Ρεμπετο-Κουβέντες Αρχική σελίδα
Συγγραφέας Μήνυμα

<  Οργανοπαιξία-Μουσική Θεωρία  ~  ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΜΑΚΑΜ

karaven
Δημοσιεύθηκε: 02 Ιαν 2006 07:58 pm Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
More than 50 posts user Ένταξη: 22 Οκτ 2004 Δημοσιεύσεις: 58
Λιγα λογια για τα makam και τους δρομους.
Στην δυτικη μουσικη οι οκτω ηχοι εν σειρα φταχνουν μια ΚΛΙΜΑΚΑ. Στην τουρκικη μουσικη η αντιστοιχια αυτή ονομαζεται ΚΑΤΑΤΑΞΙΣ η οποια μπορει να χωριστει σε τετραδες-πενταδες ή σε πενταδες-τετραδες, (κατι που συμβαινει και στους ηχους της βυζαντινης μουσικης).
Η ενωσις των τετραδων και πενταδων και η προσθεση των σημειων αλοιωσεων δημιουργει τις ΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ, οι οποιες χρειαζονται για τα makam (μελωδιιες). Άλλο λοιπον , ΚΛΙΜΑΚΑ (καταταξις) και άλλο ΜΑΚΑΜ (μελωδια). Makam είναι ο τροπος που θα παιχτει η κλιμακα.
Η κάθε τουρκικη κλιμακα χωριζεται σε 53 κοματα ή μορια και φυσικα ΔΕΝ αποδίδονται με συγκερασμενα οργανα
Τα makam χωριζονται σε τρια ειδη
1. Βασικο (Basit makam)
2. Εντονο (sed makam)
3. Συνθετο (Murekkep makam)
Το Βασικο μακαμ δημιουργειται από την ενωση μιας τελειας τετραδας και μιας τελειας πενταδας.
Όταν το Βασικο μακαμ μεταφερθει σε άλλο τονο τοτε ονομαζεται Εντονο.
Τα δε Συνθετα ονομαζονται ετσι όταν χρησιμοποιουνται πανω από μια κλιμακες για τον σχηματισμο τους.
Τα Βασικα μακαμ είναι 13
1. Τσαργκιάχ
2. Μπουσελίκ
3. Ραστ
4. Ουσάκ
5. Χιτζάζ
6. Ουζάλ
7. Χιουμαγιούν
8. Ζιργκιουλελί Χιτζάζ
9. Νεβά
10. Χουσεϊνί
11. Καρτζιγκιάρ
12. Σουζινάκ
13. Κιουρντί.

Οι αλοιωσεις είναι, Κόμα (διεση ή υφεση 1 κομα), Μπακιγιέ (διεση ή υφεση 4 κόματα), Κιουτσούκ Μουτζενέπ (διεση ή υφεση 5 κοματα), Μπουγιούκ Μουτζενέπ (διεση ή υφεση 8 κοματα) και Τανίνι (διπλη διεση ή υφεση 9 κοματα).
Ο κάθε τονος (Ντο-Ρε π.χ) δηλαδη χωριζεται σε 9 ισα μερη.
Οσο για τον Καρτζιγκιάρ είναι ο εξης:

A Bκομα C D Eμπακιγιε υφεση Fμπακιγιε διεση G A.

Σημειωση: Μπορειτε να δειτε τα σημεια αλλοιωσεων στην διευθυνση

http://pg.photos.yahoo.com/ph/karaven_music/detail?.dir=/883b&.dnm=4f9are2.jpg&.src=ph


Τελευταία επεξεργασία από τον/την karaven στις 18 Ιαν 2006 08:46 pm, 8 φορές συνολικά
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
Billaras
Δημοσιεύθηκε: 02 Ιαν 2006 08:08 pm Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
More than 100 posts user Ένταξη: 10 Αύγ 2005 Δημοσιεύσεις: 118 Τόπος: Καναδάς
Νομίζω ότι τα κόμματα και αυτή η σημειολογία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μπουζούκι γιατί όπως είπες το μπουζούκι είναι συγκερασμένο και δεν μπορεί να αποδώσει όλους τους δρόμους. Αυτά είναι για ούτι, βιολι σάζι κτλ και αφορούν αυτούς που παίζουν αυτά τα όργανα.

