Απορια για στιχους

"Κονσούλτο"
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
pelagia
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 282
Εγγραφή: 07 Απρ 2008 07:16 pm
Τοποθεσία: Σαλονίκη

#36 Δημοσίευση από pelagia »

....και ομως με την βραχνη φωνη του Μπατη βγαινει πιο "ζορικα" το " ΤΣΙ "
κι ας τραγουδα στην πραγματικοτητα " ΕΞΙ ". Τελικα το τραγουδι μας αναψε φωτιες...
Ολο και καποιος ανακαινιζει το θεμα... αλλα ειναι χιλιοτραγουδισμενο με "τσι φωτιες"...
Επομενως σε λογια να βρισκομαστε κι οι μουσικοι την δουλεια τους...
δεν το αντέχω βρε ψυχή να είσαι πάντα νέα
ας γέρναγες με το κορμί κιμπάρικα κι ωραία
δεν το αντέχω να γερνώ και να πεθαίνεις νέα

Νίκος Α. Πολίτης
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 170
Εγγραφή: 30 Μαρ 2005 08:39 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

#37 Δημοσίευση από Νίκος Α. Πολίτης »

To stokehold το δέχομαι ως λεβητοστάσιο, αυτό που δεν μου άρεσε ήταν το στόκ του κάρβουνου. Όσο για τον αριθμό των καζανιών, μην ξεχνάμε ότι ο Μπάτης μιλάει για φορτηγά που έκαναν τη ρότα Γιβραλτάρ – Κάρντιφφ και όχι για υπερωκεάνεια που μπορεί να είχαν έξη ή και περισσότερα λεβητοστάσια, με αντίστοιχα όμως περισσότερους θερμαστές (stokers) όπως βεβαιώνει και το κείμενο που παραθέτει ο Max.
Νίκος Α. Πολίτης

sarant
Δημοσιεύσεις: 14
Εγγραφή: 13 Δεκ 2004 09:28 am

#38 Δημοσίευση από sarant »

Νίκος Α. Πολίτης έγραψε: Όσο για τον αριθμό των καζανιών, μην ξεχνάμε ότι ο Μπάτης μιλάει για φορτηγά που έκαναν τη ρότα Γιβραλτάρ – Κάρντιφφ και όχι για υπερωκεάνεια που μπορεί να είχαν έξη ή και περισσότερα λεβητοστάσια, με αντίστοιχα όμως περισσότερους θερμαστές (stokers) όπως βεβαιώνει και το κείμενο που παραθέτει ο Max.
Συνονόματε, δυο παρατηρήσεις: τα φορτηγά του Μπάτη δεν έκαναν κατανάγκη τη ρότα Γιβραλτάρ-Κάρντιφ μόνο, μπορεί να έκαναν και μεγαλύτερη. Κυριότερο: φαίνεται πως τα καζάνια πήγαιναν σε σετ των έξι. Απλώς το υπερωκεάνειο είχε τέσσερις εξάδες, ενώ ένα μικρότερο φορτηγό θα είχε μία.

AGIS
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 392
Εγγραφή: 05 Φεβ 2005 06:16 pm
Επικοινωνία:

#39 Δημοσίευση από AGIS »

Αν με ρωτούσε κανείς πριν 25 λεπτά θα 'λεγα κι εγώ ότι το ερώτημα γύρω από το έξι και το τσι είναι εντελώς φιλολογικό και σχεδόν αδιάφορο.
Τώρα μετά τις πληροφορίες για τα καζάνια και το σχόλιο της πελαγίας σκέφτομαι, ότι το να 'χουν τα καράβια έξι καζάνια και να γράφει ο Μπάτης μ' έξι φωτιές μαλώνει δείχνει άνθρωπο που τα θέματά του τα 'χει περπατήσει πριν τα τραγουδήσει. Είναι λοιπόν κι αυτό δουλειά των μουσικών, που εκτός από τους μουσικούς δρόμους των τραγουδιών των παλιών, άμποτες να μελετήσουν (να σεριανίσουν, να περπατήσουν) και τους δρόμους της κοινωνίας μπας και κάνουν και κανένα καινούργιο τραγουδάκι που να πατάει πραγματικά σε όλη αυτή την παράδοση κι ας το παίζουν και με αφρικανικό μονόχορδο.
Αλλά κι αισθητικά θα 'χε διαφορά το έξι φωτιές (αν περί αυτού πρόκειται) από το τσι φωτιές: θυμίζει 45 μάστορες κι 60 μαθητάδες, τρια πουλάκια που κάθονται, 40 κύματα, 40 μέρες και 40 νύχτες, τρια καρύδια, τρια ζευγάρια σιδερένια παπούτσια, μόνο που τώρα ο αριθμός υπαγορεύεται απ' την τεχνολογία. Αλλά καθώς αυτό δεν δηλώνεται στο τραγούδι, το παραμύθι μένει ζωντανό. 6 φωτιές! Αποκτά μια άλλη υπόσταση ο καυγάς του θερμαστή "με τις 6 φωτιές". Μ' έξι φωτιές μέρα και νύχτα, περνώντας το μπέι μέχρι το κάρντιφ χωμένος μες στα έγκατα του καραβιού΄να παλεύει με αυτές τις 6 διαβόλισες, σε καθεμιά να χει δώσει τ' όνομά της, αυτός να τις ταϊζει κι αυτές να τον γλύφουν με τις φλόγες τους, να συνομωτούν εναντίον του και, και...
Κι ύστερα λίγες μέρες αραχτός στο Κάρντιφ, έξω από το πλοίο, κι οι έξι φωτιές να τον καλούν, να του γνέφουν μυστικά να γυρίσει, έξι φωτιές - έξι νταλκάδες.
Ε έχει διαφορά... Άραγε να 'ταν έξι;

