Οι δρόμοι της παραδοσιακής μουσικής.

Σχόλια και ερωτήσεις σχετικά με την παραδοσιακή μας μουσική και τις συνήθειες-ύφος-χορούς του κάθε τόπου
Message
Συγγραφέας
Nitse
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: 03 Νοέμ 2006 01:06 pm

Οι δρόμοι της παραδοσιακής μουσικής.

#1 Δημοσίευσηαπό Nitse » 04 Νοέμ 2006 01:43 am

Όσον αφορά τα σμυρναίικα και το ρεμπέτικο, όπως αρκετοί γνωρίζετε, υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος "δρόμων". Ειδικά για τα σμυρναίικα τραγούδια όπου χρησιμοποιούνται πολλά "άταστα" όργανα, όπως βιολί, ούτι και άλλα (τα οποία δυστυχώς δεν γνωρίζω) τα οποία επιτρέπουν στον οργανοπαίχτη να παίξει σε ένα μεγάλο εύρος συχνοτήτων.
Όσον αφορά τα δημοτικά τραγούδια, γνωρίζει μήπως κανείς κάποιους δρόμους οι οποίοι χρησιμοποιούνταν? Είχα ακούσει από κάποιον γνωστό μου ότι η κλίμακα στα παλιά δημοτικά παραδοσιακά τραγούδια χωριζόταν σε 5 σημεία...
Τα φώτα σας παρακαλώ!!!
ΦΟΡΤΣΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΡΑ!!!

Νίκος Α. Πολίτης
More than 150 posts user.
Δημοσιεύσεις: 170
Εγγραφή: 30 Μαρ 2005 08:39 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

#2 Δημοσίευσηαπό Νίκος Α. Πολίτης » 27 Νοέμ 2006 09:42 pm

Δεν είναι το εύρος συχνοτήτων μεγάλο στα άταστα όργανα, οι αποστάσεις μεταξύ των διαστημάτων των φθόγγων είναι διαφορετικές (και περισσότερες) από εκείνες της συγκερασμένης κλίμακας. Αλλά αυτό είναι πολύ μεγάλη ιστορία που δεν περιγράφεται με μιά - δυό παραγράφους.

Τα δημοτικά τραγούδια χρησιμοποιούν ακριβώς τους ίδιους δρόμους που χρησιμοποιούν και τα ρεμπέτικα και τα σμυρναίικα, μόνο που οι παλαιοί οργανοπαίκτες δεν γνώριζαν και δεν χρησιμοποιούσαν τα ονόματά τους. Όσο για τα πέντε σημεία, προφανώς αυτοί που σου το είπαν εννοούσαν την πεντατονική κλίμακα, ένα κατάλοιπο αρχαίων κλιμάκων που εντοπίζεται σήμερα κυρίως στην Ήπειρο αλλά και αλλού.


Επιστροφή σε “Γενικά”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν συνδεδεμένοι χρήστες και 1 επισκέπτης