ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Μήνυμα
Συγγραφέας
Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

#29 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Συμπληρώνονται σήμερα 43 χρόνια από την στιγμή που η Χούντα των Συνταγματαρχών επέλεξε να δώσει τέλος στην κατάληψη του Πολυτεχνείου από τους Φοιτητές στις 17/11/1973. Ξημερώματα της 16ης προς 17ης Νοεμβρίου η εντολή για δυναμική εισβολή και διάλυση της κατάληψης έλαβε πράξη. Οι σιδερένιες ερπύστριες του τανκ "τσαλάκωσαν" εκτός από την σιδερένια πόρτα του Πολυτεχνείου και την προσπάθεια για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που ζητούσαν οι φοιτητές.

Σήμερα φέρνω στην επικαιρότητα την αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στην Εφημερίδα "Το Βήμα" τον Νοέμβριο του 2003 ο οδηγός του τανκ που επιχείρησε και έριξε την πόρτα του Πολυτεχνείου. Η συνέντευξη δόθηκε στον Δημοσιογράφο και ρεπόρτερ Του Βήματος Κώστα Χατζίδη που κατάφερε να βρει και να συνομιλήσει με τον πρωταγωνιστή εκείνων των στιγμών. Η συνέντευξη πρέπει να πω ότι εντάσσονταν σε ένθετο φύλλο της εφημερίδας υπό τον τίτλο "BHMAREPORTAGE". Στο ένθετο επίσης παρουσιάστηκαν τόσο το πόρισμα Τσεβά για τους νεκρούς την νύχτα εκείνη πέριξ του Πολυτεχνείου όσο και τα αρχεία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών όπου υποδέχτηκε τους δαρμένους και ξυλοφορτωμένους φοιτητές αλλά και όσους είχαν συνδράμει για βοήθεια.

Μέρος της παρακάτω συνέντευξης θα πρέπει να τονιστεί διδάσκεται εδώ και αρκετά χρόνια στα ελληνικά σχολεία και ειδικά σε μάθημα της Ε' Δημοτικού.

http://www.tovima.gr/relatedarticles/ar ... aid=155079

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

#30 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΜΑΝΤΡΑ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚ

Προ μηνών στο ίδιο θέμα παρουσιάσαμε φωτογραφίες από την «ΜΑΝΤΡΑ» του Αττίκ αλλά και πολλές ετικέτες από την δισκογραφική καριέρα του Κλέωνος Τριανταφύλλου, ενός εκ των σημαντικότερων Ελλήνων συνθετών.

Ο Αττίκ είναι ο μοναδικός Έλληνας συνθέτης που κατάφερε να κάνει καριέρα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Παρίσι όπου έγραψε από το 1906 και σε ηλικία 21 ετών τουλάχιστον 300 τραγούδια που όμως κανένα δεν ηχογραφήθηκε.

Ο Αττίκ ασχολήθηκε με όλα τα είδη του μουσικού θεάτρου και από το 1918 (https://www.youtube.com/watch?v=gZK3imOQOjU) και μετά θα περάσει στην Ελληνική δισκογραφία κάποια από αυτά. Λίγα σε σχέση με την συνολική του προσφορά στην μουσική.

Ο Αττίκ εγκαινίασε την περίφημη «Μάντρα» του το 1931 και σε αυτόν όφειλαν την ανάδειξη τους πολλοί καλλιτέχνες που αργότερα θα γίνονταν πασίγνωστοι σε όλη την Ελλάδα. Ανάμεσα τους η Λουίζα Ποζέλι, το παιδί θαύμα που ανακάλυψε ο Αττίκ, η Κάκια Μένδρη, η Δανάη, αλλά και οι Μίμης Τραϊφόρος, Ορέστης Λάσκος, Χρήστος Πύρασος, Γιώργος Οικονομίδης κ.α.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ "ΜΑΝΤΡΑ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚ"

Στην «Μάντρα» τον Ιούλιο του 1935, εν μέσω πολιτικών παθών, ο Αττίκ θα τραγουδήσει κάποια σατυρικά δίστιχα που θα καυτηριάζουν τον Πρωθυπουργό Τσαλδάρη αλλά και την επικείμενη παλινόρθωση της Μοναρχίας.

Θαρρώ, θαρρώ
Αλλά καλά κι εγώ δεν ξέρω
Θαρρώ, θαρρώ
Πως ίσως σας τον ξαναφέρω
Φρονώ, φρονώ
Να δούμ’ όμως τι λεν κι εκείνοι
Φρονώ, φρονώ
Πως κι αν ξανάρθει δεν θα μείνει.


