Ο ΕΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1940-41 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Μήνυμα
Συγγραφέας
Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Ο ΕΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1940-41 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

#1 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

182 ΦΕΥΓΑΛΕΕΣ ΜΕΡΕΣ…

Ο Ελληνοιταλικός πόλεμος του 1940/41 ήταν η φυσική ακολουθία μιας σειράς προκλητικών ενεργειών εκ μέρους της Ιταλίας, που ξεκίνησαν με επιθέσεις αεροπλάνων εναντίον Ελληνικών πλοίων και που συνεχίστηκαν με τον τορπιλισμό της «Έλλης» στον λιμένα της Τήνου τον δεκαπενταύγουστο του 1940 από Ιταλικό υποβρύχιο. Η εμμονή του Μουσολίνι να βάλει «πόδι» στα Βαλκάνια ως αντιπερισπασμό στις συνεχόμενες νίκες του συμμάχου Χίτλερ στην δυτική Ευρώπη, έδωσε το δικαίωμα στους Έλληνες να γράψουν μία από τις ενδοξότερες σελίδες της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας. Έδωσε επίσης στους υπόδουλους λαούς την ελπίδα ότι η πολεμική μηχανή του «Άξονα» δεν ήταν αήττητη. Καταγράφηκε έτσι η πρώτη σημαντική νίκη των ελεύθερων κρατών έναντι της συμμαχίας Ναζί-Φασιστών. Ο αντίκτυπος της αντίστασης των Ελλήνων έναντι των Φασιστών του Μουσολίνι ήταν ενθουσιώδης και έδωσε ελπίδα στους κατακτημένους λαούς και ελπίδα στους μαχόμενους έναντι των πολεμικών ορδών των επιτιθεμένων.

Αυτές τις 182 κρίσιμες μέρες της Ελληνοιταλικής σύρραξης, που ανάγκασε τον Χίτλερ να στρέψει το βλέμμα του στα Βαλκάνια, ξεπλένοντας την ντροπή του Μουσολίνι, θα προσπαθήσω να παρουσιάσω στο αφιέρωμα αυτό. Θα «ξεσκονίσουμε» τις εφημερίδες της εποχής καταγράφοντας τον λαϊκό ενθουσιασμό των πρώτων ημερών και το κλίμα ομοψυχίας των Ελλήνων έναντι των Ιταλών. Θα καταγράψουμε τα σημαντικότερα γεγονότα εκείνων των ημερών. Εκείνες τις 182 φευγαλέες μέρες ….

«Alors, c’est la guerre»

Όταν ο Ιωάννης Μεταξάς ειδοποιήθηκε στις 3 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 για την παρουσία του Ιταλού πρέσβη στην οικία του στην Κηφισιά, αγουροξυπνημένος, σίγουρα δεν φαντάζονταν τον σκοπό της επίσκεψης του Εμμανουέλε Γκράτσι την προχωρημένη ώρα. Δεν φαντάζονταν ότι η μικρή χώρα που Δικτατορικά κυβερνούσε με την στήριξη του Βασιλιά από τον Αύγουστο του 1936, θα έμπαινε και αυτή με την σειρά της στον καταστρεπτικότερο πόλεμο που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Ο Γερμανόφιλος Μεταξάς αν και γνώριζε ότι αργά ή γρήγορα θα του ζητούνταν να διαλέξει στρατόπεδο, δεν πίστευε ότι ο έτερος Δικτάτορας της Ιταλίας θα του επέδιδε με τον Γκράτσι τελεσίγραφο, με το οποίο καθιστούσε την Ελλάδα υπεύθυνη, έναντι των Ιταλικών συμφερόντων.

Στην εφημερίδα «Αθηναϊκά Νέα» στις 9 Νοεμβρίου δίνονται πολλές λεπτομέρειες της στιχομυθίας μεταξύ Μεταξά-Γκράτσι τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου.

Το πρώτο σχόλιο που προκύπτει από το δημοσίευμα, είναι ότι ο φρουρός της οικίας του Μεταξά ανήγγειλε τον Γάλλο πρεσβευτή αντί του Ιταλού, με συνέπεια ο Μεταξάς να παραξενευτεί για τον σκοπό της επίσκεψη την προχωρημένη ώρα. Όταν όμως είδε τον Ιταλό πρέσβη αντί του Γάλλου, κατάλαβε την σπουδαιότητα των στιγμών. Ο Γκράτσι αφού έβγαλε έναν φάκελο είπε στον Μεταξά:
- Εκ μέρους της κυβερνήσεως μου…
Μετά την ανάγνωση του κειμένου από τον Μεταξά ο Ιταλός πρεσβευτής συμπλήρωσε:
- Κύριε πρόεδρε έχω την εντολή να σας ανακοινώσω ότι εις περίπτωσιν μη αποδοχής των όρων τους οποίους ανεγνώσατε, τα Ιταλικά στρατεύματα θα εισβάλουν εις την Ελλάδα την έκτην πρωΐνήν.
Η απάντηση του Μεταξά ήταν η εξής:
- Κύριε πρέσβυ, το περιεχόμενον του τελεσιγράφου και ο τρόπος κατά τον οποίον μου επεδόθη, σημαίνουν κήρυξιν πολέμου, εκ μέρους της Ιταλίας.
Ο Γκράτσι από την πλευρά του συμπλήρωσε:
- Αν δώσετε διαταγήν εις τα στρατεύματα σας ν΄αφήσουν εις τα Ιταλικά ελευθέραν την δίοδον…
Μεταξάς:
- Δεν πρόκειται να δώσω καμμίαν διαταγήν εις τα στρατεύματα μας να αφήσουν εις τα Ιταλικά ελευθέραν την δίοδον.

