Σελίδα 1 από 2

ΟΙ ΞΑΚΟΥΣΤΟΙ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ

Δημοσιεύτηκε: 30 Νοέμ 2005 11:02 pm
από Adonis
«Λόγω του ότι αυτοί οι άνθρωποι είχανε κάποια διαφορά με το κράτος-τώρα τι είναι αυτά είναι κρατικά πράματα-θέλαν να κάμουν την Σάμος αυτονομία όπως ήτανε πρώτα και για τον λόγο αυτόνε βγήκανε οι άνθρωποι στο βουνό. Δεν ξέρω πως έγινε το πράμα, αυτά είναι λεπτά πράματα, δεν μπορώ να ξέρω. Δεν είμαι και κατασκοπεία να γνωρίζω τα πάντα. Και επειδής βγήκανε στο βουνό εγενήκανε τόσα επεισόδια. Σκοτωθήκανε τόσοι Κρητικοί. Και μετά καθαριστήκανε όλοι σχεδόν και πήρε πια ο τελευταίος ο Γιάννης αμνηστία.

Ήντουσαν τέσσερα αδέλφια. Ο Γιώργος, ο Κώστας, ο Κίμων και ο Γιάννης. Αυτοί ήντουσαν από καλή οικογένεια, νοικοκυραίοι καλοί, εγγράμματοι. Αλλά τώρα πως έγινε αυτό δεν μπορώ να ξέρω. Εγώ θεώρησα καλώς να τους βγάλω τραγούδια. Ήντουσαν παλληκάρια. Τότες πούγινε το πρώτο που σκοτώσανε το Γιώργη απάνω στους Κοσμαδαίους, πάνω στο Κέρκι, ήμουνα ακόμα στη Σάμος.

Σε κάποια βάφτιση κάποιος ρουφιάνος τους πρόδωσε και έγινε μάχη ανάμεσα στους Γιαγιάδες και στους Χωροφυλάκους και σκοτώσανε τον Γιώργο κείνο το βράδυ, το οποίον τούβγαλα εγώ το τραγούδι. Μετά έβγαλα το άλλο που κάψανε ζωντανή την μάνα τους για να μαρτυρήση πούναι τα παιδιά της. Αν γίνεται τέτοιο πράμα. Αυτή ’τανε γρηά, δεν ήξερε βέβαια. Τι ξέρει η γριά πούτανε 80 χρονώ γυναίκα-μπορεί νάταν και παραπάνω-η συγχωρεμένη η Μαριώ. Βέβαια και νάξερε δεν θα τους το λεγε. Αφού την κάψαν ζωντανή εθεώρησα καλώς όπως βγάζαν τόσα τραγούδια, ας πούμε για το 21, να της βγάλω και εγώ ένα. Ε μετά έβγαλα το άλλο τον Κώστα τον Γιαγιά ο οποίος ήτονε αποκηρυγμένος.

Ο Γιάννης ο οποίος ήτονε δικηγόρος και ο Κίμων είχανε πάρη αμνηστία. Του Κώστα του κάναν αποκήρυξη για 750.000 γιατί αυτός και τ’ αδέλφια του οποιανού ρίχνανε τον βρίσκανε στο φρύδι. Και ένεκα τούτου αυτουνού του κάνανε γλυκά και τον φαρμακέψανε γιατί, βέβαια, δεν μπορούσαν να τον σκοτώσουν. Του τάδωσε ένας πρώτος ξάδελφός του-που ήτονε έμπιστός του και τροφοδότης του. Τώρα πώς έγινε αυτό το πράμα, τι σπείρα κάνανε, πως τα κανονήσανε δεν ξέρω. Ένα πρωί που πήγε στο Κέρκι, πάνω από τον Μαραθόκαμπο, του τάδωσε τα γλυκά και καθώς πηγαίνανε στη βρύση για νερό τον πειάσανε οι πόνοι τον Κώστα. Τώρα εκεί μέσα μπερδουκλώθηκε η δουλειά. Του ρίξανε, τον σκοτώσανε. Τώρα ο ίδιος ο Κοκκώνης τόνε σκότωσε πρώτα και μετά είπε στ’ απόσπασμα ρίχτε του απάνω για να δικαιολογηθή αυτός στην πράξη του, δεν ξέρω. Δεν μπορώ να το γνωρίζω αυτό το πράμα. Μπορεί όμως να έγινε κι έτσι. Λοιπόν αφού τον σκοτώσανε του πήρανε το κεφάλι, πήγανε κάτω, πήρανε την αμοιβή, όλα τα φτα, τέλος πάντων πάει τέλειωσε. Και τότες βγάζω και του Κώστα ένα τραγούδι. Αυτά όλα τα τραγούδια μου τα γύρισα στην ODEON, εξόν από τους Γιαγιάδες στην COLUMBIA».