Τα παραπάνω λόγια στην επιθεώρηση του Αττίκ φαίνεται να τα λέει ο πρωθυπουργός Τσαλδάρης και ήταν η αιτία φιλομοναρχικοί οπαδοί να μπουκάρουν στην «Μάντρα», να την διαλύσουν εν μέσω της παράστασης και να χτυπήσουν τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Σήμερα παρουσιάζω το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ριζοσπάστης» δύο μέρες μετά την επίθεση που δέχτηκε ο Αττίκ και η ομάδα του.

Στις 26/7/1935 ο «Ριζοσπάστης» στην πρώτη του σελίδα αναδεικνύει το θέμα της εισβολής τραμπούκων στην «Μάντρα» και με το τίτλο «Άρχισαν οι τρομοκρατικές πράξεις των μοναρχοφασιστών. Η προχθεσινή δολοφονική επίθεση στο θέατρο του Αττίκ οργανωμένη από το υπουργείο Αεροπορίας και την Ασφάλεια» μας δίνει όλο το ρεπορτάζ της άνανδρης επίθεσης.

Ας δούμε τι γράφει χαρακτηριστικά ο «Ριζοσπάστης» εκείνης της μέρας.

Άρχισαν οι τρομοκρατικές πράξεις των μοναρχοφασιστών. Η προχθεσινή δολοφονική επίθεση στο θέατρο του Αττίκ οργανωμένη από το υπουργείο Αεροπορίας και την Ασφάλεια

Δεν είναι πολλά χρόνια στο θέατρο «Περοκέ» οι Γυπαραίοι και οι άλλοι μπράβοι του Βενιζέλου αναστατώσανε τον κόσμο στις πιστολιές και σκοτώσανε τον εργάτη Μωραΐτη. Γιατί; Γιατί ο κόσμος χειροκροτούσε ένα σατυρικό πολιτικό δίστιχο, που δεν ήταν σύμφωνο με τα γούστα των μπράβων και των αφεντάδων τους.

Και προχθές το βράδυ γένηκε πάλι το ίδιο έγκλημα.

Οι μοναρχοφασίστες, μέσα και όξω απ΄την κυβέρνηση έχουν τόσο αποθρασυνθεί, ώστε να μην επιτρέπουν ούτε την πολιτική θεατρική σάτυρα που τους γίνεται. Νιώθουν πως τα χειροκροτήματα του κόσμου που μπιζέρνει τα αντιμοναρχικά δίστιχα των επιθεωρήσεων δεν είναι για την νόστιμη σατυρική εμφάνιση, μα για το περιεχόμενο τους. Και η λύσσα τους φθάνει ως το έγκλημα.

Τον Αύγουστο του 1931 ήταν οι γυπαραίοι του Βενιζέλου. Προχτές στη δολοφονική απόπειρα, υπουργείο Αεροπορίας Ρέπας και Ειδική ασφάλεια συνεργάστηκαν σε σκανδαλώδη ομοφωνία.

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ

Στην οδό Αχαρνών στη «Μάντρα του Αττίκ» παίζεται κάθε βράδυ επιθεώρηση. Μέσα στα διάφορα νούμερα της επιθεώρησης ήταν και σατυρικά δίστιχα για τους διάφορους πολιτικούς και για την μοναρχική κίνηση που τα τραγουδάει ο ίδιος ο Αττίκ (κ.Κλ.Τριανταφύλλου).
Μέσα σ΄αυτά τα δίστιχα είνε και ένα που μπαίνει τάχα στο στόμα του Τσαλδάρη, που λέει τη γνώμη του για το πολιτειακό και που είναι αυτό.

Θαρρώ, θαρρώ
Αλλά καλά κι εγώ δεν ξέρω
Θαρρώ, θαρρώ
Πως ίσως σας τον ξαναφέρω
Φρονώ, φρονώ
Να δούμ’ όμως τι λεν κι εκείνοι
Φρονώ, φρονώ
Πως κι αν ξανάρθει δεν θα μείνει.