Η συνέχεια της απάντησης Μεταξά στον Γκράτσι έχει την ιστορική της αξία. Έτσι πληροφορούμαστε ότι ο Μεταξάς στην αποστροφή του λόγου του, άφησε να εννοηθεί ότι ακόμη και αν συμφωνούσε με το Ιταλικό τελεσίγραφο ήταν πρακτικά αδύνατον να φθάσει η διαταγή του στους αξιωματικούς και τους στρατιώτες στα σύνορα στο χρονικό όριο που έθετε το Ιταλικό κείμενο!
- Αλλά προσέξατε! Και αν ακόμη επρόκειτο να την δώσω - που δεν θα την δώσω – η ώρα είναι τρεις και μισή. Πρέπει να ενδυθώ, να κατέβω εις τας Αθήνας, να εξυπνήσω τον Βασιλέα, ο οποίος είναι εις το Τατόΐ, να φέρω τον υπουργόν των Στρατιωτικών και τον αρχηγόν του επιτελείου, οι οποίοι όλοι κοιμούνται, να εξυπνήσω στρατιωτικούς, υπαλλήλους, τηλεγραφητάς, και να κατορθώσω να φθάση η απόφασις μας προ της έκτης πρωΐνής εις τα προκεχωρημένα φυλάκια των συνόρων μας. Αυτό πρακτικώς είναι αδύνατον. Σας το λέγω, όχι δια να νομίσετε ότι θα έδιδα ποτέ μίαν τοιούτου είδους διαταγήν, αλλά δια να εννοήσετε ότι γνωρίζω ότι η Ιταλία, μη καταλείπουσα ουδεμίαν εκλογήν μεταξύ συρράξεως και ειρήνης, κηρύσσει εις την Ελλάδα τον πόλεμον.

Με το τέλος του παραπάνω διαλόγου ο Μεταξάς απευθυνόμενος στον Ιταλό πρέσβη είπε στα Γαλλικά:
“Alors, c’est la guerre”. «Τότε, έχουμε πόλεμο».

Τα «Αθηναΐκά Νέα» στην συνέχεια του ρεπορτάζ τους περιγράφουν τις αμέσως επόμενες κινήσεις του Μεταξά, όπως η ενημέρωση του Βασιλιά, του αντιστράτηγου Παπάγου, των υπουργών των Στρατιωτικών, των Ναυτικών και της Αεροπορίας. Κάλεσε στο σπίτι του τον Υπουργό Τύπου Νικολούδη για να ανακοινωθεί η επιστράτευση στις εφημερίδες, τους υπουργούς Ασφαλείας και Οικονομικών καθώς και τους διοικητές των Τραπεζών.

Η εφημερίδα συμπληρώνει και τον εξής διάλογο ανάμεσα σε δημοσιογράφο/ους και Μεταξά:
- Και εκείνην την ώραν κ.πρόεδρε, μόνος, νύχτα, μόλις εξυπνήσας από έναν ύπνον, μετά τον μόχθον της ημέρας ίσως ήτο βαρύς, ελάβατε την απόφασιν σας αμέσως, δεν εσταματήσατε, δεν εδιστάσατε ουδ΄επί στιγμήν;
- Ουδ΄επί μίαν στιγμήν. Από την πρώτην λέξιν του τελεσιγράφου μέχρι της τελευταίας, καθώς εδιάβαζα, είχα αρκετόν καιρόν δια να εννοήσω ότι Έλληνες εκαλούμεθα να ζήσωμεν ή ελεύθεροι ή δούλοι. Δεν ήτο ανάγκη λοιπόν να σκεφθώ πολύ δια ν΄ αποφασίσω πως πρέπει να ζήσωμεν.


