ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ (πριν και μετά)

Μήνυμα
Συγγραφέας
Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ (πριν και μετά)

#1 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Με την κήρυξη του πολέμου από την Ιταλία στις 28/10/1940 η Ελλάδα παρασύρονταν με την σειρά της σε ένα ντόμινο πολεμικών συγκρούσεων, που είχε ξεκινήσει ένα χρόνο πριν, με την είσοδο των Γερμανών στην Πολωνία και την κατάληψη της. Μέχρι την άνοιξη του 1940 όλη η δυτική Ευρώπη ήταν κάτω από την Γερμανική μπότα, με την Ελλάδα να κρατάει μία ουδέτερη στάση λόγω της συμπάθειας του Μεταξικού καθεστώτος προς τα αντίστοιχα καθεστώτα σε Γερμανία και Ιταλία. Η ουδετερότητα της αυτή που διακηρύσονταν διαρκώς από τον Μεταξά κράτησε μέχρι της 3ης πρωινής στις 28 Οκτωβρίου 1940 και το τελεσίγραφο του Γκράτσι.

Από της 6ης πρωινής την Δευτέρα 28/10/1940 και με τις πρώτες βολές του Ιταλικού πυροβολικού στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, η Ελλάδα θα συμμετάσχει και αυτή στον καταστροφικότερο πόλεμο που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Και αν για τις περισσότερες χώρες το 1945 ήταν το τέλος των πολεμικών συγκρούσεων, για την πατρίδα μας οι συγκρούσεις θα συνεχιστούν μέχρι το 1949 (με μία μικρή διακοπή) όταν και πλέον θα ξεκαθαριστεί η θέση της στην παγκόσμια σκακιέρα με την επικράτηση των Εθνικόφρονων έναντι των Κομμουνιστών, κάτι που είχε ήδη είχε δρομολογηθεί με την συμφωνία της Γιάλτας.

Σε αντίθεση με το καθεστώς Μεταξά, οι Έλληνες στο κάλεσμα για επιστράτευση απάντησαν με έναν πρωτοφανή ενθουσιασμό που όμοιος της δεν υπήρξε σε κανένα άλλο κράτος της Ευρώπης. Παρόμοιος ενθουσιασμός καταγράφεται μόνο τέσσερα χρόνια μετά, όταν στις 12 Οκτωβρίου του 1944 οι Γερμανοί αποχωρούν από την Αθήνα.

Στην αθρώα λαϊκή συμμετοχή ενάντια στον Φασισμό του Μουσολίνι, συμμετείχαν από την πλευρά τους και οι Έλληνες Μουσικοί, Τραγουδιστές, Οργανοπαίκτες και Στιχουργοί. Με δικά τους όπλα τα μουσικά όργανα και τα μολύβια, θα καταγράψουν σε δίσκους 78 στροφών δεκάδες μουσικά τραγούδια που θα αποτυπώσουν την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην χώρα μας την συγκεκριμένη περίοδο.

Αυτή τη μουσική συμμετοχή θα προσπαθήσω να καταγράψω παρακάτω, παρουσιάζοντας με στοιχεία όλες τις ηχογραφήσεις που προηγήθηκαν της κήρυξης του πολέμου, τις ηχογραφήσεις κατά την διάρκεια του Ελληνοιταλικού πολέμου, αλλά και τις πρώτες ηχογραφήσεις μετά το άνοιγμα της Columbia τον Ιούνιο του 1946.

Η καταγραφή που θα παρουσιαστεί στην συνέχεια δεν είναι πλήρης. Είναι όμως η πρώτη (δική μου) προσπάθεια αποτύπωσης των ηχογραφήσεων κατά την διάρκεια του Πολέμου με τους Ιταλούς, αλλά και όσων προηγήθηκαν αυτού. Ταυτόχρονα θα παρουσιαστούν και ΟΛΕΣ οι πρώτες μεταπολεμικές ηχογραφήσεις όταν στις 12 Ιουνίου 1946 στα στούντιο της Columbia θα ηχογραφηθούν τα πρώτα τραγούδια.
Φυσικά θα παρουσιάσω και ετικέτες αυτών των ηχογραφήσεων όπως κυκλοφόρησαν την δύσκολη εκείνη περίοδο.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Όπως έγραψα παραπάνω η λίστα με τα τραγούδια προ αλλά και μετά της κήρυξης του πολέμου δεν είναι πλήρης, σε αντίθεση με τις ηχογραφήσεις που έγιναν το 1946 και για τις οποίες έχουμε πλήρη εικόνα.

Έτσι θα παρουσιαστούν σε μορφή excel οι ηχογραφήσεις κατά εταιρεία, κατά αριθμό μητρών (αριθμοί ηχογραφήσεων), αλλά και αριθμό καταλόγου (αριθμοί κυκλοφορίας).

Σε όποιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν στοιχεία περί των ηχογραφήσεων, των κυκλοφοριών των δίσκων ή περί των τίτλων και των συντελεστών, είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει βοήθεια από τα μέλη του sealabs που έχουν στην κατοχή τους δίσκους ηχογραφημένους εκείνη την περίοδο.

Το ίδιο θέλω να πιστεύω θα ισχύσει και στις περιπτώσεις που τα στοιχεία που δίνω δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ξαναλέω ότι είναι η πρώτη καταγραφή και θεωρώ ότι θα υπάρχουν και λάθη. Αλλά εδώ είμαστε για να τα εντοπίσουμε και να τα διορθώσουμε.

excel ΠΩΣ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ

Στο τέλος κάθε παρουσίασης ανά εταιρεία θα υπάρχει και το ανάλογο excel με όλα τα καταγεγραμμένα στοιχεία που υπάρχουν στην διάθεση μου.

Σε κάθε excel υπάρχουν δύο φύλλα. Στο πρώτο παρουσιάζονται οι ηχογραφήσεις σύμφωνα με τους αριθμούς μήτρας (ηχογραφήσεων) και στο δεύτερο φύλλο οι αριθμοί καταλόγου (κυκλοφορίας).

Εδώ θα πρέπει να διευκρινηστεί ότι θα γίνουν τρεις (3) παρουσιάσεις και όχι τέσσερις (4).

Αν και στην χώρα μας οι εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στις ηχογραφήσεις των δίσκων ήταν τέσσερις (4) (ODEON-PARLOPHONE-HMV-COLUMBIA), εν τούτοις οι δύο εξ αυτών (ODEON-PARLOPHONE) όπως έχω ξαναγράψει στο παρελθόν, ηχογραφούσαν από το 1935 και μετά με τους ίδιους αριθμούς μήτρας (GO-).

Έτσι για τις δύο αυτές εταιρείες θα υπάρχει ένα κοινό excel. Όμως σε σχέση με τις άλλες δύο εταιρείες θα υπάρχουν τρία (3) φύλλα. Το πρώτο καταγράφει τις ηχογραφήσεις σύμφωνα με τους αριθμούς μήτρας (ηχογράφησης) και αφορά και τις δύο εταιρείες. Τα άλλα δύο φύλλα αφορούν τους αριθμούς καταλόγου (κυκλοφορίας) ανά εταιρεία.

Κάθε φύλλο περιέχει 6-7 στήλες.

Η πρώτη στήλη καταγράφει την εταιρεία.

Η δεύτερη και τρίτη στήλη καταγράφει αριθμούς μητρών (ηχογραφήσεων) ή αριθμούς καταλόγου (κυκλοφορίας). Ενδιάμεσα θα δείτε μία στήλη που θα περιέχει το σύμβολο (˅) που σημαίνει ότι η καταγραφή έγινε απ’ευθείας από τους δίσκους και τα στοιχεία που παρουσιάζονται δεν χωρούν αμφισβήτησης. Επειδή όμως πολλές φορές οι ετικέτες λόγω της φθοράς δεν εμφανίζουν καθαρά όλα τα στοιχεία κρατάω μία μικρή επιφύλαξη για μερικούς δίσκους.

Σε όσα τραγούδια δεν υπάρχει το (˅) τα στοιχεία ενδέχεται να έχουν λάθη. Παρακαλώ όσους γνωρίζουν να επισημάνουν και να διορθώσουν τα τυχόν λάθη.

Οι επόμενες στήλες περιέχουν τον τίτλο του τραγουδιού, τον συνθέτη και στιχουργό και φυσικά τους τραγουδιστές.

Αν και έχω εικόνα για τις χρονολογίες των ηχογραφήσεων (1940 ή 1941) προτίμησα να μην τις εντάξω καθώς τα στοιχεία δεν επαρκούν (λόγω ανεπάρκειας πηγών) για την επιβεβαίωση τους.

