Τα τραγούδια και η σχετική πληροφορία και περιγραφή τους συνδιαμορφώνονται από τα μέλη της σελίδας.
Δεν έχετε συνδεθεί στη σελίδα χρησιμοποιώντας κάποιο όνομα χρήστη. Μπορείτε να ακούσετε ελεύθερα, ωστόσο κάποιες λειτουργίες στη στήλη "Πρόσθετα" είναι διαθέσιμες μετά τη σύνδεση, όπως η δημιουργία Playlists και οι επιθυμίες στο ράδιο.
Εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να ενεργοποιήσετε τις παραπάνω λειτουργίες και για να προσθέσετε πληροφορία και να συνεισφέρετε έτσι και σεις στη συνδιαμόρφωση της βάσης δεδομένων.

Τραγούδι: Μάνα έχει την Ελλάδα

Τραγούδια: 1  Αναζήτηση ως προς α/α: 5234
Τίτλος Μουσική(Στίχοι) Ερμηνεία Έτος ηχογ. Πληροφορίες Αριθμός Καταλόγου Αριθμός Μήτρας Πρόσθ

Στο τσαντίρι ξαπλωμένος, φανταράκος μοναχός,

[απ' αγάπη πληγωμένος κι από μάνα ορφανός.] x2


Ποιός σ' αυτόν θα γράψει γράμμα, πέντε λόγια να του πει,

[ποιός θα τον παρηγορήσει και παιδί μου να του πει.] x2


Κι όμως δεν στεναχωριέται, ούτε νοιάζεται γι' αυτό,

[Μάνα έχει την Ελλάδα και γι' αδέρφια το Στρατό.] x2


Σχόλια[επεξεργασία]

  • Το τραγούδι πέρασε απαρατήρητο από τη λογοκρισία, ίσως γιατί είχε τελειώσει ο εμφύλιος. Την εποχή εκείνη οι φαντάροι έκαναν μεγάλη στρατιωτική θητεία (3, 4 ή ακόμα και 5 χρόνια!), οπότε πραγματικά “ξεχνούσαν” την πολιτική τους ζωή, δένονταν μεταξύ τους και η στρατιωτική ζωή περνούσε απ’ το πετσί τους. Ο στρατώνας γινότανε το σπίτι τους, ήταν σαν μια μεγάλη οικογένεια, με μάνα την Ελλάδα! Στην πραγματικότητα, βέβαια, αυτή η μακρόχρονη στρατιωτική ζωή σίγουρα δεν ήταν ούτε εύκολη και ούτε, βέβαια, ευχάριστη. Αντιθέτως, οι φαντάροι, ένοιωθαν έντονη και ποικίλη στέρηση, όπως: του πραγματικού τους σπιτιού, της φυσικής τους μάνας, των αγαπημένων προσώπων, των φίλων τους, κλπ. Η λέξη “ορφανός” στο τραγούδι δεν χρησιμοποιείται στην κυριολεξία της. Εδώ σημαίνει “στερημένος” και αιτιολογεί τα προαναφερθέντα. (Απόσπασμα από το βιβλίο μου "Το Αστικό Ελληνικό Τραγούδι στα πέτρινα χρόνια 1940 -1949"). SakisPap--> Σάκης Πάπιστας