Ο ίδιος ο Μεταξάς στα ημερολόγια του σημειώνει:
- 28 Οκτωβρίου. Δευτέρα. Νύχτα στις τρεις με ξυπνούν. Ο Τραυλός. Έρχεται ο Grazzi. Πόλεμος! Ζητώ αμέσως Νικολούδη, Μαυρουδή. Αναφέρω Βασιλέα. Καλώ Πάλαιρετ και ζητώ βοήθεια Αγγλίας. Κατεβαίνω 5 Υπουργικόν Συμβούλιον. Όλοι πιστοί και Μαυρουδής. Όλοι πλην Κύρου. Βασιλεύς. Περιφορά μαζί του. Φανατισμός λαού αφάνταστος. Μάχαι εις τα σύνορα Ηπείρου. Βομβαρδισμοί! Σειρήνες. Αρχίζουμε και τακτοποιούμεθα. Ο Θεός βοηθός!

Παρά την άρνηση του στην διακοίνωση των Ιταλών ο Μεταξάς εναποθέτει στον Θεό την σωτηρία της χώρας. Δείχνει να μην πιστεύει στην αντίσταση των Ελλήνων έναντι των Ιταλών.

Πως όμως ο Γερμανόφιλος και εκπαιδευμένος σαν στρατιωτικός στην Γερμανία Μεταξάς έφτασε να αρνείται την είσοδο στην Ελλάδα των συμμάχων του Χίτλερ Ιταλών;

Η απάντηση δείχνει ευθύς αμέσως τον Βασιλιά Γεώργιο Β΄ που ήταν εκείνος που παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας στον αρχηγό ενός μικρού κόμματος, των Ελευθεροφρόνων, τέσσερα χρόνια πριν. Πιστός σύμμαχος της κυρίαρχης δύναμης της εποχής, Μεγάλης Βρετανίας, ο Γεώργιος Β΄ γνώριζε ότι η θέση της Ελλάδος έπρεπε να είναι με την Αγγλία, που κυριαρχούσε σε όλες τις θάλασσες και ειδικότερα στην ανατολική Μεσόγειο. Όταν το 1936 επέβαλε την δικτατορία του Μεταξά με την ανοχή της προστάτιδας Αγγλίας, ήξερε ότι στις κρίσιμες στιγμές, ο Μεταξάς θα άφηνε κατά μέρος τους δεσμούς του με την Ναζιστική Γερμανία και την Φασιστική Ιταλία και θα συντάσσονταν με τις επιθυμίες του Λονδίνου. Ο Μεταξάς το κρίσιμο βράδυ της 28ης Οκτωβρίου είχε απόλυτα υπ΄όψιν του, τη θέση της χώρας στην παγκόσμια σκακιέρα. Η απόφαση του να αρνηθεί το τελεσίγραφο, ήταν μία απόφαση που αν και φαινομενικά προκαλεί έκπληξη, εν τούτοις ήταν σύμφωνη με τις δεσμεύσεις της Ελλάδος έναντι της Αγγλίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του τελεσιγράφου των Ιταλών προς τη χώρα μας.

"Η Ιταλική κυβέρνησις διαπίστωσεν επανειλημμένως ότι κατά την εξέλιξιν της παρούσης συρράξεως, η Ελληνική κυβέρνησις έλαβε και ετήρησε στάσιν, η οποία αντίκειται όχι μόνον προς τας ομαλάς σχέσεις ειρήνης και καλής γειτονίας μεταξύ δύο εθνών, αλλά και προς τα καθορισμένα καθήκοντα τα απορρέοντα δια την ελληνική Κυβέρνησιν, ως Κυβέρνησιν ουδετέρου κράτους.

Κατ' επανάληψιν η ιταλική Κυβέρνησις εβρέθη εις την ανάγκην να υπενθυμίση εις την ελληνικήν Κυβέρνησιν την εκπλήρωσιν των καθηκόντων της και να διαμαρτυρηθή εναντίον της συστηματικής παραβιάσεως των, παραβιάσεως, η οποία είναι εξαιρετικώς σοβαρά, δεδομένου ότι η ελληνική Κυβέρνησις εδέχθη όπως ο αγγλικός στόλος χρησιμοποιήση κατά την εξέλιξιν των πολεμικών του επιχειρήσεων τα χωρικά της ύδατα, τα παράλιά της και τους λιμένας της, ηυνόησεν τον ανεφοδιασμόν των εναερίων βρεταννικών δυνάμεων, επέτρεψε την οργάνωσιν εις το ελληνικόν αρχιπέλαγος μιάς υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών εναντίον της Ιταλίας. Η ελληνική Κυβέρνησις είνε πλήρως εν γνώσει των γεγονότων τούτων, τα οποία υπήρξαν αντικείμενον από μέρους της Ιταλίας, διπλωματικών διαβημάτων, εις τα οποία η ελληνική Κυβέρνησις - ήτις εν τούτοις θα ώφειλε να γνωρίζη τας σοβαράς συνεπείας της στάσεως της - δεν απήντησε δια τη λήψεως ουδενός μέτρου προστασίας της ουδετερότητάς της, αλλά τουναντίον εντείνουσα την δράσιν της δια την προστασίαν των ενόπλων βρετανικών δυνάμεων και την συνεργασία της με τους εχθρούς της Ιταλίας.

