ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ

Ανακοινώσεις και τυχόν προβλήματα στη ρεμπετοσελίδα (πχ προβληματικό τραγούδι - πρόβλημα σύνδεσης - λάθος στοιχεία σε τραγούδι κλπ).
Απάντηση
Μήνυμα
Συγγραφέας
makres
Δημοσιεύσεις: 21
Εγγραφή: 30 Δεκ 2004 12:30 pm

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ

#1 Δημοσίευση από makres »

Θερινό σεμινάριο για το ρεμπέτικο στη Σκύρο 19 έως 28 Ιουλίου 2009
Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς,
«Η αστική λαϊκή μουσική κουλτούρα και η συμμετοχή του μπουζουκιού και της κιθάρας σε αυτή»

Το σεμινάριο περιλαμβάνει τη δημιουργία και υλοποίηση μιας σειράς θερινών μαθημάτων (summer school) στη περιοχή της χώρας (πρωτεύουσας) Σκύρου.
Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός θεσμού, ο οποίος θα συμβάλλει στη προοπτική της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αξιοποιώντας τη διαπολιτισμική επικοινωνία της Ευρώπης με τις χώρες της Μεσογειακής λεκάνης, έχοντας σαν όχημα τη κοινή γλώσσα της λαϊκής μουσικής.
Στη προσπάθεια αυτή ουσιαστικός αποδέκτης και αρωγός είναι ο απανταχού Ελληνισμός, όπου αυτός δραστηριοποιείται και παράγει αξίες και πολιτισμό και οι Ευρωπαίοι φίλοι μας, οι οποίοι έχουν επαφή και θέλουν να εμβαθύνουν στον Ελληνικό πολιτισμό και παράδοση.
Τα μαθήματα είναι σε μορφή σεμιναρίων και θα πραγματοποιηθούν από 19 έως 28 Ιουλίου 2009. Η θεματική τους περιλαμβάνει τη παρουσίαση μέρους της πορείας του αστικού λαϊκού μας πολιτισμού με τη συμβολή ορισμένων μουσικών οργάνων (μπουζούκι, κιθάρα, μπαγλαμά κλπ). Ειδικότερα παρουσιάζεται η διαμόρφωση του «ύφους» και του «ήθους» της λαϊκής (ρεμπέτικης) ορχήστρας, σε συνδυασμό με ζωντανές παρουσιάσεις, από μουσικό σύνολο, μιας σειράς αντιπροσωπευτικών τραγουδιών και μελωδιών από επιλεγμένες χρονικές περιόδους της νεότερης Ελληνικής ιστορίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινά δύο 2ωρα ημερήσια μαθήματα με ηχητικά παραδείγματα, προβολές video και ταινιών και ένα 2ωρο εργαστήριο ή εξάσκηση με όργανο.
Επί πλέον το δεκαήμερο του σεμιναρίου δίνει τη δυνατότητα της συντροφικής δουλειάς, της μουσικής εξάσκησης στον ελεύθερο χρόνο και της διασκέδασης στο πανέμορφο χώρο του μουσείου κάτω από το φως του φεγγαριού.
Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω θεματικές ενότητες:
A. Η ιστορική διαδρομή και η λαογραφική συμβολή της Σκύρου στη πολιτιστική παράδοση της Ελλάδας.
B. Αστικό-Λαϊκό (ρεμπέτικο) τραγούδι
• Ιστορική και κοινωνική προσέγγιση
• Μουσική προσέγγιση
• Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μπουζουκιού και των άλλων λαϊκών οργάνων (οργανογνωσία)
• Η δισκογραφία, τα πρόσωπα και η συμβολή τους στη παραγωγή δισκογραφίας του λαϊκού τραγουδιού.
Συνεργαζόμενοι φορείς:
Για την υλοποίηση του σεμιναρίου του summer school συνεργάζονται:
• Το λαογραφικό μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς, www.faltaits.gr
• Το μουσικό λαϊκό σχήμα «ΠΑΡΑΠΕΤΑΜΕΝΟΙ» www.parapetamenoi.gr
• Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Πειραιά www.teipir.gr
Χρονική περίοδος και διάρκεια:
Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν από 19 έως 28 Ιουλίου 2009 και η χρονική διάρκεια των μαθημάτων θα είναι 7 ημέρες.
Χώρος του σεμιναρίου
Τα μαθήματα, τα εργαστήρια, οι επιμέρους συζητήσεις και τα ηχητικά μουσικά παραδείγματα από τους μουσικούς θα πραγματοποιηθούν στους εξαιρετικούς χώρους του Λαογραφικού μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς, στη χώρα της Σκύρου του οποίου οι εγκαταστάσεις και ο τεχνολογικός εξοπλισμός είναι μοναδικός. Θα χρησιμοποιηθούν οπτικοακουστικά μέσα και θα διανεμηθεί έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό.
Η Σκύρος παραπέμπει με γοητευτικό τρόπο σε μυθικές και ιστορικές περιόδους. Χαρακτηριστικά, μία από τις παραδόσεις πραγματεύεται ότι ο βασιλιάς Θησέας πέθανε και θάφτηκε εδώ, ενώ μια άλλη παρουσιάζει τον ήρωα Αχιλλέα -μεταμφιεσμένο σε κορίτσι- από την μητέρα του Θέτιδα, κρυμμένο στην αυλή του Βασιλιά Λυκομήδη, για να αποφύγει τα δεινά του Τρωικού Πολέμου. Στους ιστορικούς χρόνους η Σκύρος κυριεύθηκε από τον Αθηναίο στρατηγό Κίμωνα (470 π.χ.) ο οποίος εγκατέστησε στο νησί Αθηναίους αποίκους. Εν συνεχεία καταλήφθηκε από τους Μακεδόνες (332 π.Χ.), με τη μεσολάβηση των Ρωμαίων, όμως επανήλθε στους Αθηναίους (196 π.Χ.). Κατά την διάρκεια των Βυζαντινών χρόνων χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας ισχυρών προσώπων. Το 1538 πέρασε στην οθωμανική κυριαρχία. Η πρωτεύουσα Σκύρος, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε λόφο, είναι αθέατη από τη θάλασσα. Έχει 3.000 περίπου κατοίκους. Το λευκό κυριαρχεί στους τοίχους, τους δρόμους και τα σκαλοπάτια. Μόνο οι ταράτσες είναι σκούρες, στρωμένες με ειδικό αργιλώδες χώμα, το μελάγκι, που προστατεύει από τον ήλιο. Τα σπίτια, σαν μικροί κύβοι, συνθέτουν ένα ανάγλυφο μωσαϊκό, που διακόπτεται από τη Μεγάλη Στράτα, που οδηγεί στο Φρούριο. Στην έξοδο του χωριού η πλατεία και το άγαλμα της Αιώνιας Ποίησης (γνωστή ως πλατεία Μπρουκ) και η εκκλησούλα της Αγίας Τριάδας. Από εδώ η θέα είναι μαγευτική προς το Μώλο, τον Κάμπο και το Αιγαίο. Το Μουσείο Μάνου Φαλτάϊτς ιδρύθηκε το 1964. Είναι από τα πρώτα τοπικά ιστορικά - λαογραφικά Μουσεία της Ελλάδας. Δημιουργήθηκε για να σωθεί η Σκυριανή παραδοσιακή κληρονομιά και για να περάσει στον Πανελλήνιο χώρο το μήνυμα πως το Παρόν και το Μέλλον πρέπει να στερεώνονται στην Παράδοση. Στεγασμένο στο παλαιό αρχοντικό των “Φαλνταήδων”, που οι ρίζες τους χάνονται στο Βυζάντιο, το Μουσείο δεσπόζει του ΒΑ άκρου της Σκύρου, χτισμένο πάνω στον μεγαλύτερο πύργο των πανάρχαιων Πελασγικών τειχών του νησιού - τον Παλαιόπυργο, όπως τον ονομάζουν οι νησιώτες.
Φορτωμένο τον μύθο και την ιστορία (ο τόπος όπου βρίσκεται ήταν άλλοτε αρχαίος ναός), περιλαμβάνει όλο τον παραδοσιακό πολιτισμό και την ιστορία του νησιού, από την μεταβυζαντινή μέχρι την σύγχρονη εποχή. Ενεργό ίδρυμα από την δημιουργία του, το Μουσείο Φαλτάϊτς, και οργανισμός αναπόσπαστα συνδεδεμένος με τον καθημερινό βίο του νησιού, αποτελεί και το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα που διαθέτει και ξεχωριστό ιδιόκτητο χώρο εκδηλώσεων. Πρόκειται για το πρωτοαρχαϊκού τύπου λίθινο θέατρό του, χτισμένο στην πλαγιά του λόφου, κάτω από το κυρίως κτίριο του Μουσείου, όπου από το καλοκαίρι του 1993 γίνεται κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Σκύρου και πραγματοποιούνται πολλές και σημαντικές πνευματικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις αυτές υλοποιούνται από την Ομάδα Νέων του Μουσείου με νέους εθελοντές που προέρχονται απ' όλη την Ελλάδα.
Οι συλλογές του μουσείου: Αναλυτικότερα, το Μουσείο Φαλτάϊτς περιλαμβάνει τρεις λαογραφικές ιστορικές συλλογές:
 Της Σκυριανής ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού.
 Της παραδοσιακής οικονομίας του Ελληνικού χώρου με 3000 περίπου αντικείμενα και εργαλεία.
 Των σπάνιων εκδόσεων από την 16ο αιώνα και μετά, των ιστορικών εγγράφων που χρονολογούνται από την Βυζαντινή εποχή και την εποχή της Τουρκοκρατίας, μέχρι την περίοδο της Επανάστασης του 1821 και μέχρι τα νεότερα χρόνια.
Γλώσσα σεμιναρίου: Βασικές γλώσσες του σεμιναρίου είναι τα Αγγλικά και Ελληνικά (με δυνατότητα άλλης γλώσσας ανάλογα με την προέλευση και των αριθμό των συμμετεχόντων).
Βασικά μουσικά όργανα: Τα όργανα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν κατά τις ζωντανές παρουσιάσεις του σεμιναρίου θα είναι τα βασικά τρία (3) της κλασσικής ρεμπέτικης κομπανίας : Μπουζούκι-κιθάρα-μπαγλαμάς. Για ορισμένα τραγούδια αντί για μπουζούκι θα χρησιμοποιείται το συγγενές όργανο του μπουζουκιού ο τζουράς, οποίος παράγει ένα διαφορετικό και πιο παραδοσιακό ηχόχρωμα.
Εκπαιδευτικό προσωπικό: Το εκπαιδευτικό προσωπικό των σεμιναρίων αποτελείται από πανεπιστημιακούς καθηγητές, ερευνητές του αστικού λαϊκού πολιτισμού και αυτοδίδακτους καλλιτέχνες με μεγάλη μουσική εμπειρία, στα θέματα που θα αναπτυχθούν, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου
Συναυλίες: Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθούν δύο συναυλίες, εκ των οποίων η μία στις 27 Ιουλίου 2009. Το μουσικό περιεχόμενο των συναυλιών θα είναι (α) Σμυρναίικου και Πειραιώτικου ύφους και (β) λαϊκού και παραδοσιακού ύφους. Η οικονομική συμμετοχή στις συναυλίες θα περιλαμβάνεται στη συνολική οικονομική συμμετοχή των συμμετεχόντων.
Οικονομική συμμετοχή: Η συνολική οικονομική συμμετοχή στο σεμινάριο ανέρχεται στο ποσό των 300 euro. Στη συμμετοχή αυτή περιλαμβάνονται η παρακολούθηση των μαθημάτων, των εργαστηρίων, δύο συναυλιών και το έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό (CD, DVD). Σε περίπτωση έγκαιρης εγγραφής υπάρχει έκπτωση 50 euro (μέχρι 30 Μαρτίου 2009).
Μετακινήσεις-Συγκοινωνία: Το νησί συνδέεται αεροπορικώς με την Αθήνα δύο φορές την εβδομάδα, Τετάρτη και Σάββατο (http://www.aia.gr ή http://www.airtickets.gr). Ακτοπλοϊκώς, η Σκύρος συνδέεται με την Κύμη με καθημερινά δρομολόγια (την περίοδο του σεμιναρίου τα καθημερινά δρομολόγια είναι τρία) και το ταξίδι με το πλοίο διαρκεί μία ώρα και σαράντα πέντε λεπτά Επί πλέον υπάρχουν ακτοπλοϊκά δρομολόγια τα οποία συνδέουν το νησί με τις Βόρειες Σποράδες (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος) δημιουργώντας μοναδική ευκαιρία εύκολης και οικονομικής επίσκεψης στα νησιά του μοναδικού θαλάσσιου πάρκου Βορείων Σποράδων (http://www.yen.gr ή http://www.skyros.gr). Η Κύμη συνδέεται με την Αθήνα με καθημερινά τακτικά δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων
Διαμονή: H διαμονή επιλέγεται από τους συμμετέχοντες. Προτείνονται τουριστικές μονάδες υψηλής εξυπηρέτησης και χαμηλού κόστους, από τους υπεύθυνους του σεμιναρίου, με άμεση συνεννόηση των συμμετεχόντων με αυτές.
Επικοινωνία:
Γιώργος Μακρής (Μουσικό σχήμα Παραπεταμένοι)
Γιάννης Παναγιωτόπουλος (Μουσείο Φαλτάϊτς)
Παρακαλούμε να συμπληρώσετε και να επιστρέψετε την παραπάνω φόρμα άρχικού ενδιαφέροντος μέχρι 15/02/2009 στο παρακάτω E-mail: makres@otenet.gr
Όνομα:
Επίθετο:
Φύλο:
Ηλικία:
Εθνικότητα:
Γλώσσα:
Διεύθυνση:
Κωδικός περιοχής:
Πόλη:
τηλέφωνο:
Email:
Μουσική παιδεία:
Επίπεδο επιδεξιότητας για τα εργαστήρια: (Σημειώστε το επίπεδο ικανότητας για το εργαστήριο που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε εκτός των μαθημάτων)
Μπουζούκι: Αρχάριος Μέτριος Καλός
Λαϊκή Κιθάρα: Αρχάριος Μέτριος Καλός
Παρακολούθηση μόνο μαθημάτων: ΝΑΙ

Άβαταρ μέλους
Χασκίλ
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 560
Εγγραφή: 27 Δεκ 2006 11:53 pm
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

#2 Δημοσίευση από Χασκίλ »

makres έγραψε:Οικονομική συμμετοχή: Η συνολική οικονομική συμμετοχή στο σεμινάριο ανέρχεται στο ποσό των 300 euro. Στη συμμετοχή αυτή περιλαμβάνονται η παρακολούθηση των μαθημάτων, των εργαστηρίων, δύο συναυλιών και το έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό (CD, DVD). Σε περίπτωση έγκαιρης εγγραφής υπάρχει έκπτωση 50 euro (μέχρι 30 Μαρτίου 2009).
Η προθεσμία είναι μέχρι 30 Μαρτίου ή (ήταν) μέχρι 15 Φεβρουαρίου?

Μετά τιμής, Χασκίλ Στέλλα:)

Άβαταρ μέλους
Εύκαιρος
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 423
Εγγραφή: 08 Φεβ 2005 03:07 am

#3 Δημοσίευση από Εύκαιρος »

αχχαχαχχα ρεμπέτικο θερινό σχολείο

issipap
More than 100 posts user
Δημοσιεύσεις: 135
Εγγραφή: 21 Οκτ 2007 11:07 pm

#4 Δημοσίευση από issipap »

Εύκαιρος έγραψε:αχχαχαχχα ρεμπέτικο θερινό σχολείο
αναρωτιέμαι τις κοπάνες για τσιγαράκι κάτω από τις φυλλωσιές, πώς θα τις αντιμετωπίσουν; :wink:

makres
Δημοσιεύσεις: 21
Εγγραφή: 30 Δεκ 2004 12:30 pm

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ

#5 Δημοσίευση από makres »

Καλημέρα σε όλους/ες. Η ημερομηνία 15/2/09 ήταν για την εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος χωρίς καμία υποχρέωση γι'αυτούς/ες που απάντησαν. Στο τέλος του μήνα, στη δεύτερη ανακοίνωση για το σεμινάριο, θα ανακοινωθούν τα ονόματα των εκπαιδευτών και άλλα στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα και τις δραστηρότητες.
Να είσαστε καλά

Απάντηση

Επιστροφή σε “Ανακοινώσεις - Προβλήματα - Διορθώσεις”