Νέα υποσελίδα: Βιβλιοθήκη

Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
max
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 791
Εγγραφή: 07 Ιούλ 2004 01:08 pm
Τοποθεσία: Αλλού
Επικοινωνία:

Νέα υποσελίδα: Βιβλιοθήκη

#1 Δημοσίευση από max »

Καλησπέρα

εγκαινιάζουμε μια νέα λειτουργία στην ιστοσελίδα μας που ονομάζεται "βιβλιοθήκη". Ο σύνδεσμος είναι εδώ documenta.php
ή τον βρίσκετε πάνω μαζί με τους υπόλοιπους συνδέσμους.

Η ιδέα ήταν να υλοποιηθεί η υποδομή για μια ψηφιακή βιβλιοθήκη και τα διάφορα ψηφιακά τεκμήρια να ανεβαίνουν εκεί. Ξεκινήσαμε με την κατηγορία "Εμπορικοί κατάλογοι δίσκων".

Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις ευπρόσδεκτες..

Άβαταρ μέλους
peloponnisios
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 159
Εγγραφή: 14 Αύγ 2012 03:38 am

Re: Νέα υποσελίδα: Βιβλιοθήκη

#2 Δημοσίευση από peloponnisios »

Παίρνω τη σκυτάλη από τον Μάκη για να εξηγήσω τη λογική πίσω από την περιγραφή που συνοδεύει κάθε ψηφιοποιημένο τεκμήριο.

Συλλογή: [Εδώ γράφεται το αρχείο του ανθρώπου εκείνου από τον οποίο προήλθε το εκάστοτε τεκμήριο, τόσο για να αποδίδεται το credit ως οφείλεται όσο και για να ξεχωρίζουμε στο μέλλον ποιος έδωσε τι. Το τεκμήριο που ανέβηκε και όσα θα ακολουθήσουν είναι με την άδεια των παρόχων τους]

Τίτλος εξωφύλλου: [Ο τίτλος όπως φαίνεται στο πρωτότυπο. Μπορεί να διαφέρει από τον τίτλο που χρησιμοποιούμε στην ενότητα Βιβλιοθήκη και αυτό διότι στην ενότητα αυτή οι τίτλοι πρέπει να είναι περιγραφικοί των περιεχόμενων και να γίνονται άμεσα αντιληπτοί]

Πηγή: [Εδώ διευκρίζουμε αν πηγή του εκάστοτε pdf ήταν το πρωτότυπο (σε φυσική ή ψηφιακή μορφή) ή κάποια φωτοτυπία του (η οποία μπορεί να ήταν ασπρόμαυρη ενώ το πρωτότυπο έγχρωμο) και πάει λέγοντας. Δίνουμε επίσης τις πραγματικές διαστάσεις του πρωτοτύπου σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να το εκτυπώσει σε πραγματικό μέγεθος. Αναφέρουμε επίσης τον αριθμό των σελίδων (χωρίς να λογαριάζουμε το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο) για επιβεβαίωση μιας και μπορεί να γίνει καμιά φορά λάθος ή αβλεψία στο σκανάρισμα.

Περιεχόμενα: [Mια σύντομη περιγραφή του τι περιέχει το εκάστοτε pdf. Όταν προστεθούν κι άλλα τεκμήρια θα είναι πολύ εύκολο μέσα από την ανάγνωση των περιεχόμενων να βρίσκει ο καθένας αυτό που τον ενδιαφέρει και αναλόγως να το κατεβάζει ή όχι]

Γλώσσες: [Oι γλώσσες που εμφανίζονται στο pdf. Λεπτομέρεια. Δεν ξέρω αν έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα. Είπαμε να το βάλουμε μπας και]

Σημειώσεις: [Κάποια ειδική σημείωση που αφορά το τεκμήριο]

Ψηφιοποίηση: [Ο τρόπος με τον οποίο ψηφιοποιήθηκε το πρωτότυπο. Δεν ξέρω αν αρκούν αυτές οι πληροφορίες ή αν θέλετε να προστεθούν κι άλλες]

Να συμπληρώσω ότι το pdf που πρωτοανέβηκε (Κατάλογος Columbia ΗΠΑ) είναι searchable. Δηλαδή μπορείτε να κάνετε εύρεση στο σύνολο του pdf με βάση κάποια λέξη-κλειδί και αν υπάρχει θα γίνει επισήμανση στο έγγραφο. Είχα έναν φόβο ότι δεν θα αναγνωρίζει τα ελληνικά αλλά στα windows τουλάχιστον φαίνεται να λειτουργεί καλά. Σκοπός είναι το κάθε pdf που θα ανεβαίνει να είναι searchable. Θα δείξει, δεν ξέρω αν είναι πάντα εφικτό. Θα εξαρτηθεί και από την ποιότητα του πρωτοτύπου.