Η Ιταλική Κυβέρνησις κατέχει τας αποδείξεις ότι η συνεργασία αυτή είχε προβλεφθή και κανονισθή υπό της ελληνική Κυβέρνησις ακόμη και διά συνεννοήσεων στρατιωτικής, ναυτικής και αεροπορικής φύσεως. Η ιταλική Κυβέρνησις δεν αναφέρεται μόνον εις την βρεταννικήν εγγύηση, την οποία η Ελλάς εδέχθη ως τμήμα ενεργείας, κατευθυνομένης εναντίον της ασφαλείας της Ιταλίας, αλλά εις τας ρητάς και καθωρισμένας υποχρεώσεις, τας αναληφθείσας υπό της ελληνικής Κυβερνήσεως, όπως να θέση εις την διάθεσιν των Δυνάμεων των ευρισκομένων εις πόλεμον προς την Ιταλίαν σπουδαίας στρατηγικάς θέσεις εντός του ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών βάσεων εν Θεσσαλία και Μακεδονία, προοριζομένων δι΄ επίθεσιν εναντίον του αλβανικού εδάφους.

Η ιταλική Κυβέρνησις δέον να υπενθυμίση σχετικώς εις την ελληνικήν Κυβέρνησιν τας προκλητικάς ενεργείας, τας οποίας διεξήγαγε έναντι του Αλβανικού Έθνους, δια της τρομοκρατικής πολιτικής την οποίαν υιοθέτησεν έναντι των κατοίκων της Τζαμουριάς και δια των εμμόνων προσπαθειών της δημιουργίας ανωμαλιών εκείθεν των συνόρων της. Και δι' αυτό τούτο το γεγονός, η ιταλική Κυβέρνησις ευρέθη, πλην ματαίως, εις την ανάγκην να υπενθυμίση στην ελληνικήν Κυβέρνησιν τας αναποφεύκτους συνεπείας, τας οποίας παρομοία πολιτική θα είχεν, όσον αφορά την Ιταλίαν. Η Ιταλία δεν δύναται ν' ανεχθή περαιτέρω πάντα ταύτα. Η ουδετερότης της Ελλάδος απέβη ολονέν και περισσότερον απλώς και καθαρώς φαινομενική.Η ευθύνη της καταστάσεως αυτής επιπίπτει πρωτίστως επί της Αγγλίας και επί του σκοπού της να περιπλέκη πάντοτε άλλας χώρας εις τον πόλεμον.

Η ιταλική Κυβέρνησις θεωρεί προφανές ότι η πολιτική της ελληνικής Κυβερνήσεως έτεινε και τείνει να μεταβάλη το ελληνικόν έδαφος ή τουλάχιστον να επιτρέψη όπως το ελληνικόν έδαφος μεταβληθή εις βάσιν πολεμικής δράσεως εναντίον της Ιταλίας. Τούτο δεν θα ηδύνατο να οδηγήση ή εις μίαν ένοπλον ρήξιν μεταξύ της Ιταλίας και της Ελλάδος, την οποίαν η ιταλική Κυβέρνησις έχει πάσαν διάθεσιν ν΄ αποφύγη.

Η ιταλική κυβέρνησις κατέληξεν συνεπώς εις την απόφασιν να ζητήση από την ελληνική Κυβέρνησιν, ως εγγύησιν της ουδετερότητος της Ελλάδος και ως εγγύησιν της ασφαλείας της Ιταλίας, το δικαίωμα να καταλάβη διά των ενόπλων της δυνάμεων, δια το διάστημα της σημερινής προς την Αγγλίαν ρήξεως, ωρισμένα στρατηγικά σημεία του ελληνικού εδάφους. Η ιταλική κυβέρνησις ζητεί από την ελληνική κυβέρνησιν όπως μη εναντιωθή εις την κατάληψιν αυτήν και να μη παρεμποδίση την ελευθέραν διέλευσιν των στρατευμάτων, των προοριζομένων να την πραγματοποιήσουν. Τα στρατεύματα ταύτα δεν παρουσιάζονται ως εχθροί του ελληνικού λαού και η ιταλική Κυβέρνησις δεν προτίθεται ποσώς, διά της προσωρινής κατοχής στρατηγικών τινών σημείων, επιβαλλομένης υπό της ανάγκης των περιστάσεων και εχούσης καθαρώς αμυντικόν χαρακτήρα, να θίξη οπωσδήποτε την κυριαρχίαν και την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος.
Η ιταλική Κυβέρνησις ζητεί από την ελληνικήν Κυβέρνησιν όπως δώση αμέσως εις τας στρατιωτικάς αρχάς τας αναγκαίας διαταγάς, ίνα η κατοχή αύτη δυνηθή να πραγματοποιηθή κατά κατά ειρηνικόν τρόπον. Εάν τα ιταλικά στρατεύματα ήθελαν συναντήσει αντίστασην, η αντίστασις αύτη θα καμφθή διά των όπλων και η ελληνική Κυβέρνησις θα έφερε τας ευθύνας, αι οποίαι ήθελον εκ τούτου προκύψη.
Αθήνα, τη 28η Οκτωβρίου 1940"


