Η "Ανθισμένη Αμυγδαλιά"

Μήνυμα
Συγγραφέας
Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Η "Ανθισμένη Αμυγδαλιά"

#1 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Ένα από τα διασημότερα μελοποιημένα ποιήματα που τραγουδήθηκε για πολλές δεκαετίες είναι η «Ανθισμένη Αμυγδαλιά». Δημοσιεύτηκε στο σατυρικό περιοδικό «Ραμπαγάς» το 1882 με τον τίτλο «Η Αμυγδαλιά» και είχε την υπογραφή της «Αράχνης». Με αυτό το ψευδώνυμο ο Γεώργιος Δροσίνης (1859-1951), ο δημιουργός της «Αμυγδαλιάς», το κυκλοφόρησε.

Ο Γ.Δροσίνης ήταν ποιητής, πεζογράφος και δημοσιογράφος ενώ διηύθυνε για πολλά χρόνια την εφημερίδα «Εστία». Από την εφημερίδα αυτή συνεργάστηκε με πολλά γνωστά ονόματα του πνεύματος και των γραμμάτων, ανάμεσα τους ο Γ.Ψυχάρης, ο Κ. Παλαμάς, ο Ν.Γ.Πολίτης, ο Γρ.Ξενόπουλος, ο Γ.Σουρής.

Ο Δροσίνης ανήκει στην λεγόμενη γενιά του 1880 που ανανέωσε τον ποιητικό λόγο και συνέβαλε στην καθιέρωση της δημοτικής στην ποίηση.
Γ.Δροσίνης 1889.jpg
Γ.Δροσίνης 1889.jpg (32.88 KiB) Προβλήθηκε 10185 φορές
Πότε και πως εμπνεύστηκε ο Γεώργιος Δροσίνης την «Αμυγδαλιά»;

Σήμερα παρουσιάζω για πρώτη φορά το δημοσίευμα στο οποίο ο ίδιος διηγείται το 1938 την στιγμή και τον χρόνο της έμπνευσης του.
Το παρακάτω κείμενο με τον ίδιο τον Δροσίνη να μιλάει για την «Αμυγδαλιά» δημοσιεύτηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1938 στην τουριστική επιθέωρηση «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» και έχει την ιστορική του αξία.

Σαν παραμύθι

Η ΑΝΘΙΣΜΕΝΗ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ

Ομιλεί ο δημιουργός της


Το ωραίο γλυκό τραγουδάκι η «ανθισμένη αμυγδαλιά», που συνεκίνησε γεννεάς - γεννεών απ΄την άδολη ρωμαντικότητα της γιαγιάς και του παππού μας ως τη σημερινή δική μας πεζότητα, οφείλεται εις τον Ακαδημαϊκόν και μεγάλον ποιητή μας κ. Γεώργιον Δροσίνην. Και να πως ακριβώς το ενεπνεύσθη

- Το έγραψα, λέγει ο κ. Δροσίνης, για τη Μεσολογγιοτοπούλα ξαδελφούλα μου, τη Δροσίνα Δροσίνη (Μελετοπούλου). Ένα απόγιομα είμαστε παιδιά τότε (προ 60ετίας) στο κήπο. Την ξαδερφούλα μου την είχανε ... λούση άνθια των δέντρων. Αυτή τινάχτηκε κι΄έρριξε τη νειότη στο χώμα... Η εικόνα αυτή μούφερε τους στίχους της «Αμυγδαλιάς». Τους έγραψα, τους δημοσίευσα σε μία από τις συλλογές μου, σαν ένα τραγουδάκι και το ξέχασα.
- Και το θυμηθήκατε πότε;
- Ποτέ...Ένα βράδυ δω και πενήντα χρόνια, έφευγα απ΄το σπίτι του Σουρή. Σε μια γωνιά ήταν μια παρέα που τραγουδούσε καλούτσικα, και έλεγε: Την «Αμυγδαλιά». Εγώ στάθηκα σε μια γωνιά για ν΄ακούσω μουσική. Τα λόγια όμως του τραγουδιού τάκουγα σαν δικά μου.
- Μωρ΄είναι στίχοι δικοί μου αυτοί, αυτοί. Κι΄ ήτανε η «Αμυγδαλιά», τονισμένη απ΄άγνωστο μέχρι σήμερα μουσουργό. Πέρασαν χρόνια χωρίς να το ξανακούσω. Ύστερα πάλι, έμαθα πως το τραγουδούσαν στο στρατό. Τώρα εισπράτω ποσοστά από τους μουσικούς οίκους για την κατανάλωσιν των δίσκων. Προ ημερών μούστειλε ο μουσικός οίκος Γαιτάνου 2.000 δραχ. ποσοστά πωληθέντων δίσκων!


