Ρίτα Αμπατζή: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από στίχοι
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
bill1961 (συζήτηση)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
bill1961 (συζήτηση)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
'''Ρίτα Αμπατζή''' (Σμύρνη, 1914 - Αιγάλεω, 1969)
'''Ρίτα Αμπατζή (Σμύρνη 1914 - Αιγάλεω 1960)'''
 


==Βιογραφία==
==Βιογραφία==
[[Εικόνα:Ρίτα_Αμπατζή.jpg|thumb|180px|right|Η Ρίτα Αμπατζή]]
Γεννήθηκε στη Σμύρνη του 1914. Στα 1922, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και ενώ έχει ήδη χαθεί ο πατέρας της, η οικογένειά της εγκαθίσταται στην Κοκκινιά. Αδελφή της ήταν η [[Σοφία Καρίβαλη]], τραγουδίστρια που συνεργάστηκε κυρίως με το [[Μάρκος Βαμβακάρης|Μάρκο Βαμβακάρη]]. Παντρεύτηκε πολύ μικρή και σε ηλικία μόλις 16 ετών απέκτησε ένα γιο. Σύντομα ο γάμος αυτός διαλύθηκε. Αργότερα ξαναπαντρεύτηκε το σαντουριέρη Στέλιο Κρητικό και απέκτησαν δύο παιδιά.
Ξεκίνησε την καριέρα της στο τραγούδι στις αρχές της δεκαετίας του ‘30. Τραγούδησε ρεμπέτικα, σμυρνέικα, και δημοτικά τραγούδια. Μαζί με τη [[Ρόζα Εσκενάζυ]] απετέλεσαν τις κυρίαρχες γυναικείες φωνές του είδους τους στη δισκογραφία στα χρόνια 1930-1940. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε πολλούς δίσκους, υπάρχει από την μία πλευρά ένα τραγούδι της Ρίτας και από την άλλη ένα με τη φωνή της Ρόζας. Συνεργάσθηκε με τους σπουδαιότερους συνθέτες όπως τους [[Παναγιώτης Τούντας|Παναγιώτη Τούντα]], [[Κώστας Σκαρβέλης|Κώστα Σκαρβέλη]], [[Γιάννης Δραγάτσης|Ιωάννη Δραγάτση]], [[Βαγγέλης Παπάζογλου|Βαγγέλη Παπάζογλου]], [[Κώστας Καρίπης|Κώστα Καρίπη]], [[Μανώλης Χρυσαφάκης|Μανώλη Χρυσαφάκη]], [[Στέλιος Χρυσίνης|Στέλιο Χρυσίνη]], [[Δημήτρης Σέμσης|Δημήτρη Σέμση]], [[Γρηγόρης Ασίκης|Γρηγόρη Ασίκη]], [[Σωτήρης Γαβαλάς|Σωτήρη Γαβαλά]], [[Κώστας Τζόβενος|Κώστα Τζόβενο]] μέχρι τους Μάρκο Βαμβακάρη (στο τραγούδι «[[Σαν είσαι μάγκας και νταής]]») και [[Βασίλης Τσιτσάνης|Βασίλη Τσιτσάνη]] (στο κανταδόρικο  «[[Απόψε να μην κοιμηθείς]]») . Στα πάλκα εργάστηκε τη δεκαετία του ’30 με διάφορες σμυρναίικες κομπανίες και συνεργάστηκε με μερικούς από τους σημαντικότερους τραγουδιστές του δημοτικού και ρεμπέτικου τραγουδιού, όπως το [[Γιώργος Παπασιδέρης|Γιώργο Παπασιδέρη]], τον [[Κώστας Ρούκουνας|Κώστα Ρούκουνα]], τη [[Γεωργία Μηττάκη]] κ.ά.
Είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, η Ρίτα Αμπατζή, ελάχιστες ηχογραφήσεις έκανε, παρ' ότι συνέχιζε τις εμφανίσεις της στα πάλκα κυρίως στα εκτός Αθηνών μεγάλα πανηγύρια τραγουδώντας δημοτικά τραγούδια.


Γεννήθηκε στη Σμύρνη του 1914. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και ενώ έχει ήδη χαθεί ο πατέρας της, η οικογένειά της εγκαθίσταται στην Κοκκινιά. Αδελφή της ήταν η Σοφία Καρύβαλη, τραγουδίστρια που συνεργάστηκε κυρίως με το Μάρκο Βαμβακάρη. Παντρεύτηκε πολύ μικρή και σε ηλικία μόλις 16 ετών απέκτησε ένα γιο. Σύντομα ο γάμος αυτός διαλύθηκε. Αργότερα ξαναπαντρεύτηκε το σαντουριέρη Στέλιο Κρητικό και απέκτησαν δύο παιδιά.
Ξεκίνησε την καριέρα της στο τραγούδι στις αρχές της δεκαετίας του ‘30. Τραγούδησε ρεμπέτικα, σμυρνέικα, και δημοτικά τραγούδια. Μαζί με τη Ρόζα Εσκενάζυ απετέλεσαν τις κυρίαρχες γυναικείες φωνές του είδους τους στη δισκογραφία στα χρόνια 1930-1940. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε πολλούς δίσκους, υπάρχει από την μία πλευρά ένα τραγούδι της Ρίτας και από την άλλη ένα με τη φωνή της Ρόζας. Συνεργάσθηκε με τους σπουδαιότερους συνθέτες όπως τους Παναγιώτη Τούντα, Κώστα Σκαρβέλη, Ιωάννη Δραγάτση, Βαγγέλη Παπάζογλου, Κώστα Καρίπη, Μανώλη Χρυσαφάκη, Στέλιο Χρυσίνη, Δημήτρη Σέμση, Γρηγόρη Ασίκη, Σωτήρη Γαβαλά, Κώστα Τζόβενο μέχρι τους Μάρκο Βαμβακάρη (στο τραγούδι «Σαν είσαι μάγκας και νταής») και Βασίλη Τσιτσάνη (στο κανταδόρικο  «Απόψε να μην κοιμηθείς») . Στα πάλκα εργάστηκε τη δεκαετία του ’30 με διάφορες σμυρναίικες κομπανίες και συνεργάστηκε με μερικούς από τους σημαντικότερους τραγουδιστές του δημοτικού και ρεμπέτικου τραγουδιού, όπως το Γιώργο Παπασιδέρη, τον Κώστα Ρούκουνα, τη Γεωργία Μυττάκη κ.ά.
Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, τόσο η Ρίτα Αμπατζή, όσο και η αδελφή της Σοφία Καρύβαλη, δεν ηχογράφησαν ξανά σε δίσκους 78 στροφών. Όμως η Ρίτα Αμπατζή παρέμεινε και μεταπολεμικά στο πάλκο κυρίως στα εκτός Αθηνών μεγάλα πανηγύρια τραγουδώντας δημοτικά τραγούδια.
Πέθανε στις 17 Ιουνίου του 1969 στο Αιγάλεω από καρκίνο.
Πέθανε στις 17 Ιουνίου του 1969 στο Αιγάλεω από καρκίνο.


