιστεύω πως αυτή η εκπομπή από μόνη της δεν αποτελεί απόδειξη κακών προθέσεων του Φέρη.



Υ.Γ. Επειδή αντίστοιχο θέμα στο ρεμπέτικο φόρουμ, παρεκτράπηκε, θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους φίλους, να πουν αυτά που θέλουν, βάζοντας μόνοι τους όρια στον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσουν.

rebetika
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 156
Εγγραφή: 07 Μάιος 2005 12:26 pm
Τοποθεσία: Korinthos

#3 Δημοσίευση από rebetika »

Θα συμφωνησω με τον bill διοτι δεν πιστευω πως μια τετοια εκπομπη(αν και αποτυχημενη κατα την γνωμη μου) θα δωσει ενα πληγμα στην αισθητικη του ρεμπετικου.
Επισης δεν νομιζω πως χρειαζεται να κανουμε κατι διοτι εαν το κοινο που την παρακολουθει του αρεσει και πιστευει οτι αντιπροσωπευει αυτο το ειδος μουσικης(που ισως για εμας να ειναι κατι αλλο...ειτε παραπανω ειτε παρακατω απο αυτο που δειχνει) τοτε Ηθελες τα και παθες τα που λεγε και ο Χιωτης.
Διαφορες λαικες ρησεις μου ερχονται ομως διατηρω τα ορια μου και κλεινω λεγοντας οτι ειναι επιλογη του καθενος να βλεπει και να δημιουργει (εκτος και εκτος εισαγωγικων) αυτο που θελει αφου δεν βλαπτει τους αλλους.

Άβαταρ μέλους
max
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 791
Εγγραφή: 07 Ιούλ 2004 01:08 pm
Τοποθεσία: Αλλού
Επικοινωνία:

#4 Δημοσίευση από max »

Εδώ επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με τον προηγούμενο εκεί προς το τέλος που λέει ότι από τη στιγμή που δε σε βλάπτει μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει...

Σίγουρα ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει -δεν θα μας σκοτώσει κιόλας- αλλά το ζητούμενο είναι να κρατάμε και ένα επίπεδο γύρω μας. Και από τη στιγμή που πχ ο Άλκης ή εγώ ενοχλείται από αυτό που βλέπει από το συνάνθρωπο του (που νιώθει ότι διαστρεβλώνει ένα θέμα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) ουσιαστικά με βλάπτει..
Ο κάθε ένας από τους συνανθρώπους μας δεν έχει εμβαθύνει τόσο όσο κάποιοι άλλοι (όπως ο ίδιος ο Φέρρης) στο θέμα ρεμπέτικο. Γιατί λοιπόν να του δίνεται μια λανθασμένη εντύπωση γι αυτό το είδος μουσικής και γενικά για τη συγκεκριμένη περίοδο; (όπως όλα αυτά που αναφέρει ο Άλκης)

Θέτω και εγώ απλά κάποιους προβληματισμούς. Ας κρατήσουμε και εδώ ένα επίπεδο -όπως προείπα- χωρίς να παρεκτραπούμε.

Άβαταρ μέλους
ntouzenis
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 618
Εγγραφή: 01 Νοέμ 2005 12:54 pm
Τοποθεσία: Χανιά

#5 Δημοσίευση από ntouzenis »

Το θεμα ειναι τεραστιο, νομιζω δεν θα πρεπει τα κατ'εξοχην ρεμπετικα φορουμ βιαστικα να ξεμπερδευουν με τετοια θεματα ή να τα κλειδωνουν οπως ειδα και εγινε στο αλλο φορουμ. Βεβαια καποιοι εκφραζουν παθιασμενα το προσωπικο τους γουστο με αποτελεσμα να θιγονται καποιοι αλλοι και αυτο ειναι προβλημα, αλλα νομιζω ψυχραιμα αντιμετωπιζεται !!
Σιγουρα αυτος που θιγεται πιο πολυ ειναι αυτος που βιοποριζεται απο ενα τετοιο προτζεκτ (πως να το πουμε ;; ) και βλεπει καποιους να το "χτυπανε" ...
[αα το βρηκα !! εγχειρημα = προτζεκτ]
Προσωπικα εγραψα καποια πραγματακια στο μπλογκ που διατηρω (rebet cafe) αλλα βασικα βαριεμαι να ασχοληθω περαιτερω ...

Βρε παιδια στο 2009 ειμαστε, καποιος που εχει ακρες και αγαπα (οπως διατεινεται) το ρεμπετικο και θελει να λεγεται ερευνητης και ειναι και σκηνοθετης και θελει να κανει κατι θετικο, εχει πεδιο λαμπρο μπροστα του να ασχοληθει αφου εχει τα κοννε π.χ. να παει σε ενα μαγαζι 3.000 θεσεων και σε ολες τις εκπομπες της τι βι !!
Το ρεμπετικο μας εχουν δωσει την εντυπωση οτι διαδραματιστηκε το 1600 πια !!! Εδω ζουσανε τοσοι και ζουνε ακομα λιγοι παραγοντες του ρεμπετικου, καλλιτεχνες και μη, απο οπου θα μπορουσαμε να αντλησουμε πραγματα εκτος απο την καλλιτεχνικη τους ιστορια και γνωση, ενα σωρο πραγματα χρησιμα και υλικο για δεκαδες εκπομπες και πολλες ταινιες στυλ "Ρεμπετικο" και για μας τους φαν(ατικους) για ολους αυτους που θελει θαμωνες ο καθε σκηνοθετης και αναγνωστες ο καθε συγγραφεας !!!
Ο Ιορδανης πεθανε πριν 2 χρονια, ο Καλλεργης και ο Χαρμας περσυ, ο Τσανακος το 2003 ο Γοζαδίνος ο κιθαριστας του Χιωτη το 2004 και τοσοι αλλοι και αυτοι που ειναι στα κολπα με εκδοσεις, ταινιες, ραδιοφωνα, τηλεορασεις, εκδηλωσεις κλπ δεν μπηκανε στον κοπο να σηκωσουνε ενα τηλεφωνο να κανουν κατι πανω στο αντικειμενο τους αλλα αεριτζηδικες και αρπακολλατζιδηκες δουλειες που αν τους πεις και τιποτα στη λενε κιολας !!!
Το να κανει καποιος δλδ μια σαλατα με τραγουδια σαν ντι τζεϊ και να δωσει την ιστορια του ρεμπετικου οπως αυτος το καταλαβε, σαν μεγιστος αββας, στους αμαθεις ιθαγενεις και στο τελος να υπαινισεται και χιουμοριστικες προεκτάσεις προς τη Μαντονα και τη Μονσερατ ... ξερω γω (πω πω ψαρωσα το βλαχακι !!!) ειναι τοσο σπουδαιο εγχειρημα και ανεπαναληπτη προσφορα στον πολιτισμο οπως μπορει να επικαλεστει στο μελλον αυτος ή οι οπαδοι του ;;

Μια απο τις πιο πολυτιμες εκπομπες που ειδα περσυ ηταν αυτη με τη κορη του Τουντα και τον συζυγο της στην κατα τ'αλλα μετρια εκπομπη της Μπηλιως.
Και στο φιναλε εγω σαν ημιεπαγγελματιας μουσικος δεν θελω να υπαρχουν πια τοσες εκπομπες με ζωντανη μουσικη στην τιβι, πως θα δουλεψουν τα μαγαζια ;; Καθουνται γυρω γυρω ολοι στο χαζοκουτι και τα ντιλιβερυ πανε συννεφο !!! Τελικα δουλευουν οι διαφημιστες, παραγωγοι, σκηνοθετες κλπ οι μουσικοι στο τζαμπα επι το πλειστον και τα μαγαζια δουλευουν μια μερα και αν ...

Βεβαια για να μη μηδενισω εντελως την εκπομπη της ΕΤ 3, περαν απ'τα παλιομοδιτικα στησιματα κλπ να πω οτι μου αρεσε αυτο που ειδα απο τα τραγουδια που ειπε ο Γρηγορης ο Μανινακης, με τον οποιο μιλησαμε κιολας γιαυτο και οπωσδηποτε ειναι τυχερος ο Κ.Φ. που εχει στο σχημα τους Γιαννη Μωραϊτη, Μανο Κουτσαγγελιδη, Σωτηρη Μαργωνη, Νικο Ανδρια και Μιχαλη Δήμα. Βεβαια και οι αλλοι μουσικοι ειναι καλοι αλλα ας μου επιτραπει η προτιμηση αυτη ...