Να λοιπόν! Η «Ανθισμένη Αμυγδαλιά» μαζί με το χιονιά που έχει φέρη στα μαλιά του σεβαστού δημιουργού της τον παραγεμίζη κάθε τόσο και με τα χιλιάρικα των ποσοστών της !... «Αν έχης τύχη διάβαινε και ριζικό περπάτει!»

Εδώ το κείμενο όπως δημοσιεύτηκε to 1938.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ-ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ 15/2/1938
ΕΛΛΗΝΙΚΗ-ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ 15/2/1938
ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΔΡΟΣΙΝΗΣ.gpeg.png (1.12 MiB) Προβλήθηκε 10062 φορές
Όταν ο Γεώργιος Δροσίνης αφηγήθηκε την ιστορία της «Αμυγδαλιάς» (1938) ήταν 79 χρονών αλλά όπως ο ίδιος αναφέρει στο παραπάνω κείμενο το ποίημα το έγραψε 60 χρόνια πριν. Η αφαίρεση μας οδηγεί στο 1878, την χρονιά δηλαδή που εμπνεύστηκε το περίφημο ποίημα του.

Ο Δροσίνης αν και σε μεγάλη ηλικία θυμόταν πολύ καλά και την χρονιά αλλά και το περιστατικό. Αυτό βεβαιώνεται και από την αφήγηση της πρωταγωνίστριας της «Αμυγδαλιάς» που δεν ήταν άλλη από την εξαδέλφη του ποιητή Δροσίνα Δροσίνη. Εκτός από την εξιστόρηση του ίδιου του Δροσίνη, η Δροσίνα αφηγήθηκε και η ίδια το περιστατικό.

Η αφήγηση της δημοσιεύτηκε το 1978 από τον Γιάννη Καιροφύλλα στο βιβλίο του «Η Αθήνα και οι Αθηναίοι 1834-1934».

Όπως αναφέρει η ίδια, φιλοξενούνταν από τον θείο της και πατέρα του Γ.Δροσίνη στην Αθήνα και μία χειμωνιάτικη μέρα καθώς παίζανε στην αυλή του σπιτιού με την αδερφή του Δροσίνη, βρέθηκε πλημμυρισμένη από άνθη αμυγδαλιάς.

«Το τι συνέβη ήταν αφάνταστο. Σε δύο δευτερόλεπτα βρέθηκα κάτω από μια καταρρακτώδη ανθορροή. Τα μαλλιά μου, οι ώμοι, τα μπράτσα μου ήταν γεμάτα από απαλά ανθόφυλλα μυγδαλιάς».
ΔΡΟΣΙΝΑ-ΔΡΟΣΙΝΗ.jpg
ΔΡΟΣΙΝΑ-ΔΡΟΣΙΝΗ.jpg (129.91 KiB) Προβλήθηκε 10185 φορές
Ο Δροσίνης δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Πρόχειρα σε ένα σημειωματάριο κατέγραψε με λέξεις το σκηνικό που είχε διαδραματιστεί λίγο πριν μπροστά του. «Η Αμυγδαλιά» ήταν έτοιμη. Έπρεπε όμως να περιμένει 4 χρόνια μέχρι να ¨ανθίσει¨μέσα από τις σελίδες του «Ραμπαγάς».

Η ιστορία της όμως δεν τελειώνει εδώ.

Αν για το πως και πότε ο Δροσίνης εμπνεύστηκε την «Αμυγδαλιά» μας είναι γνωστό, μας λείπει ο δημιουργός της σύνθεσης που έκανε το ποίημα πασίγνωστο.

Σύμφωνα με το ιστορικό της, πρωτοτραγουδήθηκε το 1885 από στρατιώτες του Ελληνικού στρατού που επιστρατεύτηκαν μετά την προσάρτηση της Ανατολικής Ρωμυλίας από τους Βούλγαρους. Το αναφέρει εξάλλου πιο πάνω και ο ίδιος ο Δροσίνης.

