Τα τραγούδια και η σχετική πληροφορία και περιγραφή τους συνδιαμορφώνονται από τα μέλη της σελίδας.
Δεν έχετε συνδεθεί στη σελίδα χρησιμοποιώντας κάποιο όνομα χρήστη. Μπορείτε να ακούσετε ελεύθερα, ωστόσο κάποιες λειτουργίες στη στήλη "Πρόσθετα" είναι διαθέσιμες μετά τη σύνδεση, όπως η δημιουργία Playlists και οι επιθυμίες στο ράδιο.
Εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να ενεργοποιήσετε τις παραπάνω λειτουργίες και για να προσθέσετε πληροφορία και να συνεισφέρετε έτσι και σεις στη συνδιαμόρφωση της βάσης δεδομένων.

Τραγούδι: Κακούργα πεθερά

Τραγούδια: 1 Αναζήτηση ως προς α/α: 5768
ID Τίτλος Συνθέτης (Στιχουργός) Στιχουργός Τραγ/στής Έτος ηχογ. Ημ/νια προσθ. Πληροφορίες Αρ. Δίσκου Πρόσθετα
5768Κακούργα πεθερά  (3:23 - 128 Kbps) 1Μοντανάρης Ι.Νούρος Κ.193124/10/2005 08:50:24Μελαγχολικό τραγούδι που θυμίζει τα παλιά μοιρολόγια, το οποίο κατέγραψε και απεικόνισε το φρικτότερο έγκλημα της νεώτερης ελληνικής κοινωνίας, τουλάχιστον μέχρι την εποχή που πραγματοποιήθηκε. Αφορά στη δολοφονία του εργολάβου Αθανασόπουλου, που έγινε στις 7 Ιανουαρίου 1931 στην Καλλιθέα, από την πεθερά του, τη γυναίκα του, τον εξάδελφό της γυναίκας του(ανηψιός), με συνεργό και την υπηρέτρια του σπιτιού. Ο Αθανασόπουλος πυροβολήθηκε στην αρχή από τον Μοσκιό και εν συνεχεία τεμάχισαν το πτώμα του, δοκίμασαν να το κάψουν, αλλ' απέτυχαν και τα κομμάτια μισοκαμμένα τα πέταξαν-τυλιγμένα σε εφημερίδες- στον Ιλισσό, όπου και τυχαία αποκαλύφθηκαν τις επόμενες ημέρες. Ο νεαρός τραπεζικός υπάλληλος Ιάκωβος Μοντανάρης και σπουδαίος-ερασιτέχνης μέχρι τότε-μουσικός κατέγραψε σε δώδεκα τετράστιχα, όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του εγκλήματος. Ήταν τόσο άγριο-για τα μέτρα της εποχής-το έγκλημα αυτό, που για χρόνια απασχόλησε την ελληνική κοινή γνώμη, εντός και εκτός Ελλάδος. Τέσσερα από τα τετράστιχα αυτά-όχι πάντοτε τα ίδια-έγιναν τραγούδι, που αποτυτώθηκε σε δίσκους 78 στροφών από πέντε σημαντικούς ερμηνευτές της αποχής: Νούρος, Νταλγκάς, Εσκενάζυ, Μ. Πολίτισσα και με τον Ζαχαρία Κασιμάτη(η μόνη ηχογράφηση που λείπει από τη σελίδα). Υπήρξε το εμπορικότερο τραγούδι της δισκογραφίας των 78 στροφών και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανεβάζουν σε 90.000 τον αριθμό των πωληθέντων αντιτύπων. Δίσκος Columbia DG 113. Ορχήστρα με βιολί(Μακρυκώστας), τσίμπαλο(Πατεράκης) και κιθάρα(Σκαρβέλης). Για το έγκλημα αυτό έχουν εντοπιστεί ακόμη δυο τραγούδια, τα οποία δεν έγιναν τόσο διάσημα: 1) "Το παράπονο του Μοσκιού" του Ν. Στάθμα(δίσκος Odeon GA 1576 του 1931) και 2)"Πεθερά και Φούλα στη φυλακή" του Τέτου Δημητριάδη(δίσκος Orthophonic S-618, που ηχογραφήθηκε στις 12 Μαΐου 1932 στη Νέα Υόρκη).DG-113local_librarypageview

Στου Χαροκόπου τα στενά μια μικροπαντρεμένη

εσκότωσε τον άντρα της βρε η δαιμονισμένη


Στον ύπνο που κοιμούντανε μάνα και θυγατέρα

εβάλανε τον ανηψιό και του 'ριξε τη σφαίρα


Βρε μούλα δεν εσκέφτηκες δεν πόνεσε η καρδιά σου

τον άντρα σου, τα νειάτα σου, τα άμοιρα παιδιά σου


Βρε μούλα πως εβάστηξες και πως βαστάς ακόμα

εσύ να 'σαι στη φυλακή κι άντρας σου στο χώμα


Κι εσύ κακούργα πεθερά τους πήρες στο λαιμό σου

την κόρη σου, τον ανηψιό, την δούλα, τον γαμπρό σου


Καημένε Αθανασόπουλε τι σού 'μελε να πάθεις

από γρουσούζα τα νειάτα σου να χάσεις


Μάνα γλυκειά μανούλα μου πάψε τα δάκρυα σου

και πάρε τα παιδάκια μου μέσα στήν αγκαλιά σου

αυτά θά έχεις γιά παιδιά μένα λησμόνησε με

να με σταυρώσεις Παναγιά ,Μάνα συγχώρησε με

(Από Νούρο)