Κάθε βράδυ ο κόσμος χειροκροτούσε Ιδιαίτερα το δίστιχο αυτό. Πρέπει να τονισθεί ξεχωριστά πως το θέατρο του «Αττίκ» θεωρείται σαν θέατρο αριστοκρατικό, που συγκεντρώνει κάθε βράδυ το «καλό κόσμο» της Αθήνας. Έτσι και προχθές το βράδυ ανάμεσα στους άλλες θεατές ήταν και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας κ. Π. Κανελλόπουλος και ο αδερφός του άλλοτε υφυπουργού του Πολιτικού Γραφείου και τώρα υπουργού κ. Σαγιάς.

Για το δίστιχο αυτό ο «Αττίκ» βρήκε μέσα στο ειδικό κουτί παραπόνων του θεάτρου του ένα απειλητικό γράμμα, που του έλεγε να πάψει την σάτυρα αυτή αλλοιώς θα του τα κάνουν θάλασσα. Ο Αττίκ δεν έδωσε σημασία.

Προχθές το βράδυ το θέατρο ήταν, όπως πάντα γεμάτο, μα όπως λένε οι άλλοι μάρτυρες και ο ίδιος ο Αττίκ, κοντά στον «καλό κόσμο» ήταν καθισμένοι και πολλοί φαντάροι της αεροπορίας και ένα άλλο πλήθος ύποπτα πρόσωπα.

Μόλις ο Αττίκ τέλειωσε το σατυρικό του τραγούδι και χειροκροτούσε ο κόσμος, ακούστηκε ένα συνθηματικό σφύριγμα και φαντάροι και μπράβοι σαλτάρανε πάνω στην σκηνή και αρχίσανε να χτυπάνε τον καλλιτέχνη και να σπάνε. Ο κόσμος αγαναχτισμένος ρίχτηκε πάνω στους μπράβους για να τους λιντσάρει. Τότε ένας κελευστής έβγαλε το πιστόλι του και έρριξε πάνω στο πλήθος κι έτσι βρήκαν τον καιρό οι μπράβοι και φαντάροι να τραβήξουν προς την πόρτα. Εκεί στάθηκε πάλι με το πιστόλι στο χέρι ο κελευστής για να διευκολύνει την αποχώρηση των φαντάρων της αεροπορίας.

Απ΄όξω περιμέναν επίτηδες αυτοκίνητα, όπου ανέβηκαν οι φαντάροι, ενώ ο κελευστής τους φώναζε.

-Μπράβο παιδιά του Ρέππα!

Ο αστυφύλακας Πάγκαλος που θέλησε να επέμβει και να πιάσει τους δολοφόνους, κακοποιήθηκε και πυροβολήθηκε. Το Δ΄ αστυνομικό τμήμα που ειδοποιήθηκε αμέσως απ΄ το θέατρο για τη δολοφονική απόπειρα, απάντησε πως δεν έχει διαθέσιμη δύναμη και μόλις ύστερα από ένα τέταρτο, ενώ οι παληκαράδες είχαν χαθεί, έστειλε 4 αστυφύλακες….


Ολόκληρο το άρθρο του Ριζοσπάστη για την επίθεση στην Μάντρα του Αττίκ εδώ (σελίδα 1 και σελίδα 2)
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ-ΑΤΤΙΚ-ΣΕΛΙΔΑ-1.pdf
(254.14 KiB) Μεταφορτώθηκε 1087 φορές
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ-ΑΤΤΙΚ-ΣΕΛΙΔΑ-2.pdf
(324.31 KiB) Μεταφορτώθηκε 1088 φορές
Ο Αττίκ με συνεργάτιδες του Θεάτρου χτυπημένος μετά την εισβολή των τραμπούκων.
Αττίκ.JPG
Αττίκ.JPG (12.33 KiB) Προβλήθηκε 9102 φορές
Ο Ριζοσπάστης θα επανέλθει στο θέμα και την επόμενη μέρα με περισσότερες πληροφορίες για την επίθεση στην "Μάντρα". Πληροφορούμαστε από αυτό το ρεπορτάζ ότι οι μουσικοί του Θεάτρου "Αθήναιον" (Μπροντγουαίη) κατέβηκαν σε απεργία σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον Αττίκ και τους συνεργάτες του.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ-27-7-1935.pdf
(267.44 KiB) Μεταφορτώθηκε 1623 φορές
Ο Αττίκ θα περάσει στο "πάνθεον" της Ιστορίας στις 29/8/1944 σε ηλικία 59 ετών δίνοντας ό ίδιος τέλος στην ζωή του. Είχε προλάβει να συμμετέχει στην ταινία "Χειροκροτήματα" που γυρίστηκε εν μέσω κατοχής.

