Βασίλης Τσιτσάνης ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μήνυμα
Συγγραφέας
Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Βασίλης Τσιτσάνης ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

#1 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Χαιρετώ τους φίλους και τις φίλες του φόρουμ!!

Πριν ακριβώς ένα μήνα μαζί με το socrates κάναμε κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με το Μουσείο Τσιτσάνη και την σελίδα που έχει στο διαδίκτυο http://www.mouseiotsitsani.gr/ όσων αφορά τις ετικέτες των δίσκων του Τσιτσάνη που έχουν ¨ανεβάσει¨ στην σελίδα τους. Μπορείτε να διαβάσετε το θέμα προ μηνός εδώ.
viewtopic.php?f=81&t=5142&start=21

Τότε λοιπόν στην σελίδα του Μουσείου εκεί που αναφέρεται στα ¨ΝΕΑ¨ παρατήρησα εκτός των άλλων και ένα θέμα με τίτλο ¨Παρουσίαση βιβλίων συμπολιτών μας για τον Β. Τσιτσάνη¨.

http://www.mouseiotsitsani.gr/%CE%BD%CE ... %B3%CE%B9/

Το Μουσείο λοιπόν με δική του πρωτοβουλία εξέδωσε δύο βιβλία. Το ένα υπό τον τίτλο ¨ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΣΤΕΝΑ μαρτυρίες για την λαϊκή μουσική 1881-1935¨ ΤΡΙΚΑΛΑ 2014 με θέμα την ιστορία της μουσικής στα Τρίκαλα από την απελευθέρωση τους το 1881 ως και την την χρονιά που ο Β.Τσιτσάνης φεύγει για την Αθήνα.
Το δεύτερο και αυτό που εμένα μου κέντρισε το ενδιαφέρον έχει τον τίτλο ¨Βασίλης Τσιτσάνης ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ¨. Όπως λέει και ο τίτλος αποτελεί μία προσπάθεια να καταγραφούν σε ένα βιβλίο όλες οι συνεντεύξεις που έδωσε ο Τσιτσάνης από το 1952 ως το 1983. Είχα διαβάσει κατά καιρούς ¨σκόρπια¨ λόγια του από τις συνεντεύξεις αυτές αλλά δεν είχα ολοκληρωμένη εικόνα για αυτές.



Συγγραφείς και των δύο βιβλίων είναι ο πολύ γνωστός για την έρευνα του πάνω στην ζωή του Β.Τσιτσάνη Θεόφιλος Αναστασίου και η κόρη του Φωτεινή Αναστασίου.

Έτσι αποφάσισα να καλέσω το τηλέφωνο του Μουσείου για να προμηθευτώ το βιβλίο με τις ¨ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ¨ αφού η έκδοση του έγινε από το ίδιο το Μουσείο. Στο τηλέφωνο μου απάντησε μία ευγενική νεαρή κυρία και αφού της εξήγησα τι ζητούσα με παρέπεμψε στον κ.Στέλιο Καραγιώργο καλλιτεχνικό διευθυντή του Μουσείου και από τον οποίο ζήτησα να αγοράσω το βιβλίο. Η πρώτη του αντίδραση ήταν ότι δυστυχώς το βιβλίο δεν έχει ακόμα εκδοθεί και ότι βρίσκεται υπό έκδοση. Πριν προλάβω να απογοητευτώ πλήρως μου λέει σχεδόν αμέσως ότι θα μιλήσει με τους συγγραφείς του βιβλίου να μου στείλουν ένα αντίγραφο του. Και αυτό δωρεάν. Στην απάντηση μου ότι είμαι σε θέση και θέλω να το αγοράσω ήταν ευγενικά αντίθετος και επέμενε ότι θα μεριμνήσει να μου αποσταλεί χωρίς κανένα κόστος.

Έκλεισα με περιέργεια το τηλέφωνο μέχρι που σήμερα έφτασε στα χέρια μου το βιβλίο ¨Βασίλης Τσιτσάνης ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ¨ μέσα σε φάκελο του ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μουσείου κ.Στέλιο Καραγιώργο για την άμεση ανταπόκριση στην επικοινωνία μας, στους συγγραφείς Θεόφιλο Αναστασίου και Φωτεινή Αναστασίου για την συγκατάθεση τους αλλά και στο ίδιο το Μουσείο για την αποστολή του βιβλίου σε καλαίσθητο φάκελο με την στάμπα του Μουσείου.

