«Τα Ρεμπέτικα. 1850-1960»

"Κονσούλτο"
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
Άβαταρ μέλους
αεροκωπηλάτης
More than 100 posts user
Δημοσιεύσεις: 100
Εγγραφή: 24 Ιαν 2010 05:59 pm

ΤΑ ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ 1850-1960

#15 Δημοσίευση από αεροκωπηλάτης »

Συμφωνώ με τον bill1961: πολύ ΄μικρό το κείμενο (8 μόλις σελίδες...), οπότε εάν πάει έτσι, η διαφημιζόμενη ως η πληρέστερη ιστορική προσέγγιση του είδους θα συμποσούται σε περίπου 150 σελίδες μέσω των 20 τόμων...
Μια δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με κείνο το 1850 ως αρκτική χρονολογία: δεν θυμάμαι να μας έχει εξηγήσει ποτέ γιατί 1850 κι όχι αίφνης 1873 που έχουμε την πρώτη ένδειξη καφέ αμάν στην Ελλάδα π.χ.; Ή γιατί όχι 1840 ή 1880 ή ή...
Και βέβαια αυτό που παρατηρήθηκε και από άλλο φίλο: 11 μόνο από τα 40 τραγούδια των συνημμένων δίσκων ακτίνας εντάσσονται στο χρονικό πλαίσιο 1850-1922...
Τώρα για το σκίτσο του Γιοβανίκα στο εξώφυλλο, το βλέπουν οι γιοί μου και φωνάζουν: ο κακός, ο κακός!

Ας περιμένουμε τη συνέχεια και βλέπουμε

Νίκος Α. Πολίτης
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 170
Εγγραφή: 30 Μαρ 2005 08:39 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

#16 Δημοσίευση από Νίκος Α. Πολίτης »

Ειδικά για το Λημναίικο άκουσα από τον Νίκο Διονυσόπουλο ότι του πήρε μιαν ολόκληρη ημέρα για να “καθαρίσει” τον ήχο. Για δε το “Τα παιδιά της γειτονιάς σου” χρειάστηκε τρεις ολόκληρες μέρες, οδηγώντας με το χέρι τη βελόνα ώστε να μην πηδάει. Έμεινα όμως με την εντύπωση ότι ο κ. Διονυσόπουλος δεν έχει επεξεργαστεί το σύνολο των κομματιών που κυκλοφόρησαν ή πρόκειται να κυκλοφορήσουν.
Νίκος Α. Πολίτης

Άβαταρ μέλους
bill1961
συντονιστής<br>(03/2008 ως τώρα)
Δημοσιεύσεις: 1024
Εγγραφή: 10 Μάιος 2005 11:51 pm
Τοποθεσία: Ηγουμενίτσα

#17 Δημοσίευση από bill1961 »

Στο 14ο βιβλιαράκι της σειράς ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ του Παν. Κουνάδη, υπάρχει και η πληροφορία (χωρίς όμως καμμία τεκμηρίωση, εκτός εν το έχει κάνει σε κάποια άλλη δημοσίευση και το αγνοώ) ότι το Ποσειδών Διβάρης είναι ένα ψευδώνυμο του Κώστα Τσανάκου με το οποίο ηχογράφησε μερικά τραγούδια στη δεκαετία 1950. Έχει κάποιος κάτι περισσότερο υπόψη?
Πάντως να επισημάνω την ύπαρξη ενός βιολιστή με το όνομα Ποσειδών Δίβαρις ή Καραβάς και αυτός από Μικρά Ασία που μικρός εγκαταστάθηκε στη Λέσβο, για τον οποίο έχω βρει κάποια στοιχεία και φωτογραφίες, εδώ.
Μεταφέρω ένα τμήμα της αφήγησης του γιού του Δημήτρη:
Εκείνος είχε (θεωρητικές γνώσεις μουσικής), αλλά δεν ξέρω πού έμαθε. Διάβαζε μουσική εκείνος. [...] Έπαιζε ναι και (‘ευρωπαϊκά’ κομμάτια) και τραγουδούσε. Τραγουδούσε, αυτό ήταν που - είδες πού είναι η αγορά (εννοεί στο Παλιοχώρι); Ε, ο πατέρας μου όταν τραγουδούσε, κι εγώ όπου να ’μουνα στο χωριό, τον άκουγα. Δίχως μικρόφωνο. Όπου και να τραγουδούσε στο χωριό μέσα τον άκουγα. Από δω τον άκουγα, παντού τον άκουγα. Τέτοια δυνατή φωνή είχε ο πατέρας μου. Αλλά εκείνος, απ’ ότι έλεγε, χάθηκε εδώ στη Μυτιλήνη, χάθηκε ας πούμε. Ενώ, αν θα ήταν, μου έλεγε, στην Αθήνα, εκείνο τον καιρό μπορούσε να είχε κάποιο όνομα, όπως πολλοί ας πούμε, που χτυπήσαν δυο δίσκους, ξέρω ’γω, και κάναν σουξέ. [...] Όταν έκανε την προσπάθεια (και πήγε στην Αθήνα), ήταν ήδη και μεγάλος, είχε περάσει η ηλικία και τραγούδησε όμως μερικά κομμάτια, τραγούδησε. Αυτό πρέπει να ν’ ήτανε τη δεκαετία ’60, που ’ταν στην Αθήνα, γιατί εγώ ήμουνα Αυστραλία τότε. Αλλά τότες άκουγα εγώ τα κομμάτια, δηλαδή δικά του κομμάτια 3-4, 5 κομμάτια, δεν θυμάμαι πόσα είχε βγάλει... Σαρανταπεντάρια (δίσκοι βινυλίου 45 στροφών) ήταν τότες. [...] Ο πατέρας μου ήτανε καλλιτέχνης απ’ τα νύχια ως την κορφή που λέμε. Εκτός αυτού ήτανε κι εμφανίσημος, είχε πολλά, σαν ηθοποιός ήταν, ήταν όμορφος. Στην Αθήνα πήγε μετά που φύγαμε εμείς (στα μέσα ή τέλη της δεκαετίας του 1950). Έπαιζε, στου "Χειλά" μου έλεγε, στην Αθήνα, εκείνο τον καιρό. Με τον Μενιδιάτη έχει φωτογραφίες, με τον Μπιθικώτση έχει φωτογραφίες, ε, δούλευε σε καλά κέντρα, του "Χοντρού" που λέγανε. Μέχρι το ’60 ήταν στην Αθήνα πια, έμενε εκεί πέρα.
Προκύπτει δηλ. ότι ο Ποσειδών Δίβαρις έχει ηχογραφήσει κάποια τραγούδια σε δίσκους (ίσως 45άρια αλλά όχι με βεβαιότητα). Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται πως ο Π. Δίβαρις πέθανε στην Πετρούπολη στα 1985 ενώ ο Κώστας Τσανάκος πέθανε το 2003 (υπάρχει και κάποιο ποστ στο ρεμπέτικο φόρουμ όπου αναφέρεται ότι ζούσε το 2002). Φαίνεται δηλ. ότι τα δύο πρόσωπα δεν ταυτίζονται.