Σε πολλές σελίδες στο διαδίκτυο αλλά και σε ένα σχόλιο στην σελίδα μας, φαίνεται να έχει γράψει την μουσική ο Γεώργιος (Τζώρτζης) Κωστής (1871-1959). Όμως ο άγνωστος κατά τα άλλα Γεώργιος Κωστής το 1885 ήταν μόλις 14 ετών και φαντάζει απίθανο να είχε επιστρατευτεί σε τόσο νεαρή ηλικία. Όπως απίθανο είναι να είχε γράψει την μελωδία της «Αμυγδαλιάς» σε ηλικία 14 ετών.

Στην σελίδα μας επίσης, υπάρχουν 4 ηχογραφήσεις της «Αμυγδαλιάς» από δίσκους 78 στροφών.

Παρουσιάζω σήμερα τις τρεις (3) από τις τέσσερις ετικέτες των τραγουδιών του sealabs

display.php?d=0&recid=9047 ΕΤΙΝΑΞΕ ΤΗΝ ΑΝΘΙΣΜΕΝΗ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ - ODEON
ODEON-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ-GO-1205/GA-1390-ΜΕΓΑΛΗ-ΧΟΡΩΔΙΑ-ΣΥΝΟΔ.-ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΩΝ
ODEON-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ-GO-1205/GA-1390-ΜΕΓΑΛΗ-ΧΟΡΩΔΙΑ-ΣΥΝΟΔ.-ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΩΝ
ΕΤΙΝΑΞΕ-ΤΗΝ-ΑΝΘΙΣΜΕΝΗ-ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ.jpg (166.27 KiB) Προβλήθηκε 10185 φορές
display.php?d=0&recid=13159 ΕΤΙΝΑΞΕ ΤΗΝ ΑΝΘΙΣΜΕΝΗ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ - VICTOR
VICTOR-ΑΜΕΡΙΚΗΣ-77005-A-ΧΟΡΩΔΙΑ-ΣΥΝΟΔΕΙΑ-ΜΑΝΔΟΛΙΝΑΤΑΣ
VICTOR-ΑΜΕΡΙΚΗΣ-77005-A-ΧΟΡΩΔΙΑ-ΣΥΝΟΔΕΙΑ-ΜΑΝΔΟΛΙΝΑΤΑΣ
ΕΤΙΝΑΞΕ-ΤΗΝ-ΑΝΘΙΣΜΕΝΗ-ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ-.jpg (74.25 KiB) Προβλήθηκε 10185 φορές
display.php?d=0&recid=14506 Η ΑΝΘΙΣΜΕΝΗ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ-KELETRON
KELETRON-K-556-B-ΚΟΤΟΜΑΤΑΣ-ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ-ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ-Δ.Ο-Γ.ΒΙΤΑΛΗΣ
KELETRON-K-556-B-ΚΟΤΟΜΑΤΑΣ-ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ-ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ-Δ.Ο-Γ.ΒΙΤΑΛΗΣ
Η-ΑΝΘΙΣΜΕΝΗ-ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ.JPG (3.02 MiB) Προβλήθηκε 10185 φορές

Και στις 4 αυτές ηχογραφήσεις συνθέτης της «Αμυγδαλιάς» φαίνεται να είναι ο Δ.Λαυράγκας. Ο πολύ γνωστός συνθέτης και θεμελιωτής του ¨Ελληνικού Μελοδράματος¨ Διονύσης Λαυράγκας γεννήθηκε το 1860 ή το 1864 και ήταν σχεδόν συνομήλικος του Γ.Δροσίνη. Θα μπορούσε να είναι πράγματι αυτός ο δημιουργός της μουσικής. Όμως το όνομα του φαίνεται να συνδέεται με την σύνθεση του τραγουδιού το 1923 όταν η «Αμυγδαλιά» ηχογραφείται για πρώτη φορά από τον ίδιο. Δυστυχώς δεν έχουμε κάποια πηγή που να μας συνδέει τον Δ.Λαυράγκα με το 1885 και την επιστράτευση που ακολούθησε.

Από την αφήγηση του ίδιου του Γεωργίου Δροσίνη στο περιοδικό "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ" προκύπτει ότι ο συνθέτης του τραγουδιού παρέμενε άγνωστος 50 χρόνια μετά.

Το 1888 και στο βιβλίο του «Σκόρπια φύλλα της ζωής μου» γράφει:

«Εξακολουθώ να πιστεύω πως δεν θα αποκαλυφθή ο πραγματικός συνθέτης, ίσως γιατί δεν υπάρχει. Η «Μυγδαλιά» έχει τον τύπο τής ιταλικής καντάδας και πιθανότατα σε μιας τέτοιας καντάδας τη μουσική συνταιριάστηκε. Το κακό είναι, πως η μουσική έσωσε τους μετριότατους στίχους, ενώ πέρασαν απαρατήρητα τόσα άλλα τραγούδια».

Οι μέτριοι στίχοι όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, ενέπνευσαν τον άγνωστο συνθέτη, που κατάφερε με την μελωδία του να κρατήσει το ενδιαφέρον του κοινού για πολλές δεκαετίας και ήδη να διανύει την 3η του εκατονταετία.

Όταν ο ποιητής της «Αμυγδαλιάς» άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο ο Κ.Βάρναλης έγραψε:

«Ο αιωνόβιος Γεώργιος Δροσίνης, ο ερημίτης του θαλερού προαστίου της Κηφισιάς, θαλερός ως τα τελευταία του, ρομαντικός, ωραιόπαθος, καλοσυνάτος, ο ποιητής της γαλήνης, ζώντας μακριά από τον ταραγμένο κόσμο των άλλων ανθρώπων, στο δικό του ανθισμένο κόσμο της φαντασίας και του ωραίου, πέθανε γεμάτος χρόνια και τιμές. Είναι ο τελευταίος της γενεάς του μετά τον Πολέμη, τον Προβελέγγιο και τον Παλαμά, που φεύγει από τη ζωή, αφού την είχε αφιερώσει ολόκληρη στην ποίηση, στην πεζογραφία, στην παιδεία – και στη μόρφωση του λαού.

Ήτανε από τους πρώτους εργάτες της εθνικής μας γλώσσας (…)

Ο Δροσίνης έμειν’ ένας συναισθηματικός ποιητής και πεζογράφος, ένας ειδυλλιακός λάτρης της Φύσης και της γυναίκας, που δε γνιάστηκε για κανένα από τα γενικότερα προβλήματα του καιρού του, μα στάθηκε πάντα του απομονωμένος στον εαυτό του και πάντοτες ερημίτης, χωρίς αυτή η απομόνωση να του εμποδίσει σ’ άλλα πεδία μια δράση αποδοτική και φιλοπρόοδη.

Η «Ανθισμένη αμυγδαλιά» του είναι από τα τραγούδια, που δεν θα ξεχαστούν. Οι πρώτες στροφές του «ύμνου εις την Ελευθερίαν» του Σολωμού, η «Ανεμώνη» του Βιζυηνού κ’ η «Αμυγδαλιά» του Δροσίνη γίνανε χτήμα του λαού – όχι μονάχα για τη μουσική τους».

Γ.Δροσίνης.jpg
Γ.Δροσίνης.jpg (22.43 KiB) Προβλήθηκε 10185 φορές
Πληροφορίες και φωτογραφίες αντλήθηκαν από τη wikipedia και από τις ιστοσελίδες

https://www.facebook.com/media/set/?set ... 212&type=3
http://kifissia24.gr/o-dimos-mas/profil ... E%B9%CE%AC
http://www.arsakeio.gr/gr/about/history ... a-drosinhs
http://atexnos.gr/%CE%B3-%CE%B4%CF%81%C ... 82-%CE%B1/
http://www.mixanitouxronou.gr/i-gineka- ... is-chares/
Συνημμένα
Ανθισμένη-Αμυγδαλιά.pdf
ΕΛΛΗΝΙΚΗ-ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ 15/2/1938
(305.59 KiB) Μεταφορτώθηκε 316 φορές
Τελευταία επεξεργασία από Για το Ανικανοποίητο..... σε 11 Φεβ 2017 01:25 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
socrates
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 438
Εγγραφή: 21 Οκτ 2006 11:31 pm
Τοποθεσία: the other side of nowhere

