Αργύρης Βαμβακάρης

Από στίχοι
Αναθεώρηση ως προς 17:12, 6 Ιουλίου 2020 από τον Μάριος Ζηντίλης (Συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Βιογραφικά στοιχεία


Ο Αργύρης Βαμβακάρης (18/10/1930, Νίκαια Πειραιά - 3/8/1983) υπήρξε από τους καλύτερους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, ο οποίος όμως έγινε γνωστός στη δεκαετία του ΄50, αφού μέχρι τότε επισκιαζόταν από τον αδελφό του Μάρκο Βαμβακάρη, που έπαιζαν μαζί. Από τα 17 του μόλις χρόνια έπαιξε στο κέντρο «Καλαματιανού» στις Τζιτζιφιές δίπλα σε ονόματα όπως ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Απόστολος Χατζηχρήστος, ο Στέλιος Κηρομύτης ο Γιώργος Μανισαλής και ο Ηλίας Ποτοσίδης.

Συνθέτει το πρώτο του τραγούδι το 1950 («Ο καημός της μάνας ») με ερμηνευτές τη Σούλα Καλφοπούλου και τον Μάρκο. Τα χρόνια που ακολουθούν, παίζει μαζί με τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής, συνεργάζεται με τις δισκογραφικές εταιρείες ως συνθέτης και εκτελεστής και αναγνωρίζεται ως ένας απ΄τους καλύτερους μπουζουκτσήδες, κυρίως στο χώρο των μουσικών. Είναι χαρακτηριστικό το ότι ο Μανώλης Χιώτης όταν άκουσε το δικό του τραγούδι «Φλόγα» παιγμένο από τον Αργύρη του είπε: «Είσαι ο μόνος απ΄τον οποίο άκουσα αυτό που παίζω, χωρίς να παίζω εγώ. Ποτέ δεν το είχα απολαύσει απ' άλλον».

Παντρεύεται το ΄52 με την Σούλα Καυτάρη και αποκτούν τρία παιδιά: την Νικολέτα, την Ελπίδα και τον Λινάρδο. Το 1963 φεύγουν για την Αμερική και δουλεύει σε διάφορα γνωστά μαγαζιά, ενώ παράλληλα ερχόταν στην Ελλάδα για ηχογραφήσεις.

Γυρίζει πίσω το ΄81 και πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς το ΄83.

Πηγές

Γιώργος Αλτής - «8 Λαϊκά Πορτραίτα»