Το Ιταλικό ανακοινωθέν όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ακρόπολις» στις 31/10/1940.
ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 31-10-1940.png (718.9 KiB) Προβλήθηκε 6403 φορές
ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 31-10-1940-.png (706.24 KiB) Προβλήθηκε 6403 φορές
ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 31-10-1940--.png (691.22 KiB) Προβλήθηκε 6403 φορές
Ας δούμε τώρα, πως αποτύπωσαν οι εφημερίδες της εποχής την μεταμεσονύχτια επίσκεψη του Γκράτσι στον Μεταξά και την επίδοση του τελεσιγράφου.
ΕΣΤΙΑ 28-10-1940.png
ΕΣΤΙΑ 28-10-1940.png (1.06 MiB) Προβλήθηκε 6403 φορές
ΝΕΑ ΕΛΛΑΣ 29-10-1940.png
ΝΕΑ ΕΛΛΑΣ 29-10-1940.png (1.91 MiB) Προβλήθηκε 6403 φορές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ 31-10-1940.png
ΚΟΙΝΩΝΙΑ 31-10-1940.png (4.07 MiB) Προβλήθηκε 6403 φορές
ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 31-10-1940.png
ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 31-10-1940.png (4.57 MiB) Προβλήθηκε 6403 φορές
ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ 31-10-1940.png
ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ 31-10-1940.png (1.39 MiB) Προβλήθηκε 6403 φορές
ΕΘΝΟΣ 31-10-1940.png
ΕΘΝΟΣ 31-10-1940.png (515.46 KiB) Προβλήθηκε 6403 φορές
Και ο διάλογος ΜΕΤΑΞΑ-ΓΚΡΑΤΣΙ στα "ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ" ΣΤΙς 9/11/1940
ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ 9-11-1940.png
ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ 9-11-1940.png (1.47 MiB) Προβλήθηκε 6403 φορές

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: Ο ΕΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1940-41 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

#2 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Η ΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Ήταν 7 η ώρα πρωινή στις 28 Οκτωβρίου 1940, ημέρα Δευτέρα, όταν ήχησαν στην Αθήνα οι σειρήνες του πολέμου. Η είδηση που ακολούθησε τους ήχους των σειρήνων δεν χωρούσε αμφιβολία. Η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα.

Οι εφημερίδες που ενημερώθηκαν άμεσα για την κατάσταση από τον υπουργό Τύπου Νικολούδη ανταποκρίθηκαν με πηχυαίους τίτλους στην είδηση περί πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας. Αυτές που φαίνονται να βρίσκονται πίσω στις εξελίξεις είναι οι πρωινές, οι οποίες μόνο στις δεύτερες, τρίτες και κάποιες φορές στις τέταρτες εκδόσεις θα ενημερώσουν τους αναγνώστες τους.

Ας δούμε αλφαβητικά τα πρωτοσέλιδα δεκαέξι (16) εφημερίδων, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 1940.
ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ 28-10-1940.png
ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ 28-10-1940.png (5.56 MiB) Προβλήθηκε 6401 φορές
ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 28-10-1940.png
ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 28-10-1940.png (4.15 MiB) Προβλήθηκε 6401 φορές
ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ 28-10-1940.png
ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ 28-10-1940.png (1.99 MiB) Προβλήθηκε 6401 φορές
Η ΒΡΑΔΥΝΗ 28-10-1940.png
Η ΒΡΑΔΥΝΗ 28-10-1940.png (2.51 MiB) Προβλήθηκε 6401 φορές
ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ 28-10-1940.png
ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ 28-10-1940.png (6.46 MiB) Προβλήθηκε 6401 φορές
Πρωινή εφημερίδα. Η ανακοίνωση του πολέμου γίνεται στην 4η έκδοση και συγκεκριμένα στην τελευταία σελίδα.
Πρωινή εφημερίδα. Η ανακοίνωση του πολέμου γίνεται στην 4η έκδοση και συγκεκριμένα στην τελευταία σελίδα.
ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ 28-10-1940.png (1.16 MiB) Προβλήθηκε 6401 φορές
ΕΘΝΟΣ 28-10-1940.png
ΕΘΝΟΣ 28-10-1940.png (2.3 MiB) Προβλήθηκε 6401 φορές
ΕΣΤΙΑ 28-10-1940.png
ΕΣΤΙΑ 28-10-1940.png (2.44 MiB) Προβλήθηκε 6401 φορές

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: Ο ΕΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1940-41 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