Μήπως μπορείς σε παρακαλώ να κάνεις μία παρόμοια ανάλυση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μπουζούκι?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Μπιλλάρας
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
karaven
Δημοσιεύθηκε: 02 Ιαν 2006 09:50 pm Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
More than 50 posts user Ένταξη: 22 Οκτ 2004 Δημοσιεύσεις: 58
Φιλε Billara,
Τα κοματα ειναι μικρες υποδιαιρεσεις του τονου και για να στο δωσω αυτο σχηματικα, στον Ουσακ απο Α (λα)π.χ υπαρχει 1 κομα υφεση στον οπλισμο της κλιμακας στο Β(σι), αυτο ακουστικα σημαινει ΣΧΕΔΟΝ Β(σι) παρα Β μπεμολ.
Αν υπηρχε υφεση Κιουτσουκ Μουνετζεπ (5 κοματα) το Β θα ηταν σχεδον Β μπεμολ και λιγο παραπανω (1κομα) απο υφεση και το μακαμ θα ηταν Κιουρντί. Ακουστικα αυτο θα μπορουσε να αποδοθει σαν Β μπεμολ.
Τα ξαναλεμε.


Τελευταία επεξεργασία από τον/την karaven στις 02 Ιαν 2006 10:41 pm, 1 φορά
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
karaven
Δημοσιεύθηκε: 02 Ιαν 2006 10:40 pm Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
More than 50 posts user Ένταξη: 22 Οκτ 2004 Δημοσιεύσεις: 58
Διορθωση για το προηγουμενο post. Το μακαμ θα ειναι Κιουρντί και οχι Χουσεϊνί. Sorry ε?
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
asikis
Δημοσιεύθηκε: 04 Ιαν 2006 10:47 pm Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Ένταξη: 26 Δεκ 2005 Δημοσιεύσεις: 9
Θές να πεις ότι θα ήτανε χουσεινί κι'όχι κιουρντί.Φαντάζομαι οτι η διαφορά ανάμεσα στο κιουρντί και το καρτζιγιάρ θα είναι ανάλογη.Η ένσταση μου είναι στο "ουσάκ απο λα" που είπες.Τέτοιο πράγμα δεν ύπάρχει.Το ουσάκ είναι ο πρώτος ήχος και είναι πάντα πα(ρε),επίσης έχει ακόμα ένα κόμμα ύφεση στο σι(΄οταν είναι απο ρε,αυτά που είπες ισχύουν για το κόμμα στο μι),ή έστω αν το θέλεις απο λα το κόμμα είναι στο φα# Υπάρχει όμως διαφορά στο ύφος με το οποίο αποδίδονται τα μακάμια;Ισχύει αυτό που είπα για το ουσάκ και το χουσεινί;Φαντάζομαι οτι η διαφορά ανάμεσα στο κιουρντί και το καρτζιγιάρ θα είναι ανάλογη.Φώτισε μας karaven!
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
illvas
Δημοσιεύθηκε: 05 Ιαν 2006 09:22 am Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Ένταξη: 09 Νοέ 2004 Δημοσιεύσεις: 27 Τόπος: Πάτρα
Επειδή η αποσπασματική παράθεση μπερδεύει αντί να εξηγεί τα πράγματα γιά όποιον ξέρει αγγλικά και ενδιαφέρεται γιά την βασική δομή των μακάμ πιστεύω ότι μιά καλή διεύθυνση είναι http://www.oud.eclipse.co.uk/index.html
Μιλάει και γιά την Τούρκική και γιά την Αράβικη θεωρία.
Οι Τούρκοι γράφουν από σόλ δηλαδή ότι βλέπουμε θα πρέπει να το κατεβάζουμε μία πέμπτη κάτω γιά να έχουμε αντιστοιχεία στην Ευρωπαϊκή μουσική. Οι Άραβες από ντό όπως ξέρουμε.
Βέβαια θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα μακάμ δεν είναι μόνο οι κλιμακές τους αλλά και πληροφορίες που πρέπει να έχουμε και γιά την κινησή τους (δηλ, είσοδος, τετράχορδα και πορεία, με λίγα λόγια που μπαίνει και πως κινείται η μελωδία) και τις ιδιαιτεροτητές του (δηλαδή έλξεις και ιδιαίτερες φράσεις που συνηθίζει να κάνει η μελωδία) πράγματα που είναι αναπόσπαστα στοιχεία του μακάμ.
Γιά παράδειγμα το ουσάκ και το χουσεϊνί έχουν την ίδια κλίμακα αλλά διαφορετικό άκουσμα γιατί το ουσάκ έχει είσοδο στο ρε (ντουγκιάχ) κάνει τεράχορδο ουσάκ στο ρέ (ντουγκιάχ) και πεντάχορδο ράστ ή συνηθέστερα μπουσελίκ στο σόλ (νεβά), έχει συνήθως μικρή έκταση και ενώ γράφεται το μι με ύφεση ενός κόματος (σεγκιάχ) παίζεται αρκετά χαμηλώτερα 2 ή 3 κόμματα ιδιαίτερα σε κατιούσες κινήσεις, ενώ το χουσεϊνί έχει μεγαλύτερη έκταση, έχει είσοδο στο λά (χουσεϊνί) κάνει τετράχορδο ουσάκ σε ανιούσες και τετράχορδο κιουρντί σε κατιούσες κινήσεις στο λά (χουσεϊνί) (με λίγα λόγια έχει διατονική συμπεριφορά) μετά κάνει πεντάχορδο χουσεϊνί στό ρε (ντουγκιάχ) που μπορεί να το μετατρέψει και σε τετράχορδο κιουρντί.
Τώρα βέβαια τα παραπάνω μιάζουν τουλάχιστον κινέζικα σε όποιον δεν έχει μιά ιδέα γιά την Ανατολική μουσική αλλά τα γράφω σε συνδιασμό με την θεωρία από το παραπάνω site γιά να πώ ότι όσο και να μιλάμε γιά κλίμακες και ά;λλα ωραία πράγματα θέλει κατ' αρχάς θεωριτική βάση αλλά και αναφορά και σε όλα τα άλλα στοιχεία του μακάμ γιά να μπορέσει κάποιος να παίξει στ' αλήθεια το μακάμ και όχι να βολτάρει στις νότες του
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Billaras
Δημοσιεύθηκε: 05 Ιαν 2006 08:01 pm Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
More than 100 posts user Ένταξη: 10 Αύγ 2005 Δημοσιεύσεις: 118 Τόπος: Καναδάς
Συμφωνώ απόλυτα με τον προλαλλήσαντα. Αν θέλεις να λέει κάποιος ότι ξέρει από μουσική πρέπει να αχοληθεί με τη θεωρία. Να καταλαβαίνει τι συμβαίνει με τον ήχο.