Στο βιβλίο που κρατάω υπάρχει η ένδειξη ¨Έκδοση εκτός εμπορίου¨ και έχει 248 σελίδες. Παρουσιάζει όλες τις συνεντεύξεις του Τρικαλινού συνθέτη από την πρώτη στις 11-5-1952 στην εφημερίδα ¨Εθνικός Κήρυξ¨ υπό τον τίτλο ¨Ένα πρόβλημα της εποχής μας-Το λαϊκό τραγούδι-Αι απόψεις ενός εκπροσώπου του¨ μέχρι και την τελευταία στις 10-4-1983 στον ¨Ριζοσπάστη¨ υπό τον τίτλο ¨Συνέντευξη με τον Βασίλη Τσιτσάνη¨.

Τις επόμενες μέρες θα προσπαθήσω να μεταφέρω τον ¨μουσικό κόσμο¨ του Β.Τσιτσάνη μέσα όμως από όσα έχει δηλώσει στις συνεντεύξεις του και ουχί από την μουσική κληρονομιά που άφησε.

Νομίζω ότι με αυτό το βιβλίο θα αναθερμανθεί η κουβέντα για όσα ήδη γνωρίζουμε για την μετάλλαξη της λαϊκής μουσικής από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 και μετά.

Καλό βράδυ σε όλους

display.php?recid=8943
Συνημμένα
http://rebetiko.sealabs.net/edit_song.php?rec_id=8943
http://rebetiko.sealabs.net/edit_song.php?rec_id=8943
DG-6440 - CG-1874-Αρχόντισσα - Στράτος Παγιουμτζής - Στελλάκης Περπινιάδης.jpg (559.15 KiB) Προβλήθηκε 7403 φορές
Τελευταία επεξεργασία από Για το Ανικανοποίητο..... σε 04 Ιουν 2016 10:36 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
liga rosa
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 539
Εγγραφή: 10 Νοέμ 2009 07:36 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Βασίλης Τσιτσάνης ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

#2 Δημοσίευση από liga rosa »

μπράβο για την ενασχόλησή σου με το θέμα!
θυμάμαι ιδιαίτερα μια συνέντευξή του που περιγράφει πώς από μικρά μαγαζιά με ήσυχους θαμώνες (στην ακρόαση της μουσικής τουλάχιστον) περάσανε στις μεγάλες πίστες με θορυβώδεις νεόπλουτους και ανάγκη για ηλεκτρισμό...
το περίσσιο χαλάει το ίσιο

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: Βασίλης Τσιτσάνης ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

#3 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Καλημέρα φίλε liga rosa

Έχεις δίκαιο και είναι όπως ακριβώς το λες.

Ερωτάται σε ραδιοφωνική εκπομπή από την Σοφία Μιχαλίτση το 1975:
¨Πες μου τώρα Βασίλη, γιατί και εσύ στο μαγαζί σου χρησιμοποιείς ενισχυτές και μικρόφωνα και όργανα περιττά θα μπορούσα να πω και δεν μένεις απλός, λιτός, όπως ήσουνα παλιά;¨
ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ: Αυτό δεν το κάνω από σνομπισμό. Αλλά από ανάγκη. Βέβαια εις βάρος της πιστότητας. Σήμερα δεν είναι τα μικρά κουτούκια των 30-40-50 ατόμων. Είναι τα κέντρα-μεγαθήρια των 300-500-700 ατόμων χωρητικότητος. Θα έπρεπε να έχουμε μαγικές ιδιότητες και λιονταρίσια λαρύγγια. Επιπλέον όλος αυτός ο κόσμος να μην μιλάει, να μην λαλάει, να μην πίνει, να μην χορεύει να μην ...να μη... ώσπου να πει και το αμήν και να φύγει. Λοιπόν, ας μην μιλάμε για πράγματα που δεν στέκονται και δεν γίνονται σήμερα. Χωρίς ενισχυτάς σήμερα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

Αυτές και άλλες πολλές κουβέντες του θα ανεβάσω τις προσεχείς μέρες για να έχουμε μία πλήρης εικόνα των σκέψεων και απόψεων του Β.Τσιτσάνη περί του Λαϊκού και Ρεμπέτικου τραγουδιού.
Σήμερα μέσα στην ημέρα θα ανεβάσω ένα γενικό σχόλιο για το βιβλίο με τα κυριότερα αποσπάσματα των δηλώσεων του.