Όλα τα τραγούδια που ηχογραφήθηκαν μετά την κήρυξη του πολέμου αφορούν την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου/1940- ως και τον Απρίλιο/1941 όταν και μπαίνουν στην Αθήνα οι Γερμανοί και σταματάει κάθε δραστηριότητα στα Στούντιο της Columbia.

Ανάλογα των ηχογραφήσεων ή των κυκλοφοριών (προ-κατά-μετά του πολέμου) υπάρχουν συγκεκριμένοι χρωματισμοί για να ξεχωρίζουν και να είναι κατανοητοί σε όσους τις διαβάζουν.

Για τις προ του πολέμου υπάρχει ο πράσινος χρωματισμός.

Για τις ηχογραφήσεις/κυκλοφορίες κατά την διάρκεια του πολέμου ο χρωματισμός είναι κόκκινος.

Για τις μεταπολεμικές ηχογραφήσεις/κυκλοφορίες προτιμήθηκε το καφέ χρώμα.

Σε όποιες περιπτώσεις τα στοιχεία για τις ηχογραφήσεις/κυκλοφορίες δεν είναι επαρκή ώστε να ενταχθούν σε μία από τις παραπάνω περιόδους/χρωματικές επιλογές και γιαυτό προτιμήθηκε το γκρι χρώμα (ή κάτι τέτοιο) σε αυτά τα τραγούδια.

Τέλος θα πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχει στήλη (η τελευταία) όπου δίνεται ο σύνδεσμος με την ηχογράφηση κάθε τραγουδιού όπως υπάρχει στο sealabs.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ

Με τα στοιχεία που διαθέτω βγαίνει το συμπέρασμα ότι κατά την διάρκεια του Ελληνοιταλικού πολέμου ηχογραφούνται τουλάχιστον 60-65 τραγούδια. Υπάρχουν τραγούδια που ηχογραφήθηκαν και δύο φορές από διαφορετικούς τραγουδιστές και κυκλοφόρησαν σε διαφορετικές εταιρείες.
Αν προσθέσουμε και τις διπλές ηχογραφήσεις τραγουδιών ενδέχεται ο συνολικός αριθμός να πλησιάζει τις 70 ηχογραφήσεις.

Όσων αφορά τους δίσκους που κυκλοφόρησαν την συγκεκριμένη περίοδο και στις τέσσερις (4) εταιρείες η καταμέτρηση έδειξε 36 κυκλοφορίες δίσκων. Ο αριθμός ηχογραφήσεων και κυκλοφορίας δείχνει να συμφωνεί.

Όλες οι ηχογραφήσεις που έχω υπόψιν μου έχουν ως θέμα τον πόλεμο και μόνο. Επειδή κάποιες ηχογραφήσεις δεν τις έχω βρει για να τις ακούσω ενδέχεται κάποια τραγούδια να έχουν ερωτικό περιεχόμενο στους στίχους και όχι ως θέμα τον πόλεμο.

Όσων αφορά στις εταιρείες, για τις ODEON-PARLOPHONE ηχογραφήθηκαν σίγουρα 20 τραγούδια που αφορούν τον πόλεμο. Για τις δύο αυτές εταιρείες γνωρίζουμε ότι πριν τον θάνατο του Μεταξά (29/1/1941) ηχογραφήθηκαν τρία (3) τραγούδια. Μπορεί όμως να ηχογραφήθηκαν και πέντε (5) γιατί δεν έχω πληροφορίες για δύο (2) ηχογραφήσεις. Τα υπόλοιπα ηχογραφήθηκαν μετά την ημερομηνία αυτή.

Για την HMV ηχογραφήθηκαν σύμφωνα με τους αριθμούς μήτρας 18 τραγούδια και τα οποία μάλλον κυκλοφόρησαν όλα.

Τέλος για την COLUMBIA ηχογραφήθηκαν κατά πάσα πιθανότητα 30 τραγούδια και τα οποία κυκλοφόρησαν όλα την κρίσιμη περίοδο.

Το σύνολο μας δίνει αποτέλεσμα 68-70 ηχογραφήσεις.

Στον «μουσικό πόλεμο» συμμετείχαν συνθέτες/στιχουργοί/τραγουδιστές/οργανοπαίκτες από όλο το μουσικό φάσμα. Ελαφρό/Δημοτικό/Ρεμπέτικο από κοινού έναντι του κοινού εχθρού.

Την χρονική περίοδο που εξετάζουμε φαίνεται να έχουν συμμετοχή στις ηχογραφήσεις τουλάχιστον 55-60 γυναίκες και άντρες. Δεν αποκλείεται με την αναγωγή των ηχογραφήσεων που δεν μου είναι γνωστές ο αριθμός να ξεπερνάει τους 70.

Κυρίαρχη μορφή στις ηχογραφήσεις κατά την διάρκεια του Ελληνοιταλικού πολέμου δεν είναι άλλη από την Σοφία Βέμπο. Η ‘τραγουδίστρια της νίκης’ όπως χαρακτηρίστηκε, από τα υπάρχοντα στοιχεία φαίνεται να συμμετέχει σε 10 τουλάχιστον ηχογραφήσεις. Και τα 10 τραγούδια έχουν ως θέμα τον πόλεμο.

Αλλά και από την άλλη ο Μάρκος Βαμβακάρης με τον Απόστολο Χατζηχρήστο έχουν συμμετοχή στην τόνωση του ηθικού των Ελλήνων στρατιωτών στο μέτωπο. Αλλά και οι Στελλάκης Περπινιάδης, Στράτος Παγιουμτζής, Γιάννης Παπαιωάννου, Μανώλης Χιώτης, Νταίζυ Σταυροπούλου, Στέλιος Κερομύτης, Δημήτρης Περδικόπουλος, Ιωάννα Γεωργακοπούλου, Γεωργία Μηττάκη, Κούλα Νικολαίδου, Δημήτρης Γκόγκος (Μπαγιαντέρας), Κάκια Μένδρη, Γιώργος Παπασιδέρης, Δανάη, Νίκος Γούναρης και φυσικά πολλοί συνθέτες στιχουργοί και οργανοπαίκτες.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτές οι ηχογραφήσεις αποτελούν το «κύκνειο άσμα» ενός εκ των σημαντικότερων Ελλήνων συνθετών.

Ο Παναγιώτης Τούντας που έγραψε εκατοντάδες τραγούδια στους δίσκους 78 στροφών δεν θα τα καταφέρει στην κατοχή και θα αποδημήσει αφήνοντας παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές μεγάλες μουσικές επιτυχίες. Ο Σμυρνιός συνθέτης που έφτασε στην Αθήνα μετά από μεγάλη εθνική καταστροφή, «έφυγε» στο μέσον μίας άλλης εθνικής καταστροφής.

Τα ονόματα όλων των συντελεστών επί των ηχογραφήσεων παρουσιάζονται αναλυτικά στα excel ανά εταιρεία.

ΠΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ

Αν για τις μεταπολεμικές ηχογραφήσεις τα πράγματα είναι γνωστά και ξεκάθαρα, για τι προπολεμικές ηχογραφήσεις υπάρχουν ακόμα κενά. Και ο λόγος που συμβαίνει αυτό έχει να κάνει με τις ηχογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν λίγες μέρες ή λίγες βδομάδες πριν την κήρυξη του πολέμου και οι οποίες ενδεχομένως δεν κυκλοφόρησαν ποτέ αφού προσπεράστηκαν από τις εξελίξεις. Υπάρχουν όμως και προπολεμικές ηχογραφήσεις που κυκλοφόρησαν μετά το άνοιγμα των εταιρειών το 1946.

Ο τελευταίος που πραγματοποιεί ηχογραφήσεις στα στούντιο της Columbia πριν την κήρυξη του πολέμου είναι ο Βασίλης Τσιτσάνης. Την Κυριακή 27/10/1940 ηχογραφεί για την HMV τα κομμάτια «Μπατήρης» και «Μ΄ένα πικρό αναστεναγμό».

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια των πρώτων μεταπολεμικών ηχογραφήσεων κυκλοφόρησαν και στις τέσσερις (4) εταιρείες δίσκοι με τραγούδια που ηχογραφήθηκαν μέχρι και δέκα χρόνια πριν, για να καλύψουν την πρώτη ζήτηση που υπήρξε για δίσκους γραμμοφώνου μετά το άνοιγμα των εταιρειών και πριν κυκλοφορήσουν οι νέες ηχογραφήσεις που πραγματοποιούνταν παράλληλα.

Από τα στοιχεία που γνωρίζουμε οι πρώτες ηχογραφήσεις ξεκίνησαν στις 12 Ιουνίου 1946. Μετά από πέντε (5) χρόνια (και λίγους μήνες) και μετά από πολλές εργασίες ανακατασκευής λόγω της φθοράς που υπέστη από την κατοχή των Γερμανών, η Columbia ξανανοίγει τις πύλες της.