Παρόλαυτά, αν θέλεις να μάθεις μπουζούκι για να παίζεις σε καμιά ταβέρνα πίνοντας τσίπρο και τρώγοντας σαρδέλα στα κάρβουνα, είναι αμφίβολο κατα ποσό σου χρειάζεται να γνωρίζεις όλα τα παραπάνω. Αυτά τα πεντε δέκα πραγματάκια που γράφουν τα βιβλία που ασχολούνται με τους δρόμους (η αυτά που μπορείς να βρείς στο internet) είναι ΥΠΕΡΑΡΚΕΤΑ για καποιον που θέλει να κανει το κέφι του.

Ας το ξεκαθαρίσουμε επιτέλους:

ΜΟΥΣΙΚΟΣ = ΩΔΕΙΟ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ,

ΧΟΜΠΙΣΤΑΣ = ΛΙΓΟ ΑΠΟ 'ΔΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΑΠΟ 'ΚΕΙ, ΑΝΤΕ ΚΙ ΑΣΠΡΟ ΠΑΤΟ

Ειναι διαφορετικά πράγματα νομίζω και κατα συνέπεια και οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές.
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
karaven
Δημοσιεύθηκε: 05 Ιαν 2006 09:28 pm Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
More than 50 posts user Ένταξη: 22 Οκτ 2004 Δημοσιεύσεις: 58
ΔΡΟΜΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Για όσους διάβασαν το αρθράκι για τους Δρόμους, ενημερωτικα και μόνο αναφέρω ότι τα στοιχεία είναι από βιβλιο της Τουρκικής Μουσικής με τιτλο «TURK MUSIKISI DERSLERI», και για όσους θελουν να εμβαθυνουμε λιγο περισσοτερο
ας το κανουμε λεγοντας μερικα πραγματα παραπανω για την θεωρια της τουρκικης μουσικης.

