ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΑΡΤΙΤΟΥΡΩΝ - ΚΟΙΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
socrates
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 438
Εγγραφή: 21 Οκτ 2006 11:31 pm
Τοποθεσία: the other side of nowhere

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΑΡΤΙΤΟΥΡΩΝ - ΚΟΙΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

#1 Δημοσίευση από socrates »

Η δημοσίευση αυτή φαίνεται να απευθύνεται στον Πελοποννήσιο με ευκαιρία την πρόσφατη δημοσίευσή του "ΖΩΗΤΣΑ ΜΟΥ" του Σκαρβέλλη, αλλά περιέχει γενικότερες ερωτήσεις και θέματα που αφορούν την διαχείριση και όλους τους ενδιαφερόμενους χρήστες και τίθεται σαν γενική συζήτηση.
Είναι δυνατόν να μετατραπεί σε "sticky" από την διαχείριση, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όλους να συμμετέχουν για ανταλλαγή απόψεων?

ΤΕΧΝΙΚΑ

Γειά σου Κώστα.
Όπως ήδη σου εξήγησα (μερικώς) στην ιδιαίτερη κουβέντα μας, το "Scrolling score" δεν έχει καμία λειτουργική σχέση με τα PDF που απεικονίζουν τις παρτιτούρες ώστε να μπορεί ο καθένας να τις κατεβάζει και εκτυπώνει.
Για να δημιουργήσεις μία παρτιτούρα που να κινείται καθώς το κομμάτι εξελίσσεται και ταυτόχρονα να ακούγεται ο ήχος της από MIDI χρειάζεσαι τους άλλους δύο τύπους αρχείων, ήτοι XML & MP3.

To Sibelius 6 στο οποίο δουλεύεις μπορεί να κάνει εξαγωγή αρχείου σαν ηχογράφηση σε WAV, μα κατόπιν χρειάζεσαι κάποιο άλλο πρόγραμμα για να μετατρέψεις το WAV σε MP3 γιατί τα WAV απαιτούν 10-11 φορές περισσότερη μνήμη και δεν είναι πρακτικά για ανέβασμα γιατί θα αργούσαν πολύ και θα υπερφόρτωναν τη σελίδα. Τέτοια προγράμματα μετατροπής για κάθε είδος αρχείου υπάρχουν αρκετά στο διαδίκτυο και είναι Free Domain (ελεύθερα και χωρίς κόστος).
Εγώ για τα 2-3 τελευταία χρόνια δουλεύω με αυτό εδώ DVDVideoSoft Free Studio και δεν έχω κανένα παράπονο.

Ο τύπος αρχείου (επέκταση) XML δεν είναι δυνατόν να εξαχθεί από το Sibelius 6. Νομίζω την συμπεριλαμβάνουν στο Sibelius 7. Επειδή κι' εγώ χρησιμοποιώ Sibelius 6, αναγκάστηκα να βρω ένα plug in (ελεύθερα κάπου στο δίκτυο-αλλά δεν θυμάμαι που) και να το εγκαταστήσω στο Sibelius 6. Οπότε τώρα μπορεί να εξάγει και XML αρχεία, αλλά όπως σου εξήγησα η έκδοση του plug in που χρησιμοποιώ είναι πολύ νωρίς και προβληματική (σημεία επαναλήψεων, συγχρονισμός, κ.λπ.) και το χειρότερο πολύ χρονοβόρα. Για να εξάγω ένα τραγούδι τριών λεπτών μπορεί να πάρει από 20 λεπτά μέχρι και 4 ώρες-εξαρτάται από τον αριθμό πενταγράμμων που θέλω να συμπεριλάβω.
Όπως καταλαβαίνεις αυτή η λύση δεν είναι καθόλου ιδεώδης για μένα (το κάνω μόνο από πείσμα μεράκι και αγάπη για το ρεμπέτικο και θέλοντας να προσφέρω σε άλλους μουσικούς που μπορεί να χρειάζονται παρτιτούρες, ταμπλατούρες και πρακτικές συμβουλές). Ελπίζω να κάνω up grading σε Sibelius 7.5 στο μέλλον και να λύσω όλα αυτά τα προβλήματα με τα XML άσε που μπορεί να μη χρειάζονται και καθόλου γιατί νομίζω πως η παρτιτούρα μπορεί να εξάγεται σε κανονικό βίντεο για κατευθείαν ιντερνετική χρήση.