Παλιοί αλλά και νέοι συνθέτες πιάνουν στασίδι και ηχογραφούν όλα τα τραγούδια που παίζονταν επί κατοχής αλλά και μετά την απελευθέρωση.

Αυτός που φαίνεται να ηχογραφεί πρώτος είναι ο Γιώργος Μητσάκης.

Θα τον ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Μανώλης Χιώτης αλλά και όλοι όσοι κατάφεραν να επιζήσουν της Γερμανικής Κατοχής.

Στην συνάντηση αυτή δεν θα δώσουν το παρόν για διάφορους λόγους, σημαντικοί και κορυφαίοι συνθέτες και τραγουδιστές τις προπολεμικής περιόδου. Όπως αναφέραμε ήδη ο Π.Τούντας δεν τα κατάφερε επί κατοχής. Μαζί του στον «Παράδεισο» θα παίζουν και θα τραγουδούν οι Κ.Σκαρβέλης, Αντώνης Νταλγκάς, Ανέστης Δελλιάς, Ευάγγελος Παπάζογλου, Γιώργος Κάβουρας, Γιοβάν Τσαούς από τον χώρο του Σμυρναίικου-Ρεμπέτικου και από το ελαφρό οι Νίκος Χατζηαποστόλου, Κλέωντας Τριανταφύλλου (Αττίκ), Στάθης Μάστορας κ.α.

Για τις προπολεμικές αλλά και τις μεταπολεμικές ηχογραφήσεις θα αναφερθώ εκτενώς στα κείμενα που ακολουθούν για την κάθε εταιρεία ξεχωριστά.
Τελευταία επεξεργασία από Για το Ανικανοποίητο..... σε 27 Οκτ 2016 06:36 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ (πριν και μετά)

#2 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

COLUMBIA

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διαθέτουμε για την Columbia τα τελευταία τραγούδια που ηχογραφούνται πριν το τελεσίγραφο των Ιταλών είναι τα εξής:

¨ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΣ ΤΟ ΝΑΙ ΚΑΙ ΣΥ¨ του Μανώλη Χιώτη με τον Στράτο Παγιουμτζή με στοιχεία δίσκου CG-2125/DG-6589.
ΓΙΑΤΙ-ΔΕΝ-ΛΕΣ-ΤΟ-ΝΑΙ-ΚΑΙ-ΣΥ-ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ-ΣΤΡΑΤΟΣ-ΠΑΓΙΟΥΜΤΖΗΣ
ΓΙΑΤΙ-ΔΕΝ-ΛΕΣ-ΤΟ-ΝΑΙ-ΚΑΙ-ΣΥ-ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ-ΣΤΡΑΤΟΣ-ΠΑΓΙΟΥΜΤΖΗΣ
CG-2125-DG-6589.jpg (466.52 KiB) Προβλήθηκε 9167 φορές
¨ΑΓΑΠΗΣΑ ΜΙΑ ΟΡΦΑΝΗ¨ του Δημήτρη Περδικόπουλου με τον ίδιο και τον Στελλάκη Περπινιάδη στα φωνητικά και με στοιχεία δίσκου CG-2126/DG-6588.
ΑΓΑΠΗΣΑ-ΜΙΑ-ΟΡΦΑΝΗ-Δ.ΠΕΡΔΙΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΣΤ.ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗΣ
ΑΓΑΠΗΣΑ-ΜΙΑ-ΟΡΦΑΝΗ-Δ.ΠΕΡΔΙΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΣΤ.ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗΣ
CG-2126-1-DG-6588.jpg (26.62 KiB) Προβλήθηκε 9167 φορές
¨Μ΄ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΣΑΝ ΚΟΥΡΕΛΙ¨ του Κώστα Καρίπη με την Ιωάννα Γεωργακοπούλου και στοιχεία δίσκου CG-2127/DG-6588.
Ο Κ.Καρίπης και η Ιω.Γεωργακοπούλου είναι οι τελευταίοι που ηχογραφούν για την Columbia πριν την κήρυξη του πολέμου. Όμως τα τραγούδια αυτά όπως θα δούμε παρακάτω θα κυκλοφορήσουν μετά την κατοχή.
Μ΄ΕΧΕΙΣ-ΚΑΝΕΙ-ΣΑΝ-ΚΟΥΡΕΛΙ-Κ.ΚΑΡΙΠΗΣ-ΙΩ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Μ΄ΕΧΕΙΣ-ΚΑΝΕΙ-ΣΑΝ-ΚΟΥΡΕΛΙ-Κ.ΚΑΡΙΠΗΣ-ΙΩ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
CG-2127-1-DG-6588.JPG (2.88 MiB) Προβλήθηκε 9167 φορές
Οι πρώτοι που ηχογραφούν για λογαριασμό της Columbia μετά το τελεσίγραφο των Ιταλών προς τον Μεταξά είναι η Χορωδία της Ε.Ο.Ν., της Νεολαίας δηλαδή που υποστήριζε με θέρμη το καθεστώς της 4ης Αυγούστου. Ηχογραφούν δύο (2) τραγούδια, τα εξής:

¨ΠΑΝΤΑ ΕΜΠΡΟΣ¨ (μέρος πρώτο και μέρος δεύτερο) και ¨ΣΗΚΩ ΝΙΟΤΗ¨ (μέρος πρώτο και μέρος δεύτερο). Τα τραγούδια δεν έχουν βρεθεί και δεν ξέρουμε τι ακριβώς ηχογραφήθηκε. Οι τέσσερις αυτές ηχογραφήσεις είναι και οι πρώτες που θα μπουν σε δίσκο και θα κυκλοφορήσουν κατά την διάρκεια του πολέμου.

Μετά από αυτές τις ηχογραφήσεις ακολουθούν τέσσερις (4) ηχογραφήσεις με την Σοφία Βέμπο που έμειναν ιστορικές με την ανταπόκριση που βρήκαν από τους Έλληνες πολίτες και τους Έλληνες φαντάρους. Συγκεκριμένα ηχογραφούνται τα κομμάτια:

¨ΒΑΖΕΙ Ο ΝΤΟΥΤΣΕ ΤΗ ΣΤΟΛΗ ΤΟΥ¨ του Θεόφραστου Σακελλαρίδη και του Γιώργου Θίσβιου και με στοιχεία δίσκου CG-2134/DG-6574.
ΒΑΖΕΙ-Ο-ΝΤΟΥΤΣΕ-ΤΗΝ-ΣΤΟΛΗ-ΤΟΥ-Θ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ-Γ.ΘΙΣΒΙΟΣ-ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ
ΒΑΖΕΙ-Ο-ΝΤΟΥΤΣΕ-ΤΗΝ-ΣΤΟΛΗ-ΤΟΥ-Θ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ-Γ.ΘΙΣΒΙΟΣ-ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ
CG-2134-DG-6574.JPG (2.27 MiB) Προβλήθηκε 9167 φορές

¨ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΒΓΑΙΝ΄ Ο ΙΤΑΛΟΣ¨ των Γ.Θίσβιου/Σ.Βέμπο-Α.Μοσχούτη και με στοιχεία δίσκου CG-2135/DG-6574.
ΣΤΟΝ-ΠΟΛΕΜΟ-ΒΓΑΙΝ΄-Ο-ΙΤΑΛΟΣ-Σ.ΒΕΜΠΟ-Α.ΜΟΣΧΟΥΤΗΣ-Γ.ΘΙΣΒΙΟΣ
ΣΤΟΝ-ΠΟΛΕΜΟ-ΒΓΑΙΝ΄-Ο-ΙΤΑΛΟΣ-Σ.ΒΕΜΠΟ-Α.ΜΟΣΧΟΥΤΗΣ-Γ.ΘΙΣΒΙΟΣ
CG-2135-DG-6574.JPG (2.22 MiB) Προβλήθηκε 9167 φορές
¨ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΙΔΙΑ¨ των Μιχάλη Σουγιούλ και Μίμη Τραϊφόρου και με στοιχεία δίσκου CG-2136/DG-6575.
ΠΑΙΔΙΑ-ΤΗΣ-ΕΛΛΑΔΟΣ-ΠΑΙΔΙΑ-Μ.ΣΟΥΓΙΟΥΛ-Μ.ΤΡΑΙΦΟΡΟΥ-ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ
ΠΑΙΔΙΑ-ΤΗΣ-ΕΛΛΑΔΟΣ-ΠΑΙΔΙΑ-Μ.ΣΟΥΓΙΟΥΛ-Μ.ΤΡΑΙΦΟΡΟΥ-ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ
CG-2136-DG-6575.JPG (2.93 MiB) Προβλήθηκε 9167 φορές
¨ΜΑΣ ΧΩΡΙΣΕ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ¨ ΤΩΝ Μιχάλη Σουγιούλ και Κώστα Κοφινιώτη και με στοιχεία δίσκου CG-2137/DG-6575.
ΜΑΣ-ΧΩΡΙΣΕ-Ο-ΠΟΛΕΜΟΣ-Μ.ΣΟΥΓΙΟΥΛ-Κ.ΚΟΦΙΝΙΩΤΗΣ-ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ
ΜΑΣ-ΧΩΡΙΣΕ-Ο-ΠΟΛΕΜΟΣ-Μ.ΣΟΥΓΙΟΥΛ-Κ.ΚΟΦΙΝΙΩΤΗΣ-ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ
CG-2137-DG-6575.JPG (2.94 MiB) Προβλήθηκε 9167 φορές
Τα τέσσερα τελευταία τραγούδια που ηχογραφούνται πριν οι Γερμανοί εισβάλουν στην Αθήνα είναι τα παρακάτω:

¨ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΟ ΝΤΟΥΦΕΚΙ¨ του Γιώργου Παπασιδέρη και με στοιχεία δίσκου CG-2154/DG-6585.