https://www.youtube.com/watch?v=xPV7aZ5YOMU

Περισσότερα για την ζωή και το έργο του Αττίκ εδώ

https://www.youtube.com/watch?v=oCpjfTEJDyI
Τελευταία επεξεργασία από Για το Ανικανοποίητο..... σε 02 Φεβ 2017 09:55 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

#31 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Στην εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ" της 15/6/1946 (τρεις μέρες μετά το άνοιγμα της COLUMBIA) διαβάζουμε

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΝ ΕΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΑΣ

Την 10.30 μ.μ της χθες εις το θέατρον "Λυρικόν" εδημιουργήθη ζωηρόν επεισόδιον μεταξύ αστυνομικών και καλλιτεχνών του μουσικού θεάτρου μεταξύ των οποίων ήσαν η Σοφία Βέμπο η Άννα Καλουτά ο κ.Μαυρέας και άλλοι.Το επεισόδιον προεκλήθη εκ παραξηγήσεως οργάνων της τάξεως, τα οποία ενόμισαν ότι πρόκειται περί παρανόμου συγκεντρώσεως ενώ ήτο μια απλή συνάθροισις καλλιτεχνών οι οποίοι συνεσκέπτεντο δια διάφορα επαγγελματικά των ζητήματα. Ανακρίσεων επελήφθη το Δ΄αστυνομικόν τμήμα.


http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c= ... =6&da=1946 (σελίδα 2η)

Σκοπός της συνάντησης των καλλιτεχνών ήταν ο τρόπος αντίδρασης τους στην βαριά φορολόγηση που τους επιβλήθηκε από την Κυβέρνηση. Τα Θέατρα εκείνες τις μέρες ήταν κλειστά λόγω συνεχιζόμενης απεργίας.

Έτσι στην πρώτη (1η) σελίδα διαβάζουμε επίσης

ΝΑ ΔΟΘΗ ΛΥΣΕΙΣ

Εις το θέατρον "Λυρικόν" όπου είχον συγκεντρωθή αργούντες, λόγω του κλεισίματος των Θεάτρων ηθοποιοί, εδημιουργήθη επεισόδιον άνευ -ευτυχώς- συνεχείας. Το γεγονός ότι επρόκειτο περί πλειονότητος εθνικιστών ηθοποιών , μαρτυρεί ότι οι αστυφύλακες ηθέλησαν να εφαρμόσουν τα σχετικάς περί συγκεντρώσεων διατάξεις, αδιακρίτως φρονημάτων, και δεν ευσταθεί τυχόν ισχυρισμός ότι εθήγισαν "αι ελευθερίαι του λαού". Το επεισόδιον όμως υπογραμμίζει την ανάγκη τερματισμού της υποθέσεως των θεάτρων......


Την άλλη μέρα στην ίδια εφημερίδα διαβάζουμε το πρόγραμμα του Ραδιοφώνου. Εκτός των άλλων αναφέρει

6.30 Εμβατήρια
6.45 Μουσική
7.45 Έργα Λάιντελ
11.00 Συναυλία
12.00 Τραγουδά ο Σώτος Σιδηρόπουλος
12.30 Κυριακάτικη Συμφωνία
13.10 Μουσική σουίνγκ
13.45 Με την ορχήστα του Νιου Μέυφερ
14.20 Παληές γνωστές μελωδίες
14.45 Μουσικός προβολεύς
17.00 Ρούμπες και κόγκες
17.45 Τραγούδια του Αττίκ
18.00 Οπερέτες
19.10 Μουσικόν πρόγραμμα
20.15 Ηπειρώτικα τραγούδια
20.40 Ελληνικά δημοτικά τραγούδια
21.10 Ελαφρά μουσική
21.30 Επιλογή από βαλς
22.15 Τραγούδια των Νέγρων (!!!!!!!!!!!)
23.00 Από την όπερα "Μποέμ"
23.55 Μουσική χορού
00.30 Καντάδες από την χορωδίαν Καφάσκη (ή Καψάσκη δεν είναι ευκρινές)

http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c= ... =6&da=1946 (Σελίδα 2η)

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

#32 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Όταν τα γραμμόφωνα προκαλούσαν ...εγκεφαλικά