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: Βασίλης Τσιτσάνης ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

#4 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Ο Βασίλης Τσιτσάνης είναι χωρίς καμιά αμφιβολία από τους πολυγραφότερους Έλληνες λαϊκούς συνθέτες. Συνέθεσε εκατοντάδες τραγούδια και ηχογράφησε όσο ζούσε τουλάχιστον 550 κομμάτια. Άφησε μια μουσική κληρονομιά που όμοια της δύσκολα βρίσκεις σε άλλον συνθέτη.
Αναγνωρίστηκε εν ζωή η προσφορά του στα μουσικά μας δρώμενα και έφυγε έχοντας στις πλάτες του τα σημάδια από τις δυσκολότερες ιστορικές περιόδους της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.

Για τον Τσιτσάνη έχουν γραφτεί δεκάδες βιβλία για την ζωή του, λιγότερα όμως για την μουσικολογική πλευρά των τραγουδιών του.
Όλα συνέβαλαν καθοριστικά στο να γνωρίσουμε ποιος ήταν αυτός ο Τρικαλινός συνθέτης που σημάδεψε, από 21 χρονών μέχρι και τον θάνατο του στα 69, την λαϊκή μουσική στην χώρα μας γράφοντας αξεπέραστα τραγούδια σε μια δισκογραφική καριέρα 47 ετών.

Σ΄αυτή την βιβλιογραφία έρχεται να προστεθεί και το βιβλίο με τίτλο ¨Βασίλης Τσιτσάνης ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ¨ που έγραψαν και επιμελήθηκαν οι Θεόφιλος και Φωτεινή Αναστασίου.
Συγκέντρωσαν όλες τις συνεντεύξεις που έδωσε ο Τσιτσάνης στην πάροδο του χρόνου τόσο σε εφημερίδες και περιοδικά όσο και σε ραδιοφωνικές εκπομπές.
Οι περισσότερες εξ αυτών χρονολογούνται την δεκαετία του 1970 μία το 1952 και αρκετές τις δεκαετίες του 1960 και 1980.
Συνολικά το βιβλίο περιέχει 33 συνεντεύξεις του Β.Τσιτσάνη. Ανάμεσα σε αυτούς που μίλησαν μαζί του είναι οι Ντίνος Χριστιανόπουλος, Μίνα Σημηριώτη, Φρέντυ Γερμανός, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Αχιλλέας Χατζόπουλος, Στάθης Γκωντλέτ, Γιώργος Λιάνης, Γιώργος Πηλίχος, Γιώργος Κοντογιάννης, Σοφία Μιχαλίτση, Δημήτρης Γκιώνης, Κώστας Χατζηδουλής, Πάνος Γεραμάνης και άλλοι πολλοί.
Ο Κ.Χατζηδουλής και ο Γ.Λιάνης είχαν την μερίδα του λέοντος. Συνομίλησαν περισσότερο από κάθε άλλον με τον Β.Τσιτσάνη.
Στο βιβλίο δεν περιλαμβάνονται οι γνωστές τηλεοπτικές συνεντεύξεις του.
Οι συγγραφείς στην παρουσίαση των κειμένων των συνεντεύξεων κρίνανε σκόπιμο να προσθέσουν υποσημειώσεις, όπου τις θεωρούσαν αναγκαίες, ενώ στο τέλος παρατίθεται και η ανάλογη πλούσια βιβλιογραφία.