¨ΝΑ΄ΜΟΥΝ ΠΟΥΛΙ ΝΑ ΠΕΤΑΓΑ¨ του Γιώργου Παπασιδέρη και με στοιχεία δίσκου CG-2155/DG-6585.

¨Η ΛΟΓΧΗ ΜΑΣ ΤΟ ΘΕΛΕΙ¨ του Παναγιώτη Τούντα με τους Στέλιο Κερομύτη-Μανώλη Χιώτη-Νταίζη Σταυροπούλου. Το τραγούδι αποτελεί το ¨κύκνειο άσμα¨, όπως αναφέραμε στο εισαγωγικό κείμενο, του Π.Τούντα. Τα στοιχεία του δίσκου είναι CG-2156/DG-6584. Από τις πληροφορίες του τραγουδιού στη βάση μας προκύπτει ότι συμμετέχει για πρώτη φορά και ο Γιώργος Μητσάκης σε ηλικία 20 χρονών.

Το τελευταίο τραγούδι που ηχογραφείται για την Columbia πριν την είσοδο των Γερμανών είναι το ¨ΘΑ ΠΑΡΩ ΤΟ ΝΤΟΥΦΕΚΙ ΜΟΥ¨ του Στέλιου Κερομύτη με τους Μανώλη Χιώτη, Νταίζη Σταυροπούλου και τον ίδιο στα φωνητικά. Τα στοιχεία του δίσκου είναι CG-2157/DG-6584.

Συνολικά στην COLUMBIA ηχογραφούνται 30 τραγούδια την κρίσιμη αυτή περίοδο και κυκλοφορούν 15 δίσκοι.

Σε αυτές τις 30 ηχογραφήσεις λαμβάνουν μέρος χωρίς αμφιβολία 31 συνθέτες-στιχουργοί και τραγουδιστές χωρίς να υπολογίζονται οι οργανοπαίκτες.

Ο τελευταίος δίσκος που κυκλοφορεί πριν την κατάληψη της Αθήνας από τους Γερμανούς περιέχει τα δύο τραγούδια του Γιώργου Παπασιδέρη που προαναφέραμε πιο πάνω. Μετά από αυτόν τον δίσκο ακολουθούν 11 δίσκοι (22 τραγούδια) όλοι με προπολεμικές ηχογραφήσεις τραγουδιών και οι οποίοι φαίνεται να κυκλοφόρησαν το 1946 πριν ή κατά την διάρκεια των πρώτων μεταπολεμικών ηχογραφήσεων. Αυτό είχε ως συνέπεια πολλοί ερευνητές να τοποθετούν λανθασμένα τους δίσκους αυτούς στην κατοχική περίοδο και όχι στην μεταπολεμική όπως προκύπτει.

Οι πρώτοι συνθέτες που ηχογραφούν μετά το άνοιγμα της COLUMBIA τον Ιούνιο του 1946 είναι οι Γιώργος Μητσάκης, Βασίλης Τσιτσάνης, Στέλιος Κερομύτης και Κώστας Ρούκουνας.

Ο Γιώργος Μητσάκης ηχογραφεί πρώτος στις 12 Ιουνίου 1946 τα τραγούδια ¨Ο ΛΟΥΛΑΣ¨ με στοιχεία δίσκου CG-2158/DG-6597 και το ¨ΚΟΜΠΟΛΟΓΑΚΙ¨ με στοιχεία δίσκου CG-2159/DG-6597. Και τα δύο τραγούδια είναι με την φωνή του συνθέτη και του Γιώργου Μανησαλή.

Ακολουθεί ο Βασίλης Τσιτσάνης με τρία (3) τραγούδια: ¨ΤΗΣ ΜΑΣΤΟΥΡΑΣ Ο ΣΚΟΠΟΣ¨ CG-2160/DG-6599 ¨ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΡΟΣΟΥΛΑ¨ CG-2161/DG-6598 και ¨ΧΑΤΖΗ ΜΠΑΞΕΣ¨ CG-2162/DG-6598.

Αναλυτικά όλες οι ηχογραφήσεις/κυκλοφορίες στο excel που ακολουθεί.
COLUMBIA.xlsx
(23.54 KiB) Μεταφορτώθηκε 465 φορές
Τελευταία επεξεργασία από Για το Ανικανοποίητο..... σε 27 Οκτ 2016 06:40 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ (πριν και μετά)

#3 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

HMV

Οι τελευταίες προπολεμικές ηχογραφήσεις πραγματοποιούνται για την HMV και αφορούν δύο (2) τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη ο οποίος με την κήρυξη του πολέμου θα επιστρατευθεί και θα φύγει για τα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Ο Τσιτσάνης που σαν στρατιώτης στην πρώτη γραμμή θα τραυματιστεί από όλμο, δεν συμμετέχει καθόλου στις πολεμικές ηχογραφήσεις τραγουδιών σε καμία εταιρεία. Με μία φτηνή κιθάρα όπως λέει ο ίδιος που αγόρασε από την Λάρισα θα κομπανιάρει και θα συντροφεύει τους συναδέλφους στρατιώτες μέχρι που η κιθάρα λόγω καταστροφής της δεν θα μπορεί πλέον να ψυχαγωγεί τους φαντάρους στο μέτωπο.

Στις 27/10/1940 ημέρα Κυριακή ο Β.Τσιτσάνης ηχογραφεί για λογαριασμό της HMV τα τραγούδια ¨ΜΠΑΤΗΡΗΣ¨ με στοιχεία δίσκου OGA-1128/AO-2695 με τον Στέλιο Κερομύτη και την Ιωάννα Γεωργακοπούλου και ¨Μ΄ΕΝΑ ΠΙΚΡΟ ΑΝΑΣΤΑΝΕΓΜΟ¨ (ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΠΩ ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΝΩ) OGA-1129/AO-2695 με τον Στελλάκη Περπινιάδη και τον ίδιο στα φωνητικά. Όμως λόγω του πολέμου τα τραγούδια θα κυκλοφορήσουν το 1946.
ΜΠΑΤΗΡΗΣ-Β.ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ-ΣΤ.ΚΕΡΟΜΥΤΗΣ-ΙΩ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΠΑΤΗΡΗΣ-Β.ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ-ΣΤ.ΚΕΡΟΜΥΤΗΣ-ΙΩ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
OGA-1128-1-AO-2695.JPG (2.68 MiB) Προβλήθηκε 9162 φορές
Μ΄ΕΝΑ-ΠΙΚΡΟ-ΑΝΑΣΤΕΝΑΓΜΟ-Β.ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ-ΣΤ.ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗΣ
Μ΄ΕΝΑ-ΠΙΚΡΟ-ΑΝΑΣΤΕΝΑΓΜΟ-Β.ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ-ΣΤ.ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗΣ
OGA-1129-1-AO-2695.JPG (2.69 MiB) Προβλήθηκε 9162 φορές
Η αμέσως επόμενη ηχογράφηση και πρώτη μετά την κήρυξη του πολέμου, για την HMV, αφορά το τραγούδι ¨ΣΤΗ ΡΩΜΗ¨ το γνωστό ¨Κορόιδο Μουσολίνι¨ με στοιχεία δίσκου OGA-1130/AO-2684.
Το τραγούδι όπως μας πληροφορεί η βάση μας (display.php?d=0&recid=9012) είναι σε μουσική του ELDO DI LAZZARO από το ¨REGINELLA CAMPAGNOLA¨ σε στίχους του Γιώργου Οικονομίδη. Το ίδιο τραγούδι (ΡΩΜΗ) θα ηχογραφηθεί και για την ODEON με τον Άλκη Παγώνη. Στην εκτέλεση της HMV τραγουδάει ο Νίκος Γούναρης.
ΣΤΗ-ΡΩΜΗ-ELDO DI LAZZARO-Γ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ-Ν.ΓΟΥΝΑΡΗΣ
ΣΤΗ-ΡΩΜΗ-ELDO DI LAZZARO-Γ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ-Ν.ΓΟΥΝΑΡΗΣ
OGA-1130-AO-2684.JPG (2.85 MiB) Προβλήθηκε 9162 φορές
Το αμέσως επόμενο τραγούδι που ηχογραφείται είναι το ¨ΝΤΟΥΤΣΕ ΝΤΟΥΤΣΕ¨ OGA-1131/AO-2684 σε μουσική του Θεόφραστου Σακελλαρίδη και στίχους του Γιώργου Οικονομίδη πάλι με τον Νίκο Γούναρη. Η μουσική βασίστηκε στο τραγούδι ¨Μάρω Μάρω¨ σε μουσική του Σακελλαρίδη και στίχους του Αλέκου Σακελλάριου. Το ¨Μάρω Μάρω¨ CG-1690/DG-6351 ηχογραφήθηκε για την COLUMBIA στις αρχές του 1938.
ΝΤΟΥΤΣΕ-ΝΤΟΥΤΣΕ-Θ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ-Γ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ-Ν.ΓΟΥΝΑΡΗΣ
ΝΤΟΥΤΣΕ-ΝΤΟΥΤΣΕ-Θ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ-Γ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ-Ν.ΓΟΥΝΑΡΗΣ
OGA-1131-AO-2684.JPG (2.8 MiB) Προβλήθηκε 9162 φορές
Οι δύο επόμενες ηχογραφήσεις αφορούν δύο ξένα τραγούδια και για τα οποία δεν έχουμε στην διάθεση μας τις ανάλογες ηχογραφήσεις.
Το πρώτο είναι ο ¨ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΓΓΛΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ¨ OGA-1132/AO-2685 και δεύτερο το ¨BEER BARREL POLKA¨ OGA-1133/AO-2685 και τα οποία κυκλοφόρησαν στον ίδιο δίσκο.