Στο τέλος όλης αυτής της διαδικασίας για κάθε κομμάτι που ανεβάζω (με όλα τα συνημμένα) χρησιμοποιώ το "score" που υπάρχει σαν επιλογή στην οθόνη δημοσιεύσεων και εκεί απλά τοποθετώ τα IDs των XML & MP3 που έχω ήδη φορτώσει και υποβάλω τη δημοσίευση. Δημιουργείται αυτόματα η ενεργή σύνδεση "click here for scrolling score" η οποία μας παίρνει σε άλλη σελίδα (όχι στο Rebetiko. Sealabs) η οποία φιλοξενεί την παρτιτούρα και τον ήχο που βάζουμε σαν XML & MP3 στη δική μας σελίδα.
Με άλλα λόγια πολύ συγκεκριμένη και χρονοβόρα διαδικασία, αλλά όσο την κάνεις τόσο πιο καλός γίνεσαι.

ΓΕΝΙΚΑ

Συγνώμη για το μακροσκελές της απάντησής μου αλλά θέλω να προσθέσω και λίγα ακόμα:
Θέλεις να ακολουθήσουμε μία κοινή πρακτική όσον αφορά τη δημοσίευση παρτιτούρων?
Δεν εννοώ στο πως γράφει ο καθένας μας η πού, πώς και τι επιλέγει να συμπεριλάβει στην κάθε παρτιτούρα, αλλά σε μερικά γενικότερα θέματα:
1. Ένα ολιγόλογο επεξηγηματικό σχόλιο για κάθε παρτιτούρα.
2. Μία αναφορά στην πηγή η οποία χρησιμοποιήθηκε για την παρουσίαση του κάθε κομματιού και αν η πηγή υπάρχει σαν ηχογράφηση στη βάση δεδομένων μας, τότε επίσης μία ενεργή σύνδεση προς αυτή την ηχογράφηση.
3. Δημιουργία ενός playlist (ιδιαιτέρου για κάθε καταγραφέα) ορατού στην κύρια σελίδα της ιστοσελίδας μας που να περιλαμβάνει όλες τις παραπάνω αναφερόμενες ηχογραφήσεις.
4. Δημοσίευση του κάθε PDF χρησιμοποιώντας εκτός από το ανάλογο αρχείο και την επιλογή "viewpdf" ώστε να είναι άμεσα ορατή στον κάθε χρήστη που διαβάζει την κάθε δημοσίευση παρτιτούρας.
5. Συμπερίληψη ονομάτων των στιχουργών και συνθετών στην κάθε παρτιτούρα με ημερομηνίες γεννήσεως και θανάτου όπου αυτές είναι γνωστές, πάνω δεξιά στην πρώτη σελίδα.
6. Συμπερίληψη ονομάτων καταγραφέων, διασκευαστών κ.λπ, πάνω αριστερά στην κάθε σελίδα. Επίσης συμπερίληψη στο κάτω μέρος κάθε πρώτης σελίδας οποιουδήποτε "copyright" ή στην περίπτωση απουσίας τέτοιου copyright, της ενδείξεως:
"Downloaded from Rebetiko.Sealabs.Net. You are free to copy, print, perform and distribute"
ώστε να ενθαρρύνεται το κατέβασμα και η διάδοση της μουσικής.

Αυτά είναι τα έξη σημεία κοινής πρακτικής που προσπαθώ να συμπεριλάβω στην κάθε δημοσίευση για την ώρα και θα προτιμούσα και άλλους να τα ακολουθούν για περισσότερη ομοιομορφία στη δημιουργία μίας μεγάλης ενότητας με γενικό περιεχόμενο τις "ενεργές παρτιτούρες".
Δεν ξέρω τι σκέφτεσαι για αυτά, αλλά το θέμα θέλει συζήτηση και από άλλους, admin, διαχειριστές, χρήστες κ.λπ. και οι ερώτήσεις απευθύνονται προς όλους.
Τελευταία επεξεργασία από socrates σε 25 Φεβ 2016 07:08 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
peloponnisios
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 159
Εγγραφή: 14 Αύγ 2012 03:38 am