Re: Η "Ανθισμένη Αμυγδαλιά"

#2 Δημοσίευση από socrates »

Άκρως ενδιαφέροντα όλα τα στοιχεία που δίνεις, Για το ανικανοποίητο.
Έχω αγαπήσει αυτή την καντάδα από παιδί και μάλλον περισσότερο για τη μελωδία της παρά για τους στίχους της. Αλλά και οι στίχοι δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητοι και μάλιστα αν υπολογίσουμε πως γράφτηκαν από τον Δροσίνη σε ηλικία 19 ετών. Είναι καλοδουλεμένοι σε μέτρο, σε ρίμα και σε κάτι πιο άμεσο, σε ύφος, και ίσως γι' αυτό να μίλησαν κατευθείαν στον άγνωστο μελωδό.
Αν και ασχολούμαι σποραδικά με τις ιταλικές καντσονέτες και λαϊκά τραγούδια του ιταλικού ρεπερτορίου του 19ου αιώνα δεν έχει τύχει να την βρώ σ' αυτό το σώμα μουσικής ποτέ και αυτό μου φαίνεται περίεργο γιατί οι Ιταλοί έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά στην παράδοσή τους αυτή, οπότε ίσως και να μην είναι ιταλική, αλλά όντως ελληνική αγνώστου συνθέτη.
Συμφωνώ πως δεν φαίνεται δυνατόν να είναι του Κωστή βάση των παραπάνω στοιχείων, αφ΄ ενός μεν γιατί είναι πολύ καλά δομημένη σαν μελωδία και θα μπορούσε μόνο να είχε γραφεί από μία μουσική διάνοια (κάτι σαν Mozart) αν πρόκειται να την αποδώσουμε σε ένα δημιουργό 14 ετών (δυνατόν αλλά πολύ σπάνιο), αλλά, αφ' εταίρου, μία τέτοια μουσική διάνοια έχει πάντα συνέχεια, δεν μένει ποτέ σε μία μοναδική σύνθεση, και αργά ή γρήγορα βγαίνει στην επιφάνεια και αφήνει έργο μεγάλο πίσω της, πράγμα που δεν φαίνεται να έχει συμβεί με τον Κωστή.
Για την περίπτωση του Λαυράγκα επίσης συμφωνώ. Μάλλον δεν είναι ούτε αυτού η μελωδία, γιατί αν ήταν θα την είχε προωθήσει πολύ νωρίτερα και θα το είχε γνωστοποιήσει στο Δροσίνη. Αλλά εφ' όσον φαίνεται ότι μπήκε στο παιχνίδι μόλις το 1923, υποθέτω πως αυτός πρέπει να έκανε κάποια πολύ αξιόλογη διασκευή της για μαντολινάτα και να την πέρασε στο όνομά του θεωρώντας πως η μελωδία ήταν παραδοσιακή. Το ύφος της ενορχήστρωσης της θυμίζει αρκετά άλλες καντάδες του Λαυράγκα, π.χ. το "Λαλούν τα αηδόνια" κ.λπ.

Από όλες τις παλιές ηχογραφήσεις του τραγουδιού που έχω ακούσει προτιμώ την ακόλουθη με τη χορωδία και μαντολινάτα του Νίκου Τσιλίφη, αλλά δεν είμαι σίγουρος για τη δουλειά του Τσιλίφη, αν δηλαδή έκανε συνήθως ο ίδιος τις ενορχηστρώσεις ή τις βάσιζε σε δουλειά παλαιοτέρων μουσικών όπως ο Λαυράγκας και άλλοι. Αν κάποιος έχει περισσότερα στοιχεία περί αυτού, ας διαφωτίσει.

phpBB [video]

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: Η "Ανθισμένη Αμυγδαλιά"

#3 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Καλημέρα φίλε Σωκράτη!

Μετά από αρκετό καιρό τα λέμε πάλι. Χαίρομαι ιδιαίτερα φίλε μου και συμφωνώ με όσα (μεταμεσονύχτια) γράφεις. Και η εκτέλεση του Ν.Τσιλίφη από 45άρι δίσκο πολύ δυνατή και ζωντανή. Δεν την είχα ακούσει μέχρι τώρα.