Το παραπάνω απόσπασμα καταγράφηκε στην αυτοβιογραφία που εξέδωσε ο Τάσος Σχορέλης και ο Μίμης Οικονομίδης το 1974 με τίτλο: Ένας ρεμπέτης ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΥΚΟΥΝΑΣ «σαμιωτάκι».

Οι στίχοι του τραγουδιού για την ιστορία της μάνας των Γιαγιάδων με τίτλο «Κάψαν τη μάνα των γιαγιάδων», καθιστικό, το οποίο τραγουδά συγκλονιστικά ο Κώστας Ρούκουνας είναι οι παρακάτω:

Μια μάνα είχαν τα παιδιά, οι ξακουστοί γιαγιάδες.
ήταν λεβέντισσα κι αυτή όπως και τα παιδιά της.

Δεν έφταιξε ποτέ αυτή κι άδικα την επιάσαν
πετρέλαιο της ρίξανε και ζωντανή την ’κάψαν.

Την ώρα που την καίγανε φωνάζει τα παιδιά της
για να την εγλιτώσουνε από τα βάσανά της.

Για τον θάνατο του Γιώργου στο Κέρκι, έγραψε το παρακάτω τραγούδι με τίτλο: «Στης Σάμος τα περίχωρα» σε ρυθμό Χιτζάζ, χορός Τσάμικος.

Στης Σάμος τα περίχωρα, σ’ ένα χωριό στον Κέρκη
μια νύχτα τ’ αποσπάσματα ανοίξανε τουφέκι.

Οι σφαίρες πέφτανε βροχή, δεκάδες, δωδεκάδες
να πιάσουνε τους ξακουστούς και τρομερούς Γιαγιάδες.

Κείνο το βράδυ σκότωσαν τον Γιώργο απ’ τους Γιαγιάδες
αλλά κι’ απ’ τ’ αποσπάσματα κλάψαν πολλές μανάδες.

Για τον Κώστα, ο Κώστας Ρούκουνας έγραψε ένα κλέφτικο με τίτλο «Στης Σάμος τα ψηλά βουνά» με τους παρακάτω στίχους:

Στης Σάμος τα ψηλά βουνά, στου Κέρκι τα λημέρια
εκεί ξεχείμαζε ο Γιαγιάς.

Είχε για τροφοδότη του έναν αξαδελφό του
Κοκώνη τον ελέγανε.

Αυτός του έκανε γλυκά και τούβαλε φαρμάκι
ένα πρωί του τάδωσε.

Εκεί που έπινε νερό να σβύση την φωτιά του
έξαφνα πυροβολισμοί.

Άξαφνα πυροβολισμοί καρφώσαν την καρδιά του
και ο Κοκκώνης φώναξε:

Κόφτε παιδιά την κεφαλή για το Βαθύ να πάμε
την αμοιβή να πάρωμε.

Δημοσιεύτηκε: 30 Νοέμ 2005 11:13 pm
από max
ΤΕΛΕΙΟΣ!

Αντώνη κι άλλα τέτοια !

Δημοσιεύτηκε: 30 Νοέμ 2005 11:43 pm
από abastado
Μπράβο Αντώνη!!!
Τώρα κατάλαβα για την Μάνα των Γιαγιάδων

Δημοσιεύτηκε: 03 Δεκ 2005 02:57 pm
από Adonis
Την ίδια περίοδο που περιγράφει ο Κώστας Ρούκουνας τις ιστορίες με τους Γιαγιάδες, ζούσε στη Σάμο ο Γιώργος Μουφλουζέλης. Υπηρετούσε εκεί ως Χωροφύλακας, ας δούμε πως περιγράφει μια ιστορία που έζησε με έναν φίλο των Γιαγιάδων:

«Ήτανε τότε ένας, ένα κουτσαβάκι της Σάμος-δεν ξέρω τ’ όνομά του, δε θυμάμαι- ο οποίος αυτός ήταν με τους Γιαγιάδες, γιατί η Σάμο είχε κάτι λησταί, Γιαγιάδες τους λέγαν αυτούς και αυτός ήταν φίλος των Γιαγιάδων κι ήταν και κομματάρχης, τον πρόσεχαν οι χωροφύλακες, δεν τον πήγαιναν μέσα. Έδερνε χωροφύλακες, έκανε τσαμπουκαλίκια και τα λοιπά αλλά τον περνούσε- καταλαβαίνεις- τα ‘χε καλά με κάτι βουλευτές, ποιος ξέρει τι γίνεται;
Και ήρθε, λοιπόν, η ώρα δυο από τα μεσάνυχτα, στο τμήμα λοιπόν ένας και ήτανε το μάγουλό του σκισμένο. Λέει λοιπόν ο νωματάρχης:
«Ποιος σε χτύπησε;»
«Με κτύπησε κάποιος».
Με λέει: «Πάνε να τον φέρεις μέσα». Δεν ήξερε όμως ότι επρόκειτο περί αυτού του προσώπου ο νωματάρχης. Σηκώνουμαι λοιπόν, πηγαίνω. Λέω στον άλλον:
«Θα μου τον δείξεις από μακριά ρε».
Αυτός μου τον δείχνει από μακριά, έπειτα παίρνει δρόμο, έφυγε, έγινε σκόνη. Μπαίνω λοιπόν εγώ μέσα. Αυτός καθότανε, έπινε. Μόλις μπαίνω δεν το λέω αυτόν τίποτα, πάω εκεί στο τεζάκι που είναι ο μπουφές. Λέω: δώσε μου ένα ούζο, δώσε με ακόμη ένα ούζο. Πίνω τέσσερα ούζα, με κερνάει κάτι ούζα. Κάνω πως βγαίνω έξω, τον λέω:
«Άκου, θέλω να σου πω».
Βγαίνει όξω. Τον λέω:
«Θα πάμε στο Τμήμα. Έχεις κτυπήσει έναν άνθρωπο» λέω- «και τρέχει αίματα. Ήρθε στο νωματάρχη».
Μου λέει: «Τι να σε πω- λέει- κύριέ μου, να ερχότανε όλο το Τμήμα, δεν πήγαινα μέσα. Αλλά ήρθες- λέει- εσύ και θα πάω». Τον πήρα λοιπόν, τον έκλεισα, έπεσα γω κοιμήθηκα- είχε τελειώσει η βάρδιά μου. Έρχεται το πρωί ο αστυνόμος. «’Ε, λοιπόν;» ρωτάει συνήθως. «Έχουμε κάναν κρατούμενο;»
Λέω: «Έχουμε έναν μέσα».
Λέει: «Άνοιξε να δούμε».
Τον βλέπει ο αστυνόμος, μόνο που δεν έκανε τσίσα πάνω του!
«Αμάν!» λέει, «Ποιος τον έφερε αυτόν;»
Λένε: «Ο Μουφλουζέλης».
Λέει: «Δεν κάνει ο Μουφλουζέλης για δω. Πρέπει να φύγει από δω ο Μουφλουζέλης!».

Από την αυτοβιογραφία του Γιώργου Μουφλουζέλη: «Όταν η λήγουσα είναι μακρά». Εκδόσεις Δωδώνη.

Re: ΟΙ ΞΑΚΟΥΣΤΟΙ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ

Δημοσιεύτηκε: 11 Ιούλ 2018 11:24 am
από Για το Ανικανοποίητο.....
GA 1811  A.jpg
GA 1811 A.jpg (38.25 KiB) Προβλήθηκε 7725 φορές

Re: ΟΙ ΞΑΚΟΥΣΤΟΙ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ

Δημοσιεύτηκε: 11 Ιούλ 2018 01:19 pm
από fakk
P1130595.JPG
P1130595.JPG (2.91 MiB) Προβλήθηκε 7719 φορές

Re: ΟΙ ΞΑΚΟΥΣΤΟΙ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ

Δημοσιεύτηκε: 21 Αύγ 2018 08:14 am
από Για το Ανικανοποίητο.....
Πληροφορίες για την δράση των Γιαγάδων, όπως ήταν το πραγματικό τους επίθετο, μας δίνει ο Ηλίας Βολιότης-Καπετανάκης. Στο βιβλίο του «Μούσα Πολύτροπος» (Μετρονόμος 2007) τα τρία τραγούδια για τους Γιαγ(ι)άδες, ηχογραφήθηκαν αντιστρόφως ανάλογα των ημερομηνιών που διαδραματίστηκαν.

Συγκεκριμένα, το τραγούδι «Στης Σάμος τα περίχωρα» που ηχογραφήθηκε τελευταίο, μιλάει για τον φόνο του Γιώργου Γιαγά στις 4 Ιανουαρίου 1917 στο όρος Κέρκυς στους Κοσμαδαίους της Σάμου. Είχε προηγηθεί τον Νοέμβριο του 1916, ένοπλο κίνημα των Γιαγάδων κατά της προσωρινής κυβέρνησης που είχε εγκαταστήσει στο νησί ο Ελεύθεριος Βενιζέλος.

Η κυβέρνηση Βενιζέλου στέλνει στο νησί καταδιωκτικά αποσπάσματα, αποτελούμενα κυρίως από Κρητικούς. Πολλοί εξ αυτών σκοτώνονται κατά την συμπλοκή στην μάχη των Κοσμαδαίων. Σε αντίποινα, πυρπολούν το χωριό και φονεύουν πολλά γυναικόπαιδα, ανάμεσα σε αυτούς και την 18χρονη αδερφή των Γιαγάδων, Δήμητρα.

Δύο μέρες μετά, 6/1/1917, περιλούζουν με πετρέλαιο την 80χρονη μητέρα, Μαριώ, και την καίνε ζωντανή. Η Μαριώ Γιαγά δεν πρόδωσε ποτέ τα εναπομείναντα τρία παιδιά της.

Τον Οκτώβριο του 1922 καταλαμβάνεται το Καρλόβασι από τα τρία αδέρφια Γιαγά όπου κηρύσσουν την ανεξαρτησία της Σάμου υπό την προστασία της Κοινωνίας των Εθνών. Το κίνημα καταστέλλεται σύντομα. Είναι η δεύτερη προσπάθεια των Γιαγάδων για ανεξαρτησία της Σάμου, όχι όμως η τελευταία.

Στις 6 Ιουνίου 1925, νέο κίνημα εξερράγη στην Σάμο από τους Γιάννη και Κίμωνα Γιαγά. Μέχρι τις 11 Ιουνίου το κίνημα των Γιαγάδων καταστέλλεται, χωρίς όμως την σύλληψη των δύο αδερφών οι οποίοι καταφεύγουν στο Κιουσάντασι. Ο Κώστας Γιαγάς δεν παίρνει μέρος στο κίνημα αυτό, καθώς κατοικεί στα Δωδεκάνησα. Απελαύνεται από τους Ιταλούς μετά από διαμαρτυρίες της Ελληνικής κυβέρνησης και περνάει λαθραία στην Σάμο.

Στις 28 Ιανουαρίου 1927 ο ξάδερφος του Κώστα Γιαγά, Κοκκώνης, του δίνει να φάει δηλητηριασμένα γλυκά για να εισπράξει την επικήρυξη των 750.000 δραχμών. Οι χωροφύλακες με την βοήθεια του Κοκκώνη, αποκεφαλίζουν τον Κώστα Γιαγά και περιφέρουν το κεφάλι του στα χωριά της Σάμου.
Τα δύο εναπομείναντα αδέρφια, αμνηστεύονται. Ο Γιάννης Γιαγάς δολοφονείται το 1943 ενώ για τον Κίμωνα Γιαγά δεν υπάρχουν στοιχεία.

Πλήρη καταγραφή της δράσης την Γιαγ(ι)άδων μέχρι το 1925 έχουμε από την «Καθημερινή» στις 7 Ιουνίου 1925.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 7 - 6- 1925.png
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 7 - 6- 1925.png (1.69 MiB) Προβλήθηκε 7185 φορές
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - 7-6-1925.png
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - 7-6-1925.png (568.03 KiB) Προβλήθηκε 7185 φορές
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 7-6-1925.png
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 7-6-1925.png (1.19 MiB) Προβλήθηκε 7185 φορές

Στην εφημερίδα «Έθνος» αλλά και στην «Καθημερνή», στις 9 Ιουνίου 1925, δημοσιεύεται φωτογραφία του Κίμωνα Γιαγά με ιδιόχειρη υπογραφή.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 9-6-1925.png
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 9-6-1925.png (610.43 KiB) Προβλήθηκε 7185 φορές
ΕΘΝΟΣ 9-6-1925.png
ΕΘΝΟΣ 9-6-1925.png (997.57 KiB) Προβλήθηκε 7185 φορές

Ο Βολιότης-Καπετανάκης, δημοσιεύει στο βιβλίο του, φωτογραφία και των τεσσάρων αρματωμένων αδερφών Γιαγά, καθώς και την επικήρυξη, συνολικού ύψους 750.000 δραχμών, υπογεγραμμένη από τον υπουργό Εσωτερικών Α.Παναγιωτόπουλο, με ημερομηνία 30 Ιουνίου 1925.