Ποιες ήταν όμως οι τελευταίες ηχογραφήσεις για την HMV πριν μπουν στην Αθήνα οι Γερμανοί;

Δυστυχώς δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα γιατί όπως θα παρατηρήσετε στο excel λείπουν οι δύο τελευταίες ηχογραφήσεις. Δεν έχω καθόλου στοιχεία για τις ηχογραφήσεις με στοιχεία δίσκων OGA-1146 και OGA-1147. Ίσως να αφορούν δύο τραγούδια από την λίστα με της κυκλοφορίες των δίσκων για τις οποίες έχω στοιχεία κυκλοφορίας αλλά δεν έχω στοιχεία ηχογράφησης.

Οι αμέσως προηγούμενες ηχογραφήσεις αφορούν δύο (2) τραγούδια του Π.Τούντα.

Τα κομμάτια ¨ΑΚΟΥ ΝΤΟΥΤΣΕ ΜΟΥ ΤΑ ΝΕΑ¨ OGA-1144/AO-2691 και ¨ΔΕΝ ΜΕ ΦΟΒΙΖΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ¨ OGA-1145/AO-2691 σε στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη (Τσάντας) με την φωνή του Στελλάκη Περπινιάδη.
ΑΚΟΥ-ΝΤΟΥΤΣΕ-ΜΟΥ-ΤΑ-ΝΕΑ-Π.ΤΟΥΝΤΑΣ-ΣΤ.ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗΣ
ΑΚΟΥ-ΝΤΟΥΤΣΕ-ΜΟΥ-ΤΑ-ΝΕΑ-Π.ΤΟΥΝΤΑΣ-ΣΤ.ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗΣ
OGA-1144-AO-2691.jpg (34.36 KiB) Προβλήθηκε 9162 φορές
ΔΕΝ-ΜΕ-ΦΟΒΙΖΕΙ-Ο-ΠΟΛΕΜΟΣ-Π.ΤΟΥΝΤΑΣ-Χ.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ(ΤΣΑΝΤΑΣ)-ΣΤ.ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗΣ
ΔΕΝ-ΜΕ-ΦΟΒΙΖΕΙ-Ο-ΠΟΛΕΜΟΣ-Π.ΤΟΥΝΤΑΣ-Χ.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ(ΤΣΑΝΤΑΣ)-ΣΤ.ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗΣ
OGA-1145-AO-2691.jpg (36.59 KiB) Προβλήθηκε 9162 φορές
Αυτά τα δύο τραγούδια όπως και το ¨Η ΛΟΓΧΗ ΜΑΣ ΤΟ ΘΕΛΕΙ¨ (COLUMBIA CG-2156/DG-6584) είναι τα τελευταία τραγούδια που ηχογραφεί (από το 1924) ο Σμυρνιός συνθέτης.

Επίσης δεν έχω στοιχεία και για τον δίσκο που κυκλοφόρησε τελευταίος πριν την είσοδο των Γερμανών. Στην λίστα μου δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τους αριθμούς κυκλοφορίας AO-2692 (2 τραγούδια) και AO-2689 (2 τραγούδια).

Ο δίσκος AO-2692 είναι ο τελευταίος δίσκος που κυκλοφόρησε για την HMV πριν οι εγκαταστάσεις της COLUMBIA περάσουν στα χέρια των Γερμανών.

Όποιος διαθέτει στοιχεία για αυτές τις ηχογραφήσεις/κυκλοφορίες παρακαλείται να μας τις κάνει γνωστές ώστε να διορθωθεί ο πίνακας που επισυνάπτω.

Συνολικά στην HMV κατά την διάρκεια του Ελληνοιταλικού πολέμου ηχογραφούνται 18 τραγούδια και την ίδια περίοδο κυκλοφορούν 9 δίσκοι.

Από τις γνωστές ηχογραφήσεις/κυκλοφορίες της λίστας φαίνεται να συμμετέχουν 16 συνθέτες, στιχουργοί και τραγουδιστές χωρίς να υπολογίζονται οι οργανοπαίκτες.

Αναλυτικά οι συνθέτες-στιχουργοί-τραγουδιστές που συμμετέχουν για λογαριασμό της HMV στις πολεμικές ηχογραφήσεις στο excel που ακολουθεί χαμηλότερα.

Όπως και στην COLUMBIA πριν ή κατά την διάρκεια των πρώτων μεταπολεμικών ηχογραφήσεων (Ιούνιος 1946) κυκλοφορούν με το σήμα της HMV πέντε (5) δίσκοι (10 τραγούδια) με προπολεμικές ηχογραφήσεις. Τα οκτώ (8) από αυτά τα τραγούδια αφορούν ηχογραφήσεις του Οκτωβρίου 1940 και τα οποία δεν είχαν προλάβει να κυκλοφορήσουν λόγω των γεγονότων που ακολούθησαν. Οι άλλες δύο ηχογραφήσεις αφορούν τραγούδια του 1937-1938.

ΟΙ πρώτες μεταπολεμικές ηχογραφήσεις για την HMV πραγματοποιούνται όπως και για την COLUMBIA στις 12/6/1946 και αφορούν δύο (2) τραγούδια του Μανώλη Χιώτη.

Το πρώτο είναι ¨Ο ΠΑΣΑΤΕΜΠΟΣ¨ OGA-1148/AO-2698 με την Ιωάννα Γεωργακοπούλου και τον συνθέτη στα φωνητικά και το δεύτερο σε στίχους του Δημήτρη Σέμση (Σαλονικιός) υπό τον τίτλο ¨ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ¨ OGA-1149/AO-2698 με την Ιωάννα Γεωργακοπούλου και τον συνθέτη στα φωνητικά.
Ο-ΠΑΣΑΤΕΜΠΟΣ-Μ.ΧΙΩΤΗΣ-ΙΩ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο-ΠΑΣΑΤΕΜΠΟΣ-Μ.ΧΙΩΤΗΣ-ΙΩ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
OGA-1148-1-AO-2698.JPG (2.03 MiB) Προβλήθηκε 9162 φορές
ΨΙΛΟ-ΓΑΖΙ-Μ.ΧΙΩΤΗΣ-Δ.ΣΕΜΣΗΣ-ΙΩ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΨΙΛΟ-ΓΑΖΙ-Μ.ΧΙΩΤΗΣ-Δ.ΣΕΜΣΗΣ-ΙΩ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
OGA-1149-1-AO-2698.JPG (2.81 MiB) Προβλήθηκε 9162 φορές
Ακολουθούν τραγούδια του Στ.Παγιουμτζή, του Β.Τσιτσάνη και του Γ.Παπαϊωάνου.