Θα ΄θελα να συμπληρώσω δύο στοιχεία για τον Δ.Λαυράγκα.

Το ένα έχει να κάνει με τον Διαγωνισμό της Columbia (το 1933) που παρουσίασα πριν λίγες μέρες. Σε εκείνον τον διαγωνισμό τραγουδιού ο Λαυράγκας κατείχε την θέση του προέδρου της επιτροπής που θα έκρινε τα τραγούδια. Η επιτροπή ήταν η εξής:

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ------ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΛΑΥΡΑΓΚΑΣ

ΤΑ ΜΕΛΗ
ΒΑΛΤΕΤΣΙΩΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΒΕΚΙΑΡΕΛΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΜΩΡΑΙΤΙΝΗΣ ΤΙΜΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΣΤΗΣ


Εδώ όλο το θέμα της Columbia viewtopic.php?f=55&t=5316

Το δεύτερο αφορά ένα δημοσίευμα του ¨Έθνους¨ της 14ης Ιουλίου 1931 που έχει την υπογραφή του Μανώλη Καλομοίρη (είναι και αυτός στην επιτροπή του διαγωνισμού της Columbia ως μέλος) ο οποίος αφιερώνει λόγια συμπόνιας και πραγματικής αγάπης για τον Δ.Λαυράγκα που εκείνο το διάστημα έχασε την σύζυγο του. Ας δούμε τι γράφει ο Μ.Καλομοίρης.

Μουσικά πένθη

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΥ

Ο Λαυράγκας εδοκίμασε προχθές ένα βαθύτατο και πικρότατο πόνο. Έχασε τον πιστό σύντροφο της ζωής του, τον φύλακα άγγελο της τέχνης του: τη γυναίκα του.
Γιατί η γυναίκα του μουσουργού που αφιέρωσε τη ζωή του για το καλό και την προκοπή της ελληνικής μουσικής τέχνης και εθυσίασε το παν στην ιδέα του Ελληνικού Μελοδράματος, έχει δικαίωμα και στην αγάπη και την ευγνωμοσύνη του μουσικού μας κόσμου. Χωρίς τη στοργική της φροντίδα, ο Λαυράγκας ίσως να εκάμπτετο γύρω από τη σκληρή αδιαφορία της κοινωνίας μας στα ωραιότερα του καλλιτεχνικά όνειρα, ίσως να μην μπορούσε να κρατήση τόσον καιρό και τόσο γερά τη σημαία των καλλιτεχνικών του ιδανικών.
Όλοι εμείς που τιμούμε την πολυτιμότατη εργασία του μαέστρου, που θαυμάζουμε την αυτοθυσία του, την πίστη του στην μουσική πρόοδο του τόπου του, όλοι εμείς που τον αγαπούμε και τον νιώθουμε δικό μας, δεν μπορούμε παρά να τιμούμε και ν΄αγαπούμε και την αξέχαστη και πολύτιμη συντρόφισσα της ζωής του.
και όταν πραγματοποιηθή το όνειρο του Λαυράγκα και στηθή στέρεο και πανωραίο το Εθνικό μας Μελόδραμα -κάποια καλά σημάδια σαν μας δίνουν ελπίδες- τότε η πρώτη πανηγυρική παράσταση του κάτω από τη μπαγκέττα του τιμημένου μαέστρου, θα είνε το καλλίτερο, το πραγματικό μνημόσυνο για την ηρωική γυναίκα του Μουσουργού.

ΜΑΝ.ΚΑΛ.


ΕΘΝΟΣ 14/7/1931

Ο Μανώλης Καλομοίρης ήταν από τους λίγους που αντιστάθηκε μέσα από τα κείμενα του στην δίωξη των αμανέδων από την δικτατορία του Μεταξά αν ο ίδιος κινούνταν σε άλλο μουσικό.

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: Η "Ανθισμένη Αμυγδαλιά"

#4 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Μία ακόμη ετικέτα βρέθηκε για την "Αμυγδαλιά" σε στίχους του Γ.Δροσίνη.