ΤΟ ΓΡΑΜΜΟΦΩΝΟΝ ΤΟΥ ΜΕΝΕΛΑΟΥ

Ανεπιθύμητον δώρον

Ο κ. Μενέλαος, αρχιτέκτων το επάγγελμα, είνε αμίληκτος εχθρός των γραμμοφώνων, τα οποία τον πειράζουν εις τα νεύρα, όπως και άλλους πολλούς άλλως τε. Έχει κόψει τας σχέσεις με πολλά σπίτια φιλικά του και δεν πηγαίνει μόνον και μόνον διότι εις τα σπίτια αυτά υπάρχει γραμμόφωνον. Εάν τον προσκαλέση κανένας γνωστός του θα τον ερωτήση πρώτα.
-Έχετε γραμμόφωνον στο σπίτι;
Και αν μεν του δηλώσετε πως έχετε σας απαντά.
-Λυπούμαι πολύ τότε, αλλά δεν μπορώ ναρθώ...Εκτός αν το εξαφανίσετε και το κλειδώσετε στην αποθήκη ώστε να μην το βλέπω....
Εκτός αυτού έχει ενοικιάσει ερημικήν οικία, έξω της πόλεως, ώστε να μην φθάνουν εως εκεί οι ήχοι των γραμμοφώνων που παίζουν νυχθημερόν εις όλα τα σπίτια και τα μαγαζειά. Εις την πόλιν σπανίως κατεβαίνει μόνον και μόνον για να μην ακούη και βλέπη στα μάτια του γραμμόφωνον. Η σύζηγός του, καθώς και τα παιδιά του, αποφεύγουν πάσαν σχετικήν περί γραμμοφώνων συζήτησιν.
Προχθές εόρταζεν τα γενέθλιαν του. Έκλεινεν το τεσσαρακοστόν πέμπτον έτος της ηλικίας του, οι διάφοροι συγγενείς και φίλοι δε του έστειλαν αρκετά κατά την κρατούσαν συνήθειαν. Την μεσημβρίαν ένας λούστρος εκόμισε ευμέγεθες δέμα.
-Είναι από τον κύριο Ψ., είπε.
Ο κύριος Ψ. ήτο εξάδελφος του κ. Μενελάου άρτι επανελθών εξ Αμερικής. Ο κ. Μενέλαος επήρε το δέμα και το έβαλε στο τραπέζι της σάλας. Συνεκεντρώθη δε πάραυτα ολόξληρος η οικογένεια, προκειμένου να ανοιχθή το δέμα και ν΄ αποκαλυφθή το δώρον το οποίον έστελνε ο θείος Ψ.
Φαντάζεται λοιπόν κανείς την αγανάκτησιν του κ. Μενελάου όταν έμπροσθέν του απεκαλύφθη ένα ωραιότατον... γραμμόφωνον το οποίον έστελνεν ο θείος Ψ.
-Τον παληάνθρωπο! εβρυχήθη.
-Επίτηδες το έκανε! Άμα έρθη εδώ να τον πετάξετε από τις σκάλες. Αλλιώς θα τον σκοτώσω!
-Μα ησύχασε Μενέλαε! απήντησεν η σύζυγος του. Που θέλεις να ξέρη τις ιδιοτροπίες σου ο άνθρωπος;
Ο κ. Μενέλαος έλαβεν αιφνιδίως το γραμμόφωνον και κατηυθύνθη προς το παράθυρον με τον σκοπόν να πετάξη το ανεπιθύμητον δώρον. Αλλά συνεκρατήθη εγκαίρως από την κυρίαν Αγλαίαν, τη σύζυγόν του, η οποία τον έπεισε να το πωλήση...Κι έτσι η γαλήνη επανήλθε εις την οικίαν του κ. Μενέλαου.

Ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ

ΓΡΑΜΜΟΦΩΝΑ.jpg
ΓΡΑΜΜΟΦΩΝΑ.jpg (14.33 KiB) Προβλήθηκε 8931 φορές
Το παραπάνω κείμενο εκδόθηκε από την εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ" στις 18 Ιουνίου 1929 και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ στην σελίδα 2
http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.as ... &CropPDF=0