Αναλυτικά όλες οι ηχογραφήσεις/κυκλοφορίες προ-κατά-μετά τον πόλεμο στο excel που ακολουθεί.
HMV.xlsx
ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ (πριν και μετά)
(18.83 KiB) Μεταφορτώθηκε 436 φορές
Τελευταία επεξεργασία από Για το Ανικανοποίητο..... σε 28 Οκτ 2016 06:53 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ (πριν και μετά)

#4 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

ODEON-PARLOPHONE

Άφησα τελευταίες αυτές τις δύο εταιρείες που από το 1935 ηχογραφούν με τον ίδιο αριθμό (GO-) μήτρας (ηχογράφησης) και οι οποίες παρουσιάζουν αντικειμενικά τα περισσότερα κενά τόσο για τις προπολεμικές ηχογραφήσεις όσο και για τις πολεμικές.

Ας δούμε τώρα αναλυτικά όλες τις ηχογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις δύο αυτές εταιρείες.

Για τις τελευταίες δύο (2) ηχογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν τον πόλεμο δυστυχώς δεν υπάρχουν πληροφορίες και ίσως να μην κυκλοφόρησαν ποτέ.

Οι αριθμοί μήτρας GO-3594 και GO-3595 δεν αντιστοιχούν από την έρευνα μου σε κάποια τραγούδια και η λογική εξήγηση είναι ότι μάλλον δεν κυκλοφόρησαν ποτέ σε δίσκο όπως συνέβει και σε άλλα τραγούδια όλων των εταιρειών. Αλλά επειδή δεν έχω το σύνολο των κυκλοφοριών κρατάω μία μικρή επιφύλαξη.

Τα δύο προηγούμενα τραγούδια που ηχογραφούνται, με αριθμούς μήτρας (ηχογράφησης) GO-3592 και GO-3593, αφορούν συνθέσεις του Σπύρου Περιστέρη και είναι τα κομμάτια ¨ΜΑΝΑΒΙΣΣΑ ΜΕ ΓΑΙΔΟΥΡΑΚΙ¨ και ¨ΚΟΡΙΤΣΙ ΑΠΟΝΟ¨. Και τα δύο τραγούδια κυκλοφόρησαν μετά τον πόλεμο και πριν κυκλοφορήσουν τα νέα τραγούδια που ηχογραφήθηκαν τον Ιούνιο του 1946.
ΚΟΡΙΤΣΙ-ΑΠΟΝΟ-ΣΠ.ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ-ΣΤ.ΠΑΓΙΟΥΜΤΖΗΣ
ΚΟΡΙΤΣΙ-ΑΠΟΝΟ-ΣΠ.ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ-ΣΤ.ΠΑΓΙΟΥΜΤΖΗΣ
GO-3593-GA-7320.jpg (49.22 KiB) Προβλήθηκε 9158 φορές
Μαζί με τα δύο τραγούδια που προαναφέραμε, για τα οποία δεν έχουμε πληροφορίες, αποτελούν τις τελευταίες προπολεμικές ηχογραφήσεις για τις εταιρείες ODEON-PARLOPHONE.

Τα τρία πρώτα τραγούδια που ηχογραφούνται για τις εταιρείες του Μ.Μάτσα μετά το τελεσίγραφο των Ιταλών είναι τα:

¨ΑΧ ΤΣΙΑΝΟ¨(ΒΑΖΕΙ Ο ΝΤΟΥΤΣΕ ΤΗ ΣΤΟΛΗ ΤΟΥ) GO-3596/GA-7310

¨ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΒΓΑΙΝΕΙ Ο ΙΤΑΛΟΣ¨ GO-3597/GA-7310

¨ΡΩΜΗ¨ GO-3598/GA-7311

Και τα τρία αυτά τραγούδια όπως αναφέρθηκε πιο πάνω (βλέπε COLUMBIA-HMV) ηχογραφήθηκαν και για την COLUMBIA τα δύο πρώτα και για την HMV το τρίτο. Αυτή τη φορά η Κούλα Νικολαίδου θα αντικαταστήσει την Σοφία Βέμπο και τον Νίκο Γούναρη και στα τρία τραγούδια.

Ακολουθούν ηχογραφήσεις τραγουδιών του Σπύρου Περιστέρη του Δημήτρη Περδικόπουλου και του Μάρκου Βαμβακάρη.
Τ΄ΟΝΕΙΡΟ-ΤΟΥ-ΜΠΕΝΙΤΟ-ΣΠ.ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ-Μ.ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ-ΑΠ.ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ
Τ΄ΟΝΕΙΡΟ-ΤΟΥ-ΜΠΕΝΙΤΟ-ΣΠ.ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ-Μ.ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ-ΑΠ.ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ
GO-3601-GA-7313.JPG (2.86 MiB) Προβλήθηκε 9158 φορές
ΤΗΝ-ΑΛΒΑΝΙΑ-ΞΕΓΡΑΨΕ-ΣΠ.ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ-Μ.ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ-ΑΠ.ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ
ΤΗΝ-ΑΛΒΑΝΙΑ-ΞΕΓΡΑΨΕ-ΣΠ.ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ-Μ.ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ-ΑΠ.ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ
GO-3602-GA-7313.JPG (2.84 MiB) Προβλήθηκε 9158 φορές
ΣΑΝ-ΠΟΛΕΜΑΓΕΣ-ΜΕ-ΤΟΥΣ-ΑΒΗΣΥΝΕΖΟΥΣ-Δ.ΠΕΡΔΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΑΝ-ΠΟΛΕΜΑΓΕΣ-ΜΕ-ΤΟΥΣ-ΑΒΗΣΥΝΕΖΟΥΣ-Δ.ΠΕΡΔΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
GO-3604-GA-7315.JPG (2.87 MiB) Προβλήθηκε 9158 φορές
Στοιχεία για τις τελευταίες ηχογραφήσεις πριν την κάθοδο των Γερμανών δεν έχω βρει.

Συγκεκριμένα τα τραγούδια με αριθμούς μήτρας (ηχογραφήσεων) GO-3614/ GO-3615/ GO-3616 που φαίνεται να είναι οι τελευταίες πολεμικές ηχογραφήσεις για τις ODEON-PARLOPHONE δεν έχω βρει σε ποια τραγούδια αντιστοιχούν. Όποιος γνωρίζει παρακαλείτε να μας τα κοινωποιήσει.

Πριν από αυτά τα τρία τραγούδια ηχογραφούνται εν μέσω πολέμου τα εξής τραγούδια:

¨ΚΑΜΠΑΝΕΣ¨ GO-3611 των Σ.Ιωαννίδη και Μ.Μαργαρίτη με τον Άλκη Παγώνη.

¨ΟΤΑΝ ΘΑΡΘΕΙΣ¨ GO-3612 των Γιαννίδη-Τραιφόρου με την 18χρονη τότε Ρένα Βλαχοπούλου (!!!).

¨ΚΟΝΣΙΤΑ¨ GO-3613 των Βάμπαρη-Ρηγόπουλου με την Ρ.Βλαχοπούλου και την Σούλα Καραγιώργη.

Επειδή δεν έχω βρει τις συγκεκριμένες ηχογραφήσεις κρατάω κάθε επιφύλαξη γι΄αυτά τα κομμάτια. Ενδέχεται τα δύο πρώτα τραγούδια που μπήκαν στο ίδιο δίσκο να κυκλοφόρησαν μετά τον πόλεμο. Ίσως όμως να είναι και ο τελευταίος δίσκος που κυκλοφόρησε από την ODEON κατά την διάρκεια του πολέμου με τους Ιταλούς και γι΄αυτό στην λίστα παρουσιάζεται με Μωβ Χρώμα.

Συνολικά στις 2 εταιρείες ηχογραφήθηκαν από τα στοιχεία που διαθέτω 21 τραγούδια και συμμετείχαν σίγουρα 18 και ίσως παραπάνω συνθέτες/στιχουργοί/τραγουδιστές.

Ας δούμε τώρα ποιοι δίσκοι κυκλοφόρησαν στην κάθε εταιρεία ξεχωριστά κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Όσων αφορά την ODEON τα τραγούδια των Ιω.Βέλλα/Ι.Καρύδη ¨ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΕ ΓΕΛΑΣ¨ και ¨ΚΟΙΤΑΞΕ ΜΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ¨ με αριθμό κυκλοφορίας GA-7309 είναι τα τελευταία τραγούδια που κυκλοφορεί η συγκεκριμένη εταιρεία πριν αρχίσει να κυκλοφορεί δίσκους που περιέχουν τραγούδια της περίοδου του πολέμου έναντι των Ιταλών.

Ο αμέσως προηγούμενος δίσκος κυκλοφόρησε με την φωνή του Δημήτρη Περδικόπουλου και περιέχει τα τραγούδια ¨ΤΟ ΠΑΛΙΟΤΡΕΧΑΝΤΗΡΙ¨ του Α.Χατζηαντωνίου και ¨ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟ¨ των Γ.Πετροπουλέα/Δ.Περδικόπουλου.