Παράκληση. Ας σεβαστούμε όλοι την τεράστια δουλειά που έγινε, γίνεται και θα γίνεται εδώ. Τα τεκμήρια είναι ελεύθερα για να τα κατεβάσετε αλλά μην τα αλλοιώνετε καταστροφικά με συμπιέσεις και μετατροπές. Έγινε μεγάλη προσπάθεια για να είναι υψηλότατης ποιότητας και ευκρίνειας το κάθε έγγραφο χωρίς να μεγαλώνει πολύ το μέγεθος. Και φυσικά αν τα χρησιμοποιήσετε σε άλλο σάιτ ή σε εργασία ή δεν ξέρω πού, δώστε κι ένα link με τον αρχικό σύνδεσμο ή βάλτε σχετική βιβλιογραφική αναφορά όπως είναι το σωστό.

Προσωπικά θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Charles Howard ο οποίος μου έστειλε πολύ υλικό (θα ανέβει σιγά σιγά, την υπομονή σας παρακαλώ, είναι χρονοβόρα διαδικασία) και όταν του ζήτησα την άδεια για να τα ανεβάσω μου είπε κατευθείαν και χωρίς ενδοιασμούς ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα και ότι μπορώ να τα κάνω ό,τι θέλω.

Επίσης, όσοι έχετε ανάλογα τεκμήρια που θέλετε να μοιραστείτε μπορείτε ελεύθερα να στείλετε (φαντάζομαι στο μέηλ της σελίδας). Αρκεί βέβαια να είστε ο κάτοχος του τεκμηρίου. Αν θέλετε ειδικές οδηγίες για το πώς να σκανάρετε και να έχετε καλό αποτέλεσμα, γράψτε εδώ και θα βοηθήσω ή και όποιος άλλος ξέρει μπορεί να απαντήσει (δεν είμαι δα και ειδικός)
Τελευταία επεξεργασία από peloponnisios σε 22 Μάιος 2018 02:02 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: Νέα υποσελίδα: Βιβλιοθήκη

#3 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Έμορφα που λέμε και εμείς οι Πόντιοι.

Τα credits στους Μάκη-Κώστα

Άβαταρ μέλους
peloponnisios
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 159
Εγγραφή: 14 Αύγ 2012 03:38 am

Re: Νέα υποσελίδα: Βιβλιοθήκη

#4 Δημοσίευση από peloponnisios »

peloponnisios έγραψε: 21 Μάιος 2018 11:30 pmΝα συμπληρώσω ότι το pdf που πρωτοανέβηκε (Κατάλογος Columbia ΗΠΑ) είναι searchable. Δηλαδή μπορείτε να κάνετε εύρεση στο σύνολο του pdf με βάση κάποια λέξη-κλειδί και αν υπάρχει θα γίνει επισήμανση στο έγγραφο.
Μήπως να προσθέταμε στην περιγραφή του κάθε τεκμηρίου ότι υπάρχει η παραπάνω λειτουργία; Σκεφτόμουν εκεί που αναφέρουμε για την Ψηφιοποίηση, μετά το "Σάρωση σε ασυμπίεστο tiff στα 600 dpi.", να προσθέταμε την πρόταση "Στο pdf έχει εφαρμοστεί Οπτική Αναγνώριση Χαρακτήρων (O.C.R.) και μπορεί να γίνει ηλεκτρονική αναζήτηση και εύρεση κειμένου."

Επίσης, ξέχασα να αναφέρω ότι η αναγνώριση των ελληνικών είναι μεν εφικτή αλλά αφορά κυρίως το μονοτονικό σύστημα (ή όπου δεν υπάρχουν τόνοι, π.χ. σε κεφαλαία, ασχέτως αν το υπόλοιπο κείμενο είναι μονοτονικό ή πολυτονικό). Εκεί που πιθανώς να υπάρχει πρόβλημα είναι με το πολυτονικό σύστημα. Δηλαδή μπορεί να ψάξει κανείς με την ηλεκτρονική αναζήτηση μία λέξη, η οποία υπάρχει στο pdf, αλλά να μην τη βρίσκει ο υπολογιστής επειδή αυτή έχει περισπωμένη ή πνεύματα. Όσο είχα ψάξει παλιότερα δεν είχα βρει μια αξιόπιστη εφαρμογή που να υποστηρίζει ταυτόχρονα Οπτική Αναγνώριση Ελληνικών (μονοτονικό και πολυτονικό) και Αγγλικών, ίσως και Γαλλικών. Αν κάποιος φίλος γνωρίζει μια τέτοια εφαρμογή ας μας διαφωτίσει γιατί κάποια τεκμήρια έχουν αποκλειστικά πολυτονικό, άλλα αποκλειστικά Αγγλικά ή Γαλλικά και κάποια συνδυασμό των δύο ή και των τριών.

Άβαταρ μέλους
max
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 791
Εγγραφή: 07 Ιούλ 2004 01:08 pm
Τοποθεσία: Αλλού
Επικοινωνία:

Re: Νέα υποσελίδα: Βιβλιοθήκη

#5 Δημοσίευση από max »

Και εννοείται όποιος έχει αντίστοιχα PDFs για να ανέβουν στη βιβλιοθήκη ας τα κάνει attach εδώ με την ανάλογη περιγραφή σύμφωνα με την ανάρτηση του Κώστα από πάνω και θα τα ανεβάσουμε.

Άβαταρ μέλους
Admin
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 310
Εγγραφή: 01 Ιαν 1970 02:00 am
Επικοινωνία:

Re: Νέα υποσελίδα: Βιβλιοθήκη

#6 Δημοσίευση από Admin »

Ένα νέο εξαιρετικό έγγραφο με πρόλογο του Τέτου Δημητριάδη προστέθηκε στη βιβλιοθήκη, το έστειλε ο Κώστας Μπουρνάς. (peloponnisios)

Άβαταρ μέλους
peloponnisios
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 159
Εγγραφή: 14 Αύγ 2012 03:38 am

Re: Νέα υποσελίδα: Βιβλιοθήκη

#7 Δημοσίευση από peloponnisios »

Στη Βιβλιοθήκη του sealabs προστέθηκαν 14 νέα τεκμήρια. Πρόκειται για συμπληρώματα καταλόγων της Victor από το μακρινό 1921, το 1922, 1926 και 1930. Εκείνα τα χρόνια οι εταιρείες δίσκων συνήθως κυκλοφορούσαν γενικούς καταλόγους σε ετήσια βάση, αν και υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι γενικοί κατάλογοι ανανεώνονταν κάθε 2, 3, ή και περισσότερα χρόνια. Για όσες λοιπόν νέες εγγραφές συνέβαιναν από τη στιγμή έκδοσης του γενικού καταλόγου μέχρι την εκτύπωση του επόμενου υπήρχαν τα λεγόμενα συμπληρώματα (supplements). Ανάλογα την εταιρεία, τον τόπο και την εποχή, τα συμπληρώματα μπορεί να ήταν μηνιαία, ή διμηνιαία, τριμηνιαία, κ.ο.κ. και σε αυτά παρουσιάζονταν όλες οι νέες κυκλοφορίες. Άρα γίνεται αντιληπτό ότι παρά την ονομασία «συμπληρώματα», για εμάς σήμερα είναι εξίσου σημαντικά με τους γενικούς καταλόγους.

Τα συγκεκριμένα συμπληρώματα της Victor έχουν ενδιαφέρον καθώς βλέπουμε πώς διαφήμιζε τα προϊόντα της η εταιρεία μέσα από τα γραφικά «στοκ» κειμενάκια που συνόδευαν τους προβεβλημένους καλλιτέχνες. Η Victor ήταν από τις πρώτες εταιρείες που αντιλήφθηκαν ότι η προώθηση των δίσκων είχε μεγαλύτερη απήχηση όταν αυτή συνέβαινε προβάλλοντας έναν καλλιτέχνη. Βλέπουμε δηλαδή ποιοι ήταν οι διάσημοι τότε, τα «αστέρια» της εταιρείας (Λυμπερόπουλος, Στασινόπουλος, Παπαγκίκα, κ.ά.).

Στις λεπτομέρειες των τεκμηρίων θα βρείτε βασικές πληροφορίες για την κάθε ψηφιοποίηση σύμφωνα και με την περιγραφή του μηνύματος #2. Λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους αυτών των τεκμηρίων (Α4) αλλά και επειδή η πηγή ήταν φωτοτυπία, επιλέχτηκε η σάρωση στα 300 dpi η οποία πιστεύω είναι αρκετή εν προκειμένω.

Ευχαριστίες στον admin, τον ακούραστο Μάκη, που φροντίζει για το ανέβασμα και τη σωστή παρουσίαση των τεκμηρίων στη σελίδα και στον Charles Howard από το αρχείο του οποίου προήλθαν (και αυτά) τα ντοκουμέντα. Τα τεκμήρια είναι φυσικά ελεύθερα για διαμοιρασμό αρκεί να γίνεται αναφορά πηγής (το σάιτ) ή/και να δίνεται σύνδεσμος προς τη Βιβλιοθήκη του sealabs.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Σχετικά με τη σελίδα μας”