Re: ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΑΡΤΙΤΟΥΡΩΝ - ΚΟΙΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

#2 Δημοσίευση από peloponnisios »

Μου φαίνεται τα μπέρδεψα. Δεν εννοούσα τελικά το "scrolling score" όπως το περιγράφεις, το οποίο ακούγεται μπελαλίδικο, αλλά την απλή θέαση της παρτιτούρας εντός της δημοσίευσης ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να αποφασίσει με μια ματιά αν θα την κατεβάσει ή όχι. Μπορώ να το επιτύχω με τα διάφορα εργαλεία που εμφανίζονται όταν κάνω καινούρια δημοσίευση ή πρέπει να έχω ανεβάσει κάπου αλλού το pdf και ύστερα να παραθέτω το σχετικό σύνδεσμο; Θα προτιμούσα να μου πεις αν γίνεται η απευθείας ενσωμάτωση γιατί δεν έχω κάπου αλλού να ανεβάσω τις παρτιτούρες.

Να ακολουθήσουμε και μια κοινή πρακτική, δεν έχω θέμα. Ας τα δούμε ένα-ένα:
socrates έγραψε:1. Ένα ολιγόλογο επεξηγηματικό σχόλιο για κάθε παρτιτούρα.
ΟΚ, αρκεί να είμαστε ουσιαστικοί σ' ό,τι γράφουμε. Προσωπικά, δε θέλω να αναφέρομαι σε πράγματα που απορρέουν από την παρτιτούρα. Ας ασχοληθεί και λίγο παραπάνω ο εκάστοτε αναγνώστης. Είναι όμορφη αυτή η διαδικασία της μελέτης και κάνει καλό.
socrates έγραψε:2. Μία αναφορά στην πηγή η οποία χρησιμοποιήθηκε για την παρουσίαση του κάθε κομματιού και αν η πηγή υπάρχει σαν ηχογράφηση στη βάση δεδομένων μας, τότε επίσης μία ενεργή σύνδεση προς αυτή την ηχογράφηση.
Καλά λες για τις πηγές, πρέπει με κάποιο τρόπο να γίνεται σαφές ποια εκτέλεση αντιπροσωπεύει η παρτιτούρα. Στη "Ζωήτσα" που ανέβασα έβαλα το όνομα του ερμηνευτή ως υπότιτλο και τα στοιχεία του σχετικού δίσκου στο κάτω μέρος της σελίδας. Αν θες, ας κρατήσουμε όσο πιο "καθαρή" γίνεται την εμφάνιση των παρτιτούρων και τέτοιες πληροφορίες να τις βάζουμε σε τέτοια σημεία, διακριτικά. Ενεργή σύνδεση δεν έβαλα, στο σήλαμπς είμαστε! Την καλύτερη βάση τραγουδιών για το ρεμπέτικο. Αλλά εδώ θα τα χαλάσουμε; Να βάζουμε και συνδέσεις, γιατί όχι;
socrates έγραψε:3. Δημιουργία ενός playlist (ιδιαιτέρου για κάθε καταγραφέα) ορατού στην κύρια σελίδα της ιστοσελίδας μας που να περιλαμβάνει όλες τις παραπάνω αναφερόμενες ηχογραφήσεις.
Τo playlist ας το κρατήσουμε προαιρετικό. Αφού θα βάζουμε ενεργές συνδέσεις και παράλληλα υπάρχει και η αναζήτηση της σελίδας...