Διευκρινιση για τον Asikis. Δεν μιλάμε με ορους της βυζαντινης μουσικης αλλά της τουρκικης! Στην Βυζαντινη μουσικη ο διαχωρισμος του τονου γινεται σε 12 ισα μορια ( και είναι περισσοτερο περιπλοκη ) ενώ στην Τ.Μ σε 9 κομα, οι οποιοι τουρκοι εχουν, κατά καποιο τροπο εκδυτικοποιησει την μουσικη τους. Πχ χρησιμοποιουν πενταγραμμο με νοτες και σημεια αλλοιωσεων που μοιαζουν με τα δυτικα, και ετσι μπορεσαν να μεταφερουν την παραδοση τους στην νεολαια (άλλωστε και μεις την τουρκικη ορολογια χρησιμοποιουμε όταν παιζουμε δημοτικα ή ρεμπετικα) Ενώ οι ηλιθιοι παπαδες θεωρουν ότι η μουσικη είναι κτημα τους ( όπως και ότι άλλο βρισκεται σ’ αυτή την ερμη χωρα) και χρησιμοποιουν ακομα την παρασημαντικη σημειογραφια, γι αυτό εχουμε μαυρα μεσανυχτα από την παραδοσιακη μας μουσικη και την θεωρια της. Αν δειτε τουρκικες ορχηστρες παραδοσιακης μουσικης θα παρατηρησετε ότι ολοι παίζουν με παρτιτουρες !!!
Τες πα…
Λοιπον , στην Τ.Μ ο USSAK είναι ΠΑΝΤΑ Α και παιρνει στο Β 1 κομα υφεση και τιποτα άλλο. Ο δε KURDI είναι και αυτος παντα Α και παιρνει στο Β 5 κομα υφεση, λιγο χαμηλοτερο από το Β υφεση δλδ. Η διαφορα του USSAK με τον HUSEYNI (κι αυτος παντα Α) είναι ότι ο HUSEYNI εκτος από το Β 1 κομα υφεση παιρνει και στο F 4 κομα διεση, λιγο χαμηλοτερο από το F διεση δλδ.

Οι ονομασιες των τονων της Τ.Μ

G - RAST (Ράστ)
Α - DUGAH (Ντουγκιαχ)
B - BUSELIK (Μπουσελικ)
C - CARGAH (Τσαργκιάχ)
D - NEVA (Νεβά)
E - HUSEYNI (Χουσεϊνί)
F - ACEM (Ατζέμ)

Αυτά ισχυουν από το G στην ρε χορδη του μπουζουκιου μεχρι το F στην ιδια χορδη ανοδικα Οι υπολοιπες νοτες, που βρισκονται σε διαφορετικες οκταβες, ακομα και οι αλοιωμενες εχουν διαφορετικες ονομασιες. Θα τα πουμε σιγα-σιγα, γιατι εχουμε και δουλειες ε?

Δειτε ολα τα ονοματα στο παρακατω link:

http://pg.photos.yahoo.com/ph/karaven_music/album?.dir=883b&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//pg.photos.yahoo.com/ph/karaven_music/my_photos

Για τον φιλο τον illvas και τις επισημανσεις του θα επανελθω.
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Αποστολή email
ousak
Δημοσιεύθηκε: 07 Νοέ 2006 12:10 pm Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Ένταξη: 06 Νοέ 2006 Δημοσιεύσεις: 24 Τόπος: Βόλος
Αγαπητέ Billara συνφωνώ εν μέρη στο μουσικός=ωδείο και θεωρία αλλα δυστυχώς αυτά δεν βγαίνουν πάντα στο παίξιμο.Ξέρω πολλούς απο ωδεία που παίζουν χρόνια μπουζούκι κ.α όργανα και δεν ξέρουν τα μακάμια και τα μεάνια και πολλούς "χομπίστες" που μπορεί να μην ξέρουν να διαβάζουν πεντάγραμμο αλλα είναι γνώστες των παραπάνω.
Οπότε δεν είναι απαραίτητο το ωδείο.Μιλάω πάντα για τα συγκερασμένα όργανα γιατί για τα άλλα ξεφεύγει το πράγμα.
Γιατί όπως έλεγε και ο Δερβενιώτης αν δεν κάνω λάθος οι καλύτερες φωνές είναι μέσα στα σπίτια τους.
Σύμφωνα μ αυτό πιστεύω οτι μερικοί απο τους καλύτερους οργανοπαίχτες είναι και αυτοί στα σπίτια τους και δεν τους γνωρίζει κανείς και παίζουν απλά για πάρτη τους.Όσο για τη σαρδέλα και το τσίπρο θέλουν καλή μουσική για να κατέβουν στο στομάχι και ευτυχώς ή δυστυχώς αυτή τη μουσική την παίζουν κάποιοι που δεν έχουν περάσει απο ωδείο γιατί σε όλα τα πράγματα μετράει το μεράκι και το ταλέντο σε συνδιασμό με τη δουλειά και τη μάθηση.