#3 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

ΘΑΡΡΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ 28-10-1940.png
ΘΑΡΡΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ 28-10-1940.png (2.81 MiB) Προβλήθηκε 6401 φορές
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 28-10-1940.jpg
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 28-10-1940.jpg (194.16 KiB) Προβλήθηκε 6401 φορές
Η τελευταία σελίδα της εφημερίδας
Η τελευταία σελίδα της εφημερίδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ 28-10-1940.png (1.29 MiB) Προβλήθηκε 6401 φορές
Η εφημερίδα της Θεσσαλονίκης στην δεύτερη έκδοση θα δώσει την είδηση περί τελεσιγράφου και γενικής επιστράτευσης. Η ανακοίνωση κάτω αριστερά
Η εφημερίδα της Θεσσαλονίκης στην δεύτερη έκδοση θα δώσει την είδηση περί τελεσιγράφου και γενικής επιστράτευσης. Η ανακοίνωση κάτω αριστερά
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 28-10-1940.png (2.12 MiB) Προβλήθηκε 6401 φορές
Πρωϊνή εφημερίδα που στην τρίτη έκδοση προλαβαίνει την είδηση του τελεσιγράφου και της επιστράτευσης
Πρωϊνή εφημερίδα που στην τρίτη έκδοση προλαβαίνει την είδηση του τελεσιγράφου και της επιστράτευσης
ΝΕΑ ΕΛΛΑΣ 28-10-1940.png (1.79 MiB) Προβλήθηκε 6401 φορές
Η ΠΡΩΪΑ 28-10-1940.jpg
Η ΠΡΩΪΑ 28-10-1940.jpg (15.65 KiB) Προβλήθηκε 6401 φορές
ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ ΠΑΤΡΩΝ 28-10-1940.jpg
ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ ΠΑΤΡΩΝ 28-10-1940.jpg (197.75 KiB) Προβλήθηκε 6401 φορές
Ο ΤΥΠΟΣ 28-10-1940.png
Ο ΤΥΠΟΣ 28-10-1940.png (1.66 MiB) Προβλήθηκε 6401 φορές

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: Ο ΕΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1940-41 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

#4 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

ΤΑ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ

Μετά την κήρυξη του πολέμου ακολούθησαν τα διαγγέλματα τόσο του Βασιλιά Γεώργιου Β΄, το οποίο θα χαρακτηρίζαμε ως άχρωμο και άψυχο, όσο και του Μεταξά.
ΝΕΑ ΕΛΛΑΣ 29-10-1940.png
ΝΕΑ ΕΛΛΑΣ 29-10-1940.png (370.66 KiB) Προβλήθηκε 6400 φορές
ΝΕΑ ΕΛΛΑΣ-29-10-1940.png
ΝΕΑ ΕΛΛΑΣ-29-10-1940.png (536.57 KiB) Προβλήθηκε 6400 φορές
Ακολούθησε το διάταγμα επιστράτευσης.
ΝΕΑ ΕΛΛΑΣ - 29-10-1940.png
ΝΕΑ ΕΛΛΑΣ - 29-10-1940.png (2.89 MiB) Προβλήθηκε 6400 φορές

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: Ο ΕΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1940-41 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

#5 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Ο ΤΥΠΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

Μετά από τέσσερα χρόνια σκληρού ελέγχου του τύπου από το καθεστώς Μεταξά, η κήρυξη του πολέμου, έδωσε την δυνατότητα στους διευθυντές των εφημερίδων να ασκήσουν, στο βαθμό που μπορούσαν και τους επιτρέπονταν, το λειτούργημα τους. Από την πρώτη στιγμή όπως είδαμε, οι εφημερίδες έπιασαν τον παλμό των γεγονότων και συνεισέφεραν από την σκοπιά τους στον κοινό αγώνα έναντι του εχθρού.

Όπως είναι φυσικό η ύλη των εφημερίδων προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα, προσπαθώντας να καλύψει όλες τις πτυχές των εξελίξεων. Από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα γεγονότα, οι εφημερίδες κάλυψαν ικανοποιητικά την εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων πάντα στο βωμό του εθνικού συμφέροντος.

Στη βάση αυτή του εθνικού συμφέροντος και της δικής του αντίληψης περί του σκοπού του τύπου στην ενημέρωση των πολιτών, ο Ιωάννης Μεταξάς από την πρώτη στιγμή της εγκαθίδρυσης της δικτατορίας του, επέβαλε πλήρη λογοκριτικό έλεγχο.

Απαγορεύονταν κρίσεις περί του καθεστώτος, υπόνοιες περί λογοκρισίας, εμφάνιση λευκού στις σελίδες, πληροφορίες για εργατικά σωματεία και επαγγελματικές οργανώσεις εκτός και αν εγκρίνονταν από την αρμόδια επιτροπή. Φυσικά δεν επιτρέπονταν αναφορές σε πολιτικά κόμματα και πολιτικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου τύπου την επόμενη της εγκαθίδρυσης της Δικτατορίας οι εφημερίδες και ο τύπος «όπως εκθύμως και ενθουσιωδώς δι΄άρθων, σχολίων και πάσης φύσεως δημοσιευμάτων συμβάλλωσι εις το αναμορφωτικόν και δημιουργικόν έργον της κυβερνήσεως».