socrates έγραψε:4. Δημοσίευση του κάθε PDF χρησιμοποιώντας εκτός από το ανάλογο αρχείο και την επιλογή "viewpdf" ώστε να είναι άμεσα ορατή στον κάθε χρήστη που διαβάζει την κάθε δημοσίευση παρτιτούρας.
Αυτό είναι που προσπαθώ να καταλάβω πώς γίνεται. Μόνο url δέχεται αλλά εγώ θέλω να την επισυνάψω από τον υπολογιστή.
socrates έγραψε:5. Συμπερίληψη ονομάτων των στιχουργών και συνθετών στην κάθε παρτιτούρα με ημερομηνίες γεννήσεως και θανάτου όπου αυτές είναι γνωστές, πάνω δεξιά στην πρώτη σελίδα.
Εννοείται πως τα στοιχεία των δημιουργών πρέπει να εμφανίζονται στις παρτιτούρες. Είναι καθιερωμένο δε, το όνομα του συνθέτη να μπαίνει πάνω δεξιά (ανάμεσα στον τίτλο και το πρώτο πεντάγραμμο) και το όνομα του στιχουργού στην ίδια ευθεία αλλά αριστερά. Αν δεν σημειώνεται όνομα στιχουργού, τότε υπονοοείται ότι ο συνθέτης είναι παράλληλα και ο στιχουργός. Τα ονόματα των δημιουργών πρέπει να εμφανίζονται ολόκληρα (να μη γράφεται δηλαδή "Α. Αθανασίου" γιατί δεν ξέρουμε αν εννοείται ο Ανέστος ή ο Αθανάσιος). Επίσης, πρέπει να σημειώνονται με το όνομα που κατοχυρωνόντουσαν. Ο Νταλγκάς, για παράδειγμα, στους δίσκους εμφανίζεται με αυτό το όνομα όταν πρόκειται για ερμηνεία. Τις συνθέσεις του όμως φαίνεται να τις κατοχυρώνει με το πραγματικό του όνομα, δηλαδή Διαμαντίδης. Έτσι, μπορεί σ' ένα δίσκο να έχουμε σύνθεση Διαμαντίδη και ερμηνεία Νταλγκά! Οι ημερομηνίες γέννησης/θανάτου και γενικά οποιαδήποτε άλλη πληροφορία δεν συνηθίζεται να μπαίνει και να σου πω την αλήθεια δε θέλω να τις συμπεριλάβω. Δεν έχω δει καμία παρτιτούρα όπου να γίνεται αυτό. Το μόνο άλλο που σημειώνεται κατά καιρούς κάτω από το συνθέτη είναι το όνομα του ενορχηστρωτή/διασκευαστή/arranger, κ.λπ.
socrates έγραψε:6. Συμπερίληψη ονομάτων καταγραφέων, διασκευαστών κ.λπ, πάνω αριστερά στην κάθε σελίδα. Επίσης συμπερίληψη στο κάτω μέρος κάθε πρώτης σελίδας οποιουδήποτε "copyright" ή στην περίπτωση απουσίας τέτοιου copyright, της ενδείξεως:
"Downloaded from Rebetiko.Sealabs.Net. You are free to copy, print, perform and distribute"
ώστε να ενθαρρύνεται το κατέβασμα και η διάδοση της μουσικής.
6. Όπως είπα και στο 2, δε νιώθω άνετα όταν μπαίνει το όνομα του καταγραφέα σε περίοπτη θέση. Προτιμώ κάτι πιο διακριτικό, αν δε σε πειράζει. Συμφωνώ για τη διάδοση της μουσικής που λες αλλά και πάλι, δε νιώθω άνετα με ενδείξεις και copyright. Αφού έτσι κι αλλιώς ελεύθερα ανεβαίνουν και ελεύθερα κατεβαίνουν οι παρτιτούρες.