Μετά την κήρυξη του πολέμου και μέχρι την εμπλοκή των Γερμανών κυκλοφορούν σίγουρα εννέα (9) δίσκοι και ίσως δέκα (10) αν συμπεριλάβουμε τα κομμάτια ¨ΚΑΜΠΑΝΕΣ¨ και ¨ΟΤΑΝ ΘΑΡΘΕΙΣ¨ που όπως είδαμε διεκδικούνται και από τις μεταπολεμικές κυκλοφορίες.

Για την PARLOPHONE τα τελευταία τραγούδια που κυκλοφορούν πριν τον πόλεμο είναι τα παρακάτω:

¨Η ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΑΠ΄ ΤΑ ΛΙΟΣΑ¨ B-74049/GO-3553 του Σπύρου Περιστέρη με τους Μ.Βαμβακάρη και Απ.Χατζηχρήστο.

¨ΕΣΟΥΡΩΣΑ ΚΙ ΑΠΟΨΕ¨ B-74049/GO-3554 με τους Μάρκο Βαμβακάρη και Γιάννη Παπαϊωάννου και αυτό του Σπύρου Περιστέρη

¨ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ¨ B-74050/GO-3558 με τον Δημήτρη Περδικόπουλο.

¨ΜΙΑ ΠΕΡΔΙΚΑ Μ΄ΑΝΤΑΜΩΣΕ¨ B-74050/GO-3559 με τον Δημήτρη Περδικόπουλο.

Στην ετικέτα του δίσκου αναφέρει το όνομα Ελ.Μωραϊτου και για τα δύο τραγούδια.

Ο πρώτος δίσκος που κυκλοφορεί για την PARLOPHONE με πολεμικές ηχογραφήσεις έχει την σφραγίδα του Απόστολου Χατζηχρήστου.

Τα τραγούδια ¨ΑΕΡΑ ΟΙ ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΜΑΣ¨ B-74051 και ¨Ο ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ¨ B-74051 μπήκαν στον ίδιο δίσκο για λογαριασμό της PARLOPHONE. Για τα δύο αυτά τραγούδια δεν έχω αριθμούς μήτρας.

Περιέργως ακολουθούν τέσσερις (4) δίσκοι με οκτώ (8) τραγούδια που κυκλοφόρησαν μέσα στην δίνη του πολέμου τα οποία ηχογραφήθηκαν πριν την έναρξη του.

Η PARLOPHONE είναι η μοναδική εταιρεία που κυκλοφορεί τραγούδια μέσα στον πόλεμο που το περιεχόμενο τους δεν αφορά τα τεκταινόμενα.

Ο τελευταίος δίσκος που κυκλοφορεί από την συγκεκριμένη εταιρεία με θέμα τον πόλεμο έχει τα εξής τραγούδια:

¨ΣΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ¨ B-74056 των Απ.Χατζηχρήστου/Γ.Φωτίδα με τον συνθέτη τον Μάρκο Βαμβακάρη και τον Γιάννη Σταμούλη στα φωνητικά.

¨ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΟΥ ΤΗΝ ΕΒΛΕΠΕΣ¨ B-74056 του Γιάννη Παπαιωάννου με τον ίδιο και τον Απ.Χατζηχρήστο στα φωνητικά.

Μετά ήρθαν οι Γερμανοί…

Για να δούμε τώρα τις μεταπολεμικές ηχογραφήσεις και κυκλοφορίες στις δύο (2) εταιρείες όπως προκύπτουν από τα στοιχεία που διαθέτω.

Καταρχήν όπως και στις άλλες εταιρείες κυκλοφόρησαν, πριν ή κατά την διάρκεια των πρώτων μεταπολεμικών ηχογραφήσεων, δίσκοι με ηχογραφήσεις που είχαν προηγηθεί του πολέμου αλλά και κάποιες καταμεσής του.

Συγκεκριμένα 14 δίσκοι με 28 τραγούδια κυκλοφόρησε η ODEON πριν βγουν στην αγορά οι δίσκοι με τις πρώτες ηχογραφήσεις του 1946.

Η PARLOPHONE με την σειρά της κυκλοφόρησε 5 δίσκους πριν ρίξει στην αγορά τους δίσκους με τις νέες ηχογραφήσεις.

Για να δούμε τώρα τις μεταπολεμικές ηχογραφήσεις που αφορούν τις εταιρείες αυτές.

Ο Γιώργος Μητσάκης με το τραγούδι ¨Ο ΛΟΥΛΑΣ¨ GO-3617/GA-7334 κάνει την πρώτη μεταπολεμική ηχογράφηση για την ODEON.
Όπως είδαμε ¨Ο ΛΟΥΛΑΣ¨ ήταν και η πρώτη ηχογράφηση για την COLUMBIA. Σε αυτή την ηχογράφηση φωνητικά κάνουν οι Στράτος Παγιουμτζής και ο Κώστας Καπλάνης.
Ο-ΛΟΥΛΑΣ-Γ.ΜΗΤΣΑΚΗΣ-ΣΤ.ΠΑΓΙΟΥΜΤΖΗΣ-Κ.ΚΑΠΛΑΝΗΣ
Ο-ΛΟΥΛΑΣ-Γ.ΜΗΤΣΑΚΗΣ-ΣΤ.ΠΑΓΙΟΥΜΤΖΗΣ-Κ.ΚΑΠΛΑΝΗΣ
GO-3617-GA-7334.jpg (41.96 KiB) Προβλήθηκε 9158 φορές
Η δεύτερη ηχογράφηση είναι ¨ΤΟ ΚΟΜΠΟΛΟΓΑΚΙ¨ GO-3618/GA-7334 με τους ίδιους συντελεστές. Και αυτό ηχογραφήθηκε πρώτα για τις COLUMBIA και HMV.

Αυτό που κάνει εντύπωση με ¨ΤΟ ΚΟΜΠΟΛΟΓΑΚΙ¨ είναι ότι κυκλοφόρησε και στις δύο αυτές εταιρείες (ODEON-PARLOPHONE) και αποτελεί την δεύτερη ηχογράφηση για την ODEON και την πρώτη για την PARLOPHONE.

Το τραγούδι είναι ίσως το μοναδικό που κυκλοφορεί και στις 4 εταιρείες.

Ακολουθούν ηχογραφήσεις των Γ.Παπαϊωνάννου, Μ.Βαμβακάρη, Απ.Χατζηχρήστου, Μ.Χιώτη και Β.Τσιτσάνη.

Αναλυτικά οι ηχογραφήσεις και οι κυκλοφορίες για τις ODEON-PARLOPHONE στο excel που ακολουθεί.

ODEON-PARLOPHONE.xlsx
ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ (ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΆ)
(30.94 KiB) Μεταφορτώθηκε 438 φορές
Τελευταία επεξεργασία από Για το Ανικανοποίητο..... σε 31 Οκτ 2016 08:32 am, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
fakk
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 933
Εγγραφή: 07 Μαρ 2006 10:22 am

Re: ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ (πριν και μετά)

#5 Δημοσίευση από fakk »

Μερικές συμπληρώσεις

HMV Ελ AO-2682 OGA- 983 ΛΙΤΟΧΩΡΟ Μαλλιάρας Β Οργανικό (Κλαρίνο)
HMV Ελ AO-2683 OGA-1123 Ο ΚΑΣΤΑΝΑΣ Σέμσης Δ Κοφινιώτης Κ Παγιουμτζής Σ
HMV Ελ AO-2683 OGA-1124 ΤΟ ΓΑΪΔΟΥΡΑΚΙ Σέμσης Δ Μενεστρέλ Π Παγιουμτζής Σ
HMV Ελ AO-2687 OGA-1136 ΜΕ ΔΟΞΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙΣ Παραδοσιακό Παπασιδέρης Γ
HMV Ελ AO-2687 OGA-1137 ΜΕΣ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ ΤΑ ΒΟΥΝΑ Παραδοσιακό Παπασιδέρης Γ