Δεκάδες έντυπα ξεφύτρωσαν κατά την διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά. Όλα εγκεκριμένα από τον Θεολόγο Νικολούδη που προΐστατο του υπουργείου Τύπου και Τουρισμού. Όλα ενταγμένα στις δράσεις και τους σκοπούς του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου. Αυτά τα έντυπα αλλά και όλα τα παλαιότερα έπρεπε καθημερινά να στέλνουν, στην υπηρεσία εποπτείας του τύπου, την πρώτη έκδοση της εφημερίδας. Αφού ελέγχονταν εξονυχιστικά έπαιρναν τον δρόμο για το τυπογραφείο.

Η τακτική αυτή του καθεστώτος δεν θα μπορούσε να αλλάξει κατά την διάρκεια του Ελληνοιταλικού πολέμου. Συνεχίστηκε και κατά την διάρκεια της πολεμικής σύρραξης, χρησιμοποιώντας τον τύπο για την προώθηση των προπαγανδιστικών μηνυμάτων για τα αποία θα διαβάσετε στην συνέχεια του αφιερώματος.

Όπως ελέχθει στην αρχή του παρόντος κειμένου, ο τύπος και οι εφημερίδες, ανταποκρίθηκαν στα νέα δεδομένα και προσπάθησαν να ενημερώσουν τους αναγνώστες τους για κάθε πτυχή του πολέμου. Χάρτες των πολεμικών συγκρούσεων, ανταποκριτές στα πεδία των μαχών, φωτογράφοι, σκιτσογράφοι συνέβαλαν στον ενθουσιασμό και την ενημέρωση των αναγνωστών.

Συνέβαλαν στο να ξαναβρεί η δημοσιογραφία λίγη από την χαμένη αίγλη της, που είχε τρωθεί ανεπανόρθωτα από το καθεστώς Μεταξά. Θα λέγαμε ότι βρήκε την ευκαιρία να βγει από το «καβούκι της», μετά από πενήντα μήνες απουσίας από κάθε κριτική έναντι του καθεστώτος Μεταξά. Ο Μουσολίνι με τους μεγαλοϊδεατισμούς του κατάφερε να σώσει την τιμή της Ελληνικής Δημοσιογραφίας.

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: Ο ΕΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1940-41 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

#6 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Ο Τορπιλισμός της Έλλης

Η άρνηση στο τελεσίγραφο των Ιταλών και η έναρξη των εχθροπραξιών από τις 5.30 το πρωί στις 28 Οκτωβρίου 1940, άνοιξε θα λέγαμε τα στόματα, για ένα συμβάν που διαδραματίστηκε τον δεκαπενταύγουστο του ίδιου έτους και που φαινόταν να έχει ξεχαστεί σκοπίμως. Δεν ήταν άλλο, από τον τορπιλισμό του καταδρομικού πλοίου «Έλλη» στο λιμάνι της Τήνου το πρωί της μεγάλης εθνικής εορτής.
ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ 16-8-1940.png
ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ 16-8-1940.png (6.24 MiB) Προβλήθηκε 6397 φορές
Η ΒΡΑΔΥΝΗ 16-8-1940.png
Η ΒΡΑΔΥΝΗ 16-8-1940.png (6.5 MiB) Προβλήθηκε 6397 φορές
Αν και ήταν σε όλους γνωστή η ταυτότητα του υποβρυχίου που έριξε τις μοιραίες τορπίλες, στο βωμό της Ελληνικής ουδετερότητας το καθεστώς Μεταξά προτίμησε να μην δώσει συνέχεια στο θέμα. Μέχρι τις 28 Οκτωβρίου 1940, όταν οι Ιταλοί επιτέθηκαν στα Ελληνοαλβανικά σύνορα.
ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ 30-10-1940.png
ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ 30-10-1940.png (1.41 MiB) Προβλήθηκε 6363 φορές
ΕΘΝΟΣ 30-10-1940.png
ΕΘΝΟΣ 30-10-1940.png (1.26 MiB) Προβλήθηκε 6397 φορές
Από την στιγμή εκείνη, το συμβάν επέστρεψε στο μυαλό και στις σκέψεις των Ελλήνων. Αποτυπώθηκε άμεσα και με μεγάλους τίτλους στις σελίδες των εφημερίδων την ίδια μέρα αλλά και την επόμενη του τελεσιγράφου, χαρακτηρίζοντας τους Ιταλούς ως χυδαίους δολοφόνους και γκάγκστερς. Οι Έλληνες είχαν έναν ακόμη ηθικό λόγο για να πολεμήσουν τους δολοφόνους των αδερφών τους που σκοτώθηκαν ή πνίγηκαν στις 15 Αυγούστου 1940.
Η ΠΡΩΪΑ 30-10-1940.png
Η ΠΡΩΪΑ 30-10-1940.png (2 MiB) Προβλήθηκε 6397 φορές
ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ 30-10-1940.png
ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ 30-10-1940.png (3.55 MiB) Προβλήθηκε 6397 φορές
Για το τέλος άφησα μία φωτογραφία ντοκουμέντο, που παρουσιάστηκε σε κάποιες εφημερίδες της εποχής, την ώρα που μία από τις τρεις τορπίλες χτύπησε την αποβάθρα του λιμένος της Τήνου. Στην φωτογραφία βλέπουμε και το καταδρομικό "Έλλη" πριν αυτό βυθιστεί.
ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ 29-10-1940.png
ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ 29-10-1940.png (2.41 MiB) Προβλήθηκε 6377 φορές
Τελευταία επεξεργασία από Για το Ανικανοποίητο..... σε 28 Οκτ 2017 01:51 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: Ο ΕΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1940-41 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