_________________
"Η ζωή μπορεί να είναι ωραία και χωρίς αλκοόλ αλλα ποιός το διακινδυνεύει"
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος MSN Messenger ICQ Αριθμός
papantonis
Δημοσιεύθηκε: 14 Σεπ 2009 03:21 pm Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Ένταξη: 30 Ιούν 2009 Δημοσιεύσεις: 18
Επανερχομαι στο θεμα αυτης της συζητησης επειδη παρολο που μοιαζει να εχει κλεισει εδω και χρονια, στην πραγματικοτητα της μουσικης και των μουσικων ειναι παντοτε ανοιχτο. Ο αγαπητος (και διαβασμενος) Karaven ας μου επιτρεψει μια μικρη και εποικοδομητικη-ελπιζω- κριτικη σε οσα γραφει. Δεν θα διαφωνησω με τις αποψεις του για τον κληρο και το ρολο που παιζει στην Ελλαδα, θα θυμησω ομως οτι ολοι οι παπαδες δεν ειναι το ιδιο και οι γενικευσεις δεν βοηθουν σε τιποτα. Για παραδειγμα εγω εχω για δασκαλο στη βυζαντινη μουσικη, για τεσσερα συνεχομενα χρονια, εναν απιστευτα διαβασμενο μουσικο που δεν μου εχει παρει ουτε μια δεκαρα και συμβαινει να ειναι παπας! Απο κει και υστερα: Εχουμε συνηθισει να προσπαθουμε να κατανοησουμε το ρεμπετικο τραγουδι με τη χρηση ορων που προκυπτουν απο τη μελετη της Τουρκικης μουσικης. Ετσι μπερδευουμε ηχους-δρομους-μακαμ σε εναν απιστευτο αχταρμα που αντι να διαφωτιζει, μπερδευει, καλλιεργωντας την εικονα του μουσικου-αυθεντια που εχει προσβαση σε μια μαγικη περιοχη ερμητικα κρυμενης γνωσης. Και ομως! Τι ειναι πια αυτη η τρομερη Τουρκικη μουσικη που ειναι σε θεση να εξηγησει ακομα και το ρεμπετικο (πολλα χιλιομετρα δυτικοτερα της Τουρκιας) αλλα γνωρισε τον σνομπισμο (μαζι με τα μακαμ της) απ τον κορυφαιο λαικο μας συνθετη; (αλλα κι απ τον Θεοδωρακη και τον Χατζηδακι και πολλους αλλους) Κατηγορεις, Karaven την βυζαντινη παρασημαντικη ως δυσπροσιτη και ειναι, αλλα δεν σε πειραζει οτι η Τουρκικη μουσικη δεν εχει δικο της συστημα σημειογραφιας, ομοια με μια γλωσσα που δεν διαθετει δικο της αλφαβητο, και δεν σκεφτεσαι πως η βυζαντινη γραφη δεν επιβιωσε τοσους αιωνες λογω του συντηρητισμου του κληρου (που ασφαλως ειναι υπαρκτος και κατακριτεος) αλλα επειδη υπακουει στο θεμελιωδες αιτημα καθε γλωσσας (η μουσικη ειναι μια γλωσσα, ασφαλως) να εχει δικο της αλφαβητο, αλλα κι απ την αναγκη να γραφτουν πραγματα που με κανενα αλλο συστημα γραφης δεν γραφονται! Συμπερασμα; Η παρασημαντικη δεν υπαρχει εξαιτιας των παπαδων αλλα καποιας επιταχτικης καλλιτεχνικης αναγκαιοτητας!
Επισης: Η Τουρκικη μουσικη μπορει να σξηγησει το Ελληνικο μουσικο φαινομενο οσο μπορει και τον εαυτο της αλλα και το φαινομενο της ανατολικης Μεσογειου: Σχεδον καθολου. Ειναι συστημα αναλυτικο και τροπικο. Αυτο αν θελησουμε να το δουμε ξανα με ορους γλωσσικους θα λεγαμε οτι θυμιζει τις γλωσσες με τα ιδεογραματα, οπως τα Κινεζικα: Καθε γραμμα και μια ζωγραφια-καθε τετραχορδο η καθε μελωδικη κινηση και ενα μακαμ. Αποτελεσμα; Αριστα