ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ, ΜΑΥΡΑ ΦΡΥΔΙΑ (κλασική κιθάρα)

Απάντηση
Message
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
socrates
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 430
Εγγραφή: 21 Οκτ 2006 11:31 pm
Τοποθεσία: the other side of nowhere

ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ, ΜΑΥΡΑ ΦΡΥΔΙΑ (κλασική κιθάρα)

#1 Δημοσίευση από socrates » 09 Ιαν 2017 02:26 pm

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΑΡΤΙΤΟΥΡΩΝ

Ένα από τα πιο γνωστά και πανεύκολα στο μπουζούκι χασάπικα του Μάρκου. Η μουσική του γραμματική είναι απόλυτη, δωρική και αλάνθαστη, στην ουσία μία διαδοχή τονικής-δεσπόζουσας-τονικής κι' αυτό είναι όλο.
Το χαρακτηριστικό και ασυνήθιστο μέρος σ' αυτό το τραγούδι είναι ότι αφού κλίνει η εισαγωγή με κανονική πτώση χρειάζεται ανάκρουση τετάρτου για να μπεί η φωνητική μελωδία και ο Μάρκος το αντιλήφθηκε κατ' ευθείαν και το έφτιαξε έτσι. Αυτό δημιουργεί ένα μέτρο ενός τετάρτου (ή τριών τετάρτων αν προστεθεί το καταληκτικό μέτρο 8 της οργανικής εισαγωγής) και το ίδιο ρυθμικό φαινόμενο παρατηρείται στην ολοκλήρωση της πρώτης φωνητικής περιόδου ώστε να εισαχθεί η αντίστροφη επανάληψη των στίχων (μέτρα 17-18). Δεν έχω παρατηρήσει σε άλλο χασάπικο τέτοια ρυθμική ανορθοδοξία, αλλά και τόσο εύστοχη και απλή λύση.

Το δίνω σε δύο τονικότητες ΛΑ και ΡΕ με μερικές μουσικές διαφορές μεταξύ τους στο μέρος της κιθάρας. Πρόκειται στην ουσία για δύο διασκευές και αυτή σε ΛΑ δίνεται για τη χρήση μέσων φωνών (άλτο και βαρύτονο) και δεν χρειάζεται ιδιαίτερα σχόλια.
Η διασκευή σε ΡΕ μινόρε εννοείται για τενόρο και σοπράνο φωνές και χρησιμοποιεί κούρντισμα της χαμηλής χορδής (ΜΙ) σε ΡΕ και είναι κάπως περισσότερο περιπετειώδης, παρουσιάζοντας τη φωνητική μελωδία πρώτα στην χαμηλή 8βα του οργάνου και περνώντας στην ψιλή στην επανάληψη. ΟΙ ταμπλατούρες είναι αρκετός οδηγός για όσους θέλουν να το προσπαθήσουν.

Προσωπικά νομίζω ότι οι στίχοι του τραγουδιού είναι πανέμορφοι και απλούστατοι στη σύλληψη. Ο Μάρκος είναι για μένα ένας από τους καλύτερους (αν όχι ο καλύτερος) ρεμπέτης υμνητής του ωραίου φύλλου.
ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ, ΜΑΥΡΑ ΦΡΥΔΙΑ in Am - Full Score.pdf
(42.99 KiB) Μεταφορτώθηκε 894 φορές

ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ, ΜΑΥΡΑ ΦΡΥΔΙΑ in Am tab - Full Score.pdf
(57.17 KiB) Μεταφορτώθηκε 737 φορές

ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ, ΜΑΥΡΑ ΦΡΥΔΙΑ in Dm - Full Score.pdf
(43.7 KiB) Μεταφορτώθηκε 730 φορές

ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ, ΜΑΥΡΑ ΦΡΥΔΙΑ in Dm tab - Full Score.pdf
(63.09 KiB) Μεταφορτώθηκε 704 φορές

ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ, ΜΑΥΡΑ ΦΡΥΔΙΑ in Dm vocal - Full Score.pdf
(72.26 KiB) Μεταφορτώθηκε 724 φορές


phpBB [video]

Απάντηση

Επιστροφή σε “Παρτιτούρες”