Το βιβλίο ξεκινάει με το ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ έναν πίνακα δηλαδή όπου παρουσιάζεται ανά χρονιά η ζωή του Β.Τσιτσάνη σε τίτλους αλλά ταυτόχρονα τον τοποθετεί απέναντι σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Οι συγγραφείς στο εισαγωγικό τους σημείωμα επικαλούνται δύο γεγονότα τα οποία έπαιξαν ρόλο στην αποδοχή του Τσιτσάνη από φίλους και εχθρούς ως ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και κύριος εκφραστής της μεταπολεμικής λαϊκής μουσικής.
Η διάλεξη του Μάνου Χατζιδάκι την 31η Δεκεμβρίου του 1949 στο Θέατρο Τέχνης υπό τον τίτλο ¨Ερμηνεία και θέση του σύγχρονου Λαϊκού Τραγουδιού (Ρεμπέτικο)¨ όπου σε κάποιο σημείο της αναφέρεται στον Τσιτσάνη και στην ¨Αρχόντισα¨ του.
Λέει συγκεκριμένα ο Χατζιδάκις:
... Λίγο πριν απ΄ τον πόλεμο του ’40 ο Τσιτσάνης τραγούδησε για πρώτη φορά το «Αρχόντισσα μου μάγισσα τρανή- κουράστηκα για να σε αποκτήσω». Ήταν ένας μεγαλοφυής σχεδιασμός -μπορώ να πω- πάνω στο ερωτικό θέμα, που η δύναμή του και η αλήθεια του μας φέρνει κοντά στον «Ερωτόκριτο» του Κορνάρου και μετά από εκατοντάδες χρόνια κοντά στο «Ματωμέvο Γάμο» του Λόρκα. Η μελωδική του γραμμή αφάνταστη σε περιεκτικότητα και σε λιτότητα πλησιάζει τον Μπαχ. Αυτό το τραγούδι ορθώθηκε για να αντιμετωπίσει μια τυραννισμένη και δύσκολη εποχή και στάθηκε η πρώτη δυνατή φωνή μιας γενιάς...
Επιτέλους ο Τσιτσάνης αλλά και οι υπόλοιποι δημιουργοί του Ρεμπέτικου στο πρόσωπο του Χατζιδάκι βρήκαν τον ¨λόγιο¨ που αναγνώριζε την δύναμη και την απλότητα των τραγουδιών αυτών. Στην ίδια εκδήλωση ο Μάρκος με τον Τσιτσάνη θα παίξουν ζωντανά, στο κοινό που παρακολουθούσε την διάλεξη, κάποιες από τις επιτυχίες τους.
Όμως αυτή που θα απογειώσει τον Τσιτσάνη δεν είναι άλλη από την γνωστότερη μουσικοκριτικό της προπολεμικής και μεταπολεμικής περιόδου και πολέμια όλων των συνθετών που είχαν ηχογραφήσει χασικλίδικα τραγούδια και αμανέδες Σοφίας Σπανούδη.
Η Σπανούδη προς έκπληξη όλων την 1η Φεβρουαρίου 1951 με πρωτοσέλιδη επιφυλλίδα στην εφημερίδα τα ¨Τα Νέα¨ θα γράψει για τον Τσιτσάνη ότι είναι ¨ένας μεγαλοφυής λαϊκός συνθέτης¨ ¨μια πρωτόφαντη ελληνική ιδιοφυΐα¨ ενώ τα τραγούδια του τα θεωρεί ¨μεστά από καλλιτεχνική ουσία, ορθόδοξα, σεμνά, με αγνή συναισθηματική προέλευση¨.
Η Σπανούδη σε προχωρημένη ηλικία - την επόμενη χρονιά πεθαίνει- στο ίδιο άρθρο θα αναφερθεί στο Ρεμπέτικο και για πρώτη φορά θα αποφανθεί ότι τα ρεμπέτικα τραγούδια ¨έχουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα κι ένα δικό τους θέλγητρο¨.
Για τους μελετητές του Β.Τσιτσάνη με τη διάλεξη του Χατζιδάκι και το άρθρο της Σπανούδη ο Τσιτσάνης τοποθετείται στην κορυφή των λαϊκών μας συνθετών.