Άβαταρ μέλους
BLEKOS
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 266
Εγγραφή: 25 Ιαν 2005 10:40 am
Τοποθεσία: ΚΕΡΚΥΡΑ
Επικοινωνία:

#6 Δημοσίευση από BLEKOS »

Κατ'εμε ο καθενας εχει το δικαιωμα να διασκευασει, επανεκτελεσει και να δημιουργησει ρεμπετικα τραγουδια, οπως καθενας ειναι ελευθερος να κρινει.

Εχω δει καποιες εκπομπες του φερρη,δεν με καθηλωσαν μα ουτε αποκομισαν και τα αρνητικοτερα των σχολιων μου.Συμφωνω στο οτι ξεφευγει απο το στησιμο της ρεμπετικης κομπανιας και αισθητικης μα δεν μπορω να τον κατηγορησω γι αυτο.Θελει να δωσει ενα ρετρω υφος στην μπαντα, δεν ειναι κακο.
Καποιες απο τις εκτελεσεις των κομματιων μου αρεσαν, οσον αφορα τους μουσικους, θα συμφωνησω με τον προλαλησαντα οτι καποιοι απο αυτους ειναι αξιολογοι, ε τι να κανουμε αν καποιοι ειναι και λιγο φαλτσοι;...να τους κοψουμε τα κεφαλια; :twisted: ....η μηπως να τους καιγαμε για παραδειγματισμο στην πλατεια του ψυρρη.....η μαλλον στο λιμανι του πειραια;! :wink:
Αν και γουσταρω τερμα ρεμπετικο (απο '40 και πισω κ παντα αυθεντικες ηχογραφησεις) δεν ειμαι στη φαση "ΕΜΠΡΟΣ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ Κ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ"(κ δεν το λεω με κακο υφος), γιατι καθενας κρινει με δικο του μετρο τι ειναι καλο και τι οχι, προσωπικα δεν θα κατσω ποτε να την ψαξω μεσω των εκπομπων του κ.φ.

Στην τελικη αν καποιος εχει ενα μικρο ενδιαφερον για το ρεμπετικο,κακο δε θα παθει αν δει αυτες τις εκπομπες, αν γουσταρει θα ψαχτει και μεσω αλλων πηγων και στην πορεια θα κρινει....οπως αλλωστε την ψαξαμε αρκετοι/ες απο εδω μεσα και οχι μονο...

Άβαταρ μέλους
Dionisos
More than 50 posts user
Δημοσιεύσεις: 68
Εγγραφή: 05 Φεβ 2009 06:23 pm
Τοποθεσία: Ιεράπετρα

a

#7 Δημοσίευση από Dionisos »

Προσωπικα σαν αντίδραση στα σκουπίδια δε τηλε-ορώ ποτέ, και γνώμη για την εκπομπή δεν έχω αφου δεν την ειδα. Μου βγήκε όμως να καταθέσω τη γνώμη μου σχετικα με το θέμα η οποια φυσικά είναι απόλυτα υποκειμενικη.
"Ρεμπέτικο" στη δικιά μου αντίληψη δεν είναι μονάχα η μουσική, η οποία απαιτεί και ανάλογη παιδεία, την οποία δε μπορουμε να την απαιτουμε απο το πασα ενα. Ο Μαρκος, Ο Στρατος, Ο Μπάτης, κτλ. δεν δημιουργησαν μονάχα μουσική. Δημιουργησαν ενα ολόκληρο σύμπαν. Πιστευω λοιπον πως το Ρεμπέτικο δε χωράει εξ ορισμού σε κανένα σκηνικο και σε κανένα πλατό. Αντιθετα Ρεμπέτικο εξ ορισμού είναι για παράδειγμα οι ηχογραφήσεις και το κλίμα στις ηχογραφησεις απο Κουρουτα που άκουσα εδώ στο site και κουζουλαθηκα. (κρητικος γαρ). :lol:
Εν κατακλειδι απο κανενα δε κινδυνευει το Ρεμπετικο οσο θα υπάρχουν τα παρεακια που γουσταρουνε τη φαση και κανουνε τη τσαρκα τους!
8) Γιατι αυτό είναι το Ρεμπέτικο και η μουσική είναι το κυρίως στοιχειο φυσικα.
Η πειρατία σκοτώνει τις εταιρείες.

Κλειδωμένο

Επιστροφή σε “Κουβεντούλα”