Στο παρακάτω τόπικ, υπάρχουν επίσης κάποια στοιχεία σχετικά με τα ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ:
forum/viewtopic.php?t=3525&highlight=%C ... D%DC%E4%E7
Τελευταία επεξεργασία από bill1961 σε 25 Σεπ 2010 12:53 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

paris xiotis
Δημοσιεύσεις: 46
Εγγραφή: 07 Σεπ 2006 03:26 pm

#18 Δημοσίευση από paris xiotis »

Επειδη εχουν σχεση..,
forum/viewtopic.php?t=3208

Άβαταρ μέλους
ntouzenis
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 618
Εγγραφή: 01 Νοέμ 2005 12:54 pm
Τοποθεσία: Χανιά

#19 Δημοσίευση από ntouzenis »

Ευχαριστουμε Βασιλη για το υπεροχο σαιτ !!!
Τελικα υπαρχουν πραγματα αξιολογα... μη μεμψιμοιρουμε συνεχεια...

Μεσα υπαρχει και φωτο του Ποσειδώνα Δίβαρη

Κατα τ'αλλα δεν εχω δει τι γραφει ο Κουναδης, μαλλον για πατατα ολκης προκειται...

Άβαταρ μέλους
ΠΡΟΚΟΠΗΣ
Δημοσιεύσεις: 32
Εγγραφή: 10 Σεπ 2005 04:31 pm
Τοποθεσία: ΑΓΙΑΣΟΣ - ΛΕΣΒΟΥ

ΔΙΒΑΡΗΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ή ΚΑΡΑΒΑΣ

#20 Δημοσίευση από ΠΡΟΚΟΠΗΣ »

Όντως τα πράγματα είναι έτσι όπως τα αναφέρει ο BIL. Στο site του Πανεπιστημίου Αιγαίου αν ψάξετε καλά θα βρείτε φωτο του Ποσειδώνα να παίζει βιολί με τον Παπαϊωάννου.Άνθρωποι που ζουν στην περιοχή του Πλωμαρίου και Παλαιοχωρίου βεβαιώνουν την πορεία του Ποσειδώνα και στην ελληνική δισκογραφία. Τώρα πώς προκύπτει το Κώστας Τσανάκος μόνο ένας Κουνάδης το ξέρει.Παρεπιπτόντως τον πρώτο άντρα της τραγουδίστριας ΝΟΤΑΣ ΚΑΛΕΛΛΗ, Παναγιώτη Καλέλλη ή Παπλωματά μπορείται να τον ακούσετε σε μεταγενέστερες ηχογραφήσεις με την αγιασώτικη παραδοσιακή κομπανία στο ίδιο site και σε ηχογραφήσεις του Διονυσόπουλου.Δουλειά αξιολογότατη κι αν θέλετε η πρώτη επιστημονική καταγραφή για τα μουσικά δρώμενα του Βορείου Αιγαίου με επικεφαλής τον καθηγητή ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ που τράβηξε κι όλο το κουπί.

paris xiotis
Δημοσιεύσεις: 46
Εγγραφή: 07 Σεπ 2006 03:26 pm

#21 Δημοσίευση από paris xiotis »

Να σημειωσω οτι εχει προηγηθει το εργο¨Μουσικα σταυροδρομια στο Αιγαιο¨,
με επικεφαλης τον..επικεφαλης του Παπαγεωργιου, Καθηγητη Σωτηρη Χτουρη.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Κουβεντούλα”