Γραμμή 15: Γραμμή 12:
==Δισκογραφία==
==Δισκογραφία==


* [[Η Ρίτα Αμπατζή σε Ρεμπέτικα τραγούδια|Ρεμπέτικα τραγούδια]]
* Ρεμπέτικα τραγούδια
* [[Η Ρίτα Αμπατζή σε Δημοτικά τραγούδια|Δημοτικά τραγούδια]]
* Δημοτικά τραγούδια
* [[Μανέδες με τη Ρίτα Αμπατζή|Μανέδες]]
* Μανέδες
 
 
==Βιβλιογραφία==
*  Ένθετο στο CD της LYRA "ΡΙΤΑ ΑΜΠΑΤΖΗ", Παραγωγή: Εταιρεία Γενικών Εκδόσεων ΑΕ, Επιμέλεια Παραγωγής: Πέτρος Τσιαμούλης
* http://www.hymns.gr/trad_Ampatzi.htm
 
[[Κατηγορία: φωνές του ρεμπέτικου|Αμπατζή]]

Αναθεώρηση της 00:00, 1 Ιανουαρίου 1970

Ρίτα Αμπατζή (Σμύρνη 1914 - Αιγάλεω 1960)


Βιογραφία

Γεννήθηκε στη Σμύρνη του 1914. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και ενώ έχει ήδη χαθεί ο πατέρας της, η οικογένειά της εγκαθίσταται στην Κοκκινιά. Αδελφή της ήταν η Σοφία Καρύβαλη, τραγουδίστρια που συνεργάστηκε κυρίως με το Μάρκο Βαμβακάρη. Παντρεύτηκε πολύ μικρή και σε ηλικία μόλις 16 ετών απέκτησε ένα γιο. Σύντομα ο γάμος αυτός διαλύθηκε. Αργότερα ξαναπαντρεύτηκε το σαντουριέρη Στέλιο Κρητικό και απέκτησαν δύο παιδιά. Ξεκίνησε την καριέρα της στο τραγούδι στις αρχές της δεκαετίας του ‘30. Τραγούδησε ρεμπέτικα, σμυρνέικα, και δημοτικά τραγούδια. Μαζί με τη Ρόζα Εσκενάζυ απετέλεσαν τις κυρίαρχες γυναικείες φωνές του είδους τους στη δισκογραφία στα χρόνια 1930-1940. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε πολλούς δίσκους, υπάρχει από την μία πλευρά ένα τραγούδι της Ρίτας και από την άλλη ένα με τη φωνή της Ρόζας. Συνεργάσθηκε με τους σπουδαιότερους συνθέτες όπως τους Παναγιώτη Τούντα, Κώστα Σκαρβέλη, Ιωάννη Δραγάτση, Βαγγέλη Παπάζογλου, Κώστα Καρίπη, Μανώλη Χρυσαφάκη, Στέλιο Χρυσίνη, Δημήτρη Σέμση, Γρηγόρη Ασίκη, Σωτήρη Γαβαλά, Κώστα Τζόβενο μέχρι τους Μάρκο Βαμβακάρη (στο τραγούδι «Σαν είσαι μάγκας και νταής») και Βασίλη Τσιτσάνη (στο κανταδόρικο «Απόψε να μην κοιμηθείς») . Στα πάλκα εργάστηκε τη δεκαετία του ’30 με διάφορες σμυρναίικες κομπανίες και συνεργάστηκε με μερικούς από τους σημαντικότερους τραγουδιστές του δημοτικού και ρεμπέτικου τραγουδιού, όπως το Γιώργο Παπασιδέρη, τον Κώστα Ρούκουνα, τη Γεωργία Μυττάκη κ.ά. Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, τόσο η Ρίτα Αμπατζή, όσο και η αδελφή της Σοφία Καρύβαλη, δεν ηχογράφησαν ξανά σε δίσκους 78 στροφών. Όμως η Ρίτα Αμπατζή παρέμεινε και μεταπολεμικά στο πάλκο κυρίως στα εκτός Αθηνών μεγάλα πανηγύρια τραγουδώντας δημοτικά τραγούδια. Πέθανε στις 17 Ιουνίου του 1969 στο Αιγάλεω από καρκίνο.


Δισκογραφία

  • Ρεμπέτικα τραγούδια
  • Δημοτικά τραγούδια
  • Μανέδες