#7 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Ο ΛΑΪΚΟΣ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ

Διαβάζοντας κανείς τις αφηγήσεις και τις μαρτυρίες όσων έζησαν τις πρώτες στιγμές του Ελληνοιταλικού πολέμου και την μετέπειτα πορεία του, δεν μπορεί να παραγνωρίσει τον λαϊκό ενθουσιασμό που επικράτησε μετά την είδηση για την κήρυξη του πολέμου από τους Ιταλούς.
ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ 29-10-1940.png
ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ 29-10-1940.png (1.99 MiB) Προβλήθηκε 6376 φορές
Το κοινό μυστικό, ότι η Ιταλία ήταν αυτή που βύθισε την «Έλλη» στην Τήνο τον δεκαπενταύγουστο του 1940, έκανε τον Ελληνικό λαό σύμμαχο της κυβέρνησης Μεταξά, που έδινε τον υπερπάντων αγώνα ενάντια στην υποδούλωση της χώρας. Αμέσως με την έναρξη των εχθροπραξιών, ο λαός των Αθηνών αλλά και των άλλων ελληνικών πόλεων, εκδήλωσε τον πρωτοφανή ενθουσιασμό του, με συμμετοχή σε συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις εναντίον των Ιταλών. Μικροί, μεγάλοι, γέροι και γριές, γυναίκες και άντρες, έφεδροι στρατιώτες, αντιμετώπησαν την είδηση για πόλεμο με τους βάρβαρους Ιταλούς, με περίσσεια χαρά. Όλοι γνώριζαν, ότι σύντομα ο παγκόσμιος πόλεμος θα χτυπούσε και την πόρτα της μικρής Ελλάδας. Σαν να ήταν έτοιμοι από καιρό.
ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ 30-10-1940.png
ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ 30-10-1940.png (567.93 KiB) Προβλήθηκε 6376 φορές
ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ 30-10-1940.png
ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ 30-10-1940.png (1.52 MiB) Προβλήθηκε 6376 φορές
ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 30-10-1940.png
ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 30-10-1940.png (971.48 KiB) Προβλήθηκε 6376 φορές
Καθώς ο εχθρός ήταν αυτός που δολοφόνησε στην Τήνο, οι Έλληνες είδαν τις στιγμές αυτές, ως ευκαιρία για να ξεπλυθεί η ατιμία των Ιταλών. Συντάχθηκαν χωρίς προαπαιτούμενα με το καθεστώς Μεταξά και βοήθησαν από την πλευρά τους, στις νικηφόρες μάχες του Ελληνικού στρατού στα Ελληνοαλβανικά σύνορα.
Μέρος του κειμένου υπό τον τίτλο «Πως αντιμετωπίζει ο λαός τα γεγονότα» του Δ.Ψαθά
Μέρος του κειμένου υπό τον τίτλο «Πως αντιμετωπίζει ο λαός τα γεγονότα» του Δ.Ψαθά
ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ 30-10-1940.png (605.76 KiB) Προβλήθηκε 6376 φορές
ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ 1-11-1940.png
ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ 1-11-1940.png (3.81 MiB) Προβλήθηκε 6376 φορές
Για να μην φορτώσει το κείμενο με πολλές φωτογραφίες, προτίμησα να τις εντάξω σε ένα pdf, το οποίο παρουσιάζει 28 στιγμιότυπα των πρώτων στιγμών και ημερών της έναρξης του Ελληνοιταλικού πολέμου.
Ο ΛΑΪΚΟΣ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ.pdf
(3.71 MiB) Μεταφορτώθηκε 301 φορές
Να σημειωθεί ότι παρόμοιος ενθουσιασμός επικράτησε μόνο κατά την απελεύθέρωση της Αθήνας τον Οκτώβριο του 1944.
Τελευταία επεξεργασία από Για το Ανικανοποίητο..... σε 28 Οκτ 2017 02:11 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Μουσική - Τραγούδια”