συστηματα για να κανεις ποιηση-μουσικη χρησιμοποιωντας τα, κακιστα στο να εξηγησουν το μουσικο φαινομενο! Περιπλοκα-δυσχρηστα-ερμητικα! Στον υπολοιπο κοσμο αντκαταστηθηκαν απο πραγματικα αλφαβητα. Η Βυζαντινη μουσικη με το ομολογουμενως δυσκολο συστημα γραφης-αναγνωσης, ειναι η μονη που μπορει να ερμηνευσει την ανατολικη μουσικη μηδε της Τουρκικης εξαιρουμενης. Κι αυτο επειδη το συνθετικο συστημα της, επιτρεπει να μη χανομαστε σε μια πανσπερμια κλιμακων και μακαμ αλλα μεσα σε οχτω ηχους (οπου ηχος η βαθυτερη, παναρχαια φιλοσοφια γυρω απο το τι μπορεις να κανεις με ενα αθροισμα κλιμακων. Φιλοσοφια, οχι μπακαλικο...) να κατανοουμε πληρως τις δυνατοτητες της μελωδικης αναπτυξης, αλλα και της αρμονικης, κι αυτο το τελευταιο θα ξενισει πολλους, ομως ειναι αληθεια και εξηγειται με συγκεκριμενο τροπο.
Συμπτωματικα χρησιμοποιουμε ονοματα Τουρκικων μακαμ για να αναφερθουμε σε Ελληνικους δρομους. Υπαρχουν ομοιοτητες, ναι, αλλα οχι ταυτιση και ειναι σαφες οτι το ρεμπετικο τραγουδι-τουλαχιστον σε οτι αφορα τη μελωδικη του οψη- εχει πολυ μεγαλυτερη, βαθυτερη, ουσιαστικοτερη σχεση με τους Βυζαντινους ηχους παρα με τα Τουρκικα μακαμ, ασχετως αν επειδη παιζονται με συγκερασμενα οργανα και εχουν ακορντα, επιλεγουμε να τα γραψουμε σε παρτιτουρες κι οχι με παρασημαντικη. Φτανει πια αυτη η φιλολογια με τα ουτια, τα σαζια, καθε λογης ασυγκεραστο και τη μαγεμενη ανατολη γενικως! Ο Μπαχ δεν ηταν μαλακας οταν προεκρινε τον συγκερασμο, ουτε ο Βυζαντινος υμνωδος οταν προεκρινε τη συγκεκριμενη ελλειψη συγκερασμου αντι λ.χ. της κοντινης και συγγενους αραβοπερσικης που εχουν βαθμους ομοιοτητας με την Τουρκικη.
Γραφω ολα αυτα, οχι για πατριωτικους λογους, δεν πιστευω καν οτι η Ελληνικη μουσικη ειναι καλυτερη απο την Τουρκικη η απο οποιαδηποτε αλλη, θελω να καταγγειλω, απλως, ενα σφαλμα, μια πολυ διδεδομενη λαθος προσεγγιση-κατα τη γνωμη μου, και να δειξω μιαν εκδοχη που σε μενα τουλαχιστον μοιαζει προτιμοτερη.
Υ.Γ.1 δεν ειμαι ψαλτης: μπουζουκτσης ειμαι και ξεκινησα να μαθαινω Βυζαντινη μουσικη για να κατανοησω σε βαθος τη μουσικη που παιζω, το ρεμπετικο τραγουδι.
Υ.Γ.2Ερωτω: αν καποιος Τουρκος μουσικος φαει μια περιποιημενη φασολαδα και στη διαρκεια της ερμηνειας ενος κομματιου κλασει, ο ηχος της πορδης θα πρεπει να θεωρηθει ενα απ τα εκατονταδες μακαμ που περιγραφουν, κατατεμαχιζουν, αναλυουν (και ασφαλως ονοματιζουν με ενα διαφορετικο, ξεχωριστο ονομα); Αυτα και παρντον για την πολυλογια.
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος

Επισκόπηση όλων των Δημοσιεύσεων που έγιναν πριν από:  

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Σελίδα 1 από 8
Μετάβαση στη σελίδα 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Επόμενη
Δημοσίευση νέας  Θ.Ενότητας

Μετάβαση στη:  

Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης