Υποσελίδα με Παραδοσιακά

"Κονσούλτο"
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
giambas
Δημοσιεύσεις: 13
Εγγραφή: 02 Μαρ 2006 07:22 pm
Τοποθεσία: Iraklio Kritis

#8 Δημοσίευση από giambas »

Ego Apla rotisa pios o logos na ginei afto???? Seti ua voithisei??

Άβαταρ μέλους
ΑΓΓΕΛΙΚΗ
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 350
Εγγραφή: 04 Μάιος 2005 10:10 am
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

#9 Δημοσίευση από ΑΓΓΕΛΙΚΗ »

Κοίτα να δεις, εγώ και ίσως και άλλοι, δεν κστεβάζω τα παραδοσιακά εκτός κάποιων εξαιρέσεων. Θα με βοηθούσε επομένως να δημιουργούνταν μια χωριστή κατηγορία.
Παραδοσιακά και ρεμπέτικα είναι συγγενικά, αλλά διαφορετικά είδη.

Εν πάσει περιπτώσει, μια πρόταση (ξανα)έγινε, θα ακουστούν πολλές απόψεις απ' ότι βλέπω και στο τέλος θα αποφασίσει ο διαχειριστής.

Άβαταρ μέλους
giambas
Δημοσιεύσεις: 13
Εγγραφή: 02 Μαρ 2006 07:22 pm
Τοποθεσία: Iraklio Kritis

#10 Δημοσίευση από giambas »

Sunfono me tin apospsi sou oti tha sou einai pio efkolo na vriskis kati otan einai kataxorismena ta arxia... Alla gia skepsou kathe xristis tou site na thelei to idio pragma.. Gia paradigma ego den katevazo arxontorempetika kai tragoudia meta tou 60.. tha prepei lipon na arxisoume na kanoume arxiothetisis se kathe idos gia mporei o kathenas na vriskei efkola afto pou psaxnei.... Kai afto to vrisko ligo diskolo... Kane mia stili me rempetika mia me smirneika mia paradosiaka mia le laika kai paei legontas... Vevea kali idea tha itan afto alla kata poso einai efikto na ginei... Sinfono loipon kai ego oti i apofasi einai tou modarator

Άβαταρ μέλους
Νίκος Κάνδιας
More than 50 posts user
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: 14 Νοέμ 2004 08:43 pm
Τοποθεσία: Ικαρία,ελάτε κι εσείς...

#11 Δημοσίευση από Νίκος Κάνδιας »

Μπελά δεν βρίσκει κανένας εδώ πέρα και από κανένα!!!
Η προηγούμενη κουβέντα που είχε γίνει αναφερόταν στο κατά πόσο έχουν θέση σε αυτή τη σελίδα τα παραδοσιακά.Και η κουβέντα αυτή έκλεισε με την τοποθέτηση του admin που είναι πολύ ξεκάθαρη και σε όλους σεβαστή.
Η Αγγελική έκανε μια πρόταση για τη διαχείρηση των παραδοσιακών και αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό απο την κουβέντα που είχε ανοίξει στο παρελθόν.Εγώ θα συμφωνήσω με την προτασή της.Τώρα το γιατί,έχει να κάνει με το οτι θέλω να βλέπω στο όνομα του κάθε καλιτέχνη τι ρεμπέτικα υπάρχουν και όχι παραδοσιακά,μιας που οι συγκεκριμένοι ήχοι και ρυθμοί καθόλου δεν με συγκινούν.
Αυτή είναι και η δική μου ταπεινή γνώμη.

sakispap
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 185
Εγγραφή: 02 Φεβ 2006 12:46 pm

#12 Δημοσίευση από sakispap »

Παιδιά, ας πω κι εγώ την άποψή μου, αν και νεώτερος (συμμετοχικά) εδώ μέσα.
Κατ' αρχάς ας ξεχωρίσουμε τα είδη:
Είναι ΑΛΛΟ είδος το ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ και εντελώς ΑΛΛΟ είδος το ΔΗΜΟΤΙΚΟ!
Το δημοτικό μπορεί να είναι ....παραδοσιακό (στις 85 από τις 100 περιπτώσεις), όμως το παραδοσιακό δεν μπορεί να είναι ...δημοτικό!!!
Ακούγεται οξύμωρο? Δεν είναι όμως! Και εξηγούμαι:

- Το Παραδοσιακό είναι ΑΣΤΙΚΟ τραγούδι, όπως είναι και το Ρεμπέτικο / Λαϊκό, το Ελαφρό και το Επιθεωρησιακό.
Ο δημιουργός του είναι ένας, συνήθως ανώνυμος. Διαδίδεται από γενιά σε γενιά μέσω της λαϊκής μας παράδοσης.

- Εκ διαμέτρου αντίθετα, το Δημοτικό (και το συγγενικό του Δημοτικοφανές) είναι τραγούδι του βουνού, της θάλασσας, του λόγγου, της στρούγγας, της πεδιάδας, της εξοχής και της υπαίθρου γενικώτερα. Επομένως είναι ΜΗ ΑΣΤΙΚΟ τραγούδι, άσχετα αν τραγουδιέται και εκτελείται ΚΑΙ σε αστικά κέντρα. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο.

- Επίσης μη αστικό τραγούδι θεωρείται (και είναι) και το Αντάρτικο τραγούδι
(αλλά αυτό μπορεί να γίνει -αν θέλετε- ξεχωριστό αντικείμενο συζήτησης).

Τώρα, το Ρεμπέτικο και Λαϊκό τραγούδι, που (υποτίθεται ότι) χαρακτηρίζει το site Sealabs, έχει καταβολές και αφετηρία στο παραδοσιακό, κυρίως το Μικρασιατικό τραγούδι (Σμύρνης, Κωνσταντινούπολης, Σύρας, Αλεξάνδρειας, Θεσσαλονίκης, κλπ) και όχι βέβαια στο Δημοτικό μας τραγούδι. Χωρίς αυτό να μειώνει την αξία του τελευταίου.
Αυτή είναι μια πρώτη επισήμανση. Μια δεύτερη είναι ότι όχι μόνο ερμηνευτές του Ρεμπέτικου ερμήνευσαν υπέροχα τα Δημοτικά (ή και το αντίστροφο), αλλά και δημιουργοί του Ρεμπέτικου επιρρεασμένοι από τη Δημοτική μας Μουσική και Ποίηση, ερωτοτρώπησαν και μιμήθηκαν με διασκευές και "νέες" δημιουργίες το ύφος, το "κλίμα" και τους ρυθμούς της Δημοτικής μας μουσικής! Ίσως γι' αυτό και φορτώσαμε τη σελίδα με τέτοια κομμάτια!!
Καλά μεν τραγούδια, έως πολύ καλά για άλλους, αλλά ..."απάντρευτα" με τα ...υπόλοιπα!!! Αυτό συνηγορεί και "προσυπογράφει" και ο χαρακτήρας της σελίδας νομίζω.
Όμως, περί ορέξεως ....κολοκυθόπιτα.
Τα γράφω απλοποιημένα, αλλά -ελπίζω- ξεκάθαρα.

Ας αποφασιστεί λοιπόν ποιος είναι ο αντικειμενικός στόχος: τι θέλουμε; Αστικό ή μη Αστικό (Δημοτικό) τραγούδι; Μήπως και τα δυο; Αν ναι, τότε μπορούν να συνυπάρχουν σ' ένα μουσικολογικό ...κουλουβάχατο (!), ή να συνυπάρχουν αλλά σαφώς διαχωρισμένα.

Billaras
More than 100 posts user
Δημοσιεύσεις: 118
Εγγραφή: 10 Αύγ 2005 07:12 pm
Τοποθεσία: Καναδάς
Επικοινωνία:

#13 Δημοσίευση από Billaras »

Εγω θα συμφωνήσω με την Αγγελική. Τα παραδοσιακά πρεπει να αποτελεσουν ξεχωριστή κατηγορία. Βαζεις ενα keyword να βρεις το τραγούδι που θέλεις και βγαίνουν και άλλα 100 "σκουπιδάκια" απο τα παραδοσιακά και εκεί που το search ειναι μισό λεπτό υπόθεση καταντάει εφιαλτης.

Επίσης θα ήθελα να είχα μία στατιστική: Πόσα downloads γίνονται στα ρεμπετικα και πόσα στα παραδοσιακα (συνολικά). Πιστεύω (χωρίς να έχω στοιχεία) ότι απο τους 2736 θαμώνες ζητημα να κατεβάζουν 10 άτομα παραδοσιακα! Ε, όχι γιαυτά τα δεκα ατομα να βγαίνει η πίστη στους υπόλοιπους 2726 :shock:

Ευχαριστώ

mpletsas
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 522
Εγγραφή: 06 Σεπ 2004 07:28 pm

#14 Δημοσίευση από mpletsas »

Τώρα δα, επί συνόλου 5020 τραγουδιών (συμπεριλαμβανομένων και καμιας 100αριάς διπλών), τα παραδοσιακά αριθμούν 622, δηλαδή ποσοστό 12,4%.

Από τις 18/01/2006 ως σήμερα (και λέω από τότε γιατί από τότε και μετά μπορώ να έχω ακριβή στοιχεία) το 10,3% των «κατεβασμάτων» (download) αφορούσαν παραδοσιακά τραγούδια.

Τα download επομένως είναι περίπου ανάλογα της μερίδας των παραδοσιακών στη σελίδα. Άρα δε βλέπω να ισχύει κάτι τέτοιο.

Επίσης στο ίδιο διάστημα, 714 διαφορετικοί θαμώνες κατέβασαν τουλάχιστον ένα τραγούδι. Από αυτούς οι 418 κατέβασαν τουλάχιστον ένα παραδοσιακό (ποσοστό 58,5%, δηλαδή πάνω από τους μισούς). Από αυτούς τους 418, οι 100 (ακριβώς) κατέβασαν 25 ή περισσότερα παραδοσιακά δηλαδή, επί των 714, ποσοστό 14,0%). Σε πινακάκι:

296 θαμώνες (41,4%) δεν κατέβασαν κανένα παραδοσιακό.
318 θαμώνες (44,5%) κατέβασαν από 1 μέχρι 24 παραδοσιακά.
100 θαμώνες (14,0%) κατέβασαν από 25 παραδοσιακά και πάνω.

Άρα υπάρχει ενδιαφέρον από πολλούς θαμώνες.

Σημείωση: Τα παραπάνω στατιστικά δεν συμπεριλαμβάνουν τους αμανέδες (καλώς ή κακώς). Αν τους συμπεριελάμβαναν, τα νούμερα θα ήταν κάπως μεγαλύτερα.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Κουβεντούλα”