Όμως τι είπε ο ίδιος στις συνεντεύξεις του;

Ο Τσιτσάνης σίγουρος για το έργο του μιλάει σαν να ξαναζεί τα γεγονότα που περιγράφουν τα τραγούδια του. Εξιστορεί όλα τα βάσανα που συντρόφευσαν την Ελληνική γη. Δύσκολα και πονεμένα χρόνια. Γεγονότα σκληρά που το ένα έφερνε το άλλο. Η πείνα, η φτώχεια, η απόρριψη, ο ξεριζωμός από την μία και από την άλλη δικτατορίες, λογοκρισίες, εκτοπισμοί, εμφύλιος. Και ξανά από την αρχή.
Σε αυτά τα απερίγραπτα χρόνια μεγάλωσε και μεγαλούργησε ο Β.Τσιτσάνης και γιαυτά μιλάει στις συνεντεύξεις του.
Αναφέρεται με πάθος, σαν να είναι παιδί του, για το λαικό τραγούδι και το υπερασπίζεται με σθένος.
Εκείνο όμως που προκαλεί έκπληξη για έναν κατά γενική ομολογία πράο Τσιτσάνη, είναι η σφοδρότητα με την οποία επιτίθεται στους ¨εμπόρους της λαϊκής μας μουσικής¨ όπως χαρακτηρίζει τους συνθέτες που ενεπλάκησαν στην Ινδοαραβική λαίλαπα των κλεμμένων συνθέσεων που τα παρουσίαζαν ως Ελληνικά.
Για πρώτη φορά ο Τσιτσάνης μέσα από την εφημερίδα ¨Δράσης¨ το 1965 θα αναφερθεί στην κλοπή Ινδικών κυρίως τραγουδιών από Έλληνες συνθέτες τα οποία παρουσίαζαν ως δικά τους. Όμως το 1967 και μέσα από τις σελίδες του περιοδικού ¨Ντομινό¨ θα σηκώσει την παντιέρα της κάθαρσης από κάθε αραβοινδικό και θα επιτεθεί με πρωτόγνωρους χαρακτηρισμούς εναντίων τους.
Το ύφος η φρασεολογία και η οργή του ξαφνιάζουν όσους διαβάσουν τα γραπτά του.
Χαρακτηρίζει τον Α.Καλδάρα ¨αλεπού της ερήμου, των Ινδιών, της Αραβίας και όλης της γης¨.
Αναφερόμενος στον Μπάμπη Μπακάλη και στον Απόστολο Καλδάρα και στις μεγάλες πωλήσεις που είχαν οι δίσκοι τους με ατόφιες αραβοινδικές μελωδίες λέει χαρακτηριστικά:
¨Και τα μπακάλικα δούλευαν ρολόι και οι ...καρδάρες γέμιζαν και ήταν από σόι. Τι περίφημη, αλήθεια, συμφωνία και αρμονία στα επώνυμα τους. Μπακάλης: Όλα τα είδη πωλώ . ΚΑΛΔΑΡΑΣ: Όλα τα παίρνω και τα βάζω στην καρδάρα μου¨.
Στην διαμάχη αυτή συμμετείχαν με δηλώσεις τους και άλλοι συνθέτες όπως ο Μ.Χιώτης ο Γ.Μητσάκης ο Χρ.Κολοκοτρόνης που τάχθηκαν υπέρ του Τσιτσάνη ενώ από τα πυρά του δεν ξέφυγαν ο Θόδωρος Δερβενιώτης και ο Άκης Πάνου.
Έφτασε μάλιστα στο σημείο να ζητήσει υπεύθυνες δηλώσεις όλων των συνθετών που ηχογραφούν με τις οποίες θα δήλωναν ότι τα τραγούδια ήταν δικά τους!!!
Το ¨ΝΤΟΜΙΝΟ¨ θα γίνει για ένα 4μηνο το βήμα της διαμάχης ανάμεσα στον Τσιτσάνη και των άλλων συνθετών.
Σε άλλες του συνεντεύξεις ο Τσιτσάνης θα αναφερθεί σε όλους σχεδόν τους συντελεστές του Ρεμπέτικου αλλά θα μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τους Μ.Χατζιδάκι και Μ.Θεοδωράκη χωρίς όμως να φοβηθεί να τους νουθετήσει για την επιλογή τους να μελοποιήσουν ποιητές που γράφανε σε άλλο μοτίβο από το λαϊκό που ο ίδιος υπηρετούσε.
Λέει συγκεκριμένα στην ερώτηση για το ποια είναι η γνώμη του για τους δύο μεγάλους μας μουσικοσυνθέτες:
¨Είναι δύο πάρα πολύ καλοί συνθέτες, οι οποίοι αγωνίζονται και συναγωνίζονται για να δώσει ο καθένας με τον τρόπο του μια ιδιαίτερη μορφή και σοβαρότητα πάνω στα Ελληνικά Λαϊκά τραγούδια μας, τα οποία αμφότεροι εξετίμησαν πολλές φορές και ανηγκαλίσθησαν ολοψύχως. Και οι δύο μας έδωσαν αρκετά δείγματα πολύ επιμελημένης εργασίας, είναι άξιοι της εμπιστοσύνης του λαού μας. Ας μου επιτρέψουν όμως να διατυπώσω κάτι που ασφαλώς το πιστεύουν. Όσο πιο ώριμος γίνεται ο λαός μας πάνω στα καλλιτεχνικά μας ζητήματα, τόσο πιο ωμή πρέπει να προβάλλεται και η αλήθεια του στίχου. Ο Ελληνικός λαός δεν είναι μαθημένος να εξηγεί το τραγούδι, αλλά να το απορροφά, συνεπώς με το να διανθίζουμε μια μουσική σύνθεση με άκρως ωραία λόγια, πολλά των οποίων χρειάζονται επεξηγήσεις, δυσχεραίνουμε τον σκοπό και δημιουργούμε μόνο εντυπώσεις, κατ ουσίαν όμως λιμνάζοντα ύδατα αντί χειμμάρων
Για να μην κουράσω και φορτώσω το κείμενο αυτό με αποσπάσματα δηλώσεων του και πρόσκαιρες εντυπώσεις θα σταματήσω εδώ.
Αν μπορέσω αργότερα θα φορτώσω το πρώτο κείμενο με τις δηλώσεις του από το 1952.
Δυστυχώς θα πρέπει να αντιγράψω όλο το κείμενο με το πληκτρολόγιο κάτι που απαιτεί έναν εύλογο χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση όποιος κρίνει ότι θέλει να ανεβάσω κάποιες δηλώσεις του για συγκεκριμένα ζητήματα ας το γράψει εδώ.