Odeon Ελ GA-7312 GO-3600 ΠΑΥΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΚΛΑΜΑΤΑ Περιστέρης Σ Μιττάκη Γ
Odeon Ελ GA-7319 GO-3614 ΟΤΑΝ ΘΑΡΘΕΙΣ Γιαννίδης Κ Τραϊφόρος Μ Βλαχοπούλου Ρ
Odeon Ελ GA-7324 GO-3591 ΔΕΝ ΣΕ ΘΕΛΩ ΠΙΑ ΔΕΝ Σ' ΑΓΑΠΩ Φραντζεσκάκης Δ Διαμαντίδης Α Μάτσας Μ Φραντζεσκάκης Δ Τριανταφυλλίδης Α
Odeon Ελ GA-7324 GO-3590 ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΥΛΑ Τριανταφυλλίδης Α Φραντζεσκάκης Δ Κανώνη Αφοί
Odeon Ελ GA-7333 GO-3094 ΜΑ ΣΥ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΔΩ Γρυπάρης Β Φωτίδας Γ Καραγιάννη Ρ Μαυρογιώργης Ι
Odeon Ελ GA-7333 GO-3227 ΜΙΚΡΟ ΜΕΛΑΧΡΙΝΟ Κρεμεζής Ν Μάνεσης Κ Ρηγόπουλος Δ Λεούση Λ Καββαδίας Δ
Odeon Ελ GA-7342 GO-3082 ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ Μάντζαρος Ν Σολωμός Δ Χορωδία Ανδρών Μπάντα Βασιλ Ναυτικού
Odeon Ελ GA-7342 GO-2050 ΜΑΥΡΗ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ Scheiler Χορωδία Ανδρών Μπάντα Βασιλ Ναυτικού
Odeon Ελ GA-7344 GO-3644 ΚΟΡΙΤΣΙ ΓΛΥΚΟ ΜΟΥ Γρυπάρης Β Μάτσας Μ Καραγιάννη Ρ Γρυπάρης Κ
Odeon Ελ GA-7344 GO-3645 ΜΠΙΜ ΜΠΑΜ ΜΠΟΜ Γρυπάρης Β Μάτσας Μ Γρυπάρης Κ Καραγιάννη Ρ Κεφάλας Γ
Odeon Ελ GA-7344 GO-3644 ΚΟΡΙΤΣΙ ΓΛΥΚΟ ΜΟΥ Γρυπάρης Β Μάτσας Μ Καραγιάννη Ρ Γρυπάρης Κ
Odeon Ελ GA-7344 GO-3645 ΜΠΙΜ ΜΠΑΜ ΜΠΟΜ Γρυπάρης Β Μάτσας Μ Γρυπάρης Κ Καραγιάννη Ρ Κεφάλας Γ
Odeon Ελ GA-7345 GO-2337 ΔΟΣ ΜΟΥ Παπαδόπουλος Θ Κιούσης Κ Βανάκου Τ
Odeon Ελ GA-7345 GO-2328 ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΟ ΚΛΑΙΣ Παπαδόπουλος Θ Κιούσης Ν Πετράς Σ Μανιατάκης Κ

Parlophone Ελ B-74057 GO-3807 ΒΡΑΔΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Ιακωβίδης Ζ Νικολαΐδης Κ Νικολαΐδου Κ Στεφανίδης Τ
Parlophone Ελ B-74057 GO-3806 ΤΟΤΕ ΜΟΝΑΧΑ ΘΑ ΧΩΡΙΣΟΥΜΕ Ιακωβίδης Ζ Νικολαΐδης Κ Νικολαΐδου Κ Στεφανίδης Τ
Parlophone Ελ B-74058 GO-3075 ΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΙ ΑΝ ΖΟΥΜΕ J Vastlesen Μάτσας Μ Βλαχοπούλου Ρ Καραγιώργη Σ
Parlophone Ελ B-74067 GO-3082 ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ Μάντζαρος Ν Σολωμός Δ Χορωδία Ανδρών Μπάντα
Parlophone Ελ B-74067 GO-2869 ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ Σταθερός Ν Μάτσας Μ Χορωδία Ανδρών Μπάντα
Parlophone Ελ B-74068 GO-3654 ΛΟΝΤΡΑ - ΠΑΡΙΣΙ Ραπίτης Λ Τραϊφόρος Μ Δανάη

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ (πριν και μετά)

#6 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Μετά και από τις δικές σου προσθήκες fakk, και σε ευχαριστώ θερμά γι΄αυτό, και τις οποίες έχω εν τάξει στα excel, έχω κάποιες ακόμη παρατηρήσεις να προσθέσω σε όσα έχω γράψει.

Για την HMV προκύπτουν τα εξής.

Σε 41 αριθμούς μήτρας που παρουσιάζονται οι 34 έχουν τα πλήρη στοιχεία των δίσκων.

Παρουσιάζονται δηλαδή οι αριθμοί μήτρας/ηχογραφήσεων από τους αριθούς OGA-1120 ως και τους αριθμούς OGA-1160

Μας λείπουν 7 ηχογραφήσεις όπου δεν έχουμε καθόλου στοιχεία για τους αριθμούς μήτρας.

Αυτές είναι:

OGA-1126 προπολεμική ηχογράφηση χωρίς να διαθέτουμε κανένα στοιχείο. Μπορεί να μην κυκλοφόρησε ποτέ.
OGA-1140
OGA-1141
OGA-1142
OGA-1143

Δεν υπάρχουν στοιχεία για τις 4 αυτές ηχογραφήσεις που πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια του πολέμου.

Το ίδιο συμβαίνει και για τις ηχογραφήσεις με αριθμό μήτρας

OGA-1146
OGA-1147

Οι οποίες είναι οι τελευταίες πολεμικές ηχογραφήσεις για την HMV.

Αν δούμε όμως τις κυκλοφορίες για την ίδια περίοδο στην ίδια εταιρεία παρατηρούμε ότι μας λείπουν 4 τραγούδια και όχι 6 όπως συμβαίνει με τις ηχογραφήσεις των τραγουδιών.

Έτσι τα τραγούδια

ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΕΣ (ΑΟ-2690)
και
ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ (ΑΟ-2690)

Που μπήκαν στον ίδιο δίσκο αλλά για τα οποία δεν έχουμε αριθμούς μήτρας προκύπτει σίγουρα ότι αφορούν δύο από τους παρακάτω αριθμούς μήτρας.

OGA-1140
OGA-1141
OGA-1142
OGA-1143
OGA-1146
OGA-1147

Αυτό σημαίνει ότι μας λείπουν μόνο 4 πολεμικές ηχογραφήσεις και μία προπολεμική για την HMV.

Για τους αριθμούς κυκλοφορίας στην HMV και στο αντίστοιχο excel έχουμε τα εξής:

Παρουσιάζονται 27 δίσκοι

Από τους αριθμούς

ΑΟ-2681

έως και

ΑΟ-2707

εκ των οποίων

Οι 3 προπολεμικοί

Οι 9 που κυκλοφόρησαν κατά την διάρκεια του πολέμου

Και οι υπόλοιποι 15 που κυκλοφόρησαν μετά το τέλος του πολέμου και κατά την διάρκεια των νέων ηχογραφήσεων το 1946.

Ξανακοιτώντας αυτές τις μεταπολεμικές ηχογραφήσεις προκύπτει ότι η HMV κυκλοφόρησε τους δίσκους με αριθμούς κυκλοφορίας ΑΟ-2693 (πρώτος μεταπολεμικός) έως και ΑΟ-2701 (9 δίσκοι) με τραγούδια που ηχογραφήθηκαν πριν τον πόλεμο εκτός από τον δίσκο με αριθμό κυκλοφορίας ΑΟ-2698 που περιέχει τα πρώτα μεταπολεμικά τραγούδια που ηχογραφεί για την HMV ο Μανώλης Χιώτης (Ο ΠΑΣΑΤΕΜΠΟΣ-ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ).
Αν αφαιρέσουμε τον δίσκο του Χιώτη αρκετά από τα τραγούδια των πρώτων κυκλοφοριών είναι του Οκτωβρίου του 1940 και πριν την έναρξη του πολέμου, που δεν είχαν προλάβει να κυκλοφορήσουν, ενώ τα υπόλοιπα (3 δίσκοι 6 κομμάτια) αφορούν παλαιότερες ηχογραφήσεις.

Από τον δίσκο με αριθμό κυκλοφορίας ΑΟ-2702 και μετά ότι καινούριο ηχογραφείται κυκλοφορεί σχεδόν αμέσως.

Από τους 27 δίσκους που παρουσιάζονται έχουμε πλήρη (σχεδόν) στοιχεία για τους 25(!!!).

Οι μόνοι για τους οποίους δεν υπάρχουν στοιχεία είναι οι αριθμοί κυκλοφορίας ΑΟ-2689 και ΑΟ-2692.

Από αυτούς τους 25 μας λείπουν οι αριθμοί μήτρας σε 3 μόνο τραγούδια.

Θα βρεθούν και αυτοί κάποια στιγμή.

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ (πριν και μετά)

#7 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Ανανεώθηκε και το excel με τις νέες προσθήκες του fakk για τις ODEON-PARLOPHONE
Αργότερα θα υπάρξει σχόλιο για τα νέα δεδομένα.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Μουσική - Τραγούδια”