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

#33 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Μερικά δημοσιεύματα για τον Νίκο Χατζηαποστόλου που συνέθεσε δεκάδες οπερέτες με κυριότερη αυτών υπό τον τίτλο "Οι Απάχηδες των Αθηνών" που γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία από το 1921 που πρωτοπαίχτηκε. Μάλιστα "Οι απάχηδες των Αθηνών" έγιναν και ταινία.
ΤΙ-ΜΑΤΙΑ-ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ-ΚΥΡΙΑΚΟΥ-ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ
ΤΙ-ΜΑΤΙΑ-ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ-ΚΥΡΙΑΚΟΥ-ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ
GO-1510.jpg (44.23 KiB) Προβλήθηκε 8904 φορές
Το 1926 στην εφημερίδα "Εμπρός" στις 24 Απριλίου βρίσκουμε το παρακάτω κείμενο για την οπερέτα "Μποέμικη αγάπη".
Εμπρός 24-4-1926
Εμπρός 24-4-1926
ΜΠΟΕΜΙΚΗ-ΑΓΑΠΗ.png (15.47 KiB) Προβλήθηκε 8904 φορές
Μερικές ετικέτες δίσκων με τραγούδια από την Μποέμικη Αγάπη.

Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΗ 1926
Η-ΑΓΑΠΗ-ΕΙΝΑΙ-ΤΡΕΛΗ-Ν.ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ-ΒΙΔΑΛΗΣ-ΣΑΒΑΡΗΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Η-ΑΓΑΠΗ-ΕΙΝΑΙ-ΤΡΕΛΗ-Ν.ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ-ΒΙΔΑΛΗΣ-ΣΑΒΑΡΗΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
GO-226-GA-1109.JPG (2.84 MiB) Προβλήθηκε 8904 φορές
ΦΤΩΧΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΕΜ 1926
ΦΤΩΧΙΑ-ΤΟΥ-ΜΠΟΕΜ-Ν.ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ-ΣΑΒΑΡΗΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΦΤΩΧΙΑ-ΤΟΥ-ΜΠΟΕΜ-Ν.ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ-ΣΑΒΑΡΗΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
GO-228.JPG (3.17 MiB) Προβλήθηκε 8904 φορές
Αφήνουμε το 1926 για να μεταφερθούμε στο 1932 και στην εφημερίδα Μακεδονία βρίσκουμε δύο αναφορές στον Ν.Χατζηαποστόλου και στην οπερέτα του "ΓΙΟΛΑ".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-26-8-1932
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-26-8-1932
ΓΙΟΛΑ.png (64.86 KiB) Προβλήθηκε 8904 φορές
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-28-8-1932
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-28-8-1932
Γιόλα.png (9.68 KiB) Προβλήθηκε 8904 φορές
Τέλος να σημειώσουμε ότι ο Νίκος Χατζηαποστόλου ήταν αυτός που έθεσε βέτο στον Μ.Μάτσα να μην ηχογραφούν οι ρεμπέτες τα τραγούδια τους που τα θεωρούσε πολύ χαμηλής στάθμης και όταν ο υπεύθυνος των ODEON-Parlophone αρνήθηκε να διακόψει τις ηχογραφήσεις ρεμπέτικων τραγουδιών ο Χατζηαποστόλου αποχώρησε από τις εταιρείες του Μάτσα.

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

#34 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Για το Ανικανοποίητο..... έγραψε: 24 Αύγ 2016 01:41 pm
Το πρώτο ανέβασμα αφορά την περίφημη ΜΑΝΤΡΑ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚ που στεγάστηκε για πολλά χρόνια στο θέατρο "ΔΕΛΦΟΙ" επί των οδών Αχαρνών και Ηπείρου γωνία.


Φωτογραφία της "Μάντρας" του Αττίκ, δημοσιευμένη στο "Έθνος" στις 4/7/1931.

ΕΘΝΟΣ 4-7-1931.png
ΕΘΝΟΣ 4-7-1931.png (1.85 MiB) Προβλήθηκε 5920 φορές

Από την ίδια εφημερίδα, 20 μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 24/7/1931, κείμενο-ρεπορτάζ του "Θεατρόφιλου" για την "Μάντρα" και τον Αττίκ.

ΕΘΝΟΣ 24-7-1931.pdf
(439.29 KiB) Μεταφορτώθηκε 1043 φορές

Στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται και δύο σκίτσα του Αλέξανδρου Κορογιαννάκη.


ΕΘΝΟΣ 24-7-1931.png
ΕΘΝΟΣ 24-7-1931.png (210.86 KiB) Προβλήθηκε 5920 φορές
ΕΘΝΟΣ 24 7 1931.png
ΕΘΝΟΣ 24 7 1931.png (571.5 KiB) Προβλήθηκε 5920 φορές

Απάντηση

Επιστροφή σε “Παλιοί μουσικοί - Συζητήσεις”