Είναι από την Columbia Ελλάδος με στοιχεία δίσκου 18083-20635. Ο Μανιάτης δίνει ως χρονολογία ηχογράφησης το 1929 αν και τον δίσκο τον των χρεώνει στην Columbia Αγγλίας. Η ετικέτα πάντως γράφει Columbia Ελλάδος.
Η Αμυγδαλιά - Γ.Δροσίνης - Columbia Ελλάδος - Μεγάλη χορωδία-Συνοδεία μεγάλη Μανδολινάτας.
Η Αμυγδαλιά - Γ.Δροσίνης - Columbia Ελλάδος - Μεγάλη χορωδία-Συνοδεία μεγάλη Μανδολινάτας.
18083-20635.JPG (2.84 MiB) Προβλήθηκε 10012 φορές

Άβαταρ μέλους
socrates
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 438
Εγγραφή: 21 Οκτ 2006 11:31 pm
Τοποθεσία: the other side of nowhere

Re: Η "Ανθισμένη Αμυγδαλιά"

#5 Δημοσίευση από socrates »

Καλημέρα Φώτη,
Υπάρχει λες περίπτωση να κυκλοφόρισε ο ελληνικός δίσκος και στην Αγγλία?
ή ο Μανιάτης εννοεί πως ηχογραφήθηκε κι' εκεί(?). πολύ αδύνατο μου φαίνεται λόγω έλειψης εκτελεστών.
Πάντως σαν μουσική θα ταίριαζε πολύ με το πνεύμα της εποχής σε Ευρώπη και Αμερική όπου διενύετο η χρυσή εποχή της μαντολινάτας!

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: Η "Ανθισμένη Αμυγδαλιά"

#6 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Καλημέρα Σωκράτη.

Δεν αποκλείεται να κυκλοφορούσαν κάποιοι δίσκοι και στην Αγγλία μιας και η εταιρεία ήταν Αγγλικών συμφερόντων αλλά να ηχογραφήθηκε το τραγούδι εκεί δεν υπάρχει περίπτωση για τον λόγο που αναφέρεις και εσύ. Σύμφωνα με την ετικέτα (made in greece) όλη η επιμέλεια έγινε στην Ελλάδα. Ηχογράφηση και κυκλοφορία δηλαδή να έγιναν στην Αθήνα, αλλά αυτό πραγματοποιείται μετά το 1930 που έχουμε το στούντιο της Columbia στην Ριζούπολη. Γι΄αυτό αναφέρω την χρονολογία του Μανιάτη. Ίσως ο δίσκος αυτός να είναι του 1931 χωρίς όμως να μπορώ να το πω με σιγουριά και στοιχεία.

Πάντως Σωκράτη σε καμία από τις τέσσερις ετικέτες δεν υπάρχει το όνομα του Λαυράγκα που λέγαμε και στα πρώτα μηνύματα. Αν είχε άμεση σχέση ο Δ.Λαυράγκας σίγουρα σε κάποια από αυτές τις ετικέτες αυτές θα έμπαινε το όνομα του. Άρα καταλήγουμε σε αυτό που έλεγε ο Γ.Δροσίνης ότι ο συνθέτης είναι άγνωστος και μάλλον δεν το μάθουμε και ποτέ.

Για το Ανικανοποίητο.....
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 733
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2015 11:17 pm

Re: Η "Ανθισμένη Αμυγδαλιά"

#7 Δημοσίευση από Για το Ανικανοποίητο..... »

Βρέθηκαν δύο (2) ακόμη ετικέτες με την "Αμυγδαλιά" χωρίς να υπάρχουν τα τραγούδια στην βάση μας. Εκτός και αν η δεύτερη ετικέτα αναφέρεται σε άλλο τραγούδι. Ο Μανιάτης το δίνει με τον τίτλο "Ετίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε το πρώτο τραγούδι από την βάση μας όπως το ανέβασε ο καλός φίλος fakk.
display.php?recid=18189
HMV-AO-101
HMV-AO-101
ΕΤΙΝΑΞΕ ΤΗΝ ΑΝΘΥΣΜΕΝΗ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ.JPG (2.93 MiB) Προβλήθηκε 9524 φορές
AO-236
AO-236
Η ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ.jpg (936.2 KiB) Προβλήθηκε 9524 φορές
Τελευταία επεξεργασία από Για το Ανικανοποίητο..... σε 07 Ιούλ 2017 11:42 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Απάντηση

Επιστροφή σε “Μουσική - Τραγούδια”