Καλή συνέχεια σε όλους

Άβαταρ μέλους
Χασκίλ
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 560
Εγγραφή: 27 Δεκ 2006 11:53 pm
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Βασίλης Τσιτσάνης ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

#5 Δημοσίευση από Χασκίλ »

"Ο Ελληνικός λαός δεν είναι μαθημένος να εξηγεί το τραγούδι, αλλά να το απορροφά, συνεπώς με το να διανθίζουμε μια μουσική σύνθεση με άκρως ωραία λόγια, πολλά των οποίων χρειάζονται επεξηγήσεις, δυσχεραίνουμε τον σκοπό και δημιουργούμε μόνο εντυπώσεις, κατ ουσίαν όμως λιμνάζοντα ύδατα αντί χειμμάρων."

Μπράβο του τόλμη του Τσιτσάνη! Δεν θα φανταζόμουν ποτέ ότι είπε κάτι τέτοιο σε Θοδωράκη/Χατζιδάκι.
Βέβαια, αυτή του η περιγραφή θα ταίριαζε περισσότερο στο σύγχρονο 'έντεχνο' τραγούδι (που μόνο άτεχνο, φλύαρο και ανούσιο μπορώ να το χαρακτηρίσω), μιας που το πέρασμα του χρόνου τον διέψευσε σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

Περιμένουμε κι άλλα αποσπάσματα, ανικανοποίητε!

Άβαταρ μέλους
socrates
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 438
Εγγραφή: 21 Οκτ 2006 11:31 pm
Τοποθεσία: the other side of nowhere

Re: Βασίλης Τσιτσάνης ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

#6 Δημοσίευση από socrates »

Για το Ανικανοποίητο..... έγραψε: Αν μπορέσω αργότερα θα φορτώσω το πρώτο κείμενο με τις δηλώσεις του από το 1952.
Δυστυχώς θα πρέπει να αντιγράψω όλο το κείμενο με το πληκτρολόγιο κάτι που απαιτεί έναν εύλογο χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση όποιος κρίνει ότι θέλει να ανεβάσω κάποιες δηλώσεις του για συγκεκριμένα ζητήματα ας το γράψει εδώ.
Για να μη δουλεύεις με το πληκτρολόγιο, δεν γίνεται να σκανάρεις το βιβλίο και ή να δημοσιεύσεις τα png ή να τα μετατρέψεις σε pdf και να τα συγκολλήσεις όλα σε ένα μεγάλο PDF document? (απλή σκέψη).

Μάλλον τεράστιο θέμα για κουβέντα άνοιξες, Για το ανικανοποίητο, και ελπίζω να πάει καλά, να διαφωτίσει και να διατυπωθούν όσο πιο πολλές απόψεις γίνεται με κριτική λογική και ευθύ τρόπο.
Αναμφίβολα ο Τσιτσάνης έχει πει πολλά και πολύ σωστά πράγματα και δεν βρίσκω τίποτα παράξενο στα όσα διάβασα μέχρι τώρα, εκτός ίσως από τη γνώμη του για τις επιλογές στιχουργών από τους Θεοδωράκη και Χατζιδάκι για τα δικά τους τραγούδια (το οποίο θέμα είναι αρκετά συζητήσιμο από μόνο του),αλλά τονίζω πως η ανάγκη είναι να αξιολογηθούν οι οποιεσδήποτε απόψεις όλων, έναντι του αντίλογου. Έχω διαβάσει το βιβλίο του Χατζηδουλή και ενδιαφέρομαι άμεσα για το θέμα της "Ινδο-Αραβοκρατίας" από την οποία γρίπη νομίζω πως η λαϊκή μουσική ακόμα υποφέρει παρά τις προσπάθειες εξυγιάνσεως πολλών συνθετών. Δεν παίρνω θέση εδώ, απλά υπενθυμίζω πως η κάθε αξιολογική κρίση από όπου και αν προέρχεται θέλει σωστά τεκμήρια για να γίνει θέση.
Με αυτή τη λογική π.χ. κάποιος μπορεί να διαφωνεί με τον Χατζιδάκι ότι τα μοτίβα του Μπαχ ή της "αρχόντισσας" με τα οποία αντιπαραβάλλονται διακρίνονται από "λιτότητα" δόμησης γιατί η "λιτότητα" είναι υποκειμενική ιδιότητα δύσκολα αποδείξιμη. Η "περιεκτικότητα" απ΄την άλλη μεριά σε ένα τραγούδι μπορεί να είναι εύκολα έκδηλη, σχεδόν αυταπόδεικτη, αλλά σε μία εκτεταμένη σύνθεση μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο κατόπιν περίπλοκης ανάλυσης, οπότε το παράδειγμα/σύγκριση του Χατζιδάκι μάλλον δεν μου κάθεται καλά.
Τέλος πάντων, θέλει κουβέντα….
καλή συνέχεια.

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: Βασίλης Τσιτσάνης ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

#7 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Καλημέρα στην ρεμπετοπαρέα!!

Να ευχαριστήσω τους liga rosa Χασκίλ και socrates για το ενδιαφέρον τους για τις Συνεντεύξεις του Τσιτσάνη.
Να τους πω ότι και εγώ ακόμη διαβάζω και σταχυολογώ τα κυριότερα σημεία τους.
Ταυτόχρονα προσπαθώ να τα μεταφέρω στο φόρουμ που όπως εξήγησα απαιτεί χρόνο.

Φίλε socrates είμαι βέβαιος ότι αν ήσουν εσύ στην θέση μου σίγουρα θα είχες ενεργήσει με τον τρόπο που γράφεις αλλά πίστεψε με δεν έχω ιδέα πως θα μπορούσα να τα κάνω όλα αυτά. Σκεπάρνι δυστυχώς. Ζηλεύω τον τρόπο που εσύ ανεβάζεις τα θέματα σου. Όμως για την ώρα θα πορευτώ με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Κάνω κάποιες επαφές μήπως μπορέσω να τα ανεβάσω με άλλον τρόπο αλλά για την ώρα δεν...
Η αλήθεια είναι ότι από το πρωί προσπαθώ να βρω τον τρόπο να τα ανεβάσω όπως λες αλλά κάτι δεν κάνω σωστά.
Έχω μετατρέψει σε pdf όπως λες το κείμενο/κείμενα αλλά μετά δεν μπορώ να τα επικολλήσω εδώ. Αν μπορείς να με βοηθήσεις βήμα βήμα θα ήταν τέλειο.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Παλιοί μουσικοί - Συζητήσεις”