Άβαταρ μέλους
bill1961
συντονιστής<br>(03/2008 ως τώρα)
Δημοσιεύσεις: 1024
Εγγραφή: 10 Μάιος 2005 11:51 pm
Τοποθεσία: Ηγουμενίτσα

#40 Δημοσίευση από bill1961 »

Μιλάμε, ως φυσικοί, μαθηματικοί, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, αρχιτέκτονες, πληροφορικάριοι ή έστω μουσικοί για τους στίχους του τραγουδιού. Και αναζητούμε την πληροφορία εκεί που υπάρχει αλλά και εκεί που δεν υπάρχει. Έτσι είναι λογικό να ακούμε και έξη και εφτά και οχτώ και εικοσιτέσσερα (6 boilers X 4 rooms ) καζάνια...

Θα μου επιτρέψετε όμως να επιμείνω στο "τση", αν και συμφωνώ με την Πελαγία ότι χάνουμε την ουσία του τραγουδιού με τέτοιου είδους αναλύσεις-αναζητήσεις...

Για σκεφτείτε το όμως λίγο...
Είναι δυνατό στην πρώτη στροφή ο Μπάτης να λέει πως ο θερμαστής "με (σε) έξη φωτιές (καζάνια) μαλώνει (δουλεύει)" και στην αμέσως επόμενη στροφή να του λέει "ρίχνε τις φτιαργιές σου μέσα στο καζανάκι σου"?
Από άποψη συλλαβών δε θα του έκανε διαφορά αν έλεγε :"ρίχνε τις φτιαργιές σου μέσα στα καζανάκια σου", ώστε να είναι και "τυπικά συνεπής" με την αρχική του πρόταση.
Λάβετε επίσης υπόψη ότι στο τραγούδι ο Μπάτης μιλάει για το πόσο σκληρή είναι η συγκεκριμένη δουλειά, γεγονός που θα δικαιολογούσε ακόμη και την υπερβολή στη χρήση του πληθυντικού αριθμού.

AGIS
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 392
Εγγραφή: 05 Φεβ 2005 06:16 pm
Επικοινωνία:

#41 Δημοσίευση από AGIS »

Καλά με την ίδια λογική, που πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί λέει καζανάκι κι όχι καζανάκια, πρέπει και να αναρωτηθούμε γιατί λέει φωτιές κι όχι φωτιά. Εντάξει δεν επιμένω, αν και τώρα που μπήκε το ερώτημα κι άκουσα το τραγούδι "έξι" άκουσα. Μέχρι πρόσφατα δεν με ενδιέφερε κι όταν το τραγουδούσα το έλεγα όπως ερχόταν στο στόμα μου: με τις φωτιές μαλώνει.

Άβαταρ μέλους
Marios 2nd
More than 50 posts user
Δημοσιεύσεις: 64
Εγγραφή: 06 Δεκ 2005 04:12 am
Τοποθεσία: Αθήνα

#42 Δημοσίευση από Marios 2nd »

Σιγα σιγα αρχισα να ακουω και γω εξι.
Δεν καταλαβαινω ομως γιατι να λεει τσι…και να μην λεει τις ?
Μιλουσε ετσι ο Μπατης, χρησιμοποιοντας δηλαδη το τσι? Εχει ξαναπει το τσι και σε αλλα τραγουδια?
Πιστευω πως το τσι αν δεν εισαι απο συγκεκριμενη περιοχη της Ελλαδος, δεν το χρησιμοποιεις. Οποτε εδω πως το κολλησε ? Βεβαια θα μου πειτε ….κολλαει δεν κολλαει……..
Τελευταία επεξεργασία από Marios 2nd σε 24 Σεπ 2008 03:30 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Κουβεντούλα”