Σελίδα 1 από 1

ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ, ΜΑΥΡΑ ΦΡΥΔΙΑ (κλασική κιθάρα)

Δημοσιεύτηκε: 09 Ιαν 2017 02:26 pm
από socrates
ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΑΡΤΙΤΟΥΡΩΝ

Ένα από τα πιο γνωστά και πανεύκολα στο μπουζούκι χασάπικα του Μάρκου. Η μουσική του γραμματική είναι απόλυτη, δωρική και αλάνθαστη, στην ουσία μία διαδοχή τονικής-δεσπόζουσας-τονικής κι' αυτό είναι όλο.
Το χαρακτηριστικό και ασυνήθιστο μέρος σ' αυτό το τραγούδι είναι ότι αφού κλίνει η εισαγωγή με κανονική πτώση χρειάζεται ανάκρουση τετάρτου για να μπεί η φωνητική μελωδία και ο Μάρκος το αντιλήφθηκε κατ' ευθείαν και το έφτιαξε έτσι. Αυτό δημιουργεί ένα μέτρο ενός τετάρτου (ή τριών τετάρτων αν προστεθεί το καταληκτικό μέτρο 8 της οργανικής εισαγωγής) και το ίδιο ρυθμικό φαινόμενο παρατηρείται στην ολοκλήρωση της πρώτης φωνητικής περιόδου ώστε να εισαχθεί η αντίστροφη επανάληψη των στίχων (μέτρα 17-18). Δεν έχω παρατηρήσει σε άλλο χασάπικο τέτοια ρυθμική ανορθοδοξία, αλλά και τόσο εύστοχη και απλή λύση.

Το δίνω σε δύο τονικότητες ΛΑ και ΡΕ με μερικές μουσικές διαφορές μεταξύ τους στο μέρος της κιθάρας. Πρόκειται στην ουσία για δύο διασκευές και αυτή σε ΛΑ δίνεται για τη χρήση μέσων φωνών (άλτο και βαρύτονο) και δεν χρειάζεται ιδιαίτερα σχόλια.
Η διασκευή σε ΡΕ μινόρε εννοείται για τενόρο και σοπράνο φωνές και χρησιμοποιεί κούρντισμα της χαμηλής χορδής (ΜΙ) σε ΡΕ και είναι κάπως περισσότερο περιπετειώδης, παρουσιάζοντας τη φωνητική μελωδία πρώτα στην χαμηλή 8βα του οργάνου και περνώντας στην ψιλή στην επανάληψη. ΟΙ ταμπλατούρες είναι αρκετός οδηγός για όσους θέλουν να το προσπαθήσουν.

Προσωπικά νομίζω ότι οι στίχοι του τραγουδιού είναι πανέμορφοι και απλούστατοι στη σύλληψη. Ο Μάρκος είναι για μένα ένας από τους καλύτερους (αν όχι ο καλύτερος) ρεμπέτης υμνητής του ωραίου φύλλου.
ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ, ΜΑΥΡΑ ΦΡΥΔΙΑ in Am - Full Score.pdf
(42.99 KiB) Μεταφορτώθηκε 663 φορές

ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ, ΜΑΥΡΑ ΦΡΥΔΙΑ in Am tab - Full Score.pdf
(57.17 KiB) Μεταφορτώθηκε 511 φορές

ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ, ΜΑΥΡΑ ΦΡΥΔΙΑ in Dm - Full Score.pdf
(43.7 KiB) Μεταφορτώθηκε 524 φορές

ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ, ΜΑΥΡΑ ΦΡΥΔΙΑ in Dm tab - Full Score.pdf
(63.09 KiB) Μεταφορτώθηκε 506 φορές

ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ, ΜΑΥΡΑ ΦΡΥΔΙΑ in Dm vocal - Full Score.pdf
(72.26 KiB) Μεταφορτώθηκε 526 φορές


phpBB [video]