Υ.Γ. Πήγα στο Sibelius 8 τελικά...

Άβαταρ μέλους
max
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 791
Εγγραφή: 07 Ιούλ 2004 01:08 pm
Τοποθεσία: Αλλού
Επικοινωνία:

Re: ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΑΡΤΙΤΟΥΡΩΝ - ΚΟΙΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

#3 Δημοσίευση από max »

Για να βοηθήσω και γω λίγο, για να επισυνάψεις pdf από τον υπολογιστή σου, πηγαίνεις από κάτω ακριβώς από το κουτάκι στο οποίο αυτή τη στιγμή γράφω και πατάς συνημμένα. Εκεί έχει ένα κουμπάκι "προσθήκη αρχείου" οπου μπορείς να ανεβάσεις το αρχείο.

Εγώ συνήθως ανεβάζω το αρχείο, πατάω προεπισκόπιση για να κάνω copy το σύνδεσμο (URL) του ανεβασμένου PDF και έπειτα πατάω από πάνω που γράφει pdfview. Μόλις το πατήσω κάνω απευθείας paste (επικόλληση) το σύνδεσμο για το pdf που ανέβασα πριν.

2 βήματα είναι ουσιαστικά. Ελπίζω να βοήθησα, αν θες περισσότερα στείλε εδώ ή με πμ

Άβαταρ μέλους
peloponnisios
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 159
Εγγραφή: 14 Αύγ 2012 03:38 am

Re: ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΑΡΤΙΤΟΥΡΩΝ - ΚΟΙΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

#4 Δημοσίευση από peloponnisios »

Το 'πιασα. Χρησιμοποιείς το ίδιο το url στο οποίο γίνεται η επισύναψη του αρχείου. Έξυπνο.

Ευχαριστώ

Άβαταρ μέλους
socrates
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 438
Εγγραφή: 21 Οκτ 2006 11:31 pm
Τοποθεσία: the other side of nowhere

Re: ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΑΡΤΙΤΟΥΡΩΝ - ΚΟΙΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

#5 Δημοσίευση από socrates »

Οκ, Κώστα, μάλλον συμφωνούμε στα περισσότερα κύρια σημεία. (τα δευτερεύοντα είναι ζήτημα γούστου και τεχνικής δυνατότητας σε μερικές περιπτώσεις ή και έλειψης σχετικών πληροφοριών σε άλλες, στο τι μπορούμε να συμπεριλάβουμε σε μία παρτιτούρα). :)
Δεν εννοούσα να συμπεριλαμβάνουμε τις πηγές στο PDF που πρέπει να αποβλέπει στην (όσο γίνεται) καθαρότητα της παρουσίασης. Απλά, στο χώρο της εκάστοτε δημοσίευσης με ενεργή σύνδεση η οποία δίνει τα υπόλοιπα στοιχεία όπως είναι καταχωρημένα στη βάση. π.χ. δες τι τρόπο εννοώ στην πρόσφατη δημοσίευσή μου:
Πηγή: ΚΑΛΟΓΡΙΑ

Εγώ θα συνεχίσω με το δικό μου playlist (αν βρίσκω τις ηχογραφήσεις που θέλω στη βάση δεδομένων) σαν μία γρήγορη αναφορά στις πηγές, αλλά δεν το βλέπω να επηρεάζει την "ομοιομορφία" παρουσιάσεων.

Ο λόγος που θα βάζω τον στιχουργό δεξιά (μαζί με τον συνθέτη) είναι πως το XML αγνοεί οτιδήποτε text τοποθετείται αριστερά (εκτός από όρους ρυθμικής αγωγής), αλλά στο PDF και στο Sibelius αρχείο μπορεί φυσικά να μπαίνει σε όποιο σημείο της παρτιτούρας είναι επιθυμητό.
Το θέμα που είναι δύσκολο για μένα είναι όντως το μήκος της κάθε παρτιτούρας σε σελίδες.
Η ηχητική παρουσίαση που κάνω απαιτεί να δίνεται η παρτιτούρα εξ' ολοκλήρου γραμμένη από αρχή μέχρι τέλος χωρίς επαναλήψεις και αυτό θα εξακολουθήσω να κάνω.
Είναι βέβαια δυνατό να παράγω μία παρτιτούρα για τον ήχο και μία άλλη μικρότερη για διάβασμα και εκτύπωση, αλλά αυτό σημαίνει πρόσθετη δουλειά και διατήρηση του Sibelius αρχείου σε διάφορες μορφές.
Πάνω σ' αυτό θέλω να έχουμε μία γενική συζήτηση στο μέλλον, όταν θα έχω περισσότερο χρόνο, για τη δημιουργία ενός "fake book" ( ακριβώς όπως τα jazz fake books) που να έχει όλη τη μουσική μόνο σε ένα πεντάγραμμο και να κρατιέται πάντα στο ανώτατο περιθώριο δύο σελίδων ώστε να αποφεύγονται τα γυρίσματα σελίδας μέσα στο ίδιο κομμάτι.
Έχω μερικές ιδέες για συζήτηση, αλλά θέλω και τη γνώμη όσων γίνεται περισσοτέρων χρηστών, για το πώς χρησιμοποιούν οι ίδιοι ένα fake book που αγοράζουν από το εμπόριο και φυσικά για την πιθανότητα εύρεσης συνεργατών στην παραγωγή του.

Ευχαριστώ,

τα λέμε.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Παρτιτούρες”